Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

В някои случаи може да няма такса за получаване на пари по карта

Забелязах, че в някои случаи плащам такса за получаване на пари по карта когато търговец ми връща парите, а в други случаи не плащам такава.

В този пример връщам стока в Технополис и връщането на пари е отразено като отрицателен дебит, а не като кредит:

Когато AliExpress ми връща пари имам начислена такса от банката и връщането е отразено не като кредит, а не като отрицателен дебит (както в другия пример).

Изглежда, че когато връщането на пари от търговеца е направено чрез отказване на транзакцията (в извлечението се отразява като "отказана транзакция") банката не налага такса за получаване на пари по карта. А в другия случай банката налага тази такса.

Обърнете внимание, че когато ви връщат долари банката ги превалутира обратно по курса, на който банката купува валута (който е различен от курса, при който банката продава доларите когато вие пазарувате в долари). По този начин банката ви взима парите и при двете валутни операции.

Подробно как българските банки превалутират неизгодно писах в тази статия:

Банка ДСК и други банки прилагат двойно и даже тройно превалутиране при плащания с дебитна карта в чужбина

Според тарифата на Тексим банк (към момента на писане на статията) има такса „Възстановяване /получаване на средства по картова сметка чрез картова операция /Refund/“ в размер 1,2% за дебитни карти и 1,5% за кредитни карти.

Според тарифата на ПИБ има такса от 1%, приложима за получаване на суми чрез дебитни и кредитни карти:

Получаване на суми по платежна сметка чрез карта във връзка с връщане или отказ от стока/услуга   1% от сумата

Според тарифата на ОББ получаването на пари по дебитна карта струва 2% („Такса при транзакции за залагания и хазарт вкл. получаване на суми - credit refund“). Същата такса се прилага и за кредитни карти.

Според тарифата на KBC Bank получаването на пари по дебитна и кредитна карта струва 1% („Получаване на суми по карта чрез терминално устройство (credit refund)“).

Според тарифата на Уникредит Булбанк за получаването на пари по дебитна или кредитна карта („Възстановяване/получаване на средства по картова сметка чрез Международна Картова Организация“) струва 1%.

Според тарифата на Пощенска банка (стр. 24) за получаване и връщане на суми по дебитна карта имат такса от 2%:

Получаване,(в т.ч.връщане) на суми по картата чрез терминално устройство    2 % в/у сумата

Според тарифата на Алианц Банк таксата за получаване на средства по дебитни карти е 1,2%, а по кредитни карти е 1,5%:

11.1.28. Възстановяване на средства от търговец (refund) или получаване на пари по номер на карта (original credit) 1.2% от сумата

11.3.16.3. Възстановяване на средства от търговец (refund) или получаване на пари по номер на карта (original credit) 1.5% от сумата

Банка ДСК има такса за получаване на пари по карта от 0,5% ("получаване на суми по карта чрез терминално устройство") с изключение на виртуалните карти. Но при тях има такса за захранване на Revolut (чрез top up с карта), ако успеят да идентифицират тази операция като "паричен трансфер". На снимката е само част от тарифата. В тази статия писах кои банки налагат такса при захранване на Revolut с карта.

И други български банки имат такава такса. Но за Revolut знам, че такава такса нямат и това ги прави изгодни за плащания към търговци (които може да върнат парите). Освен това превалутирането при Revolut е на по-добър курс, особено ако не е през почивни дни и особено ако валутата е закупена предварително с лимитирана поръчка.

Затова когато пазарувам от AliExpress вече ползвам виртуалната карта на Revolut.

Май и за други неща трябва да я ползвам (ако смятам, че е вероятно да поискам връщане на парите).

Revolut е единствения изгоден начин да се получават долари от eToro по дебитна карта, за който се сещам. eToro не го препоръчвам, но ако все пак имате долари там - Revolut е начинът да ги извадите без много разходи.

Една от водещите причини да избягвате захранване на сметка при инвестиционен посредник с карта е рискът да ви накарат да теглите по същата карта, от която сте внасяли (заради театъра на сигурността във връзка с прането на пари и финансирането на тероризма - умните глави са решили, че ако ви пречат да си теглите парите по друга карта или ако създават технически затруднения да го направите така ще намалят риска да перете пари и финансирате терористи). И ако тази карта е издадена от българска банка е възможно да имате превалутиране при лош курс (ако сметката в банката не е доларова) и такса за получаване на пари по картата.

Избягвайте да захранвате сметката си при инвестиционен посредник с карта (дебитна карта, кредитна карта) - ето защо

Защо изгодните инвестиционни посредници обикновено не предлагат захранване на сметката с дебитна или кредитна карта?

Не забравяйте, че Revolut са известни с това, че имат автоматизирана система, която решава да гони клиенти, които алгоритмите са преценили за рискови и проблемни. Няма как да знаете предварително дали ще ви изгонят или не, дали ще ви замразят сметката и за колко време. Затова ако единствения изгоден начин да ползвате някой ИП като eToro е да имате карта на Revolut се замислете за риска да се наложи да ползвате друг метод да си получите парите, който ще струва повече.

Revolut флагва акаунти за проверка дори и при малки суми

Законите против прането на пари и финансирането на тероризма се превръщат в заплаха - все повече хора стават жертва на тези закони  

Има данни, че доставчиците на платежни услуги имат практиката да гонят клиенти, за които се опасяват, че ще им създадат много разходи във връзка с изпълнението на регулациите против прането на пари и финансирането на тероризма. И така множество нищо неподозиращи клиенти (които нито са терористи, нито се занимават с пране) се оказват със замразени сметки и изгонени от доставчиците на платежни услуги.

При ползване на функцията Go Back in Time на Curve е възможно да бъде начислена такава такса.

Потребител на Curve се оплака, че Уникредит Булбанк го одра с такса за връщане на пари по карта след ползване на функцията Go Back in Time:

Здравейте, 

Използвах фунцията на Curve - Go Back In Time. Направих плащане на пос терминал с карта Уникредит през Curve на стойност 3500лв. След като видях, че съм объркал картата прехвърлих транзакцията на карта на Райфайзен. На следващия ден парите ми се върнаха в Уникредит, но ми беше удържана Fee credit в размер точно на 1% - 35лв. Ходих в Уникредит и една девойка ми каза, че не удържат такива такси и при тях такава сума от 35лв. не е постъпвала. Ходих при търговеца. Той направи справка в неговата банка (в случая Райфайзен) и каза, че и при тях няма такава сума. Писах на Curve  в чата. Там някакъв бот ми праща стандартни отговори. И общо взето 35лв. съм назад. Някой да е имал такъв случай?

Не знам да има българска банка, която не налага такава такса (освен Банка ДСК, но само при виртуалните карти), ако знаете - пишете в коментарите.

Пишете в коментарите вашата банка колко ви дере за връщане на пари по карта и в кои случаи.

Ако науча нещо ново може да редактирам статията, върнете се, ако темата ви е интересна.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.