Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Защо изгодните инвестиционни посредници обикновено не предлагат захранване на сметката с дебитна или кредитна карта?

Забелязали ли сте как някои инвестиционни посредници приемат плащания с карти, PayPal и други удобни методи (не само с банкови преводи), някои от тях даже ги предлагат „безплатно“. А при други има такса за това или изобщо не ги предлагат.

Инвестиционни посредници като Interactive Brokers и TastyWorks нямат големи комисионни за сделките. Ако случайно се объркат да дадат възможност за захранване с дебитни и кредитни карти ще се наложи да прехвърлят разходите за това на клиента под формата на такси. И когато ви кажат колко струва захранването с карта ще се откажете.

Тъй като комисионните им са твърде ниски (за да компенсират „безплатното“ захранване с карта) такова не се предлага при тях.

Тези, които предлагат „безплатно“ захранване с карта, поемат този немалък разход (защото по друг начин успяват да вземат парите на клиента). До скоро Trading212 имаха „безплатно“ захранване с карта, но въведоха таван на сумата, която може да се вкарва безплатно със скъпите методи на плащане - до 2000 GBP (за банковите преводи няма ограничение - при тях няма такса за захранване, защото банката им не взема такса за входящ превод или тази такса е ниска). От там нататък имат такса от 0,7% (не съм убеден, че това е целия им разход, може би част от него го покриват те за да не е твърде висока тази такса). Как печелят Trading212 за да могат да предложат нулеви комисионни писах в тази статия.

Наскоро въведоха освен такса за внасяне (при ползване на метод различен от банков превод), но и такса за превалутиране (когато се купуват и продават активи във валута, различна от базовата валута на сметката, а също и когато се получават дивиденти във валута, различна от базовата валута на сметката). Ако имате сметка в евро и инвестирате в активи, които се търгуват в евро (деноминирани са в евро) - нямате такса превалутиране. Може например да инвестирате в SXR8 (ETF, инвестиращ в S&P 500, който се търгува на германска борса в евро) и няма да платите такса за превалутиране.

Но има много други инвестиционни посредници, които нямат нито комисионни, нито такси за внасяне с дебитна карта. Как го постигат?

За пример мога да дам Trading212 - таксата за внасяне чрез скъпите методи на плащане я прилагат само за сметки „Invest“, а за сметки „CFD“ такава такса няма.

Причината е, че печелят добре от спреда (разликата между цената „купува“ и „продава“) на договорите за разлика.

Почти винаги предлагащите захранване „безплатно“ (без такса) предлагат само договори за разлика. Възможно е също така предлагащите „безплатно“ захранване ИП да са „бъкети“ - да застават от другата страна на сделката (да залагат, че клиентът ще губи пари с договорите за разлика - т.е. да работят по модела на казиното).

Избягвайте да захранвате сметката си с карта

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 18 април 2024 *.