Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Freedom Finance (Freedom 24) - ИП с фирми в Кипър, Германия, Казахстан

Има няколко сайта - freedom24.com, freedomfinance.eu, ffgermany.de, tradernet.global, ffin.global. Комисионните за акции на европейските пазари са на брой акции, а не като процент от цената (както е при водещите ИП).

Имат съмнителни отзиви в платформите за репутация и в социалните мрежи.

За дългосрочни инвеститори най-подходящ е плана без месечна такса. Комисионната е 2 евро + 2 евроцента на акция, което е странно, защото така платената комисионна зависи от цената на една акция (а при водещи ИП като IB се плаща процент от общата сума, не на брой акции).

Комисионните не изглеждат зле, особено ако се купуват акции на компании с по-голяма цена на една акция.

Но има червени флагове при проверка на ревютата.

Публично търгувана компания е с тикер FRНС на NASDAQ.

Напомня ми на друг съмнителен ИП - Exante.

Питах ги:

What is the difference between freedomfinance.eu and freedom24.com?

Отговориха:

First one is an informational site, the second is for trading.

Тоест първия са го направили като допълнителен сайт за привличане на клиенти, няма значение на кой от двата натиснете бутона за започване на регистрацията. 

Това, че дават възможност да се депозира с кредитна/дебитна карта е странно, защото таксите, които те плащат за това са големи. 

Неизяснени въпроси:

- В какви валути се депозира/тегли освен в евро (имат планове в долари, май и в долари може да се плаща)?

- Сметката мултивалутна ли е?

- Колко струва обмяната на валута?

В тарифата пише, че тегленето струва 7 евро или долара:

if the base сurrency of the account is EUR 7 EUR*

if the base currency of the account is USD 7 USD*

Отдолу е пояснено, че за таксите на банките кореспонденти се заплаща допълнително.

Значи има такова нещо като "базова валута". Което води до въпроса - може ли ако базовата ми валута е евро да държа също и долари?

Ако имам примерно 10 000 евро и искам да купя нещо за 5 000 долара - ще се изпълни ли автоматично превалутиране като в унгарския клон на IB?

Или ръчно може/трябва да се обмени валута от долари към евро и обратно?

При IB таксата е $2 за суми до $100 000, за по-големи - 0,002 процента (да не се бърка с 0,2% - което е 1000 пъти повече).

При Freedom24 къде точно в тарифата пише колко е разхода за тази обмяна? Прегледах набързо тарифата, но не намерих.

На сайта им видях тази снимка на екрана:

Значи може да се държат поне долари и евро. Пише нещо за теглене на GBP, но не става ясно дали може да има и сметка в GBP или при теглене на USD или EUR се прави превалутиране към GBP в момента на тегленето.

For UK GBP domestic transfers, enter your bank account number and Sort Code respectively.

Пишат притеснителни неща за тази компания в тази статия:

Freedom Holding Corp: Brazen Sanctions Evasion, Hallmarks Of Fabricated Revenue and Risky Bets with Commingled Customer Funds

Според горната статия CEO-то на Freedom Finance притежава инвестиционния посредник Freedom Securities Trading, установен в офшорната зона Белиз, който е създаден за да помага на руснаците "да избягват ограниченията" и да изнасят парите си от Русия.

Активите на Freedom Finance в Украйна са замразени. Това предполагам не засяга по никакъв начин фирмите им в Кипър и Германия.

Споменаването за "commingled customer funds" мисля, че се отнася само до фирмата в Белиз, която няма почти нищо общо с Freedom Finance (освен, че е собственост на CEO-то на Freedom Finance).

Принципно е добре, че осигуряват на руснаците възможност да инвестират извън Русия (в държави, които Русия определя като вражески), защото така няма да инвестират в Русия, което е вредно за Русия.

Само съм прегледал набързо статията, не съм я анализирал детайлно. 

На първо четене няма сериозен риск за клиентите на кипърския или германския клон на Freedom Finance. Но не бих ги ползвал като основен ИП, предпочитам IB.

Отговорът на Freedom Holding: External review dismisses Hindenburg's allegations against Freedom Holding

Особености при регистрацията

След като напишете име и парола през сайта и изберете личен акаунт (Individual) ви препраща към мобилното приложение. Там задавате ПИН код (четири цифри). Няма възможност да качите снимки, а се изисква да снимате документа за самоличност, да направите селфи и да снимате хартиен документ за доказване на адрес.

Не се допуска да снимате екрана, тоест трябва ви някаква хартиена сметка (но не и за телефон).

Случайно имах сметка за кабелен Интернет (кабелен) на хартия. Но в днешно време кой получава сметките си на хартия, те идват по електронен път и се плащат по електронен път.

Затова може да се наложи да разпечатате някоя битова сметка или банкова справка (bank statement), защото не е позволено да снимате екран.

Ползвах паспорт, на който бях залепил с хартиено тиксо защитен надпис (freedom24 и днешна дата). Върху сметката за Интернет също бях залепил такива защитни надписи.

Докато напиша горните няколко абзаца ме пуснаха в приложението.

Излезе ми на десктоп браузъра "Congratulations, your trading account has been opened!" и голям зелен бутон "Deposit Funds", с който ме подканят да захраня сметката си.

В сравнение с други платформи регистрацията мина светкавично (което всъщност е подвеждащо по-надолу обяснявам защо, има дълги анкети, които трябва да се попълнят преди да се отключат всички функции). Преди снимането на паспорта само отговорих на общи въпроси като ЕГН (данъчен номер), на коя държава съм гражданин, стандартните въпроси за politically exposed person.

За въвеждане на адрес ръчно не попитаха (може би ще го сканират директно от снимката за кабелен Интернет?).

Като натиснах бутона излезе диалог за избор на метод за плащане. Но секунда след това излезе върху него диалог за геолокация (който отказах, защото не работи на десктопа ми, той няма GPS). Под него друг диалог:

To unlock all service functions, please answer a few more questions

The applicable laws and regulations require that we know a little bit more about you. You need to fill in Economic profile

Изненадващо като натиснах бутона OK диалогът просто изчезна и останах на страницата за избор на методи за плащане. С карта не бих платил (обясних в друга статия).

В горната част на страницата за плащане пише, че имам лимит от 50 хиляди евро за депозит:

Your current account top up limit: €50,000

При отварянето на страницата за депозит чрез банков превод дава възможност да се изтеглят документите:

  • Brokerage agreement
  • Confirmation of the brokerage account by opening

Във втория се вижда адреса ми (взет от снимката на сметката за Интернет). Адресът е изписан на латиница с транслитерация от кирилица.

Сметките за EUR са две, първо се стреснах, че сметката е в банка във Великобритания (което с някои български банки е проблем, защото третират SEPA преводите от/към Лондон като SWIFT преводи за целите на плащането на банковата такса).

Но имат и сметка в Кипър, която е за предпочитане ако ползвате българска банка.

Странно е, че дават кореспондентска сметка (тя не е нужна за SEPA преводите). Предвидили са възможност за преводи в Евро по SWIFT (извън SEPA зоната).

За USD има три сметки - в банки във Великобритания, Казахстан и Кипър.

За GBP имат една сметка - в банка във Великобритания.

За да ми даде достъп до някои секции на сайта (по-специално секциите с попълване на анкети в раздела personal details) има процедура с разрешаване на достъпа през мобилното приложение, въвеждане на код от SMS и сканиране на QR код от браузъра на десктопа.

При натискане на бутона Withdraw (за проба го натиснах, нямам какво да тегля) излиза диалог:

To unlock all service functions, please answer a few more questions

The applicable laws and regulations require that we know a little bit more about you. You need to fill in Economic profile

[ Answer the Questions ]

[ Not now ]

Не ме пуска и в раздела за попълване на Source of funds, W-8BEN и други, тоест трябва първо да попълня "Economic profile".

Преди да попълня всички анкети и преди да съм убеден, че всички функции са отключени, не бих депозирал значителна сума.

Странно е, че освен за "Annual income € " питат и за "Annual expenses €" (тоест питат колко харчите годишно). Не знам друг инвестиционен посредник да пита колко са годишните разходи.

Има такива въпроси:

What are the expected countries of origin of incoming funds to be credited to your accounts? 

What are the expected destinations of outgoing transfers/payments from your accounts with us? 

Може да се отговаря с държави. Без да е дадена дефиниция за origin of incoming funds. Дали това е държавата на банката, от която са изпратени парите (примерно българска банка - пише се България)? По-скоро не. Ще трябва да се ровя в дивидентите, защото смятам да тегля евро от Interactive Brokers за да го внасям, а там са смесени множество източници - дивиденти от множество компании + лихви от IB (унгарския клон и ирландския клон). Значи тука трябва да пиша САЩ, Канада, Великобритания, Унгария, Ирландия... И няколко стотинки лихви от българска банка - значи и България трябва да пиша. И да ровя още коя държава съм пропуснал в справките за дивидентите... Не е ясно и дали под country of origin се има предвид държавата на юридическото лице, от където е дохода, или държавата, където е установена банката, която юридическото лице ползва. Приемам, че се игнорира държавата на банката и се взима държавата на юридическото лице. Например еврото от Interactive Brokers (от лихви) идва от Ирландия (защото там е фирмата на Interactive Brokers), а не от държавата, където Interactive Brokers има банкова сметка.

Греда! Повече от три държави не може да се посочат. Значи който има сметки в двата клона на Interactive Brokers и има лихви от там трябва да пише Ирландия, Унгария. И третата държава - да си избере една от всичките, от които е получил други доходи (дивиденти например).

Питат What industry do you work in? без да дават опция unemployed (безработен). Това за първи път го виждам, в други инвестиционни посредници разрешават да пишеш безработен, а тук не може. Ако избереш Other трябва да се напише  нещо в поле с етикет "Please specify the industry".

На Position  също ако се избере other трябва да се пише в поле "Other (please specify)".

Питат в какво са активите:

Please, describe your principal assets allocation: (multiple answers) 

[ ] Real Estate

[ ] Financial instruments

[ ] Precious metals

[ ] Bank deposits

[ ] Other

При цъкане на опция трябва да се напише на каква стойност.  Загуба на време. За Other има едно поле с поясняване и поле за общата стойност в евро.

В раздела Personal details -> Change details пише:

To update the address in your profile, please provide a utility bill or bank statement with your name and new address issued within the past three months, in a clear format.

Тоест ако не ви харесва адреса, който е въведен автоматично в системата от снимката на документ за адрес може да качите файл във формат PDF или изображение (тоест може да е електронен документ, а не снимка на хартиен). Интересно, че на тази страница не се показва адреса. Има само tax residency. Изглежда, че tax residency се сменя с качване на документ за адрес.

В раздела Source of funds confirmation пише, че имам лимит от 50 000 евро и ако искам да го повиша трябва да кача документи в този раздел.

Приемат следните документи (пълен списък):

Suitable documents:

  • Tax payment certificate
  • Most recent statement of salary receipt and summary
  • Written confirmation of annual salary signed by the employer
  • For individual entrepreneurs – most recent financial statements
  • If you receive passive income, a report on coupon income or European bank’s statement
  • If you hold a share in a business, a certificate of dividend receipt
  • If you are engaged in investment, a statement of income from a European broker or investment company
  • Sale agreement for real estate, a company or any other assets
  • Written confirmation of sale signed by a lawyer, attorney, trustee, or executor
  • Last will or deed of last will
  • Written confirmation of inheritance signed by a lawyer, attorney, trustee, or executor.

Не приемат следните документи:

The following documents may not serve a certification of a source of funds:

  • Regular statements of bank accounts with balances, as they don’t specify the source of originally placed funds
  • Ordinary broker reports, as they don’t specify the source of originally invested funds
  • Documents certifying the receipt of funds issued by sanctioned entities as they may not be accepted for compliance reasons
  • Physical cash
  • Simple sale or purchase receipts, as they don’t contain enough information about the trade itself.
  • Simple payment orders certifying the banking transaction completion
  • Income from the sale of precious metals without any documentary evidence of the original source of invested funds.

Приемат документи на множество езици, но не и български. Обаче приемат превод с Google Translate:

We accept document in English, Greek, German, Polish, French, Spanish, Ukrainian and Russian.

If your documents are in a different language, simply accompany the scanned copies with their translation into English in any form. It can be done via e.g. Google Translate
Ако документът е сканирано изображение с лошо качество - трудна работа да се преведе с Google Translate.

В раздела  Personal details на страницата Appropriateness test има лошо подбрани категории:

Investment objectives

What compound financial instruments do you plan to invest in? Do you plan to use margin trading? (multiple answers) 

[ ] Complex bonds (Convertible bonds, Bonds with warrants attached, etc.)

[ ] ETFs, UCITS, Complex ETFs (including ETFs in commodities, derrivatives, convertible securities, etc.)

[ ] Structured products

[ ] Options

[ ] I’m planning to use short selling and/or margin trading

Не е коректно да слагат ETFs/UCITS заедно с Complex ETFs. Това са съвсем различен клас активи, трябва да са в отделни категории.

Инвестирането в обикновени ETFs изисква много по-малко знания от инвестирането в отделни акции. Затова няма логика да искат знания все едно се инвестира в комплексни ETFs.

При избор на ETFs  има въпроси за фючърси и опции. 


Обмяна на валута

На първо четене спреда за евро/долар е 0,2%, което е много. Снимка на екрана за потвърждение:




Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.