Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

За малки суми - търсете ИП без такси

Първия най-важен проблем е размера на сделките. Ако се правят сделки с малък размер трябва да се предпочете ИП (инвестиционен посредник), който да не налага прекомерни такси за малките сделки.

Някои инвестиционни посредници така формират таксите си, че клиентите, които правят малки сделки да ги избягват.

Това го постигат с така наречените "минимални прагове" на таксите и комисионните - напр. при ползване на Interactive Brokers при тарифния план tiered минималният праг на разходите за Xetra е около 1,88 евро и за по-големи суми разходът е малко над 0,05%. 

Interactive Brokers през 2021 година - впечатления и съвети

При малък размер на инвестицията е от значение дали ще има също и прекомерни месечни /годишни такси спрямо размера на инвестицията. Обичайно швейцарските ИП имат custody fees, които се плащат на тримесечие и имат минимален праг и таван. Но някои други ИП също имат custody fees.

Инвестиционните посредници, които не практикуват такива такси, целящи да откажат клиентите с малки сделки, са Revolut, Trading212 (сметка "Invest"), eToro (защо да избягвате eToro).

При Revolut вече дават само 1 безплатна сделка месечно (вместо 3) на стандартния план и въведоха такса от 0,12% годишно (custody fee). Допълнение: от 1 март 2024 г. отпада тази такса. Ако все пак решите да ги ползвате следва да диверсифицирате поетапно - първия месец инвестирате в една компания, втория месец в друга и т.н. Иначе ще плащате такса за сделките след първата месечно.

При Trading212 няма минимални прагове на таксите, но пък има такса "превалутиране" 0,15%, което си е де факто такса за сделката. Но тя се начислява само когато купувате и продавате активи, деноминирани във валута различна от базовата (базовата е желателно да бъде евро, ако смятате, че имате по-голям шанс да внесете евро с банков превод без високи такси). За внасяне (след първите GBP 2000) има такса от 0,7%, ако не се ползва банков превод. Корекция: сметките в Trading212 вече са мултивалутни. Но внасянето/тегленето на долари е проблемно, затова е желателно да се придъжате към сделките в евро (заради таксата за обмяна на валута 0,15%).

Желателно е да избягвате да ползвате дебитни карти за внасяне и теглене.

Има редки случаи, когато е изгодно да се ползва карта за внасяне и теглене: когато няма неизгодно превалутиране и когато няма такса за внасяне и теглене с карта (както от страна на доставчика на платежни услуги или банката, така и от страна на инвестиционния посредник).

При eToro също няма минимални прагове на таксите (корекция: те са вече "без комисионни). Тяхната такса за превалутиране се плаща не при извършване на сделки (както е при Trading212), а при внасяне и теглене.

На клиентите на eToro от България се удържа данък дивидент 30% вместо 10% (както е съгласно СИДДО) - за акциите от САЩ. Такъв проблем няма с Trading212, Revolut, Interactive Brokers. Допълнение: eToro вече ще се грижи да бъде удържана коректната ставка по СИДДО при получаване на дивиденти от САЩ, за Канада нищо не казват.

Други изгодни инвестиционни посредници, които за съжаление не приемат клиенти от България за сега: Robinhood, M1 Finance, WeBull, TD Ameritrade, Firstrade. (Ако живеете в САЩ може би си заслужава да проучите какви са им условията, дали ще ви затворят сметката когато напуснете САЩ и т.н.)

Обърнете внимание и на това на коя борса (и на кой сегмент от съответната борса!) се търгуват инструментите, защото има начини да се избегне плащането на данък в България. Revolut не предлага инструменти, търгувани на европейски борси, което не ви позволява да се възползвате от данъчното предимство.

Изборът на инвестиционен посредник (или повече от един такъв) зависи от вашите инвестиционни планове. Най-напред е желателно да си отговорите на следните въпроси:

  1. В каква валута са спестяванията ви в момента.

  2. Колко ще бъде първоначално инвестираната сума.

  3. Ще правите ли месечни вноски (имате ли месечни доходи, от които искате да правите инвестиции), в какъв размер ще бъдат месечните вноски и в каква валута.

  4. В какви финансови инструменти предпочитате да инвестирате (напр. държите да си избирате отделни акции или предпочитате индексни фондове).

След като се запознаете с предимствата и недостатъците на различните ИП помислете защо отговорите на горните четири въпроса са важни за взимане на информирано решение. Възможно е след като сте информирани повече да решите да промените отговорите на въпроси 2, 3 и 4.

Например, ако имате спестени долари и месечни доходи в левове - може да решите първата вноска да я направите към ИП, който приема внасяне на долари, а месечните вноски да ги правите в евро (защото еврото може да се купи на добър валутен курс и SEPA преводите са евтини) към друг инвестиционен посредник или към същия, но по сметката му в евро.

Вноските на малки суми с дебитна карта може да ви изглеждат привлекателно, но помислете за недостатъците (такси, ограниченията за теглене на друго място, при теглене по дебитна карта може да имате такса за получаване на пари по карта и нежелано автоматично превалутиране).

Какъв е проблемът да ползвам Revolut и за по-големи суми?

По мое мнение основния риск при ползване на Revolut е тяхната система, която може да ви блокира сметката или даже да ви изгони (при което ви се затварят позициите принудително и чакате да ви върнат парите). 

След като въведоха допълнителна такса от 0,12% годишно вече не е толкова изгодно да се ползват (някои техни конкуренти нямат такава годишна такса, зависеща от размера на активите, който се съхранява: Trading212, eToro, платформата EFOCS на Евро Финанс, при Interactive Brokers се плаща $10 месечно, но ако размерът на инвестицията е над $100 000 няма месечна такса - т.е. годишният разход става 0%, което е по-изгодно от 0,12%).

Има много оплаквания от клиенти на Revolut, че алгоритмите им за прилагане на законодателството против прането на пари и финансиране на тероризма създава проблеми като блокира често сметки на хора и/или ги изгонва. Връщането на парите не става веднага, отнема време. 

Прочетете статията Законите против прането на пари се превръщат в заплаха - все повече хора стават жертва на тези закони за примери. 

За другите инвестиционни посредници това с изгонването и блокиране на сметки може би се случва по-рядко.

От 3 дена реших да пробвам revolut... 1-я ден сложих ей така за проба $100, всичко ок, на 3-я ден сложих още 100, купих дженеръл електрик и ми казаха, че акаунта ми е лимитиран. Искаха да знаят колко искарвам на година и да им го докажа с банкови извлечения и пейслипове за заплата... пратих документи и го отблокираха веднага, но пише, че ще отнеме няколко дни да ми разгледат документите и да ми върнат окончателен отговор, та на този етап не бих се доверил...

Флагването става на база множество критерии, може и невронни мрежи да ползват (при невронните мрежи не може да кажеш защо невронната мрежа е взела някакво решение!). Как точно работи системата, какви са заложените критерии и дали ползват невронни мрежи никой няма да ни каже, това е конфиденциална информация (ако е публична ще бъде лесно да се заобикалят защитите).

Размерът на сумите е само един от множеството фактори. Тоест - и за нищожни суми може да ви блокират акаунта и да ви искат документи.

Откакто Revolut имат такса от 0,12% годишно не са изгодни за големи суми. Това значи, че ако имате $100 000 ще платите $120 custody fee. Но при наличието на други алтернативи (възможност да няма комисионни за повече от една сделка месечно, без custody fee) - и при по-малки суми няма смисъл да ги ползвате. 

Ако купувате и държите - търсете ИП без месечна такса или с ниска такава

Ако правите малко на брой сделки (например една-две сделки годишно) месечната такса е голяма част от разходите ви. 

Interactive Brokers вече няма месечна такса (преди беше $10 когато се прави директна регистрация).

Ако решите да диверсифицирате, но сумата за инвестиране е малка (напр. имате месечни доходи), може да направите така - да купите през първия месец от акциите на една компания, през втория - от втора и т.н. Така всеки следващ месец диверсификацията нараства.

Друг метод да ограничите таксите и да диверсифицирате е да купувате дялове на индексен ETF, който има ниска годишна такса (примерно 0,07% за SXR8 и VUAA).

Ако сумите на месец са твърде малки (спрямо минималните такси) може да събирате пари няколко месеца и след като се съберат достатъчно да ги инвестирате наведнъж (с една сделка).

Ако купувате акции и ETF-и, които изплащат дивиденти - избирайте ИП, при който автоматично се прилага СИДДО - удържа се данък дивидент по по-ниската ставка.

Проблемът с удържането на повече данък върху дивидента, отколкото се дължи съгласно СИДДО

Най-често акциите от САЩ, Канада, Великобритания са безпроблемни в това отношение. Но ако планирате да купувате акции в други държави проверете колко данък върху дивидента се удържа когато държите акции чрез съответната платформа.

В тази тема писахме по проблема.

Статия по темата: Как да разбера колко данък дивидент ще ми удържат?

При ползване на Revolut за покупка на акции би трябвало да се удържа данък дивидент съгласно СИДДО. На сайта им пише:

Dividend payments may be subject to US withholding tax which will be withheld by the Third Party Broker. Withholding tax is normally 30% but may be reduced depending on your country of residence and whether that country has an applicable tax treaty.

Клиенти на Revolut потвърдиха, че това е така.

При Trading212 също няма проблем при дивидентите от САЩ, плаща се коректната ставка съгласно СИДДО.

Първоначално измъкнах (грешна) информация от Trading212 - за САЩ ставката е 15% вместо 30% след попълване на онази декларация (W-8BEN). А съгласно СИДДО САЩ/България ставката трябва да е 10%.

Отговорът им беше грешен (същия грешен отговор ми дадоха от Interactive Brokers). Клиент на Trading212 ми прати тази снимка на екрана, където се вижда, че са удържали 10% данък. Брутната сума на дивидента е $0,233. Разликата до $0,21 е приблизително 10%. Но реално са удържали повече проценти, защото е закръглено до цент.

Но ако вече сте взели решение да купувате акумулиращи ETF-и или акции, които не изплащат дивиденти - този проблем не ви засяга.

Може би е по-изгодно акции от държавите с по-мазна червена лента като Франция да се купуват чрез ETF-и, защото имат икономии от мащаба при връщането на надвзетите данъци.

Ако знаете за евтин начин, подходящ за дребни инвеститори, да не се надплаща данък върху дивидентите при държави като Германия и Франция - пишете в коментарите. Аз до сега знам само за този начин (и разбира се Via Negativa - ако не купувате акции от Германия и Франция няма да надплащате данъци върху дивидентите на тези държави).

При ползване на IB е известно например, че при получаване на дивиденти от френски акции се удържа данък 30% (по възможно най-високата ставка, по-висок даже и от ставката съгласно СИДДО между Франция и САЩ) и после ако искате да ви върнат надплатеното трябва да пращате формуляри по пощата (на хартия) и таксичка от 125 евро, независимо дали ви свършат работа:

French Withholding Tax Reclaim

As outlined in the customer agreement, IB holds all shares in street name. For this reason the rate between the dividend paying country (France) and the receiving country (IB LLC US) is 30%.

Please note that an external fee of 125 EUR per each dividend is charged by Euroclear for processing the reclaim. This fee is charged regardless of whether the refund is successful or not.

Пишете долу в коментарите вашият ИП каква политика има по повод данъка върху дивидентите - удържа ли ви се повече, отколкото трябва (съгласно СИДДО) и ИП предлага ли адекватен метод за връщане на надвзетите данъци? Или ви дере с високи такси и лимити?

Причината да не ви се удържа коректния размер на данъка е, че емитентът на акциите не знае, че вие сте действителен собственик на акциите (вижте текста "IB holds all shares in street name" по-горе).

Как да не надплащаме за данъци върху дивидентите, удържани в Германия

Проблемът с капиталовата печалба при ползване на ИП „без комисионни“

В TastyWorks нямат комисионни и месечни такси, но са достъпни само борсите в САЩ. Но хубавото при тях е, че не им пука за европейките регулации и разрешават на клиентите си да купуват сащански ETFs. (Не съм тествал тази възможност, но бутоните за купуване са активни и клиенти от ЕС се похвалиха, че са минали между капките.) За съжаление при този ИП се налага плащане на банкови такси за SWIFT преводи, ако нямате ACH сметка в САЩ. Но при внасяне може да заобиколите таксата за SWIFT като внесете през ACAT (ако имате вече USD при ИП, който разрешава безплатен ACAT изходящ трансфер, като Interactive Brokers). Подробно писах в статията за TastyWorks.

При Trading212 дори и сделките за продажба с лимитирани поръчки за цял брой акции типично минават OTC (извънборсово) и така дължите данък. Сделките с fractional shares гарантирано  минават OTC (борсите не ги поддържат).

Бележка за инвестиционните посредници в Швейцария - Stamp duty

Stamp duty е данък върху сделките с акции и ETFs (не само) в размер на 0,15% за нешвейцарски активи и 0,075% за швейцарски активи. Този stamp duty се дължи когато ползвате швейцарски инвестиционен посредник. Това е добра причина да избягвате швейцарските инвестиционни посредници за акции и ETFs. Мисля, че не е включен в комисионната, а се плаща отделно. Избягва се като ползвате ИП извън Швейцария или правите сделки с CFDs (договори за разлика).

Interactive Brokers

Една от добрите платформи е тази на Interactive Brokers (TWS). Може да се ползва като се сключи договор директно с IB, мине се през introducing broker (Карол) или през посредник (договорът е с посредника - напр. Евро Финанс). При тази платформа прилагането на СИДДО става автоматично за акции от САЩ и Канада (както е и при други добри ИП).

Разликата между това да отворите сметката директно или през introducing broker (посредник като Карол) основно е в по-ниската или нулева месечна такса (иначе е $10 месечно ако си отворите сметката директно в IB) и комисионните за сделка са малко по-високи (но ако се правят рядко сделки е по-добре да се плаща по-висока такса на сделка, но по-ниска месечна такса - въпрос на сметки). Ако имате инвестирани $100 000 месечна такса няма.

От 1 юли 2021 година няма месечни такси за личните акаунти (individual accounts). Това обезсмисля в голяма степен ползването на посредник за да си отворите сметка в Interactive Brokers.

Interactive Brokers през 2021 година - впечатления и съвети

При акциите от САЩ се удържа данък върху дивидента съгласно СИДДО между САЩ и държавата, където е данъчно задължен собственика на акциите (за България - 10%). 

Съгласно СИДДО българите в България трябва да се облагат с 15% данък дивидент за дивидентите от Германия в Франция - с толкова трябва да се облагат и дивидентите от същите държави, получени от сащанци в САЩ. Обаче се удържат повече и услугата по връщане на надплатени данъци се заплаща.

Как да не надплащаме за данъци върху дивидентите, удържани в Германия

За дивидентите от Франция казват, че удържат 28% (преди са удържали 30%):

As outlined in the customer agreement, IB holds all shares in street name. For this reason the rate between the dividend paying country (France) and the receiving country (IB LLC US) is 28% for 2020 (reduced from 30% for 2019). 
И искат 125 евро такса за всеки дивидент. Което е отказваща такса - целта е да ви откажат, ако имате да взимате малко дивиденти.

От което следва, че в действителност не се прилага ставката по СИДДО между Франция и САЩ, както бяха написали първоначално (и после редактираха този текст).

Вече на сайта има обявена цена за услугата по връщане на надплатени данъци също и в Германия:

За всеки ред по 30 евро. Аз го разбирам така - ако имате дивиденти от 10 компании по 2 пъти в годината - следва да платите 600 евро за да ви върнат надплатените данъци. Което е неприложимо за инвеститори с малко дивиденти. 

Подробно разглеждам Interactive Brokers в тази статия: 

Interactive Brokers през 2021-2022-2023 година - впечатления и съвети

Trading212

Trading212 - инвестиране „без комисионни“ в акции, къде е уловката?

Допълнение от 2024 година: От 15 февруари 2024 година ще активират функция за прехвърляне на активите от/към други инвестиционни посредници. Това ще даде възможност да се избегне продажбата извън регулиран пазар (и облагането) на някои активи, след натрупване на позиции в ETFs ще може да се прехвърлят към IB (или друг ИП) и да се продадат там на регулиран пазар по смисъла на закона (но се плаща комисионна за продажбата при IB, което оправдава такава продажба само за случаи когато се пести данък).

Допълнение от 2023 година: вече предлагат мултивалутна сметка при сметки Invest, таксата за обмяна на валута е 0,15%. Внасянето и тегленето може да става с валута, различна от базовата. (На някои места от статията текстът може да не е обновен с тази информация, нямам време да го проверявам за несъответствия.)

Допълнение от 2024 година: вече споделят дохода от отдаване назаем на акции с клиента, както го прави Interactive Brokers (SYEP). Не знам какво имат предвид под 50%, дали дават 50% от тези лихви както прави IB или дават 50% от техните 50%.

Основният проблем, поради който не препоръчвам инвестиране на големи суми в Trading212, е това че при продажба няма сигурност от къде ще мине. Ако мине през сегмент на европейска борса, който е регулиран пазар, печалбата от продажбата (но загубата също) не участва във формиране на данъчната основа. Но има риск продажбата да мине извънборсово и тогава продажбата се облага в България. (Как минава покупката не е от значение според мен.)

Ако така или иначе смятате да инвестирате в активи, търгувани извън регулиран пазар - горното не ви засяга. 

Бих избягвал и да купувам (през Trading212) активи, които изплащат дивиденти, защото не ми се чете целия текст на общите условия и не искам да се чудя "дивидентите" дивиденти ли са по смисъла на ЗДДФЛ. За проблема с "дивидентите", които не е ясно дали са дивиденти писах в друг контекст тук. Допълнение: дефиницията за дивиденти в ЗДДФЛ е достатъчно широка така, че мисля, че дивидентите, които са получени във връзка с инвестиция в акции (независимо дали чрез директно инвестиране в акции или ETFs) са дивиденти по смисъла на ЗДДФЛ.

Иначе за инвестиране на дребни суми месечно Trading212 няма по-изгодна алтернатива. За дребни суми е подходяща тази стратегия - купуване на дялове от SXR8 или VUAA месечно и после като се натрупа по-голяма сума продажба (на цял брой дялове - за да има вероятност да мине борсово продажбата) и теглене, прехвърляне на парите в Interactive Brokers и покупка там.

Trading212 предлагат два вида сметки - "Invest" и "CFD". Разчитат, че по-неопитните ще се залъжат да си отворят сметка "CFD".

Базовата валута на сметката може да е в долари и евро. 

Допълнение: от април 2021 има такса за превалутиране 0,15%, което ги прави неизгодни за инвестиране в активи, деноминирани в друга валута. За сравнение: през IB може да се мине с такса от 0,1% или малко над 0,05% (но не и за малки сделки) при някои европейски борси и с много по-малко на борсите в САЩ. Таксата за превалутиране се прилага при покупки, продажби и получаване на дивиденти. Което е по-зле в сравнение с eToro, които прилагат такса при превалутиране само при внасяне и теглене (за недостатъците на eToro има отделна статия).

Trading212 - инвестиране „без комисионни“ в акции, къде е уловката?

В сравнение с Interactive Brokers имат много по-малко възможни инструменти за търгуване. Имат търсачка на сайта, където имат списък с търгуваните инструменти. При адмиралите обаче изборът на ETFs е много по-лош (по моя оценка - не намерих тези ETFs, които за мен са интересни, защото са с ниски годишни такси).

Основното предимство на Interactive Brokers пред Trading212 е, че при Interactive Brokers са достъпни повече на брой акции и други инструменти за търгуване и при Interactive Brokers има мултивалутна сметка (и изгодно превалутиране - само $2 за суми под $100 000, а в някои случаи превалутирането е безплатно или с малка такса от 0,2 базови точки, което е 0,002%) с всички предимства, произтичащи от това.

Смятате ли, че ако инвестирате в акции, които не са достъпни за търгуване в Trading212 ще спечелите повече, отколкото ако инвестирате в популярните акции и ETFs, които могат да се търгуват през Trading212? Смятате ли, че разликата в печалбата ще покрие по-високите разходи за такси и комисионни, които ще платите при Interactive Brokers? Това са основните въпроси на които трябва да отговорите за да вземете информирано решение кой от двата инвестиционни посредника да ползвате (ако се двоумите кой от двата да изберете).

Имайте предвид, че е много трудно да се бият по доходност популярните индексни борсово търгувани фондове, които са достъпни за търгуване през Trading212.

Как успяват Trading212 да предлагат нулеви такси и комисионни: като зарибяват клиентите да си отворят сметка CFD вместо Invest и като отдават под наем акциите на клиентите. „Под капака“ ползват Interactive Brokers, включително и за отдаването под наем на акциите.

Сметката тип CFD не е подходяща за инвеститори, които държат дългосрочно (поради разходите за поддържане на позицията). Най-вероятно е да загубите пари, ако често правите сделки. Това не е свързано с особености на конкретния инвестиционен посредник, причината е фундаментална. Докато си губят парите с честото отваряне и затваряне на позиции с лост през сметка тип CFD инвестиционният посредник печели добри пари, повече от отдаването под наем на акциите на дългосрочните инвеститори.

Потребители като мен, които купуват и държат, се облагодетелстват от нулеви такси, които отчасти са за сметка на потребителите, които се изкушават да си отворят сметка CFD и да си губят парите.

Има ли риск при отдаването под наем на акциите? Рискът е малък, в сайта на Interactive Brokers е обяснено (Trading212 ползват „под капака“ Interactive Brokers). Разбира се, може да си отворите сметка при Interactive Brokers директно, но трябва да отговаряте на определени условия за да може да отдавате под наем акциите си. Допълнение: аз ги декларирам като лихви, мисля че са лихви и няма значение дали ги декларирате като лихви или като "други", защото облагането им е едно и също.

Допълнение: отдаването под наем на акции в Interactive Brokers също така е възможно и за клиенти, които имат под 50 000 USD, но сметката им е "margin account" или са одобрени за такъв (но сметката им е "cash"). Ето как е формулирано на сайта:

The program is available to eligible IBKR clients1 who have been approved for a margin account, or who have a cash account with equity greater than USD 50,000 (or equivalent).

Някои по-интересни инструменти, които могат да се купят чрез Trading212:

  • SGLD; Physical Gold P-ETC (валута: EUR; годишен разход: 0.19%; Ирландия; Deutsche Börse Xetra)

  • XAD6; Xtrackers Physical Silver ETC (валута: EUR; годишен разход: 0.40%; Jersey ; Deutsche Börse Xetra)

  • SXR8; iShares Core S&P 500 EUR UCITS ETF USD (Acc) (валута: EUR; годишен разход: 0.07%; Ирландия ; Deutsche Börse Xetra)

Има подобни инструменти и в долари, които се търгуват на лондонската борса.

Допълнение от 2023 година: имайте предвид, че за ETCs и ETNs не важи данъчното изключение за сделки на регулиран пазар (което важи за ETFs). ETFs са колективни инвестиционни схеми, а ETCs и ETNs са дългови ценни книжа. Подробно обясних в тази статия.

След регистрация и верификация на акаунта се виждат достъпните методи за плащане, няма такси за банковите преводи, за другите преводи имат такса от 0,7% (за първите GBP 2000 нямат такса, след това налагат 0,7% такса). За теглене нямат такса, но вашата банка може да наложи такса за входящи преводи по дебитна карта (типично 1%) и да ви превалутира при неизгоден курс, затова избягвайте да захранвате с карта.

EFOCS - Евро Финанс

Платформата на Евро Финанс EFOCS дава достъп до XETRA, Frankfurt и БФБ.

За условията за търговия на БФБ писах тук.

Имайте предвид акциите от кое място за търговия (trading venue) са достъпни, защото има една объркваща подробност – съществуват две места за търговия (Xetra и Börse Frankfurt) на една борса (Frankfurt Stock Exchange), които имат общ сайт: www.boerse-frankfurt.de. И ако на страницата на съответната акция има квадратче Xetra в дясно от квадратчето Frankfurt - значи акцията се търгува и на двете търговски площадки.

Ако има само квадратче Frankfurt - значи я няма на Xetra (и затова тази акция не е достъпна през EFOCS). Платформата работи на Windows 10, на 7-мица не успях да я подкарам (пробвах на виртуална машина, не знам дали има връзка това, на 10-ка инсталирана на виртуална машина тръгна).

Като се натисне на квадратчето Xetra то става зелено и под него се виждат котировките на съответната акция на Xetra.

За съжаление не всички акции, които ги има на Frankfurt ги има и на Xetra. Например акцията RYQ я има само на Frankfurt.

Предимство на EFOCS е, че няма месечни и годишни такси, няма custody fees.

Комисионните за сделки с акции са добри - 0,05% (минимум 4 евро на изпълнена поръчка) за Xetra и 0,10% (минимум 6 евро на изпълнена поръчка) за Frankfurt. (Не са нула като Trading212, но през Trading212 много от акциите, достъпни на Xetra, липсват.)

За дялове на взаимни фондове комисионната е 0,20% (минимум 7 евро на изпълнена поръчка). Но по принцип не е добра идея да се инвестира във взаимни фондове, защото типично имат високи годишни такси.

Надявам се борсово търгуваните фондове да минават като "акции", защото иначе е неизгодно. (Няма причина да се разглеждат като взаимни фондове.)

Това, че е българска фирма е предимство (защото ви спестява СПБ-8 в някои случаи), но може да е недостатък (риск от ДДС регистрация по чл. 96, ако продавте активи за над 50 000 лева за 12 последователни месеца и тези продажби представялват независима икономическа дейност).

Недостатък на платформата е, че в някои случаи данъците върху дивидентите, които се удържат при източника, се надплащат (напр. акции от САЩ, търгувани на XETRA в евро). 

При водещите ИП няма допълнително заплащане за данъците върху дивидентите от САЩ и Канада, при тях се удържа коректната ставка съгласно СИДДО автоматично, без нужда да правите нещо допълнително.

Типично при всички инвестиционни посредници се надплаща данък дивидент когато получавате дивиденти от Германия, Франция, Швейцария. Но при някои имате възможност да си платите за услугата по връщане на надплатени данъци. При EFOCS не се предлага връщане на надплатени данъци.

Ето за какви инвестиции е подходяща платформата EFOCS без надплащане на данъци върху дивидентите:

  • При инвестиция в акции от Netherlands няма надплащане на данъци върху дивидентите, защото в общия случай ставката е 15% (за много малко държави е друга съгласно СИДДО, за България е 15%).

  • При инвестиция в акции от UK няма надплащане на данъци върху дивидентите, защото такива не се удържат при източника. Може би пропускам някоя държава, май и Jersey имат подобна политика за дивидентите. Преди покупка проверете съответната държава дали удържа данък върху дивидентите, дали има по-висока ставка в общия случай (като Германия) и затова се надплащат данъци и т.н. За да вземете информирано решение дали е изгодно тази акция да я купите през EFOCS, през друга платформа, да инвестирате в тази акция чрез ETF (или ако следващата най-добра платформа ви е твърде неизгодна - да инвестирате просто в друга акция).

  • При инвестиция в разпределящи ирландски и люксембургски ETFs няма надплащане на данъци върху дивидентите, защото такива не се удържат при източника (на ниво 2 не се удържа, но на ниво 1 се удържа - вижте какво значат тези нива в тази статия). 

  • При инвестиция в акумулиращи ETFs и акции, които не изплащат дивиденти - няма надплащане на данъци върху дивидентите, защото дивиденти не се изплащат.

  • Ако инвестирате неголеми суми в компании от САЩ, които изплащат малки дивиденти, надплатеният данък дивидент може да се окаже по-малък от месечните такси, които ще плащате при друг ИП, където данъците върху дивидентите се удържат коректно. Допълнение: при Interactive Brokers вече няма месечна такса.

Имайте предвид, че може след време да отменят данъчното изключение за капиталовата печалба от продажба на акции и фондове на европейски борси. Така че може да се окаже, че е било по-изгодно акциите да се купят на борсите в САЩ чрез ИП без комисионни. Но обикновено законодателите дават преднина, да си продадете акциите без данък преди да влезе закона в сила. Но ако са подли може да го променят без да дават такава възможност.

Каква е логиката на облагането на дивидентите при инвестирането чрез ETFs

Тарифа на Евро Финанс

eToro 

Допълнение от 2023 година: Информацията в статията за eToro може да не е актуална, по-специално тази за таксите по превалутиране, защото eToro са пуснали нова услуга eToro Money, за която казват, че може да се прави превалутиране без такса. Не съм детайлно запознат с нея.

Допълнение от 2024 година: eToro Money (най-важната му функция) не е достъпна за клиенти от България.

При eToro за да не плащате такса за обмяна на валута трябва да намерите начин евтино да захранвате сметката с долари и после да теглите пак в долари. Не позволяват сметката ви да е във валута, различна от долари. Ползването на дебитни карти от български банки излиза скъпо, защото ви цакат с валутния курс (двойно превалутиране, любимото на банкерите) и има допълнително такса за теглене (получаване на пари по карта) типично 1%.

На клиентите на eToro от България се удържа данък дивидент 30% вместо 10% (както е съгласно СИДДО) - за акциите от САЩ

Затова следва да се инвестира в такива акции, които не изплащат дивиденти. Или в акумулиращи ETFs. Или да преглътнете допълнителния разход за данъчно облагане.

При покупка на активи в евро не ми е известно да слагат надценка/такса за превалутиране (както обявиха, че ще правят Trading212 от април 2021). На сайта си са обявили само такси за обмяна на валута при теглене и внасяне по сметката.

Повече за eToro: eToro - акции без комисионна! Къде е уловката?

ETFmatic

Дълго време не го бях включвал в статията, защото не ми се вижда изгоден, заради годишната такса от 0,48%.

И потребители се оплакват от много писане в данъчната декларация - автоматично се купуват един куп фондове, изплащащи дивиденти.

Таксите по много от тези ETFs също не са от най-ниските.

Хайде да платя „само“ един или два процента годишна такса, какво може да се обърка?

Български или чужд инвестиционен посредник?

Ако езикът на договора е български няма да се набутате с глоба и разходи за превод в случай, че от НАП ви поискат преведен на български превод. Нямам данни колко често при проверка/ревизия искат това. За обичайния срок от 3 дена няма как да се преведат десетки страници текст на адвокатски английски.

Може би бихте предпочели парите ви да са в чуждестранен ИП, защото нямате доверие на български институции, по-лесно съдебните изпълнители се докопват до тях, гаранцията на депозираната сума се гарантира не от български институции...

При ползване на български ИП има риск от ДДС регистрация по чл. 96. В тази статия обясних как да се предпазите от такава регистрация. Корекция: всъщност е спорно дали има значение къде е установен инвестиционния посредник когато сделките стават борсово. При сделки с договори за разлика те се сключват директно с инвестиционния посредник, така че там няма съмнение, че продажбите при ползване на чуждестранен ИП не участват във формиране на оборот за регистрация. Обаче за борсовите продажби е по-сложно, в статията обясних подробно.

А за инвестиция в метали?

По-изгодно от ETF, инвестиращ в метали, е да се ползва платформата на IB TWS. Дали директно или през посредник - разгледайте тарифите. Вероятно ще е по-изгодно да се мине през посредник заради месечните такси.

Storage cost 0.10% per annum.

Comission: 0.15 basis point 1 *Trade Value USD 2.00

Източник: https://www.interactivebrokers.eu/en/index.php?f=39753&p=metals.

Това значи, че при покупка на стойност до 133333,33 USD таксата е $2.

Ако се мине през Евро Финанс допълнително се начислява:

15 базисни пункта от ст-стта на сделката / мин. 2 $ на поръчка

Тоест, става 15,15 базисни пункта (0,1515%), минимум $4. Минималната такса от $4 се плаща за сделка от $2640.26.

Ако няма печатна грешка (15 базисни пункта пише, а дали не са имали предвид 0,15 базисни пункта?).

По годишна такса бие Goldmoney (0.18%), ETF IAU iShares Gold Trust (0.25% ).

При Делтасток има възможност да се купят метали без лост с CFD, но там спредът е по-голям. Няма годишни/месечни разходи. Но пък при CFD-тата рискът е по-голям: Защо CFD-тата не са толкова сигурни, колкото покупката на реални активи. Вече няма кешови CFD-та върху метали.

Въпрос на сметки е дали е по-изгодно да се плати повече спред (такси на сделка) и по-малко годишни/месечни разходи или обратното.

Предвид липсата на данък върху капиталовата печалба когато се продават инструменти, търгувани на европейски борси, може да е по-изгодно да плащате по-голяма годишна такса за съхранение (напр. 0.4%) и да инвестирате в метали чрез ETF/ETC/ETN, търгуван на европейска борса.

Корекция: за ETC/ETN/ETP (когато не са ETF) данъчното изключение за продажба на регулиран пазар не еважи.

FIRSTRADE - сащански акции без такси?

Това, че няма такси за купуване и продаване на акции значи, че може да диверсифицирате дори и да имате малка сметка. Не видях да има ограничение за броя акции, които може да купуте, би трябвало да може и 1 акция да е възможно да се купи.

Разгледах набързо сайта им. Ако купувате акции без лост таксите, които ще плащате ще бъдат само банковите такси при захранване на сметката и банковите такси при теглене на парите. Колко точно ще са банковите такси е трудно да се сметне, защото зависи коя е вашата банка (таксите на банките кореспонденти). Има и wire fee rebate (връщат ви $25 когато захраните сметката си с банков превод). Смятайте ги приблизително $20-$30 за внасяне, а за теглене $35 + таксите на банките кореспонденти (напр. $10-$30) + таксата на вашата банка за входящ превод.

Допълнение: FIRSTRADE махна България от списъка с държави, резиденти на които обслужва.

За да избегнете таксата за входящ превод си направете срочен депозит, при срочните депозити някои банки не налагат такси (напр. ЦКБ, последния път като проверявах това беше такa). Обаче ако има изискване да ви превеждат пари по същата сметка, от която сте ги пратили - може да има проблем с тази стратегия, ако банката не позволява нареждане на SWIFT превод от срочен депозит.

Не може да ползвате Revolut и TransferWise за да спестите от такси когато пращате пари на FIRSTRADE.

Incoming wires cannot be accepted from any online money transfer services, such as TransferWise and Revolut.

На всеки 3 години трябва да се пуска нова декларация W-8BEN за да важи ставката от 10% за дивидентите (съгласно СИДДО). Ако не подадете декларация ще ви дерат с 30%.

Forms W-8 BEN must be resubmitted every three years unless you have or apply for a US Taxpayer ID (ITIN or EIN) and provide the number on your Form W-8 BEN, in which case there is no need to resubmit.

Generally, tax is withheld at a rate of 30% on payments of US source stock dividends and substitute payments in lieu. The rate of withholding may be reduced if there is a tax treaty between your country of tax residence and the US.

SaxoBank директно

Имат custody fees и високи комисионни в сравнение с Interactive Brokers.

Не съм гледал скоро условията им за дивидентите, но най-вероятно се плаща за да се връщат надплатени данъци от държави, където типично тази услуга е безплатна при другите ИП.

Не си струва да се разглеждат според мен.

Вижте тарифата им тук.

Допълнение: Saxo Bank закрива сметки на клиентите от България.

Елана (предлагат платформата на SaxoBank)

Допълнение: отдавна не съм гледал тарифата на Елана, може информацията да не е актуална.

Накратко: имат custody fees (0,5% за пари и 0,1% за ценни книжа) и се плаща за да се приложи СИДДО за акциите от САЩ (което при други ИП не се заплаща).

При Елана има възможност да си платите допълнително за да си върнете надплатените данъци върху дивиденти от САЩ, но защо да плащате след като при Interactive Brokers, Trading212 и Revolut за това не се иска допълнително заплащане? С такива ИП, при които не се прилага СИДДО за дивидентите, има смисъл да се купуват само акции и ETFs, които не изплащат дивиденти (accumulating ETFs).

Ако все пак решите да ползвате услугите на Елана трябва да изчакате да оправят документите след като си платите таксата за това, иначе ви дерат с по-висока данъчна ставка:

И при Елана може да се приложи СИДДО, но като допълнителна платена услуга - $35 за три години и данъка от американските дивиденти пада от 30% на 10%. Обаче отнема месец-два докато влезе в сила. Аз си го платих в началото ба октомври, но ноември си ме очесаха с 30%, щото документите (W8-BEN) още не били пристигнали в щатите. Сега за февруарските бяха вече 10%

За другите акции имат минимуми и такси при връщане на надплатени данъци върху дивидента.

Имат и такса попечителство, която ги прави неконкурентни:

На сайта на платформата ELANA Global Trader е добавена Такса Неактивност в размер на 10 EUR или USD, като тя се начислява при липса на отворена позиция или сключена сделка в платформата за период по- голям от 6 месеца. Таксата не се начислява при липса на парично салдо на клиента;

На сайта на платформата ELANA Global Trader е добавена Такса за попечителски услуги (Custody fee) в размер на 0,1% на годишна база върху активите (акции и облигации без извънборсови инструменти като FOREX, CFD и др.). Таксата се изчислява на месечна база към последния работен ден на месеца;

Според тарифата (видяна от мен на 15 март 2021 година):
  1. Попечителство и съхранение на ценни книжа*: 0,1% годишно върху стойността на ценните книжа
  2. Попечителство върху парични средства на клиенти в депозитарна институция*: 0,5 % годишно върху държаните по сметка парични средства

* Изчислява се и се удържа към последно число на всеки месец. За професионални клиенти, съгласно класификацията на Закона за пазарите на финансови инструменти, такава такса не се удържа.

Платформата на Saxo Bank (Global Trader, предлагана от Елана, тарифа) е по-проста и интуитивна за ползване (в сравнение на платформата TWS на IB), но сащанските акции е по-скъпо да се търгуват на нея. На европейските борси разликата в таксите и комисионните е по-малка.

Ако решите да ги ползвате за дивидентни акции първо ги питайте дали в момента им работи оправянето на проблема с данъците върху дивидентите, защото наскоро ги бяха питали и отовориха това:

Admiral Markets

Комисионната за акции на Xetra е 0,1% (общо 0,2% за купуване и продаване), като има минимум от 1 евро за сделка (общо 2 евро за отваряне и затваряне). Тоест за акции на Xetra комисионната им е сравнима с тази на Interactive Brokers.

Допълнение: в някои случаи нямат такса за сделките (до 1 дневно и за някои борси).

Предимството на Admiral Markets е, че нямат месечна такса.

Данъкът върху дивидентите от САЩ се надплаща (не е 10% както е по СИДДО, а е повече). Което ги прави неизгодни за инвестиция в дивидентни акции от САЩ. Иначе таксите им за сделки на борсите в САЩ не са много високи. Питайте ги дали са си оправили системата, ако се интересувате от откриване на сметка при тях (дали се удържа данък 10% върху дивидентите от акции в САЩ както е коректно), ако забележат, че клиентите ги избягват зарди това има шанс да си оправят системата (техните основни конкуренти Revolut и Intaractive Brokers нямат проблем с това).

Липсват интересни ETFs като SXR8, които имат ниска годишна такса. Което ги прави неконкурентни за желаещи да инвестират дългосрочно в S&P 500 с ниска такса.

Повече за предимствата и недостатъците им (повече за недостатъците): Кореспоненцията ми с Admiral Markets - правете си изводи.

Swissquote - скъп, но швейцарски ИП, който има банков лиценз, минимум 20 CHF за тримесечие

Внимавайте да не ви подведат с „без месечни такси за ползване на платформата“ - може да има такса „попечителство“/„съхранение“ (custody fees). Ето например Swissquote колко ви дерат:


Вдигнаха таксата от 15 CHF на 20 CHF на тримесечие (минимум). Тази такса не зависи от валутите по сметката, само от другите активи.

Не виждам изискване за минимален депозит.

Информацията се събра много и я преместих в отделна статия: Swissquote - скъп, но швейцарски ИП, който има банков лиценз и такса от минимум 20 CHF за тримесечие 

Накратко: висока такса на тримесечие, големи комисионни, скъпо превалутиране, скъпи сделки с криптовалути. Виртуалната им карта е без такса, без такса за захранване на сметката с банков превод, премливи такси за изходящи преводи. 

Swissquote предлага и отдаване назаем на акции (клонът в Швейцарияклонът в Люксембург), подобно на SYEP на IB.

Обаче имат финтех приложение "Yuh", което е без custody fees и предлага „безплатна“ дебитна карта.

Допълнение: бях забравил за stamp duty, избягва се като не се ползва ИП в Швейцария или като се правят сделки с CFDs.

TradeStation - инвестиционен посредник в САЩ "без комисионни" (всъщност не, за живущи в България взимат минимум $5 на сделка)

Изненадващо приемат и клиенти от България. За сега.

Да не се бърка с TradeStation Global. Аз имам предвид този TradeStation.

Пише, че няма комисионни за сделките с акции и ETFs. Списък с достъпните за покупка инструменти не се намира на видно място на сайта им, налага се регистрация на акаунт за да се видят.


Все още нямам емпирични данни за реалните скрити такси.

За съжаление след по-внимателен преглед установих, че нулевите комисионни важат само за живущи в САЩ. За останалите има по-високи  комисионни - за сделка с до 10 000 акции се плаща $5 комисионна.

Таксата за теглене е $35, няма такса за внасяне (освен таксите на банките). Ако теглите в банка вероятно ще има и такси на банките кореспонденти (освен таксата за входящ превод на вашата банка). Такса входящ превод няма при ЦКБ, ако е по доларов срочен депозит.

Не ми е известно дали може да се ползват финтех компании за евтино захранване с долари.

Няма индикации да приемат SEPA и преводи в други валути, освен преводи в долари. Доларите могат да се вкарат по няколко метода:

  • Wire Transfer (SWIFT)
  • ACH
  • Чекове на хартия
  • OFX
  • Continental Currency Exchange
  • Currency Fair
  • OnePip

Не е ясно как стои въпроса с Revolut, TransferWise и други.

Имат жестоки такси за неактивност ($50 годишно + $149.95 на месец), които обаче лесно се заобикалят - трябва да държите активи за поне $2000 долара в сметката или да имате поне 5 сделки за период около година:

Inactivity Fee Minimum Activity

Accounts qualify for an annual Inactivity Fee waiver when the following criteria are met:

$2,000 average end-of-month equity balance

OR

At least five (5) trades placed, during the twelve-month period following each anniversary of the account’s fund date

Страницата с тарифата на TradeStation.

Отзив от клиент (банките кореспонденти на Revolut са си взели такси за захранване на сметката, ползвал е SWIFT, може би ако беше ползвал ACH нямаше да му вземат такса, ACH може да се ползва през Wise, не през Revolut):

09/29/2020

Tradestation charged a fund transfer fee, despite their advertising "NO FEE" I used Revolut to make 5 transfers to Tradestation Securities, and they charged $20 / transfer, 100$ total. After many messages and a lot o waiting time on their support queue, I was instructed to get the swift messages from the sending institution, Revolut. 1 more month has passed, and after many more messages from me they finally replied: "As previously stated ******** ***** charged the fee because they were instructed to by the sending bank. You can see in the SWIFT messages you provided on 9/1/20 that one of the last things in the message is 71A:SHA, that is the sender instructing the receiver JPMorgan ***** that they should be charging a fee. You can contact the sender if you would like to further research. We will not be refunding these fees." This is absurd, since they advertise "No Fee" on their website. Furthermore, I have made transfers from the same account to ******************* who also use ********* and had NO FEES!


Tradestation Group, Inc. Response 10/16/2020

After a thorough review of the customer's response and an in depth look at the fees that were assessed, it was determined TradeStation did not initiate these charges. As previously mentioned, evidence of the charges were sent to the customer using the sending bank's SWIFT messages provided on September 1, 2020. These SWIFT messages show the sending financial institution instructing the receiving bank ********* to charge the fees. TradeStation receives hundreds of wires on a daily basis and does not charge customers for wire deposits. We have advised the customer numerous times to contact the sending bank to resolve the issue as it could have been done in error. As such, TradeStation will not refund fees that we did not charge. As always, if you have additional questions feel free to reach out to the Client Service team at *************@tradestation.com. Sincerely, TradeStation Securities, Inc.

При ползване на платформата на TradeStation чрез регистрация през Aries комисионните са нулеви

Ако се регистрирате през Aries (tradearies.com) комисионните ще бъдат нулеви дори и когато не сте от САЩ (при директна регистрация в TradeStation има комисионни за клиенти извън САЩ).

Освен това видях, че има възможност за депозиране на криптовалути.

България е в списъка с държави, клиенти от които приемат.

Клиент се похвали, че може да се депозира с Revolut, Wise и CF (предполагам има предвид CurrencyFiar).

Да проверя:

  • Може ли и да се теглят долари към Wise и Revolut (може да се депозира)? И колко струва?
  • Може ли да се прехвърля в двете посоки с ACATS?

Нямам данни дали разрешават на европейски клиенти достъп до US-domiciled ETFs.

TradeStation Global

Да не се бърка с TradeStation (разгледах го по-горе).

За европейските борси имат висока такса - 0,12%.

Тарифа

Отваряне на сметка.

Имат някаква странна схема, при която си правите акаунт в Interactive Brokers и плащате по тарифата на TradeStation Global като имате достъп до платформата на TradeStation.

Не разбирам какъв е смисъла и защо да плащам повече за това.

TastyWorks - инвестиционен посредник в САЩ без комисионни за акции

В списъка им с държави, клиенти от които обслужват, присъства и България.

Допълнение: заради влизането на България в сивия списък на FATF приканват клиентите да си изтеглят средствата от там. Но няма краен срок за това. Не разрешават внасяне на средства и отваряне на нови позиции.

Обещават нулеви комисионни за сделки с акции. Плащат се само регулаторните такси (както е и при други ИП с нулеви комисионни).

Обещават, че ще ви се удържа данък върху дивидентите съгласно СИДДО.

За клиенти извън САЩ внасянето става с банков превод (SWIFT) и с CurrencyFair. Тегленето чрез CurrencyFair струва $25, но неясно защо препоръчват да ползвате банков превод (SWIFT), който ще ви струва $45.

Другите подробности са в тази статия: TastyWorks - инвестиционен посредник в САЩ без комисионни за акции.

Passfolio - инвестиционен посредник в САЩ без комисионни (за акции с цена поне $5 на акция), достъп до над 3800​ акции 

Допълнeние: закрили са Passfolio. И преместиха клиентите на Sproutfi (Vest.investments).

Passfolio е инвестиционен посредник в САЩ, който приема клиенти и от България. Достъпните акции са от борсите в САЩ. Предлагат по-малко разнообразие в сравнение с Interactive Brokers.

Няма комисионни за акции с цени поне $5 на акция, иначе се плаща 2 доларови цента на акция. Българите нямат достъп до ETFs (поне така пише на сайта).

За сега може да се минава между капките с ACH чрез Wise, но тъй като платформата позволява сделки с криптовалути не се знае до кога Wise ще ги толерират. За българските банки нямам данни, доколко са толерантни към Passfolio.

Цялата статия: Passfolio - инвестиционен посредник в САЩ без комисионни (за акции с цена поне $5 на акция), достъп до над 3800​ акции

Vest.investments

Това е ИП, към който преместиха клиентите от Passfolio.

Още не съм намерил потвърждение дали приемат клиенти от България. Сайтът им е нов и даже няма функция за регистрация на нови клиенти (обслужват клиентите от Passfolio).

Таксата от 0,5% (максимум $10) прави инвестицията чрез тях не особено изгодна.

Имат и месечна такса от $1 при неактивност (липса на депозит през месеца).

Тарифата: https://storage.googleapis.com/northbound-legal-documents/FeeSchedule_V.02_11_17_2023.pdf

Линк към актуалната версия на тарифата има на тази стараница (отдолу).

Vivid Money - финтех приложение, подобно на Revolut, с достъп до европейски акции

Допълнение: спряха новите регистрации за клиенти от България. Като цяло не е изгодно да се ползва за инвестиции, за сметка в евро става.

Vivid.money - сериозен конкурент на Revolut и Trading212, кешбек до €150 месечно, безплатна метална карта и €5 бонус

Exante.eu – инвестиционен посредник в Кипър или Хонгконг, достъп до капиталовите пазари на 29 държави, опции, фючърси и други

За Xetra имат ниска такса - само 0,05% (за сравнение при Trading212 е 0%, при Admiral Markets е 0,1% с минимален праг 1 евро, при Interactive Brokers е 0,05% с минимален праг 1,88 евро, при EFOCS на Евро Финанс е 0,09% с минимален праг 3,50 евро или 0,07% за професионални клиенти при същия минимален праг).

Няма данни за минимални прагове на таксите, но и таван на таксите няма.

Няма месечни такси, таксата за неактивност лесно се избягва.

Имат custody fee само за облигации.

Остана да се изясни дали прилагат коректно СИДДО за САЩ - това вълнува най-много тези, които инвестират в сащански дивидентни акции. И също при превалутирането дали имат изгоден курс наистина.

Прочетете цялото ревю в статията: Exante.eu - инвестиционен посредник в Кипър или Хонгконг, достъп до капиталовите пазари на 29 държави, опции, фючърси и други

Freedom Finance (Freedom 24) - ИП с фирми в Кипър, Германия, Казахстан

Публично търгувана компания е с тикер FRНС на NASDAQ.

Подробностите в тази статия.

cctrader.com - ИП в Малта с високи комисионни за европейските борси

Първото ми впечатление е, че комисионните за сделки на европейските борси са високи - изравняват се с тези на Intaractive Brokers чак при сделки за поне 10 000 евро.

Предлагат внасяне с кредитни и дебитни карти и с банкови преводи. Няма индикации на сайта, че имат такса за внасянето с карти, което е червен флаг. Или набират клиенти с нулеви такси на внасяне (които после ще повишат - както направиха Trading212, след първите 2000 GBP има такса за внасяне), или ще си покриват разходите, кито плащат на доставчика на платежни услуги като товарят клиента с други такси и комисионни или по друг начин.

След като разгледах отзивите имат такси за внасянето с карта, но ги показват чак след като клиентът реши да внася парите:

Защо изгодните инвестиционни посредници обикновено не предлагат захранване на сметката с дебинта или кредитна карта?

Не е ясно при какви валутни курсове става превалутирането.

Страницата с другите такси.

Страницата с комисионните за покупка на акции.

Ревюта на клиенти в TrustPilot.

Не виждам интересни предимства, не съм проучвал подробно за отзиви от клиенти и други подробности. На първо четене следва да се избягва.

Корекция: ребрандирали са се като Moneybase.com (или сайтът им пренасочва към този домейн поради друга причина - например сливане?).

Внимавайте с дебитните карти

На пръв поглед е изгодно да се вкарват пари през дебитна карта, но като се помисли - не толкова:  Избягвайте да захранвате сметката си с карта. Когато гледате таксите за вход/изход на парите – гледайте банковите преводи (има ли SEPA). При ползване на дебитни карти може да ви прецакат по един или друг начин (ако ползвате дебитна карта от българска банка - типично таксата за получаване на пари по нея е 1% и има значителна вероятност да ви се наложи да теглите по карта и да не ви разрешат теглене по банкова сметка с по-ниски или нулеви такси, ако сте внесли с карта).

Ако имате дебитна карта от финтех компания - не се знае колко дълго ще я имате при тези условия (нулеви такси и изгодни валутни курсове) или изобщо (финтех компании като Revolut имат навика да блокират сметки и да гонят нищо неподозиращи клиенти).

 

Flatex.de

Сайтът е на немски. Документите са на немски. Казват, че от поддръжката говорят и английски, не съм проверявал.

В тази статия статия пишат, че процесът на регистрация за клиенти, които не са от Германия или Австрия е по-сложен. Няма такси за неактивност, депозит и теглене. Но има custody fee, което го прави неизгоден за големи сметки.

flatex has low non-trading fees. It doesn't charges account, inactivity, deposit, and withdrawal fee.

On the negative side, there is a 0.1% custody fee.

Фразата „low non-trading fees“ е малко подвеждаща, първо си помислих, че няма комисионни за сделките. Но всъщност значи, че няма такси (освен комисионните за сделките).

На страницата с комисионните пише, че за Xetra има комисионна от поне 8,27€. Но има и някакви възможности за нулеви комисионни за ETFs и спестовни планове, които не съм разгелждал подробно. Предлагат нулеви комисионни за първите 6 месеца.

Но не може да се конкурира с Trading212 по ниски такси, защото при Trading212 не само, че няма комисионни за сделките, но и няма custody fee.

Не съм правил детайлна проверка на този ИП, поради изброените недостатъци, които излизат на първо четене. 

Smartbroker.de

Изглежда, че имат custody fee, който разбира немски да го преведе какво точно значи:

Verwahrentgelt -0,5 % p.a., ab 15 % Cashquote im Verhältnis zum 

Източник: Preis-Leistungsverzeichnis Smartbroker [PDF], който се намира на
https://smartbroker.de/formulare/.

Май не е custody fee, запознат коментира:

Това е наказателна лихва, т.е. ако да кажем имаш акаунт или на немски депо на обща стойност от 100К и държиш да кажем над 15К от тези 100К в кеш (неинвестирани а като кешова позиция) то тогава би бил имал наказателна лихва от 0,5% на годишна база. Но аз лично кеша си го държа на сметката ми а не при брокера. Значи ако над 15% от общата стойност на акаунта ти е в кеш тогав би имало такава наказателна лихва. Но мисля, че трябва да има гратисен период от 1-2-3 месеца. Сега ще погледна ако те интересува.

Да както споменах, тази наказателна лихва почва да тече след третия месец в който кеша ти е над 15% от цялата стойност на инвестиционната ти сметка.

Ето го текста:
Für neue Geldeingänge, die nicht von Konten der DAB BNP Paribas kommen („fresh money“), sowohl für Neukunden als auch für Bestandskunden wird das Verwahrentgelt für 3 Monate ab Buchungstag ausgesetzt. Dies gilt auch für Geldeingänge der letzten 3 Monate. Zum Beispiel: Für einen Geldeingang am 15.01. eines Jahres beginnt die Berechnung des Verwahrentgelts zum 15.04. des Jahres.

Към 2023 година не виждам тази точка от тарифата им, след като лихвите нараснаха са махнали тази отрицателна лихва.

Но има усложнения

Предлага се в България, специално съм питала съпорта по върпоса. Но искат документ, който да ти потвърди местоживеенето, явно трябва да се извади от общината в България и после всичко се превежда и легализира и се праща обратно към Германия и това оскъпява и усложнява нещата. Но при желание може човек живеещ в България да си отвори там депо, същото важи и за Flatex. Иначе да за app-а, трябваше още края на миналата година да е готов, но все още го няма.... Мисля, че наскоро даваха 50 евро бонус, така че с тези пари може да се покрие част от разходите по отваряне на депо от България. Зад smartbroket седи BNP Paribas.

Това ми се вижда странно, може би просто не са харесали конкретен документ за адрес (битова сметка, банково извлечение с адрес).

[Имам сметка в Degiro и удостоверяването на адреса мина без легализация и превод на документи. Приемат различни видове utility bills. Проверих в архива, бях приготвил сметка за кабелен Интернет на български език, вероятно нея съм дал (не помня точно какво им дадох).]

Не виждам предимства спрямо Interactive Brokers. Може би за малки сделки с ETFs в някои случаи, но ако искате ИП без комисионни за малки месечни покупки - има Trading212.

Може би е интересен за сделки в евро когато искате да ползвате няколко инвестиционни посредника.

Yes, with an order volume of €500 or more you can trade at €0 at Gettex, plus usual market spreads, contributions and product costs.

Има индикации, че основно през Gettex минават сделките. А там ETF-ите минават през сегмента на Gettex, който не е регулиран пазар по смисъла на закона и не важи данъчното изключение. 

Допълнение от 2024 година: не ми отговориха на въпросите (питах ги какви са изискванията за доказване на адрес на клиенти от България). Явно не искат клиенти от България особено много, само ако някой много се натиска и е съгласен да им играе по свирката (да плаща за създаване на документи за доказване на адрес - превод, легализация).

 

Libertex - CFD и акции "без комисионна"

Предлагат инвестиране в акции с 0% комисионна.

Има множество "безплатни" методи на депозиране, включително са "безплатни" и депозитите с кредитни и дебитни карти, което е червен флаг. Защото те плащат за картовите депозити солени такси и значи разчитат, че ще спечелят по друг начин от клиентите си (вероятно чрез търговия с CFD-та, което е особено печелившо).

Не виждам други условия на сайта им за депозиране/теглене в случай, че клиентът не играе хазарт с CFD-та, а инвестира в акции.

Тегленето със SEPA е 0,5%, минимум 2 евро, максимум 10 евро. Като се има предвид, че нямат комисионни не е зле за дългосрочно инвестиране на малки месечни суми.

За PayPal пише, че имат 0% за внасяне и 0% за теглене, но не бих го ползвал, PayPal е капан.

Дали имат политика да разрешават теглене само по същия платежен инструмент, с който е депозирано - нямам потвърждение, но до доказване на противното приемам най-лошото (т.е. ако внесете с карта трябва да теглите с карта, за което вашата банка вероятно ще вземе такса, повечето банки в България взимат такса за получаване на пари по карта).

Избягвайте да захранвате сметката си при инвестиционен посредник с карта (дебитна карта, кредитна карта) - ето защо

Защо изгодните инвестиционни посредници обикновено не предлагат захранване на сметката с дебитна или кредитна карта?

Нямам данни каква базова валута предлагат и какви такси за превалутиране имат и при какви валутни курсове.

Неща за изясняване:

  • Имат ли акции и ETFs на европейските борси.
  • Борсово ли минават сделките с ETFs на европейските борси, може ли да се избира борса.

Горното го написах на база бърз преглед на сайта им, не съм пробвал да си правя сметка там и да търся други подводни камъни.

TradeZero - бахамски инвестиционен посредник

При определени условия няма комисионна за сделките. Обаче...

Според страницата с често задавани въпроси ако инвестирате чрез този ИП няма да получавате дивиденти. Обаче ако имате къса позиция - вие ще плащате дивиденти.

Does TradeZero pay dividends?

No, we do not pay cash dividends. Accounts that hold securities short on ex-dividend date will be charged the dividend.

За първи път виждам подобна наглост. Ако искате да правите сделки "без комисионни" - по добре изберете TastyWorks, където ще си получавате дивидентите без проблем и при спазване на СИДДО (по по-ниската данъчна ставка ще ви удържат данъка върху дивидентите).

Допълнение: вече дават дивиденти. Малко със закъснение (1-2 дена). Но не е ясно дали се прилага СИДДО автоматично като при IB.

Does TradeZero pay dividends?

Yes, TradeZero does pay dividends. Clients who are confirmed to own a symbol on the record date are eligible to receive dividends. Cash and stock dividend payments are applied to the client's account 1 - 2 business days after the payment date. Clients who are short on the ex-dividend date will be charged the dividend 1 - 2 business days after the payment date.

Разрешават хазартен стил спекулация с лост, нямат Pattern Day Trading rule. Обаче има уловка - в края на деня намалят разрешения лост и така задействат ликвидиране на позицията ви (евентуално на загуба).

All levered accounts cannot hold more than 2 to 1 leverage going into the 4 PM EST close. TradeZero reserves the right, at its discretion, to sell or cover any account that has exceeded this threshold, by 4PM EST.

Накратко: този ИП е подходящ само за спекуланти, които искат да избегнат Pattern Day Trading rule и неизплащането на дивиденти за дългите позиции не е проблем (търгува се в дните когато няма дивиденти).

Заслужава си да се проучат допълнително. Ако не се притеснявате от това, че са установени на Бахамите.

Funding of accounts is made by (direct) bank-to-bank wire transfers and FREE ACH transfers using Wise. Please note third-party funding is not accepted. The name appearing on the bank account from where the funds are transferred must be the same as what is on file with us.

Тоест може да се депозира с Wise. Не става ясно дали може да се тегли към Wise и колко струва тегленето. 

TradeZero America

В менюто с избор на държава присъства България.

Като бахамския TradeZero, но в САЩ.

За безплатните сделки има условие да са лимитирани поръчки, които да нямат  immediate match (тоест да не се изпълняват моментално при подаване, а да създават ликвидност, вместо да отнемат). Има и изискване в колко часа да е подадена поръчката за да е без комисионна.

Тарифа

Тегленето чрез ACH струва $5, депозирането чрез ACH е без такса.

Интересен въпрос е дали разрешават теглене на USD към Wise чрез ACH.

Не пише нищо за Wise в често задаваните въпроси (в бахамския сайт пише само за депозиране чрез Wise).



Degiro

Приема клиенти от България, направих си успешно сметка и внесох малка сума за тест.

Допълнение: от 15 май 2023 г. има нова тарифа. На първо четене най-интересната промяна е, че ще има 1 евро handling fee за избраните ETFs, които са "без комисионна" (освен търгуваните на Tradegate).

Излезе сериозен проблем - не може да се избира борса. Всъщност може, обаче може автоматично да пренасочат изпълнението другаде. Преди 2 години са казали, че за сега няма решение на проблема. От това следва, че понякога продажбата ще минава извън регулиран пазар по смисъла на закона и нямаме контрол върху този процес. Когато сделката мине извън регулиран пазар капиталовата печалба/загуба формира данъчната основа.

Обясняват как понякога сделката не минава през избраната борса тук: What is Smart Order Routing (SOR)?

На пръв поглед изглежда добре - някои ETFs са без комисионни при определени условия, няма custody feeds (?). Все още не ми е ясно дали сделките без комисионни минават борсово, през коя борса (кой сегмент на коя борса) и дали може да се избира от къде да минат.

Има годишни такси за достъп до някои борси, като единствения начин тези такси да не се плащат е да не се търгува на тези борси и да не се държат активи, купени от тези борси, по време на годината.

При сметките тип Custody има такса за получаване на дивиденти (dividend processing). При сметки тип Regular (Basic, Active, Trader) такава такса няма. Клиенти казват, че ползват едновременно сметка Custody и Regular. Като в сметката Custody слагат акумулиращи ETFs (които нямат дивиденти).

Особеностите на сметката тип Custody:

  • няма лост (не може да се търгува на маржин);
  • Degiro не може да отдава назаем акциите (и ETFs?);
  • има такса за получаване на дивидентите.
Новите клиенти може да отворят само сметка тип Regular. Отзиви на клиенти в Reddit от преди 1 година потвърждават това.

Основната разлика между сметката тип Basic спрямо Active и Trader е, че при Basic са достъпни по-малко видове финансови инструменти и се търгува със собствени средства и не може да се шортва (това е известно още и като сметка тип cash, сметка без лост, не може да се търгува на маржин).

Ще пиша ако разбера за други съществени разлики.

Когато има комисионни типично са по-големи от IB (тарифен план tiered), но не са много големи. Например акциите на Xetra са с комисионна 3,90 евро, а ETFs на Xetra са 2 евро (когато условията за сделки без комисионни не важат). В допълнение към тези комисионни има "handling fee" от 1 евро, която не важи за ETFs от списъка "без комисионна" (допълнение: от 15 май важи таксата от 1 евро с някои изключения и изключение на изключенията).

If an order is placed via an exchange or any other trading platform, a handling fee of 1,00 € applies for all products except for our ETF Core Selection and Tradegate.

DEGIRO does not charge the fees of third parties directly, but via a Handling Fee of 1,00 €. This fixed fee covers all costs incurred related to the execution of your order (e. g. clearing and settlement costs, brokerage fees, contract note fees, regulatory fees, and execution fees).

Новата версия от 15 май на тарифата:

If an order is placed via an exchange or any other trading platform, a handling fee of 1,00 € applies for all products except for Tradegate (Stocks) and Options & Futures (excl. OMX Nordics).  

 DEGIRO does not charge the fees of third parties directly, but via a Handling Fee of 1,00 €. This fixed fee covers all costs incurred related to the execution of your order (e. g. clearing and settlement costs, brokerage fees, contract note fees, regulatory fees, and execution fees). 

Може да има разлика в таксите/комисионните според клона. Горните комисионни са за ирландския клон.

Тарифата на ирландския сайт на Degiro: https://www.degiro.ie/fees

Тарифата на френския сайт на Degiro: https://www.degiro.fr/tarifs

Тарифата на немския сайт на Degiro: https://www.degiro.de/preise

Калкулаторът на ирландския сайт показва, че за една покупка за 10 000 евро на ETF от "безплатния" списък клиентът ще плати 2,50 евро connectivity fee.

Другите разходи са свързани с годишната такса на ETF-а и спреда.

За сравнение - при Interactive Brokers  няма "connectivity fee" (там има такса за достъп до данни в реално време, която може да се не се плаща и клиентът да търгува на сляпо като гледа данните с 15 минути закъснение или като гледа данните  в реално време от друг източник). При Degiro за данни в реално време се плаща допълнителна такса (плащането на connectivity fee не дава достъп до данни в реално време, за някои борси няма такса за данни в реално време).

You pay a connectivity fee of €2.50 (max 0.25% of your total account value) per exchange per calendar year. This fee does not apply to the Irish Stock Exchange.

Размерът на connectivity fee не зависи от броя на транзакциите (предполагам обаче, че зависи от броя на борсите). Тази такса се плаща годишно.

Ето какво показва калкулатора, ако избера ETF, който не е от безплатния списък:

Тоест в допълнение към таксата connectivity fee има комисионна от 2 евро и handling fee от 1 евро.

Интересно е, че не се плаща connectivity fee за някои борси, като изключението зависи от това през кой сайт клиентът си е регистрирал акаунта.

Например за клиентите, които са се регистрирали през ирландския сайт няма connectivity fee за Irish Stock Exchange. За клиентите, регистрирани през френския сайт няма connectivity fee за  Euronext Paris and Brussels. За клиентите, регистрирани през немския сайт няма connectivity fee за Xetra, Frankfurt Stock Exchange и EUREX.

На сайта на Degiro не видях индикации да е възможно да не се плаща connectivity fee при условие, че клиентът не желае данни в реално време (може да не се плаща допълнителната такса за данни в реално време, но не и connectivity fee). Но на друг сайт пишеше, че има опция да не се плаща connectivity fee при условие, че клиентът не иска данни в реално време (което е съмнително твърдение, трябва да се провери).

Не може да се внася/тегли валута, различна от базовата валута (евро), което значи, че сметката не е наистина мултивалутна. Има висока такса за обмяна на валута от € 10.00 + 0.25% (или само 0.25% когато се ползва функцията Auto FX trader).

Не е възможно базовата валута да бъде сменена. Не ми е известно да може базовата валута да бъде различна от евро при регистрация през ирландския им сайт (може би при регистрация през друг сайт може да бъде валутата на държавата, за която е локализиран сайта, не съм проверявал).

Има списък с ETFs, сделките с които са без комисионна (при определени условия). В списъка присъства и популярния ETF SXR8 (IE00B5BMR087). Не е ясно дали изключението важи само когато този ETF се търгува на Xetra (в списъка е упоменато в колоната за борса Xetra).

Първия ми депозит пристигна на следващия ден. За особеностите писах в тези теми: 1, 2. Ще допълня после информацията в блога и може да я изнеса в отделна статия за Degiro. Има особености - задайте българска сметка, иначе няма да можете да попълните W-8BEN (ако живеете в България). При всяка смяна на одобрена сметка ви се харчи лимита от 3 промени годишно (не знам дали броят първата промяна за тази цел). И не е желателно да ползвате повече от една сметка годишно за да не ви свърши лимита при форсмажорни обстоятелства.

Излезе и друго - за да имате достъп до най-широк набор ETFs трябва да изберете ирландския Degiro, защото (предполагам) най-много ETFs има с документация на английски. Ако изберете чешкия Degiro и нещо не е преведено на чешки - нямате достъп до съответния ETF.

I've sent Degiro translated KID into my language (czech) and they told me that they basically don't care because Vanguard doesn't have it on their website. The KID was translated by one of other brokers operating in Czechia and is 100% same as the english KID just translated. I'll use probably IBKR from now on because I don't see any other way. Vanguard said they won't translate it and put it on their website because they don't operate in my country, so they don't care .

Не знам колко процента от KIID са преведени на немски. Затова имайте го предвид ако решите да се регистрирате на немския сайт на Degiro.

Ако изберете да превеждате евро по SEPA от българска банкова сметка няма да имате проблем с W-8BEN (и ще ви искат доказателство за адрес - банково извлечение с адреса върши работа). Ако изберете обаче да превеждате от друга сметка (напр. германска) - няма  да разрешат да подпишете W-8BEN (ще трябва да преминете на сметка с български IBAN). Това има значение само ако ще получавате дивиденти от САЩ. Има ограничения колко пъти годишно може да си сменяте сметката, от която внасяте (три пъти, но дали е на календарна година и дали броят първоначалното задаване на сметка като първа промяна не е ясно).

Важно е да не натискате бутона Cancel,  въпреки че след натискане на бутон Continue виждате съобщение и не можете да продължите процеса. За да се върнете не натискайте Cancel, а вместо това ръчно напишете адреса на Degiro в полето за адрес на браузъра.

Тъй като бях дал германски IBAN ми излезе това:


След като добавих български IBAN ми иска доказване на адрес.

Няма индикации да приемат банково извлечение с адрес като доказателство за адрес! Който няма битови сметки на негово име е проблем, добре че имам сметка за кабелен Интернет (за мобилен не признават!).


В една от справките на Degiro (тази за "Transactions") се вижда MIC кода на борсата, където е станала сделката. В случая това е XETA - което е сегмента на Xetra, който е регулиран пазар по смисъла на закона, защото е вписан като такъв в регистъра на ESMA.

Сделките на регулиран пазар са освободени от данъци (както печалбата, така и загубата, не влияят на данъчната основа за капиталова печалба, която не се нарича точно така в ЗДДФЛ, но по смисъл е точно капиталова печалба).

За сравнение - Interactive Brokers не предоставя MIC код и се налага потребителят да търси от друг източник информация за това на кой сегмент е станала сделката (има само код на борсата, който не съвпада нито с MIC кода на борсата, нито с името на борсата, нито с MIC кода на сегмента).


Flowbank - швейцарски инвестиционен посредник с банков лиценз

Страницата с тарифата - отдолу има линк към пълната тарифа в PDF формат.

Както и другите швейцарски ИП има custody fees - 0.1% (+ ДДС), на тримесечие се плаща с минимален праг от 10 CHF и таван 50 CHF.

Има дълъг списък с валути в тарифата, което е индикация, че сметката е мултивалутна.

Внасянето и тегленето на EUR чрез SEPA е без такса.

Обмяната на валута е 0,5%. Много по-скъпо от IB, горе-долу близко до Wise.

За теглене на USD има такса 10 CHF или 20 CHF (клауза OUR), като специално за тегленията на USD  има ограничение - получателят не може да е трето лице (задължително титулярът на банковата сметка, към която се прави превода, трябва да е същия като титуляра на сметката при инвестиционния посредник). За внасяне на долари не става ясно дали това ограничение за трети лица важи.

Внасянето на валути чрез SWIFT е без такса от страна на Flowbank, но може да има такси на банките кореспонденти.

Комисионната за сделки на Xetra е 0,15% или 0,10% с минимален праг от 6,50 EUR.

(Клиент ми каза, че са го одрали с общо 0,33% през август 2023 г., има някаква допълнителна комисионна от 0,18%, което я няма в тарифата, проверих и архива - нямат промяна.)

Комисионната за сделки на NASDAQ, NYSE, BATS е 0,15% или 0,10% с минимален праг от 6,50 USD.

Достъпни и са и много други борси, изброих по-горе само най-интересните за мен.

За клиенти по тарифния план Platinum е по-ниската комисионна, изисква се първоначален депозит от 100 000 CHF за този тарифен план.

Сделките на швейцарските борси е без комисионна. Но вероятно има данък върху тези транзакции.

Fees listed here can also be subject to stock exchange fees or government imposed taxes.

The Swiss Federal Stamp is included in the minimums, it is not included in the commission. 

Има такси за достъп до данни в реално време (допускам, че не е задължително да се абонирате, може да гледате данните другаде или да правите сделките "на сляпо" с лимитирани поръчки като постепенно коригирате цената, ако много бързате - което не е много препоръчително, обикновено волатилността добутва цената до вашата цена и поръчката се изпълнява, ако изчакате по-дълго).

Има възможност и за сделки с фючърси, опции, облигации и CFDs (върху акции, индекси, криптовалути, метали, валути).

Как се формират разходите за поддържане на позицията при CFD е интересен въпрос (дали има възможност да няма разход за поддържане на позицията, ако не се ползва лост или ако размерът на позицията е по-малък от кеша по сметката). Нямам отговор на този въпрос, пишете в коментарите, ако знаете.

Повтарят два пъти по различен начин, че не може първият депозит да идва от сметка на името на трета страна (задължително трябва да идва от сметка със същия титуляр). Не уточняват дали има ограничение да се внася от платежна сметка, която не е банкова сметка (напр. Wise).

Изобщо не позволяват депозиране на USD чрез превод от сметка на трето лице (това ограничение не е само за първия депозит).

Please note that wire transfers may take up to 4 working days before they reach your FlowBank account. 

  • Also note that the first deposit must come from an account under your name.
  • We cannot accept third party deposit for the first transfer of funds.
  • We do not accept third party transactions in USD.

ChoiceTrade – ИП в САЩ за $10 на месец

Тарифа: https://www.choicetrade.com/pricing.php

В менюто за регистрация присъства в България.

Месечна такса $10 за клиенти, които не живеят в САЩ.

Такса за откриване на сметка от клиенти извън САЩ: $25.

Все още не съм го проучил детайлно. Но има други алтернативи без такава висока месечна такса.

Comdirect - бранд на немската банка Commerzbank AG

https://www.comdirect.de/

Сделките с акции струват EUR 4.90 + 0.25% минимум 9,90 евро, максимум 59,90 евро + допълнително 0.0025% с минимум EUR 2.50 за Xetra и други европейски борси. 

Тоест комисионната е относително висока, няколко пъти по-скъпо излиза от Interactive Brokers.

Месечна такса от 4,90 евро, която може да се избегне с активност (автоматичен превод на английски):

The first 6 months are free from the moment you open your account. The current account then remains free with a monthly minimum inflow of 700 euros or 3 payments via Apple Pay or Google Pay per month - with the Visa debit card or Visa credit card or 1 trade/1 securities savings plan execution per month. You also do not pay any account management fees if you are under 28 years old and are a student, pupil, trainee or intern. If not, an account management fee of EUR 4.90 per month will apply. For more information, please see our price and service list .

Тоест едно от условията трябва да е изпълнено за да няма месечна такса:

  • 700 евро месечни постъпления по сметката
  • 3 плащания чрез Apple/Google Pay с дебитната/кредитната карта
  • 1 сделка месечно с финансов актив (или savings plan, това не го знам какво е)

Допълнение: горното е условие само за един вид сметка. За друг тип сметка, наречен "Wertpapierkreditkonto" (сметка за инвестиция във финансови инструменти) няма предвидена месечна такса. Но също така и за нея важи custody fee (за активи над 50 000 евро).

Има custody fee от 0,5% годишно.

Verwahrentgelt ab einer Freibetragsgrenze von 50.000 EUR 0,5 % p. a.

Според ChatGPT това значи, че custody fee се плаща при активи на стойност над 50 000 евро.

Обмяната на валута е с такса от 1%, но не ми стана ясно дали това важи само за "currency account" или и в случаите когато е във връзка с инвестиция в активи, деноминирани в друга валута. Тарифата е на немски език, който не разбирам. Възможно е и да няма активи, деноминирани в друга валута. В тарифата са изброени само европейски борси, затова правя извод, че не са достъпни акции в долари. Дали този 1% важи за транзакции с дебитните карти в друга валута не е ясно.

За дебитни/кредитни карти има допълнителни такси (1 евро на месец е една от тях), не знам дали могат да се издават към всеки тип сметка (или само към тази, за която има месечна такса).

Me Direct - инвестиционен посредник и банка в Малта 

На първо четене: няма custody fee, типично комисионната е 0,1% минимум 10 евро. Тоест двойно на Interactive Brokers (за Xetra).

Няма индикации да имат нещо подобно на SYEP като IB (това трябва да се провери допълнително). Няма индикации и да дават лихва по сметката (която се ползва за инвестиции), но имат други видове сметки с лихви.* 

* Пише нещо за лихви по current account, може и да има лихва все пак. В момента са 0% лихвите за current account според лихвения бюлетин.

Няма индикации да са забранени банковите транзакции от/към трети лица, тоест може да се ползва като нормална банкова сметка.

Тарифа за инвестициите

Тарифа за банкирането

За допълнително проучване - дали сделките минават през избраната борса.

(Пише - "Execution Only Under Nominee". Това дали значи, че дивидентите се облагат по СИДДО с държавата, където е установен този "Nominee" вместо с държавата, където е установен beneficial owner? Тоест дивидентите от САЩ ще се облагат 15%?  А има ли предимство при инвестиране в германски акции по отношение на СИДДО за дивидентите? Вероятно не.)

Custody service on an omnibus / nominee basis Free

Custody services on an individual segregated account basis (MSE only) EUR 2,000 (annually)

Предлагат спестовна сметка с лихва 2% годишно за евро, която се изплаща месечно. Имат и други видове спестовни сметки.

Дебитната карта е с мултивалутна сметка:

Multiple Currency Account Facility

You can open and manage accounts in EUR, GBP, USD, AUD, NOK, CAD, CHF, JPY, DKK and SEK. If you need to make a transaction in any of these currencies and you have a funded MeDirect account in that currency, you can make transactions without incurring any foreign exchange fees.

Валутните курсове са достъпни за регистрирани потребители в приложението.

Според този документ има надценка 1,5% при обмяна на валута за картови транзакции.

Exchange margin on card payments and cash withdrawals*   1.5% mark up

*When making a payment or cash withdrawal with your card, the funds are debited from your sole account which holds the same currency as the transaction. If you do not own an account in this currency, or you do not have enough balance in this account, the funds are debited from your Euro account or from the foreign currency account that holds the highest balance.

Exchange rates for transactions executed with the MeDirect Debit Card transactions:

• The Interbank exchange rates apply for the following currencies:

GBP, USD, AUD, NOK, CAD, CHF, JPY, DKK and SEK.

• For other currencies, Mastercard exchange rates apply. 

Не ми стана напълно ясно дали този 1,5% важи за транзакции в лева при наличие на салдо по сметката в EUR. Ако не важи това прави картата изгодна за обмяна на валута (напр. с цел да се плащат данъци в лева и да се пазарува в лева). Съгласно Закона за всеобщата гадост би трябвало тази надценка да важи и за тези транзакции.

След като България приеме еврото или влезе в Еврозоната проблемът с българския лев ще изчезне.

Не е ясно дали слагат същата надценка (1,5%) и при обмяна на валута с цел инвестиции в активи, които се купуват с друга валута.

Според отговорите на често задаваните въпроси:

Proceeds from sales of investments will be reflected in your Current Account immediately after the trade is executed. The sale proceeds shall be available for withdrawal or further investment once the trade has settled. Proceeds from sales of holdings within the advisory portfolio or MeManaged will be reflected in your Investment Cash Account linked to the portfolio.

Това е странно, значи средствата от продажбата не могат да се ползват веднага за последваща покупка (както е при Interactive Brokers и подобни) при спазване на free riding rule?

Общите условия за инвестиции.

Според Best Execution and Best Selection Policy:

The Bank will execute an Order directly with a Trading Venue (i.e. a Regulated Market (“RM”), Multilateral Trading Facility (“MTF”), or Organised Trading Facility (“OTF”) or, where the Bank does not have direct market access to the relevant Trading Venue, with an execution intermediary with whom the Bank has entered into an agreement for the execution of customer Orders.

The below is an explanation of the different dealing arrangements in relation to the different types of investments. In addition to the above provisions, the relative ranking of the different Execution Factors will depend upon the nature of the asset class traded, the liquidity of the relevant market and the time of the trade.

... 

When dealing in non-Maltese equities and ETFs the Bank transmits all its orders automatically to Saxo Bank A/S, as its sole intermediary, for execution except in instances where the order cannot be submitted electronically. In such cases or if the online platform is not available, the MeDirect trading desk can raise Orders manually. Limit Orders are monitored for a period of up to 14 days from the date of receipt of the Order after which the Order will be automatically cancelled. 

Тоест прекарват сделките с ETFs на борси (освен малтийската) през Saxo Bank като посредник.

Още един път споменават Saxo Bank:

All Orders in international bonds and equities and international ETFs are transmitted for execution to Saxo Bank A/S, placing a degree of reliance on them in complying with its best execution obligations and this policy. 

Няма индикации, че Saxo Bank може да прекара сделките от където си иска вместо през зададената борса. Но това допълнително трябва да се потвърди дали е така.

Дали мултивалутната сметка на картата важи и за инвестиции в съответните валути (или за инвестициите има отделна [мултивалутна или не] сметка)? Това допълнително трябва да се провери дали е така.

Може ли да се внасят/теглят други валути освен евро (във връзка с инвестициите - за да се избегне таксата за обмяна) и разходите за това какви са - допълнително трябва да се провери/потвърди.

Дават ли отделни локални банкови сметки за всички валути или е една обща с малтийски IBAN? Ако имат един общ IBAN това значи, че се ползват скъпите SWIFT преводи когато преводът е различен от SEPA. Това трябва да се провери.

За входящите доларови преводи имат ли черен списък с държави? Обичайния черен списък ли е или е по-широк?

Виртуалната дебитна карта не може да се добави в Google Pay?

We are currently working on enabling the functionality to connect your debit card to digital wallets like Google Pay or Apple Pay. While this feature is not yet available, it will be made possible in the near future.

Страницата с връзки към всички важни документи: https://www.medirect.com.mt/support/document-centre/

Тъй като е банка има гаранция за депозитите до 100 000 евро.

За активите предполагам, че има гаранция по Investor Compensation Scheme на Малта (до 90%, максимум 20 000 евро).

Има подозрително малко ревюта на TrustPilot, две от 2018 година и едно от 2021 година. И трите са негативни.

Имат отделен сайт за клиенти от Нидерландия, но изглежда ги обслужват през клона в Малта.

MeDirect Белгия

Комисионната е голяма: 0,20% с минимум 15 евро, това е двойно повече от малтийската MeDirect и четворно повече от Interactive Brokers.

https://www.medirect.be/

Има повече отзиви на TrustPilot, малко от тях са на английски.

Обмяната на валута е с 0,5% надценка.

Тарифата.

Страницата с документите.

Alpaca.markets - ИП без комисионни в САЩ

Предлага сделки с акции, ETFs на борсите в САЩ и сделки с криптовалути.

https://alpaca.markets/

Да проуча:

  • Какви методи за депозит/теглене с фиатни валути има?
  • Може ли да се тегли/внася крипто и валутата от продажба на крипто да се ползва за покупка на акции?



...

finanzen.net

На рекламната страница пише:

"Wir eröffnen nur Einzelkonten für volljährige Privatpersonen mit einer Meldeadresse in einem EU-Staat oder der Schweiz."

Което се превежда като:

"Откриваме индивидуални сметки само за пълнолетни частни лица с адрес на регистрация в страна от ЕС или Швейцария."

Има индикации, че сделките минават на gettex (което за ETFs значи извън регулиран пазар, на сегмента на gettex MUND).

...


Moneybase.com - инвестиционен посредник + дебитна карта със сметка в Малта

Предлагат мултивалутна платежна сметка с дебитна карта с 24 валути.

0,1% за сделки на Xetra и другите европейски борси за над 2000 евро, което е двойно повече от Interactive Brokers.

Комисионната ги прави недобро решение като основен инвестиционен посредник, но като за допълнителна сметка бих се замислил.

Сайтът им е още пресен, при посещаване на някои страници пренасочва към Google.

Тъй като страницата "Other" липсва не мога да потвърдя дали имат или не custody fee и какви са таксите за обмяна на валута.

Не ми стана ясно дали може да се зададе борса твърдо или има вероятност продажбите да станат извънборсово. Определено я има опцията продажбата да стане по друг начин (според документа "Best execution policy"). И дали в справките ще пише MIC кода на сегмента, през който е минала сделката и изобщо дали ще има индикация дали сделката е минала борсово или не.

...

DKB.de

На страницата за регистрация има възможност за български телефон, но все още не съм проверил дали наистина приемат клиенти с адрес в България. (По непотвърдена информация приема клиенти от Германия и още две държави.)

На първо четене не виждам да имат custody fee в тарифите си.

За да ползвате услугите за инвестиране трябва да имате открита сметка, която върви в комплект с дебитна карта. Месечна такса няма ако вкарвате поне 700 евро месечно, иначе таксата е 4,50 евро.

Тарифата за финансови активи.

Има някаква видео идентификация, не знам колко е лесно да се мине ако не разбирате немски.

Tradier.com - инвестиционен посредник в САЩ

Комисионната при тарифния план без месечна такса е $0,35 за сделка (per equity trade).

При тарифния план за $10 на месец няма комисионна.

Страницата с тарифата.

На тази страница пише, че приемат клиенти от над 150 държави:

Tradier Brokerage opens accounts in over 150 foreign countries.

Все още не съм уточнил дали приемат клиенти от България.

Nextmarkets.com

Нямам данни от кои държави приема клиенти.

Възможно е сделките да минават само на Gettex, което значи, че ETFs минават извън регулиран пазар по смисъла на закона и не може да се ползва данъчното изключение.

Trust in our European online broker with outstanding execution via the gettex exchange in Munich and an award-winning trading platform.

https://www.nextmarkets.com/ 

Alaric Securities (България)

Инвестиционният посредник е български, дава възможност за инвестиции в акции на борсите от САЩ и ДЦК от различни държави.

Таксата "0,10% върху стойността на активите, начислен на годишна база" е приложима само за ДЦК, не е приложима за акциите.

За сделки месечно над 20 милиона имат малка комисионна - части от цента на акция (тарифа).

Имат банкови сметки в ДСК, Пощенска и Уникредит (информацията е от 29 февруари 2024).

Ако депозирате с друга валута в доларовата сметка превалутирането става автоматично от банката. Имат сметки в USD, EUR и BGN, за суми над 10 000лв е възможно да има преферианциален курс (ако депозирате примерно левове в левовата сметка и искате да ги обърнете в долари).

https://alaric.bg/

https://alaricsecurities.com/

"За Европа интегрираме в момента като ще имаме членство в Euronext и ще може да избираш между 11 борси." (коментар от 22 април 2024)

Moomoo.com (САЩ)

За клиенти извън САЩ имат отделна тарифа с комисионни.

Има индикации, че може би приема клиенти от България. При опит за регистрация иска данни за паспорт и снимка на паспорт (не приема лична карта или друг документ за самоличност). (След като въведох данни за български паспорт стигнах до стъпката с качване на снимка спрях, не съм тествал какво става нататък.)

На първо четене изглежда, че имат в допълнение към комисионната и такса, което прави разходите общо около минимум $2. Отделно са регулаторните такси.

Например за сделка със 100 акции разходът е (0.0049+0.005)×100+0.99+1 = $2.98 (отделно са регулаторните такси - около $0.35, тоест общо е около $3.33).

Депозирането чрез ACH и банков превод е без такса, тегленето с местен банков превод е $20, а с международен е $25 (не уточняват, но има допълнителни такси на банките кореспонденти).

Тегленето на акции е $75 (вероятно имат предвид ACATS), внасянето на акции е без такса.





Систематизиран списък на някои по-интересни ИП (освен популярните):

ИП и банка в "скъпи" юрисдикции - с custody fee или други високи разходи (скъпо излиза заради особеностите на юрисдикцията - хората са склонни да дават повече пари заради нея):

  • Swissquote (Швейцария)
  • Swissquote (Люксембург) (без custody fee, но 15 евро такса неактивност) [0.1% Xetra, промоция ETF без комисионна
  • Keytrade Bank (Белгия) (без custody fee) [24,95 EUR за блок до 50 000 EUR] - не приема клиенти от България
  • Flowbank (Швейцария)

Работещи само с долари (сащанските борси):

  • TradeStation (САЩ)
  • TradeStation чрез регистрация през Aries (САЩ)
  • TastyWorks (САЩ) (клиентите от България са с ограничени акаунти - само могат да затварят позиции и да теглят)
  • Vest.investments
  • TradeZero (Бахами)
  • TradeZero America (САЩ)
  • ChoiceTrade (САЩ)
  • Alpaca.markets (САЩ)
  • Moomoo.com (САЩ)

От Кипър:

  • Exante.eu [0.05% Xetra]
  • Freedom Finance (Freedom 24) [2 евро + 2 цента на акция?]
  • Libertex

Малта:

  • Me Direct (малтийският клон) [0.1% Xetra]
  • Moneybase.com  [0.1% Xetra]

Белгия:

  • MeDirect (белгийския клон)

Германия:

  • Flatex.de
  • Smartbroker.de
  • Degiro (сложно е - германски, обаче Dutch branch, обаче ирландски сайт)
  • Comdirect - бранд на немската банка Commerzbank AG

България:

  • Евро финанс (за Xetra стават, без custody fees)

Има индикации, че следните ИП разрешават преводи от/към трети лица (може да се ползват като платежна сметка):

  • Swissquote (Швейцария)
  • Swissquote (Люксембург) - първият депозит трябва да е от сметка на ваше име
  • Keytrade Bank (Белгия)
  • Flowbank (Швейцария) - първият депозит трябва да е от сметка на ваше име, доларовата сметка не поддържа транзакции с трети лица, за сметката в евро би трябвало да може да се ползва нормално като платежна сметка
  • Me Direct (малтийският клон)
  • MeDirect (белгийския клон)
  • Moneybase.com (Малта)








ИП, които не приемат клиенти от България

Слагам този списък за да не губя време да проверявам отново и да наглеждам списъка да не би да са започнали да приемат клиенти от България.

  • Justtrade.com (чзв - само клиенти от Германия)
  • tradersplace.de (в менюто за телефонен номер при регистрация няма български код)
  • Directa.com, Directa.it (само клиенти от Италия, комисионна за Xetra 0.025% min. 9.50 EUR)
  • Fidelity - само жители на САЩ
  • Ally Invest - само жители на САЩ
  • sogotrade.com - България липсва в менюто с гражданство (не жителство, а гражданство - WTF?)

InvestoPro (не приема клиенти от България)

Още не съм я проучил, видях я на сайта на IB (правят сравнение с други ИП).

Разглеждам тарифния план без месечни такси "InvestoPro GO".

Сделките на италианската борса с акции и ETFs струват 3,90 евро, на други борси струват 9,90 евро.

Системата им за регистрация е "дървена", насрочва се виртуална среща с оператор...

Май не приемат клиенти от България, само с адрес в Италия:

The InvestoPro trading account can be held in the name of a natural person resident in Italy and of legal age. The account cannot be jointly held.

Scalable Capital - приемат клиенти от малък брой държави

Погледнете в горната част на сайта им за глобуса, цъкнете го и ще видите списък с държави, от които приемат клиенти. За сега това са: Германия, Австрия, Италия, Франция, Испания, Нидерландия.

Нямат custody fees, имат някакъв спестовен план без комисионни и относително ниски комисионни.

Тарифният им план без месечна такса:

Gettex: 0.99 евро, в някои случаи без комисионна.

Xetra: 3.99 евро + 0.01% (минимум 1,50 евро).  Тоест минимум 5,49 евро.

Имат тарифни планове и с месечни такси.

Trade Republic (не приема клиенти от България)

Има индикации, че има вероятност да приема и клиенти от България някой ден. За сега  само приема телефонен номер с български код при започване на процеса по регистрация, но не приема клиенти установени в България.

(Присъства в "Списък на чуждестранните инвестиционни посредници, които възнамеряват да извършват на територията на Република България услуги и дейности, при условията на свободно предоставяне на услуги съгласно чл. 34 от Директива 2014/65/ЕС относно пазарите на финансови инструменти (MiFID II) към 20.01.2023 г.", което значи, че може и да приемат клиенти от България в бъдеще.)

Приемат клиенти от множество европейски държави, имат отделна версия на сайта за всяка държава, долу в дясно на сайта имат меню с държави:

  • Belgium
  • Deutschland
  • España
  • Estonia
  • France
  • Greece
  • Ireland
  • Italia
  • Latvia
  • Lithuania
  • Luxembourg
  • Nederland
  • Österreich
  • Portugalgiro
  • Slovakia
  • Slovenia
  • Suomi

На германската версия на сайта им пише:

To open a Trade Republic account, you must meet the following criteria: You own a smartphone (iOS or Android operating system), tablet or PC. You are at least 18 years old and have your permanent residence in Germany with tax liability in Germany. You have a European cell phone number and a SEPA bank account.

Тарифата им е странна, има някакви неща, които не съм сигурен точно какво означават.

На първо четене изглежда, че предлагат сметка в евро.

На първо четене не виждам да имат custody fee.

Предлагат fractional shares (които според мен няма как да минат борсово, това е интересно от гледна точка за данъците в България).

На тази страница пишат, че сделките минават през Börse Hamburg.

Но за тази борса не ми е ясно през кой сегмент на борсата минават сделките. Това допълнително трябва да се уточни. За други борси намерих списъци, в които са изброен инструменти и съответния MIC код на сегмента, през който минават сделките с тях, но за Börse Hamburg не намирам. Допълнение: за два ETF-а проверих, минават извън регулиран пазар.

На въпроса дали са банка отговарят уклончиво (по-скоро услугата, която предлагат не може да се нарече банкова сметка, въпреки е може да имат bank в името):

Trade Republic Bank is a German investment firm. We are supervised by the Federal Bank of Germany and BaFin (Federal Financial Supervisory Authority) and offer you the usual reliability and security of a German financial institution.

За повече подробности дали са банка или не, дали услугата е банкова сметка или не, трябва да изчетете всички документи от край до край.

Разходът за сделките е 1 EUR на сделка, като има възможност за инвестиране без този разход (Savings plan purchase ETF / stock / crypto).

Допълнение от декември 2023 г.: За да разбера, че България е сред страните, на жителите на които не предлагат услугите си, трябваше да си сваля приложението и да си дам и верифицирам телефонния номер. А можеше първо да сложат менюто с държавите! Изглежда набират телефонни номера за да знаят какъв е интереса.

Lightyear - естонски инвестиционен посредник "без комисионни" (не приема клиенти от България)

За сега не са достъпни за клиенти, които живеят в България (достъпни са за клиенти от множество европейски държави).

Тарифата: https://golightyear.com/eu/pricing

Депозитите SEPA и тегленията SEPA са без такса. Няма комисионни. Може да има stamp tax и други подобни допълнителни разходи.

На първо четене - сделките минават от където системата прецени (нещо като smart routing на Interactive Brokers). Дали може да се зададе определена борса, където да мине сделката - не знам.

Дават лихви за кеша по сметката.

Такса за обмяна на валута: 0,35%.

Order Handling & Best Execution Policy (в края на документа има линк към PDF "List of Execution Venues and Brokers")

Предлагат мултивалутна сметка (EUR, GBP, USD) и взимат такса за обмяна 0,35%. Може да се внася и тегли EUR и GBP, но не и USD (за сега). 

Не ми стана ясно как правят пари (дали дават назаем активите за да може с печалбата от това да се покрият комисионните - както правят Trading212). Щом няма комисионни значи трябва по друг начин да печелят.

Keytrade Bank - банка и инвестиционен посредник (две в едно) в Люксембург и в Белгия

Допълнение: не приема клиенти от България. Въпреки, че в менюто има възможност за български телефонен номер. След като бъде въведен телефонен номер и продължи процеса на регистрация и след въвеждане на всички данни от страницата с личните данни (адрес, националност, място на раждане) става ясно, че не приемат клиенти от България. А можеше просто да извеждат съобщение, че не приемат клиенти от държавата веднага когато тя е избрана от менюто и да спестят въвеждането на данни. Явно събират данни на клиенти, направили опит да се регистрират, за да решат дали да разрешат съответната държава. Или просто не им пука, че губят времето на хората да правят опит да се регистрират.

Допълнение: липсва възможност за въвеждане на български телефонен номер (+359 го няма в менюто.) Чакам от поддръжката да кажат дали приемат клиенти, които живеят в България. Допълнение: вече има +359 в менюто.

Добрата новина е, че не виждам custody fees.

Лошата е, че комисионната за Xetra има огромен минимален праг (24,95 евро) и все пак може да има годишни такси - inactivity fees. 

За по-големи суми комисионната не е страшна - за 50 000 евро таксата е 0,0499%, което е даже по-изгодно от Interactive Brokers. Но за 50 001 евро взимат двойна такса и така излиза близо 0,1% такса (двойно на Interactive Brokers). За други борси имат по-малък минимален праг.

Особено жестоки са таксите за неактивност на люксембургската фирма - 0,15% min 250€/year + VAT след неактивност 36 месеца (не е ясно какво имат предвид под неактивност). 

Белгийската фирма има такса „Treatment of a Dormant Account € 50“ като не ми е ясно дали е еднократна (може би е) и как дефинират dormant account (дали трябва да се правят сделки с финансови активи или може само SEPA депозит/теглене).

Комисионните им са високи в сравнение с Interactive Brokers, но за втори акаунт (да не се държат всички яйца в кошницата на Interactive Brokers) може би става.

Люксембург някакси е по-привлекателен, но пък не знам дали има смисъл, и двете държави са членове на ЕС.

Интересно, че може в някои случаи да има таксичка при получаване на дивиденти. Не е ясно в кои случаи такава такса се начислява - само при белгийската фирма:

Dividend payments for stocks in portfolio Free*
*except for possible correspondent’s fee

Връщането на надплатени данъци струва 4,2%, минимум 60 евро при белгийската фирма:

DOUBLE TAXATION
• Recovery-per dividend for Germany, France and Switserland   4,20 % of the recuperated amount (excl. VAT) with a min. of € 60
• Procedure reduced withholding tax (at source):  Canada, France and United States  Free

Това за безплатното прилагане на СИДДО с Франция е интересно, за първи път виждам такава възможност.

При люксембургската фирма прагът е от 100 евро:

TAXATION :
regularization or exchange fees € 60,00 +VAT
Double taxation : Processing fees 4.2% of the amount recovered with a min. of €100 excluding VAT / operation 
И не е така подробно описано (не уточняват за кои държави важи).

Не ми е ясно какво значи "regularization or exchange fees". 

Сравнение на комисионните за акции:

Допълнение: имат интересни дебитни карти, а също и кредитни. Но зависи дали са изгодни от дефиницията им за dormant account. Дали картовите транзакции и банковите транзакции го считат за активност или изискват да се плащат комисионни за сделки с акции. Има голям шанс да е първото. Картовите транзакции са без такси само в Еврозоната. Тоест ще станат интересни след като България влезе в Еврозоната.

Изгодни са също като банка за SEPA преводи. Обаче при положение, че имате вече сметки при други доставчици (Revolut, Wise и т.н.) няма много смисъл да откривате сметка само за това.

BUX

На тази страница е даден списъка с държави, за сега България не е в списъка.
BUX is currently available in the Netherlands, Germany, Spain, Austria, France, Italy, Ireland and Belgium.

Комисионната за лимитираните поръчки е типично €1.99. Има поръчки без комисионна, но цената не може да се зададе. 

Страницата с тарифата.

Charles Schwab International

Не приема клиенти от България, при опит от тук да си отворя акаунт излиза съобщение:

Your request to open an account cannot be processed
Schwab currently cannot open accounts for residents of your country/region. Please check back with us in the future. 

Thank you for your interest in investing with Charles Schwab. 

davyselect.ie

0,50%  с минимум 14,99 евро - скъпо излиза. Отделно 50 евро на тримесечие?

Не съм проверил дали приемат клиенти от България, защото половин процент е много.

Тарифата - 111-та страница.

На първо четене излиза абсурдно скъпо.

 

Други статии от блога:

Коментари

  1. Здравейте,
    тук пишете за trading212. Това не е ли същото като trader.bg и ако да, не е ли по-добре да се ползва българския вариант?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разликата е основно в това с кое юридическо лице имате договор и в това, че на trader.bg няма сметка Invest.

      Само заради това е по-добре да се ползва Trading212.

      Друга причина - няма риск от ДДС регистрация по чл. 96 (на база натрупан оборот от продажби на финансови инструменти) ако ползвате чуждестранен инвестиционен посредник вместо български.

      При чуждестранния има риск от ДДС регистрация по чл. 97а, но само ако плащате някакви такси/комисионни, които са облагаема доставка (при сметка Invest няма такси и комисионни, следователно няма риск от ДДС регистрация по чл. 97а, ако не въведат такива, които са облагаема доставка по смисъла на ЗДДС).

      Изтриване
  2. Преди време исках да си отворя сметка в IB, но като видях таксите за банков превод до САЩ (който трябваше да направя, за да захраня сметката), се отказах. Чудя се за 2 неща:
    1. Хората, които ползват IB през TransferWise ли си захранват сметките? Защото някъде бях прочел, че захранването трябва да стане директно през банка
    2. В друга статия бяхте писали за захранване през кредитна карта. Таксите за превод към чуждестранна банка не са ли също толкова кожодерски?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. IB затегнаха правилата. Скоро не съм проверявал.

      "Our current policy only allows electronic money transfer to third parties, such as Transferwise, for US clients"

      Ограничения при ползване на TransferWise за захранване на сметки при инвестиционни посредници (не го прилагат строго)

      Изтриване
    2. Захранване на сметката при Interactive Brokers би трябвало да става и със SEPA.

      Имаше някаква драма със SEPA преводите, но не мога да проверя в момента, защото акаунта ми не го ползвам и го затвориха, не ми се занимава да го отварям пак за да вляза в страницата за внасяне на пари.

      Изтриване
    3. Здравейте, има ли български банки подържащи SEPA? Тоест мога ли да си направя еврова сметка в българска банка и да пускам SEPA преводи към IB без таска (или с минимална такава)?

      Изтриване
    4. Всички български банки поддържат SEPA към банки от ЕИП.

      Само преводите по SEPA към държави извън ЕИП може да са проблемни с някои банки (UK е част от SEPA, но не е част от ЕИП и някои банки може да налагат по-високи такси за SEPA преводи от/към UK, въпреки, че не е редно!).

      Но сметката на IB за SEPA е в държава от ЕИП и няма проблем.

      Липсва официален коментар от българските банки за това дали може да се правят SEPA преводи (на цената на левов превод) към банки в UK

      Изтриване
    5. Недостатък да се ползва българска банка за SEPA е, че се плащат типично месечни такси за сметката (банките типично не разрешават SEPA преводи от сметка в лева, което налага откриване на нова сметка в евро за целите на SEPA преводите).

      През финтех приложения като Revolut, iCard и Wise няма месечни такси (за безплатните тарифни планове) и може да правите SEPA преводи, но валутните курсове на последните две и особено на iCard не са добри.

      Revolut има перфектен курс през работните дни (понеделник до петък), само през почивните дни налага огромна такса за превалутиране, която сравнена с валутните курсове на българските банки не е голяма. Но все пак избягвайте да обменяте валута през събота и неделя.

      Проблемите при Revolut са други - риск от затваряне на сметката (изгонване на клиента, ако преценят, че разходите по KYC/AML/CFT compliance във връзка с този клиент ще са големи).

      Изтриване
  3. Здравейте! А как да си открия сметка в Firstrade? България не я виждам в списъка със съпортед държави? Във форума на Инвестор.бг също има тема, колегите имат сметки см захранват ги от бг банка но как?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато писах статията ги имаше в списъка. Може би са си сменили политиката.

      В момента списъкът с държави е:

      Supported Regions for International Accounts

      Austria
      Belgium
      China
      Czech Republic
      Denmark
      Finland
      France
      Germany
      Hong Kong
      India
      Ireland
      Israel
      Italy
      Japan
      Macau
      Malaysia
      Mexico
      Morocco
      New Zealand
      Norway
      Philippines
      Poland
      Portugal
      Singapore
      South Korea
      Spain
      Sweden
      Taiwan
      Thailand
      United Kingdom

      https://www.firstrade.com/content/en-us/international

      Защо са махнали България от списъка не знам.

      Изтриване
    2. Забелязах, че TradeStation приема клиенти от България. Има я в менюто с държави.

      TradeStation - инвестиционен посредник в САЩ "без комисионни"

      Изтриване
  4. Здравейте!
    Бихте ли ми казали в какви ETFи в момента е по-изгодно да се инвестира. Ирландски, Люксембурски, Френски или Немски. Натрупващи или разпределящи дивиденти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи в какви акции се инвестира. Няма универсален отговор - затова различните ETF-и ги правят в различни юрисдикции.

      И на мен не са ми ясни множество казуси, не знам къде има систематизирана и ясно представена информация за другите казуси, неразгледани в блога.

      Изтриване
  5. Адмирации за труда и добре систематизираната информация!

    Абсолютно начинаещ съм, но съм в процес на събиране на информация и първи стъпки в инвестирането. Тепърва обмислям как да развивам портфолиото си, но като основа съм решил да започна с месечни инвестиции(500 - 1000 лв) в един или два индексни ETF(SXR8 , VUAA). Кой/Кои ИП бихте препоръчали, като най-подходящ в моя случай?

    ОтговорИзтриване
  6. Някой с опит и мнение за RoboMarkets ? https://www.robomarkets.com/ Гледам, че май приемат регистрации от БГ и май ползват платформата на IB

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 18 април 2024 *.