Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

БФБ - ниска ликвидност, високи такси и фрагментиране на сделките

При покупка и продажба на акции на БФБ има сравнително високи такси (при някои е на изпълнена поръчка, при други е на сделка).

Към 2024 година комисионните на Евро Финанс са 0,30% с минимален праг от 4 лв на изпълнена поръчка (за професионални клиенти - 0,20% с минимален праг от 4 лв на изпълнена поръчка). На другите ИП не съм проверявал за промени в тарифата.

Според тази статия от Капитал (архив) това са разходите, но не съм ги проверил всичките дали съответстват (за Евро финанс има грешка - прагът е 4 лв, не 3 лева). Статията е от 5 април 2024 година.

Връзка към актуалната тарифа на Евро финанс има на тази страница (грешка е да търсите в Гугъл и да кликате на първия резултат, защото на първо място излиза старата тарифа на Евро финанс).

Чл. 33. Попечителски и други такси, начислявани по отношение на финансови инструменти, съхранявани при УниКредит Булбанк АД според тарифата на УниКредит Булбанк АД

Не е уточнено кои са тези финансови инструменти, които се съхраняват при  УниКредит Булбанк АД. За да се вземе информирано решение това трябва да се уточни.

Как е възможно да няма такса за съхранение в ЦКБ също трябва да се провери (дали е защото имат висока такса за изпълнение на поръчката или има някакви месечни разходи).

Трябва да се уточни и дали минималните прагове на комисионната се налагат за всеки фрагмент от поръчката или общо за цялата поръчка (за всеки инвестиционен посредник поотделно). 






Статията продължава по-надолу без редакция (беше актуална към 2020 година). Но изводите са общо взето същите - скъпо е да се правят сделки на БФБ, сделките се фрагментират, ликвидността е ниска. 



Не стига, че като процент таксите на БФБ са по-високи от тези при чуждите борси, ами и се получава фрагментиране и ликвидността е ниска. Ако пуснете пазарна поръчка и тя се изпълни с няколко сделки - може да плащате минималния праг на таксата за всяка от тези сделки, като по този начин разходът за такси по сделките ще се повиши като процент.

Например типично се плаща 0,1% такса при сделки на германската борса (напр. чрез IB, Евро Финанс), а при сделки на БФБ може да платите 0,55% - над пет пъти повече. Има и начини да се инвестира в акции на чуждите борси и без плащане на комисионни за сделките.

Ако се получи фрагментиране на поръчката (ако например поръчката се изпълни с 10 различни сделки и платите по 2,50 лева за всяка отделна сделка) може да се окаже, че таксата за поръчката е значително повече от 0,55%.

Примерните комисионни цитирани по-горе са от тарифата на Карол, отнасят се за клиенти с оборот на тримесечие по-малък от 25 000 лева. Избрах го за примера, защото е на първо място по оборот за месец януари и февруари 2021 година и комисионните му са около средните за пазара.

Освен таксите за сделките типично има и годишна такса за държаните парични средства и финансови инструменти (такса попечителство). Тоест, вместо на вас да ви плащат за това, че си държите парите по сметка на ИП (инвестиционния посредник), ИП ви взима такса за това.

При Елана клиентът плаща 0,1% годишно върху стойността на ценните книжа, 0,5% годишно върху държаните по сметка парични средства. При Евро Финанс не виждам в тарифата им такава такса. При Карол се дължи на годишна база 0,05% за финансовите инструменти и 0,25% за паричните средства.

Какъв е смисълът тогава да си набутвате парите в акции на БФБ?

Минималната такса, като това мисля, че важи при всички посредници, е дължима за всяка сключена сделка, независимо дали ще е при частично или напълно изпълнена поръчка. Разбирай, че в отделна сделка можеш да се сдобиеш дори с една-единствена акция на стойност едва няколко стотинки, като за това ще дължиш пълната стойност на минималната комисиона от няколко лева. Случвало се е на всеки, който търгува на БФБ.

margen

То теоретично на никой не би трябвало да му е изгодно да прави такива дребни сделки, защото те оскъпяват и двете страни, но факт е, че често има такива (и купувачи и продавачи), водени от някакви други мотиви.... И това естествено води до разширяване на маржа между "купува-продава", за да си калкулираш тези непредвидени разходи. Което пък води до по-малко сделки и така се въртим в някакъв кръг. Но така е когато има малко търгуващи с малки обеми....просто на БФБ трябва да се има пред вид този фактор на този етап.

Bill-bg

Цитираните коментари са от този форум.

Интересно, че на сайта на БФБ формулировката е „на изпълнената поръчка“ („0.065% от стойността на изпълнената поръчка, но не по-малко от 1 лв“ - това е комисионната, която инвестиционните посредници плащат на БФБ и върху тази комисионна си слагат надценка). Дали това значи, че политиката на някои ИП е необоснована? Или сделките, които клиентът прави, се разглеждат не като сделки а като „изпълнени поръчки“ по смисъла на тарифата на БФБ?

Съгласно тарифата на Евро Финанс (отнасяща се за сделки на БФБ чрез платформата EFOCS):

Минимумът е 2 лева на "изпълнена поръчка". Ако този текст се тълкува буквално това значи, че се плаща 2 лева за изпълнение на поръчката (или 0,35% за непрофисонални клиенти - което от двете е по-голямо), а не за всяка отделна сделка, която е част от изпълнението от поръчката. (Който ползва платформата да пише в коментарите дали е така, аз отдавна не съм се занимавал с БФБ.)

Обърнете внимание как таксата за БФБ е близо 4 пъти по-висока от тази за FSE (в същата платформа).

При Елана таксата за сделки на БФБ (за сделки до 100 000 лева) е 0,6% от сумата, минимум 3 лева на сделка.

От това, че минимумът от 3 лева се плаща "на сделка" може да направим извод (ако тълкуваме буквално), че ако поръчката се изпълни с няколко сделки ще дължите по най-малко 3 лева за всяка от тези сделки.

Пуснах запитване до Елана:

Забелязах, че в тарифата ви е написано "минимум 3 лева на сделка". А при ваш конкурент минимума се заплаща за поръчка (в тяхната тарифа пише "минимум 2 лева на изпълнена поръчка").

Как бихте тълкували текста "минимум 3 лева на сделка"  от вашата тарифа в този случай? Ако поръчката се изпълни с 5 сделки това значи ли, че клиентът плаща минимум 5 x 3 = 15 лева за изпълнение на цялата поръчка?

На въпросите ми отговориха така (15 март 2021):

Относно сделките мога да кажа, че е видно когато пускате поръчка, колко човека стоят зад дадена оферта продава/купува.

Този риск съществува единствено и само при сделка с малък обем до 500 лева. Една поръчка може да бъде изпълнена с няколко сделки и тогава, ще се случи това нещо, в случай че всяка обаче отделна сделка е над сумата от 500 лева/минимума три лева/ то тогава сте на 0,6 % и няма значение на колко сделки ще се изпълнят.

Аз лично не съм чел условията на дадения посредник, които цитирате, но дали поставянето на самата поръчка в която пише минимум, няма някакви други под условия.

При нас реално е така, ако една поръчка ви се раздроби на 5 сделки и стойността на всяка е под 500 лева да, за всяка отделно ще ви таксуваме по 3 лева. Обаче ако сметнете, че всяка раздробена сделка е почти 500 лева и го сметнете по 0,6 % ще видите, че реално стойността е една и съща накрая 15 лева.

Съществува риск за клиента ако някоя сделка е за една или две акции, да то тогава е възможно това нещо, за което говорите, ако всяка сделка е на стойност 50 лева и са 5 то вие ще платите също 15 лева комисионна.

За съжаление сделките които сключвате са на БФБ и съответно ние сме инвестиционен посредник, което означава, че част от това което плащате на нас, ние плащаме на БФБ и ЦД.

От Евро Финанс потвърдиха (16 март 2021), че при тях комисионната се изчислява по по-изгоден начин, след като ги питах:

Правилно сте разбрал начина на изчисляване. Минимумът е за изпълнена поръчка, без значение на колко сделки е изпълнена тази поръчка. В случай, че комисионата по дадена поръчка е минимумът от 2 лева, тази сума се събира еднократно, а не за всяка сделка по тази поръчка.

Такси за съхранение на финансови активи и за поддържане на сметките нямаме.

При Бенчмарк в тарифата им (в сила от 5.05.2020) за сделки на БФБ (оборот до 100 000 лева) пише "0,7% от стойността на сделката, минимум 1 лев". От което може да направим извод, че и там минимумът се отнася за всяка отделна сделка, а не за поръчка. Таксите им за съхранение на парични средства и ценни книжа са съответно 0,5% и 0,1% (като при Елана).

На база данните, които съм събрал до момента, при Евро Финанс са най-изгодни условията за инвестиция на БФБ. Не съм прегледал тарифата на всички инвестиционни посредници (ИП). Вие може да вземете решение кой ИП да ползвате на база други критерии, не казвам, че само разходите за търговия са най-важни за вас, вие преценявате кои критерии да вземете предвид.

При търсене в Google излизат и стари тарифи, внимавайте коя тарифа четете. От главната страница на сайта навигирайте към страницата с документите и в този списък намерете тарифата.

Също така внимавайте в кой раздел от тарифата четете. Има случаи когато за една и съща услуга има две различни цени - когато услугата се предоставя с участие на служител и когато услугата се предоставя през платформата за търговия (във втория случай е по-ниска цената).

Цитираните в статията комисионни се отнасят за клиенти с малък оборот, при достигане на определен оборот обикновено тези комисионни се намаляват (прочетете това в тарифата).

Много от банките също така предоставят услуги в качеството си на инвестиционен посредник, но обикновено цените за тези услуги са по-високи от тези при инвестиционните посредници, които не са банки.

Данните в тази статия може да не са актуални, да имат грешки. Проверявайте на официалния сайт на инвестиционния посредник, който ви интересува.

Интересно, че сканирането на хартиени тарифи все още не е останало в миналото, традицията се поддържа от София Интернешънъл Секюритиз:

Искате да инвестирате на БФБ? Дайте 2% от стойността на сделката, но не по-малко от 20 лева.

Помните ли какво ви казах за тарифите по-горе в жълтия правоъгълник? Трябва да се чете цялата тарифа, а не само началото. Защото по-надолу са ниските комисионни:

    Кои са лидерите по оборот и сделки сред инвестиционните посредници на БФБ? (статията е от 12 окт 2020)

    Статистика за оборота, реализиран чрез инвестиционните посредници директно от сайта на БФБ. 

    Направих списък с водещите ИП според оборот за януари и февруари 2021 година. Гледам само данните за основния пазар - BSE, с по-голям оборот са тези по-нагоре в списъка. В скоби са базовите комисионни (може да са по-ниски в зависимост от оборота, може да има други разходи - напр. попечителски такси за съхранение на пари и ценни книжа). Връзките са директно към страницата с документите, където може да се прочете тарифата.

    1. Карол (0,55% минимум 2.5 лв. на сделка)
    2. Реал Финанс (за сделка: 0.5 %, минимум 3 лв., вижте и таксата им 72 лв. за COBOS)
    3. Евро Финанс (0,35%, мин. 2 лева на изпълнена поръчка) 
    4. АБВ Инвестиции (не става ясно кога се прилага по-ниската комисионна за "регулярна търговия на БФБ" 0.5% мин. 3 лева на сделка и кога 3% мин. 20 лева на изпълнена поръчка)
    5. Елана (0,6%, минимум 3 лева на сделка)
    6. София Интернешънъл Секюритиз (0,5% от стойността на сделката + таксите и комисионните на БФБ и ЦД, не по-малко от 3 лева) 
    7. Бенчмарк (0,7% от стойността на сделката, минимум 1 лев)
    8. Капман (през системата CTrader: 0.375% от стойността на сделката + таксите и комисионните за БФБ-София АД и ЦД АД)
    9. Първа Финансова Брокерска Къща (0.8% от стойността на сделката, ако не е уговорено друго в договора, но минимум 5.00 лв. на изпълнена поръчка)

    Ето ги данните от електронната таблица сортирани с LibreOffice:


    Оборотът е за два месеца (януари и февруари 2021). BSE е основния пазар на БФБ, ползвах само данните за него при класирането.

    Интересно, че Карол е по-популярен (хората са гласували с парите си за него), въпреки че не е с най-ниските комисионни. Евро Финанс, с най-ниските комисионни, е на трето място.

    Може да направим извод защо комисионните за сделки на БФБ не са ниски (в сравнение с комисионните за водещите борси в САЩ и Германия) като умножим оборота по типичната комисионна. Това е прихода на инвестиционния посредник от тези такси (което е основния му приход от инвестиращите на БФБ). А разходите са много. Включително и разходите към БФБ (умножаваме оборота по комисионните, които се дължат от ИП на БФБ).

    Запознат с платформата на Евро Финанс (които са най-изгодни откъм такси, ако няма промени, за които да не знам) коментира за недостатъците на платформата:

    Еврофинанс е изгодно, но платформата е дървена. Не може да променяш поръчка извън работното време и нови емисии IPO ги качват със закъснение
    Според мен това са несъществени недостатъци за повечето потребители.
    Да се инвестира при IPO е рисковано, може доста да падне веднага след първите часове.

    Повечето потребители гледат комисионната за сделките да не е много голяма. Ако държат могат да пускат поръчка до края на деня и на сутринта да пускат нова.

    Пишете в коментарите вашите впечатления при инвестиране на БФБ.

    Коментари

    Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

    Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

    Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

    Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

    Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

    Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

    nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

    Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

    Web hosting from ICDSoft.

    Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

    Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

    Популярни публикации от този блог

    С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

    Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

    Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

    Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

    Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

    Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 28 април 2024 *.