Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Не всяка продажба чрез подложена на регулации европейска борса е продажба на регулиран пазар по смисъла на закона

Популярна заблуда е, че щом борсата се регулира и е от Европа - значи продажбите минават на регулиран пазар по смисъла на закона (и важи данъчното изключение).

Борсите имат сегменти и всеки сегмент е вписан в регистъра на ESMA (ако е в нейна юрисдикция).

Когато сегментът е вписан като regulated market това е регулиран пазар по смисъла на закона и данъчното изключение важи за продажби, които са станали на този сегмент.

Когато сегментът е вписан като multilateral trading facility това не е регулиран пазар пои смисъла на закона (въпреки, че ги скъсват от регулации).

Когато обаче някоя акция, която по принцип се търгува на Xetra, се продаде чрез платформата на Admirals, съгласно политиката за изпълнение на поръчките на Admirals изпълнението им не става борсово. Поради това данъчното изключение не важи.

Аналогично е и когато сделката за продажба става с платформата на Trading212. Тогава продажбата става типично OTC (в справката пише точно как е станала продажбата - OTC или борсово, преди някои сделки минаваха борсово, сега обаче шансът това да стане е практически нулев). От 15 февруари 2024 година Trading212 ще активират функция за прехвърляне на активите от/към други инвестиционни посредници. По този начин ще има шанс някои активи да се продадат на регулиран пазар.

При други инвестиционни посредници може да се избира борса. Например има два начина за избор на борса в Interactive Brokers (от падащото меню в приложението TWS, което се инсталира на компютър, и чрез команда set destination на бота IBot, който е достъпен през Client portal и мобилното приложение). Ако просто наредите покупка през Client portal или мобилното приложение (без IBot) няма гаранция, че сделката ще мине на регулиран пазар, може да мине и директно през IB като място на изпълнение (OTC) или през сегмент от регулирана борса, който не е регулиран пазар.

Подробно как се избира борса: Избор на борса в Interactive Brokers и търсене по тикер - подводни камъни, които изненадват новаците

При Degiro може да се избере борса, но този избор е пожелателен - системата може да прекара сделката през друга борса, ако така се постига по-изгодна цена. Но има шанс да мине борсово (през избраната борса), като в извлечението се вижда MIC кода на борсата.

Типично акциите от Америка, когато се търгуват на европейска борса, минават през сегмент на борсата, който е вписан като multilateral trading facility.

ETFs, установени в Ирландия, когато се продават чрез борсата Xetra, минават през нейния сегмент XETA, който е вписан като regulated market. Но когато същите ETFs минават през GETTEX те минават през сегмента на борсата, който не е регулиран пазар (вписан е като multilateral trading facility).

Сегментът XETB на Xetra не е регулиран пазар по смисъла на закона и през него минават сделките с акциите от Америка.

При Interactive Brokers липсва информация за MIC кода на сегмента, на която е станала сделката. Има само код на борсата, който трябва да се разчете (това не е официалния MIC код на борсата, а някакъв друг код, трябва да потърсите на сайта на коя борса съответства).

Как да разбера на коя борса е минала сделката ако съм ползвал Interactive Brokers?

Има грешен и подвеждащ начин, има и правилен начин.

Грешният и подвеждащ начин е да гледате колоната "Listing Exch" от раздела "Financial Instrument Information" на "Activity Statement". Там ще видите борсата, на която е листната акцията, а не борсата, където реално е минала сделката.

Правилно е да гледате колоната "Exchange" от раздела "Trades" на "Trade Confirmation Report".

Обърнете внимание, че и в "Trade Confirmation Report" има раздел "Financial Instrument Information" с колона "Listing Exch", където е написан идентификатора на listing exchange, а не на борсата, където реално са минали сделките. Всяка отделна сделка трябва да се провери къде е минала, възможно е една поръчка да се фрагментира на повече от една сделка и всяка от тях да е минала през различна борса.

Може да се наложи да изчакате до следващия ден за да се виждат сделките в справката.

Идентификаторите на борсите, които се ползват в системата на Interactive Brokers, не са MIC кодовете на борсите (нито на сегментите). Затова може да е трудно да се ориентирате кой идентификатор какво значи. За справка може да потърсите в сайта на Interactive Brokers на тази страница на Interactive Brokers - кликате на "Exchange", избирате регион, "Select all", "View Results".


Ето някои съответствия:

  • IBIS и IBIS2 означават мястото за търговия Xetra от борсата Frankfurt Stock Exchange. MIC кода на мястото за търговия е XETR. По-интересните сегменти на мястото за търговия XETR са: XETA, XETU (които са регулиран пазар) и XETB (не е регулиран пазар).
  • FWB и FWB2 означават мястото за търговия Börse Frankfurt от борсата Frankfurt Stock Exchange. MIC кода на мястото за търговия е XFRA. По-интересните сегменти на мястото за търговия XFRA са: FRAA, FRAU (които са регулиран пазар), FRAB (не е регулиран пазар).
  • BVME и BVME.ETF означават "Borsa Italiana S.p.A.". MIC кода на борсата е XMIL. По-интересни сегменти на борсата са: ETFP, MIVX, MTAA (които са регулиран пазар) и MTAH (не е регулиран пазар). Дали BVME.ETF означава сегмент ETFP - не съм проверявал.
  • AEB означава Euronext Amsterdam. MIC кода на борсата е XAMS и направо кода на борсата е вписан в регистъра на ESMA като регулиран пазар (за разлика от XETR и XMIL, които не са вписани изобщо в регистъра, само сегментите им са вписани). По-интересни сегменти са XEUC и XEUE (които са регулиран пазар).
  • GETTEX означава Boerse Muenchen. MIC кода на борсата е XMUN. Типично ETFs на тази борса минават през сегмента MUND, който не е регулиран пазар. Регулиран пазар са сегментите MUNA и MUNC.
  • LSE и LSEETF означават London Stock Exchange (не е регулиран пазар по смисъла на закона).
Типично ETFs на XETR, XFRA, XMIL, XAMS минават през сегмент, който е регулиран пазар. За XMUN (GETTEX) е обратното - типично ETFs минават през сегмент, който не е регулиран пазар.

След като вече знаете на коя борса е станала сделката (но не знаете на кой сегмент от нея) и знаете ISIN кода на инструмента, който сте продали (това го пише в извлечението от инвестиционния посредник), може да пристъпите към търсенето на MIC кода, на който е станала тази сделка, по следния начин.

Дали идентификатора EBS съответства на EBSS или EBSC не мога да потвърдя. Не виждам тези MIC кодове в търсачката на ESMA (тоест не присъстват нито като regulated market, нито като нещо друго). Дали сделките през EBS са на регулиран пазар по смисъла на закона не съм сигурен поради това, че ги няма в регистъра на ESMA (може би там са само борсите от ЕС, но не и от Швейцария?). Може би се смятат за сделки на регулиран пазар по смисъла на закона.

Бих избягвал сделки на швейцарските борси за да не се чудя дали сделките са минали на регулиран пазар.

Как да търсим по ISIN код на сайта на EMSA

На сайта на EMSA има търсачка, която позволява да проверите на кои сегменти минават сделките като въведете ISIN код на инструмента, който ви интересува: https://registers.esma.europa.eu/publication/searchRegister?core=esma_registers_firds

Може също така да напишете MIC кода на сегмента, който ви интересува за да намалите броя на резултатите (ако ви интересува само конкретна борса и знаете MIC кодовете на нейните сегменти).

Другата търсачка, където се проверява по MIC код дали сегментът е регулиран пазарhttps://registers.esma.europa.eu/publication/searchRegister?core=esma_registers_upreg

В полето "MIC/LEI/ESMA ID" се въвежда MIC кода на сегмента и се натиска бутона Search. В колоната "Entity type" ще пише "Regulated market" ако сегментът е регулиран пазар.

В този пример проверявам дали сделките с IE00B5BMR087 минават през XETA. Ако не бях написал XETA в полето "Trading venue" щеше да излезе списък със сегментите на всички борси, от където сделките с този инструмент минават.

Очаквам при търсене по ISIN код (ако не ограничавам търсенето до един сегмент) да излезе не повече от един сегмент за всяка борса (т.е. ако инструментът се търгува на 10 борси не очаквам повече от 10 MIC кода в резултатите). В противен случай би имало неопределеност през кой сегмент на борса минава сделката (ако знаем със сигурност коя е борсата). До сега не съм попадал на случай в резултатите за един ISIN код да излязат едновременно повече от един сегмент от една и съща борса.

Списъци с MIC кодовете на борсите и на сегментите на борсите може да се намерят в сайтове като IotaFinance и TradingHours.

Специално за Xetra и Frankfurt има и по-лесен начин

Вместо да се ровите из регистрите на ESMA ако знаете, че сделката ви е на Xetra или Frankfurt може да погледнете направо на сайта на борсата.

Имайте предвид тази объркваща подробност – съществуват две места за търговия (Xetra и Börse Frankfurt) на една борса (Frankfurt Stock Exchange), които имат общ сайт: www.boerse-frankfurt.de. И ако на страницата на съответната акция има правоъгълник Xetra близо до правоъгълник Frankfurt - значи акцията се търгува и на двете търговски площадки.

Например тази акция е листната и на двете места за търговия:

По-надолу пише, че е на "Regulated market":

Пример за акция, която се продава на multilateral trading facility - пише "Open Market" вместо "Regulated Market":

Тоест "Open Market" значи, че сделките с тази акция минават на сегмент на борсата, който не е вписан като "regulated market" в регистъра на ESMA.

Това е типично за акциите от САЩ - да се търгуват на сегмента от Xetra и Frankfurt, който е регулиран като multilateral trading facility, на е като "регулиран пазар".

Различно данъчно третиране при продажба на регулиран пазар на ETN/ETC/ETP (когато не са дялове от фондове)

Данъчното изключение за продажба на регулиран пазар не зависи от дългови финансови инструменти, които са по същество ETN/ETC/ETP. Данъчното изключение важи за ETF (дялове от борсово търгувани фондове) и акции. Подробно за кои видове финансови инструменти важи или не важи данъчното изключение - в статията по-долу.

Не бъркайте задължението за данък върху печалбата от продажба на по-висока цена със задължението за плащане на данък върху дивидентите

Например ако имате дивиденти от ирландски ETF (такъв, установен в Ирландия) в България дължите 5% данък върху този дивидент, който сами плащате. Как се декларират и плащат данъците върху дивидентите описах в голямата статия за данъчната декларация (линк директно към раздела с дивидентите, линк към раздела за плащането).

В някои случаи са освободени от облагане продажбите на дялове от колективни инвестиционни схеми когато се прави обратно изкупуване

Това е точната буква в закона:

б) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от колективни инвестиционни схеми, допуснати за публично предлагане в страната или в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;

Това е изключението за взаимните фондове.

Но важи само за доходите от разликата в продажната цена и цената на придобиване (това го повтарям ако някой е пропуснал да прочете по-горе). Не важи за дивидентите - те се облагат по общия ред. Ако дивидентите са от фонд в България се удържа данък 5% при източника и този доход не се декларира задължително (може да се декларира само в приложение 13 доброволно). Ако дивидентите са от чужбина ги декларираме и плащаме 5% данък (освен в случаите когато има удържан данък в чужбина, тогава доплащаме разликата до 5% или не плащаме изобщо данък, но имаме задължение да представим доказателства за удържани данъци в чужбина и да ги декларираме).

(Подробно за дивидентите: линк директно към раздела с дивидентителинк към раздела за плащането.)

Отчитането със СПБ-8 пред БНБ важи ако дяловете от взаимният фонд в чужбина ги притежаваме чрез чужд инвестиционен посредник (ИП). Иначе българският ИП (или банка) дава отчет на БНБ вместо нас.

Отчитането със СПБ-8 пред БНБ е отделно от годишната данъчна декларация, съвсем друго задължение е.

По-интересните части от закона

ЗДДФЛ (Закон за данъците върху доходите на физическите лица):
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:

...

3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби;

...

§ 1. По смисъла на този закон:

...

11. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) "Разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 са сделките:

а) (доп. - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2018 г., в сила от 16.02.2018 г.) с дялове и акции на колективни инвестиционни схеми и на национални инвестиционни фондове, акции, права и държавни ценни книжа, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 152, ал. 1 и 2 от Закона за пазарите на финансови инструменти; права за целите на изречение първо са ценните книжа, даващи право за записване на определен брой акции във връзка с взето решение за увеличаване на капитала;

б) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от колективни инвестиционни схеми, допуснати за публично предлагане в страната или в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;

в) (нова - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от национални инвестиционни фондове, допуснати за публично предлагане в страната; за обратно изкупуване се смята и разпределението на парични средства при ликвидация на национални инвестиционни фондове от затворен тип;

г) (предишна б. "в" - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) сключени при условията и по реда на търгово предлагане по глава единадесета, раздел II от Закона за публичното предлагане на ценни книжа, или аналогични по вид сделки в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

ЗПФИ (Закон за пазарите на финансови инструменти):

Чл. 152. (1) Регулиран пазар е многостранна система, организирана и/или управлявана от пазарен оператор, която среща или съдейства за срещането на интересите за покупка и продажба на финансови инструменти на множество трети страни чрез системата и в съответствие с нейните недискреционни правила по начин, резултатът от който е сключването на договор във връзка с финансовите инструменти, допуснати до търговия съгласно нейните правила и/или системи, лицензирана и функционираща редовно в съответствие с изискванията на този закон и актовете по прилагането му.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2022 г., в сила от 29.03.2022 г.) Регулиран пазар е и всяка многостранна система, която е лицензирана и функционира като регулиран пазар в съответствие с изискванията на Директива 2014/65/ЕС. 

Повече по темата


Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.