Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10.

От 1 юли 2021 година вече няма месечна такса за неактивност. В резултат на това отпада нуждата от минаване през introducing broker и много от написаното по-долу не е актуално.

Актуална информация: Interactive Brokers през 2021 година - впечатления и съвети

 



Статията не е много актуална, вижте новата статия

 

 



 

Директно:

  • Такса неактивност $10 на месец - махнаха я
  • Най-ниски комисионни на сделка (при план tiered в повечето случаи)

Има една особеност на месечната такса: на месец се плаща месечната такса или комисионните за сделките - което от двете е по-голямо. Друг начин да се гледа на нещата: от месечната такса се приспадат платените комисионни за сделки. Например ако имате комисионни за сделки в размер $5 - плащате $10 през този месец (колкото е месечната такса). Ако имате комисионни за сделки в размер на $15 - плащате $15 (а не $25).

Основният недостатък на Interactive Brokers са минималните прагове за комисионните на европейските борси. Трябва да се правят сделки поне за около 4000 евро за да не се надплащат комисионни на тези борси. (Това е вярно при плана fixed. Има и план "tiered", където са по-ниски минималните прагове на комисионните, но доколкото разбрах не са достъпни при ползване на introdicung broker, при което се намалява или премахва месечната такса за неактивност.)

Основното му предимство е това, че дава възможност да се купуват акции от САЩ на европейските борси (защото когато се продават на европейски борси няма да има данък върху капиталовата печалба - т.е. върху разликата от продажната цена и цената на придобиване). През EFOCS има достъп само до БФБ и Xetra (за съжаление има много акции от САЩ, които не са достъпни там).

През Карол (който е introducing broker):

  • Договорът ви е директно с Interactive Brokers и парите ги пращате по сметка на Interactive Brokers.
  • От горното следва, че не българските институции гарантират депозита, а съответните чуждестранни.
  • Таксата неактивност е $1 на месец
  • По-високи такси и комисионни (в сравнение с директна регистрация) 

През CapTrader (който е introducing broker):

  • Договорът ви е директно с Interactive Brokers и парите ги пращате по сметка на Interactive Brokers.
  • Месечна такса от $1 се плаща само от клиенти, които имат активи за по-малко от $1000 и нямат комисионни през този месец. Тоест повечето клиенти няма да плащат месечна такса.
  • За Xetra имат такса 0,1% и минимален праг на таксата 4 евро - също като Interactive Brokers директно. (Сравнено с плана "fixed" на IB.)
  • За Frankfurt имат завишен минимален праг (5 евро вместо 4 евро). (Сравнено с плана "fixed" на IB.)
  • За обмяна на валута взимат малко повече. Минималният праг е 3,75 долара или евро (вместо 2 USD когато е директно през IB). За големи суми взимат 0,3 bps (вместо 0,2 bps). Но не е голяма разликата и си струва да се плати 1,75 долара повече, но да не се плащат месечни такси.
  • В някои случаи имат по-високи такси и комисионни (в сравнение с директна регистрация).

Внимавайте да не се подведете с привидно ниската комисионна за Frankfurt, от 0,1%. Има и допълнително комисионна от 0,0504% с минимален праг от 2,52 евро (описана на тази страница). Такава няма на Xetra.

Обаче клиент на IB ми прати снимка на екрана, където се вижда, че са му взели по-малко, отколкото би следвало (няма я тази такса от 2,52 евро). Не разбирам защо е станало така. В края на статията е тази снимка на екрана.

Interactive Brokers имат проблем с комуникирането на много неща, системата им е сложна, формирането на комисионните също. Трудно се намира информация в сайта им.

Ако не смятате да купувате по-малко популярни акции, които ги няма при ИП, които са „без комисионни“ и без месечни такси - замислете се дали има смисъл да ползвате Interactive Brokers вместо по-простите и лесни за ползване алтернативи. За да вземете информирано решение все пак се запознайте с възможностите на платформата на Interactive Brokers - защото при нея има нещо, което други ИП го нямат - възможност да захраните една валута (примерно евро), да я обмените при изгоден курс в друга валута и да изтеглите другата валута или да я ползвате за купуване на финансови активи. Тоест - имате мултивалутна сметка.

За сравнение - при Trading212 може да имате само една базова валута (и не ви разрешават да откриете още една сметка с друга базова валута!). При закупуване на акции в друга валута Trading212 ви взимат немалка таксичка за превалутиране от 0,15%. И после при продажба автоматично ви се обменя валутата към базовата, което може да не е желателно, ако искате пак да купувате активи в същата валута (защото ще плащате излишно за повторна обмяна на валута). Иначе ако купувате само активи в базовата валута и не държите да има голямо разнообразие от активи - Trading212 за сега предлага най-изгодни условия - без месечни такси, без такси теглене. Само SEPA преводите чакаме да оправят да работят с всички български банки. Но може да ползвате финтех приложения за SEPA преводи към сметката на Trading212 в банка от UK.

Имайте предвид, че при Trading212 няма минимални прагове за таксата при превалутиране, докато при Interactive Brokers има минимален праг. Това значи, че за малки суми е по-изгодно да плащате по-високата такса на Trading212, защото няма минимален праг и излиза по-малко като абсолютна стойност.

През TradeStation Global:

  • Не ми стана ясно от разглеждането на условията им дали имат месечна такса за неактивност и колко е тя.
  • За европейските борси имат 0,12% такса (т.е. по-висока в сравнение с CapTrader), но минималният праг е 1,75 евро.

През Евро Финанс:

  • Договорът ви е с Евро Финанс и парите ги пращате по сметка на Евро Финанс. Не знам точно от коя дата преминават към модела introducing broker.
  • Вече имат такса $10 неактивност, описана е в тарифата на IB - тоест основното им предимство да няма месечна такса отпадна
  • По-високи такси и комисионни (в сравнение с директна регистрация)/
  • Таксата за теглене не е написана в тарифата, пращат ви да четете тарифата на банките, които ползват. Може да се избегне ако имате сметка в същата банка (Уникредит Булбанк) - например срочен депозит (те са без месечни такси, без такса за теглене ако е на падеж). След като си сменят модела на работапарите ще се пращат/получават директно към/от Interactive Brokers.

Не ми се занимава да уточнявам кога (ще) сменят модела на работа към introducing broker, според слуховете вече IB няма да допуска друг модел на работа. Предвид високата месечна такса не виждам смисъл да се минава през Евро Финанс (през Interactive Brokers директно без introducing broker е също $10, но таксите са по-ниски). Информацията за ползването на платформата на Interactive Brokers през Евро Финанс може да не е актуална.

Към момента при Евро Финанс e на относително изгодни условия  платформата EFOCS, с която може да се правят сделки на XETRA и БФБ. (Основният недостатък е облагането на дивидентите - става по по-висока ставка, а не по СИДДО. Изключение са дивидентите от UK, които не би трябвало да се облагат с удържане на данък върху дивидента при източника.)

За условията за инвестиране на БФБ имам отделна статия.

(Давам примерни изчисления на разходите при инвестиция от 4000 евро в тази статия за да илюстрирам доколко е недостатък надплащането на данъка върху дивидентите.)

В тази статия пиша и за инвестирането чрез EFOCS на Xetra, въпреки че основната тема е Interactive Brokers. Защото смятам, че условията за инвестиране чрез EFOCS са конкурентни на Interactive Brokers (по отношение на инвестирането на Xetra в някои случаи, когато няма надплащане на дивиденти).

При IB достъпни много повече пазари, затова може да не ви хареса идеята да ползвате платформа, която предлага достъп само до Xetra и БФБ.

Имайте предвид акциите от кое място за търговия (trading venue) са достъпни през EFOCS, защото има една объркваща подробност – съществуват две места за търговия (Xetra и Börse Frankfurt) на една борса (Frankfurt Stock Exchange), които имат общ сайт: www.boerse-frankfurt.de. И ако на страницата на съответната акция има квадратче Xetra в дясно от квадратчето Frankfurt - значи акцията се търгува и на двете търговски площадки.

Комисионната на Interactive Brokers за сделки на Xetra е 0,10%, а на EFOCS е 0,09% (за непрофесионални клиенти). Минималната комисионна при IB е 4 евро на поръчка, а при EFOCS е 3,50 евро на поръчка. (Това е при тарифния план Fixed на Interactive Brokers, другите им планове са по-сложни за разбиране и сравнение.)

Клиент на IB ми прати снимка на екрана, на която се вижда сделка на FWB (Börse Frankfurt) при комисионна 1,25 EUR (при тарифен план tiered), което не разбирам как е възможно, защото има допълнителни такси обявени на сайта (trade fee, exchange fee). В края на статията може да видите снимката.

При IB има месечни разходи (за ползване на услугите им се плаща по $10 на месец най-малко), при Евро Финанс (EFOCS) не виждам в тарифата им месечни/годишни такси и такса за съхранение на ценни книжа и парични средства).

При теглене в лева от сметка при Евро Финанс таксата е 3 лева за малки суми и 10 лв за над 100 000 лева, има скрита такса във валутния курс (при обмяна на валутата в лева). Тарифата на Уникредит Булбанк за юридически лица е сложно написана, внимавайте. Има отделни цени когато е на хартиен носител и когато не е.

Ако правилно съм разбрал (вижте ограденото с червено, не синьо на снимката по-долу) най-изгодно е да имате срочен депозит в същата банка и да теглите на падеж, а следващото най-изгодно е да получите превод в евро в рамките на ЕИП - тогава плащате 10 евро.

Не разбирам защо наименованието на 19.1.2.2. се дублира с 19.2.2.2., но в дясно цената на услугата е съвсем различна? И за двете пише, че са "по електронен канал". Може би са се объркали и по-високата цена е за хартиен носител.

Снимка на тарифата на Евро Финанс (версия 2020-02-10):

Миналия път когато ги питах (2019 година) ми отговориха:

За съжаление при платформата на Евро Финанс EFOCS няма предвидена възможност да си върнете надплатените данъци върху дивидентите, удържани в Германия. При Interactive Brokers се плаща за услугата по 30 евро на ред. Не ми е известен изгоден начин за връщане на надплатени данъци, който е подходящ за дребни инвеститори в отделни акции, покупката на ETF е алтернатива, при която може да няма надплащане на данък върху дивидента. (Имаше подвеждаща информация на сайта на IB, че за дивидентите се прилага СИДДО на съответната държава със САЩ, вече я махнаха.)

От Евро Финанс ми писаха:

Здравейте, г-н Стойков!

Благодарим Ви за въпроса. Съвсем точно сте разбрал, че при търговия на Xetra през платформата EFOCS потребителят на платформата, който е купил акции на компания, изплащаща дивидент, бива облаган с данък дивидент по по-висока ставка (без отчитане на действащите СИДДО). Това е така, тъй като ЕвроФинанс съхранява ценните книжа на своите клиенти в омнибус (обща) сметка при депозитарна институция. Т.е. разделението на ценните книжа на отделните клиенти става на аналитично ниво при ЕвроФинанс.

В случаите когато клиент на ЕвроФинанс е избрал да търгува през платформата TWS на Interactive Brokers, ЕвроФинанс открива индивидуална подсметка при Interactive Brokers за всеки свой клиент. Клиентът на свой ред попълва данъчна декларация от свое име, т.е. дивидентите, които клиентът получава, се облагат въз основа на подадената от него декларация.

В случай че имате допълнителни въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нас.

Поздрави,

Екипът на ЕвроФинанс

Обърнете внимание, че с платформата на EFOCS могат да се купят и акции на компании от САЩ. Това е така, защото на XETRA се търгуват и компании от САЩ. Предимството да се търгуват акции от САЩ на германска борса е, че така няма данък върху печалбата (разликата между продажната цена и цената на придобиване). Обаче ако има изплатени дивиденти и написаното по-горе е вярно - те ще се облагат с по-висока ставка, а не с 10%. От което следва, че за по-големи инвестиции в акции от САЩ, които изплащат дивиденти, трябва да се избере друг ИП, при който данъкът върху дивидента се удържа по коректната ставка и позволява достъп до европейските борси.

Но ако подбираме само акумулиращи ETFs и акции на компании, които не изплащат дивиденти - EFOCS е добра платформа (откъм такси и комисионни е по-добре от Interactive Brokers - по-евтино е само при платформите „без комисионни“). Също и акции на компании от UK, които се търгуват на XETRA в евро (не би трябвало да се удържа данък върху дивидента в този случай).

Interactive Brokers и удържането на данък върху дивидента съгласно СИДДО  (или не)

При акциите от САЩ (закупени чрез платформата на Interactive Brokers) се удържа данък върху дивидента съгласно СИДДО между САЩ и държавата, където е данъчно задължен собственика на акциите (за България - 10%).

Ако СИДДО между държавата на емитента на акциите и вашата държава има договорена по-малка данъчна ставка сте прецакани и трябва да плащате (ако желаете) на консултантска фирма за връщане на данъци, което за малки суми не е изгодно (източник):

In the event you hold a position over the ex-dividend date, your dividend may be subject to withholding tax. Shares held with Interactive Brokers LLC are held in street name. For dividends on stocks traded in the United States, IBKR is a withholding agent. This means, that when allocating the dividend, IBKR will apply the applicable treaty rates as outlined by the Internal Revenue Service (IRS).

For dividends on stocks traded outside of the United States, the tax is applied by our clearing agent prior to receipt. In such a case, all dividends are paid using the US tax treaty rate and clients will be unable to take advantage of any country specific rates which may exist.

Clients should consult with a tax advisor for assistance in making a claim for a tax refund on a dividend.

Измениха текста от сайта си. Вместо цитирания по-горе текст сега се чете:

How are withholding taxes determined on dividends?

In the event you hold a position over the ex-dividend date, your dividend may be subject to withholding tax.

Depending on which entity of Interactive Brokers your account is opened with, and your country of legal residence, IBKR might act as a withholding agent and apply the applicable treaty rates, or the tax might be applied by our clearing agent prior to receipt. In such a case, holders might be unable to take advantage of any country specific rates which may exist.

Clients should consult with a tax advisor for assistance in making a claim for a tax refund on a dividend.

Вече не се споменава нищо за "using the US tax treaty rate".

За САЩ и Канада се удържат съответно 10% и 15% когато собственик на акциите е живеещ (данъчно задължен) в България (източник). 

Клиент на Interactive Brokers потвърди, че притежава акции на Altria Group (компания, установена в САЩ), купени на IBIS с тикер PHM7. Дивидентът се изплаща в долари с удържан данък 10% (колкото е съгласно СИДДО).  От което следва, че няма надплащане на данъка върху дивидента когато акциите на компании установени в САЩ са купени през европейски борси вместо сащански борси.

Тъй като много от акциите, търгувани на борсите в САЩ, ги има и на европейски борси, има смисъл те да се купуват и продават чрез европейските борси, защото така се спестява данък върху печалбата от продажбата на акциите (печалбата формирана от разликата в продажната цена и цената на придобиване не се облага в България в този случай).

Месечната такса за "неактивност", custody fee

В тарифата на Евро Финанс не виждам месечна такса по отношение на ползването на платформата EFOCS. Но за TWS има такава - това е таксата, събирана от IB ($10 на месец).

Не виждам и такси "попечителство" (за съхранение на ценни книжа, custody fee). Никой от introducing brokers на Interactive Brokers също не съм видял да налага custody fee.

Месечната такса при ползване на Карол като introducing broker за Interactive Brokers е $1.

Ако се мине през CapTrader като introducing broker месечната такса за неактивност е $1, но отпада, ако потребителят държи поне $1000. В случай, че има под $1000 пак няма да има месечна такса неактивност, ако има сделки, защото сделките ще генерират комисионни повече от $1 и се плаща $1 или дължимите комисионни - което от двете е по-голямо.

Защо има значение с кого имате договор - с българска фирма или с Interactive Brokers?

Договорът ви с IB е на английски. Ако ви направят проверка или ревизия от НАП имат право да изискват преведен на български договор. А договорът представлява десетки страници общи условия. А преводът на български струва стотици левове. Пишете в коментарите дали на вас се е случвало да плащате за превеждане на договори и колко ви одраха.

Ето как НАП може да ви вкара в разходи за стотици левове ако поиска документи, преведени на български език

Договорът с Евро Финанс е на български.

При плащане за някои видове услуги, извършвани от разстояние (от чуждестранна фирма), може да възникне риск от ДДС регистрация по чл. 97а (по принцип не би трябвало да възниква в този случай, но...). А когато договорът ви е с българска фирма основание за ДДС регистрация (чл. 96) може да възникне не веднага, а чак след като натрупате оборот от продажби 50 000 лева, като продажбите на акции, които не представляват независима икономическа дейност (това трудно се доказва) или не са основна дейност (това по-лесно се доказва ако имате друг източник на доходи обаче, безработните няма как да докажат, че продажбата на акции не им е основната дейност), не участват във формирането на оборота за регистрация (т.е. може да надвишите този оборот без да възникне задължение за ДДС регистрация). При ползване на ИП в чужбина продажбите чрез него не участват във формиране на оборота за регистрация, обаче има риск за регистрация по чл. 97а, ако се окаже, че таксите и комисионните са облагаема доставка по смисъла на ЗДДС и платецът на тези такси и комисионни е данъчно задължено лице по смисъла на ЗДДС, защото извършва независима икономическа дейност.

При Булброкърс ситуацията е аналогична като при Евро Финанс - договорът е на български с български ИП, парите се превеждат по сметка на българския ИП и т.н. Допълнение: очаквайте това да не е така, политиката на IB се смени и се налага парите да се вкарват директно при сметка на Interactive Brokers.

Разгледайте разликите в тарифите на Карол, Евро Финанс и Булброкърс – и при трите ИП таксите за сделки са по-високи от тези на IB (директно). Ако само купувате един-два пъти в годината и държите може да е по-изгодно да минете през посредник, защото нямат месечна такса или тя е по-ниска (корекция: при Евро Финанс вече таксата е $10 месечно при липса на сделки). При ползване на Евро Финанс и Булброкърс договорът ви е на български, което ви спестява разходите по превод на договора в случай, че ви се наложи (не знам колко процента е рискът, миналия път когато ме регистрираха по ЗДДС ми искаха договорите към ИП, но те бяха на български и не се наложи да плащам на преводач).

Обърнете внимание дали има и колко е таксата за съхранение на парични средства и таксата за съхранение на финансови инструменти (попечителски такси за съхранение на парични средства, попечителски такси за съхранение на финансови инструменти). Питайте ИП дали тези такси са приложими когато се ползва TWS или се отнасят само за търговия на БФБ.

Питах ПФБК:

Как точно предлагате платформата на Interactive Brokers - като "introducing broker" (клиентът сключва договор с Interactive Brokers и превежда парите по сметка на името на Interactive Brokers) или като посредник (клиентът сключва договор само с вашата фирма ПФБК и превежда парите по сметка на името на ПФБК)?

И ако е второто - в кои банки имате банкови сметки (това е интересно за клиенти, които имат долари в български банки и искат с минимален разход да захранят сметката си при ИП).

Има ли месечни такси за ползване на платформата, такси попечителство (съхранение на ценни книжа, съхранение на пари)?

Отговорът им (на 14 септември 2020):

Допълнение 24 март 2020. Информираха ме, че:

Сега се чух с Euro Finance - начисляват такса неактивност $10 / месец без сделка (Interactive Brokers за платформата Trader Workstation) - ако искаш го промени в статията, че вече има.

чух се и с Bul Brokers, тяхната такса неактивност е малко ... как да кажа - относителна от 0$ - 10$ като се определя от броя на сделки / месец, които достигат всичките им клиенти (изискване от IB). Статистически погледнато било около $2 - $3 на месец.

От Евро-финанс потвърдиха, че има такса $10 месечно при ползване на TWS през тях и липса на активност.

Евро-Финанс все още няма такси за съхранение на ценни книжа и пари.

Тези 10$ месечна такса се отдържа за клиенти, които имат сметки в Interactive през нас и се отдържат от Interactive. В случай че пазарната стойност на вашите активи при Interactive Brokers е над 100,000$ или комисионите по сключени от вас сделки, начислени от Interactive Brokers в рамките на календарен месец, надхвърлят $10, Interactive Brokers не събира месечна такса за поддръжка на сметката. В противен случай, Interactive Brokers служебно ще начисли месечна такса за поддръжка в размер на разликата между $10 и генерираните от вас в рамките на един календарен месец комисиони.

Това e линк към страницата на Interactive, където можете да се запознаете с техните такси и комисиони - https://www.interactivebrokers.eu/en/index.php?f=38234

Това е линк към нашата Тарифа за таксите и комисионите - https://www.eurofinance.bg/wp-content/uploads/documents/20200220/2020-02-20_EuroFinance_Tariff.pdf

На сайта им пише:

В случай че пазарната стойност на вашите активи при Interactive Brokers е над $100,000 или комисионите по сключени от вас сделки, начислени от Interactive Brokers в рамките на календарен месец, надхвърлят $10, Interactive Brokers не събира месечна такса за поддръжка на сметката. В противен случай, Interactive Brokers служебно ще начисли месечна такса за поддръжка в размер на разликата между $10 и генерираните от вас в рамките на един календарен месец комисиони.

Тоест - едно от основните им предимства отпадна. Който не прави всеки месец сделки може да му е по-изгодно да си направи директно сметка в IB, през Карол или през друг ИП, при който няма месечни такси. Може би липсата на такса съхранение на активи/пари (попечителство) я компенсират с месечната такса.

Питах Interactive Brokers за дивидентите. Моето запитване:

I found this information on your website: "For dividends on stocks traded outside of the United States, the tax is applied by our clearing agent prior to receipt. In such a case, all dividends are paid using the US tax treaty rate and clients will be unable to take advantage of any country specific rates which may exist."

However, it is contradictory to the information that dividends from French companies are subject to 30% withholding tax ("For US residents the French Withholding Tax is 30%").

I expected to see 15% because such percent is listed for US here ( taxsummaries pwc com/france/corporate/withholding-taxes ).

Can you provide me with information about withholding tax rates applied by your clearing agent prior to receipt? I found information about withholding tax rates only for US, Canada and France on your website.

This information is needed in order to make a decision to use your platform for some stocks outside US and Canada. Because other trading platforms may provide better withholding tax rates for some stocks.

Отговорът:

1. The withholding tax for US dividends is 15% as per the tax treaty between Bulgaria and the USA and the signed W8 form.

2. The withholding taxes charged on other dividends depends on the issuing country but unfortunately we do not apply any other treaty that may be in place.

As outlined in the customer agreement, IB holds all shares in street name. For this reason the rate between the dividend paying country (eg.France) and the receiving country (IB LLC US) is 30%. While you hold an account with Interactive Brokers UK, IBUK in turn acts as an introducing broker for Interactive Brokers LLC. As such Interactive Brokers LLC is street facing holder of shares.

For further information about french tax withholding and possible reclaim please visit the link below:

https://ibkr.info/article/3046

Should you require assistance on further topics, you could use the search box on our website - ibkr.com or contact us directly using any of the options listed under ibkr.com/support

Не знам защо казват 15% като е 10% ставката съгласно СИДДО и на сайта им пише, че е 10% за клиенти от България.

Зададох им уточняващ въпрос и чакам.

Can you clarify the tax rates applied on dividends for stocks in other countries?

For example: Austria, Belgium, Denmark, Finland, Germany, Hong Kong, Ireland, Italy, Netherlands, Portugal, Spain, Sweden, United Kingdom. And stocks in other countries available in your trading platform, if any.

Мога да предположа, че ставките им за другите държави (освен САЩ и Канада) са като тези, които прилага eToro (описни в тази статия).

Отговор:

It's important to note that European taxes will be withheld by the depository prior to remittance of the distribution to Interactive Brokers LLC (IB) and the subsequent credit of the net distribution to the accounts of any IB's customer - independent to his legal country of residence. As client assets are hold in street name (Interactive Brokers LLC), tax treaty agreement taken in consideration for these withholdings is the one between US (IB's country of residence) and the country of residence of the company paying out the dividend. Accordingly, IB has no ability to reverse or reclaim the withholding on behalf of its clients according to tax treaties.

Additionally please note that we do not provide a list of the different rates but it is possible to find them out searching through the Internet.

Should you require assistance on further topics, you could use the search box on our website - ibkr.com or contact us directly using any of the options listed under ibkr.com/support

Съгласно СИДДО между Франция и US се удържа 15%, a не 30%. От това следва, че от IB са дали подвеждаща информация ("tax treaty agreement taken in consideration for these withholdings is the one between US ..."). 

Допълнение: дали са ми грешна информация. И са редактирали онзи текст от сайта си ("all dividends are paid using the US tax treaty rate"), вече казват съвсем друго (по-горе в тази статия цитирах новия текст).

Може би има някакво изключение за такива фирми, които държат акции на неизвестни трети лица (каквото има за някои люксембургски холдинги, описано тук - четвърта точка).

Ако се удържат такива високи ставки за държави като Франция и Германия излиза, че е по-изгодно да се инвестира в акции в тези държави чрез ETFs (за да се постигне икономия от мащаба при връщане на надвзетите данъци върху дивидентите). 

Вече на сайта има обявена цена за услугата по връщане на надплатени данъци също и в Германия:

За всеки ред по 30 евро. Аз го разбирам така - ако имате дивиденти от 10 компании по 2 пъти в годината - следва да платите 600 евро за да ви върнат надплатените данъци. Което е неприложимо за инвеститори с малко дивиденти.

При регистрация може да се подведете да въведете номер на лична карта вместо ЕГН:

Хубаво е да имате паспорт и да го ползвате за доказване на самоличност, а личната карта да е за доказване на адрес:

Има слухове, че номерът с личната карта за доказване на адрес вече не минава, но нищо не пречи да пробвате и ако ви откажат да търсите битови сметки или банкови извлечения.

Заради високите банкови такси за преводи в долари и незигодния курс, по който купувате доларите с левове, може да е по-добре да изберете базова валута евро (въпреки, че смятате да купувате активи в долари). Еврото може да го купите изгодно на гише на БНБ (в София), но и от друго място да го купите с левове - надценката при еврото е по-малка в сравнение с надценката за долара. След като депозирате еврото може да купите друга валута (USD, GBP и т.н.) през платформата на IB с цел да купувате активи, деноминирани в тази валута. Има начин да спестите това, но за целта ще трябва да плащате разходи за заем (обезпечен с еврото по сметката ви при IB), което може би няма да ви е изгодно.

При други платформи като например Trading212 обмяната става автоматично в момента на сделката (но въведоха такса за обмяна на валута от 0,15%). С това платформата на IB е особена.

Има възможност да отдавате под наем акциите си за реализиране на допълниелен доход от тях. Трябва да имате активи за 50 000 долара по сметката или маржин акаунт.

Stock Yield Enhancement Program

IBKR pays you 50% of the income it earns from lending the shares.

The program is available to eligible IBKR clients1 who have been approved for a margin account, or who have a cash account with equity greater than USD 50,000.

Тук някой коментира преди 3 години, че давали 35% годишна лихва за отдаване под наем на акции. Това ако е вярно е добър доход.

If you loan out something with high short interest, then the money can really add up. IB charges like 75 percent per annum now to short SHLD, so bag holding long dogshit SHLD can have a fair return that way, since you get to pocket 35 percent a year in borrowing fees.

Изглежда прекалено хубаво за да е истина, може би само за по-лошите акции процентите са толкова големи. 

Разлика между тарифния план fixed и tiered

Потребител на Interactive Brokers ми прати тази снимка на екрана.

За италианската борса BVME сметките ми излизат, взетата комисионна съответства на описаното на сайта. Но не разбрах защо са му взели само 1,25 евро за сделката на германската борса FWB.

По мои сметки:

1.25 (комисионна) + 0.60 (exchange fee) + 2.52 (trade fee) + 0.01 (regulatory fee) = 4.38 EUR

Къде са trade fee и exchange fee? Да не би да са на отделен ред? Защо?

Сделката да не би да е минала извънборсово?

Особености при ползване на Interactive Brokers

Научете как работи системата им за 2FA. Не е желателно да ползвате SMS, защото се забавя и е досадно да чакате. Ако ползвате приложението им за 2FA обърнете внимание как работи за да не разрешите достъпа на крадец до сметката ви (достъпът се разершава просто като се логнете в приложението с пръстов отпечатък (ако телфонът ви поддържа такъв) когато приложението ви попита за достъп - няма следваща стъпка, при която въвеждате код или се иска допълнително потвърждение!).

Ето какво пишат в Reddit:


Не си забравяйте паролата. Защото процедурата им за password reset изисква телефониране - клиент се оплака:

Аз за ресет на една парола висях около 100+ минути на международен номер, без някой да ми вдигне в крайна сметка.

Има password managers, няма нужда да си помните паролата, достатъчно е да помните паролата за отключване на базата от данни с паролите.

Ако сте регистрирани през introducing broker имате поддържка от него.

CapTrader отговарят бързо, даже на мен ми се обадиха по телефона без да е спешно или да съм ги молил (очаквах да ми отговорят по email, а те ми телефонираха вместо това).

Разбира се не вдигнах телефона - да не ги набутвам с международен разговор. И за да си спестя говоренето на развален английски (в писмен вид се справям по-добре с английския).

Все още не съм си отворил сметка (предишната ми я затвориха, защото не я ползвах и не може да се активира), мотам се още. За сега ползвам други ИП, но IB ми е в списъка за отваряне на сметка, поради възможността да се купуват акции на фирми извън Европа на европейските борси, което има предимства.

Ако сметката ви е закрита бутонът "Secure Message Center" не работи при натискане. Което затруднява връзката с поддръжката.

В социалните мрежи клиент се оплака, че след затваряне на сметката не може да се свърже с поддръжката за да си поиска парите. Функцията за теглене не работи когато сметката е закрита (поне при мен няма достъп до страницата за теглене, но аз нямам пари по затворената сметка).

От което следва, че тегленето трябва да го направите преди да си закриете сметката.

* * *

Преди да си вкарате парите някъде прочетете това:

Други инвестиционни посредници:

Как да плащаме по-малко данъци:

Коментари

  1. Здравейте, аз ползвам IB през Карол, но не съм подписвал договор. Имам общ договор с Карол като ИП. Питах ги дали не трябва да се подпише договор с IB , но те ми отговориха, че няма договор, тъй като това е онлайн услуга. Трябва ли наистина да има договор? Също така, таксата от 1 долар на месец за неактивност я има на хартия, но реално не ми е начислявана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато са ви казали, че „няма договор“ са имали предвид, че няма подписан договор на хартия.

      Парите нали ги изпращате на Interactive Brokers, а не на Карол?

      Каква беше процедурата когато си отваряхте сметкта? Освен подписване на бумагите при Карол направихте ли регистрация в сайта на Interactive Brokers?

      Би трябвало да сте правили такава и в процеса на регистрация сте въвели ваши лични данни, както и сте се съгласили с общите условия.

      Тоест общите условия, публикувани на сайта им, са договор.

      Според мен когато плащате такси и комисионни вие ги плащате на Interactive Brokers, а не на Карол.

      Поради тази причина, ако случайно извършвате независима икономическа дейност и сте платили на Interactive Brokers за услуги, които не са освободена доставка, възниква задължение за ДДС регистрация. Според мен в повечето случаи не възниква такава, по-горе обясних защо.

      Тъй като вие сте клиент на Interactive Brokers от НАП може да изискат договора ви с тях (общите условия) ако решат да правят проверка и ревизия. Дали ще го направят наистина - не знам. Може и да проявят разбиране, осъзнавайки, че нищо интересно няма в този договор - типичен договор между инвестиционен посредник и клиент, който е написан от адвокати за адвокати и никой друг не го чете.

      Разбира се, това е моя интерпретация и тълкуване, не е правен съвет. Прочетете внимателно бумагите, които сте подписали.

      Възможно е да сте подписали договор с Карол за да ползвате техните услуги, но да не ги ползвате за друго освен за това да ви помогнат да си направите сметка в Interactive Brokers.

      След като подписахте бумагите там не пише ли, че сте съгласни с общите условия на Interactive Brokers, които са публикувани на сайта? А след това в сайта им натиснахте ли бутон, че сте съгласни с общите им условия? Натискането на такъв бутон представлява сключване на договор от разстояние.

      Изтриване
  2. Благодаря ти за споделения опит.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, на път съм да инвестирам чрез Карол/IB. Планирам да инвестирам в ETF който следи S&P500 - VOO/VTI. Четох по други форуми, че това е невъзможно и даже незаконно за европейски граждани и че опциите са ми единствено подобни ETF-и 'за европейци' които са UCITS като: CSPX, VUSA, IUSA. Вярно ли е това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, има пречки.

      "Незаконно" е силно казано (незаконно е за посредника да продава, вас едва ли някой ще ви гони ако си го купите през посредник, който не му пука за европейските регулации). Ако си направите сметка при инвестиционен посредник в САЩ или някоя офшорна зона без проблем ще ви дадат да купувате каквото си искате.

      Но не е съвет да го правите, има толкова много други възможности. Европейските ETFs, инвестиращи в акции от САЩ, вършат работа, може да си купите примерно SXR8, който се търгува на европейска борса.

      Изтриване
  4. Валентин Стойков, Ако си участник в програмата Stock Yield Enhancement Program как става отдаването под наем на акции, прави ли се нещо допълнително или е достатъчно просто да го активираш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има изисквания, които са по-леки когато имате маржин акаунт. Не съм го пробвал. Предполагам просто се активира ако отговаряте на изискванията.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Interactive Brokers през 2021-2022-2023-2024 година - впечатления и съвети

Стария ми акаунт го закриха, защото не го захраних (ползвах други ИП). Но тази година махнаха месечните такси, което прави Interactive Brokers привлекателен за много потребители.