Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Swissquote - скъп, но швейцарски ИП, който има банков лиценз и такса от минимум 20 CHF за тримесечие, клонът в Люксембург е без custody fee и с по-малко скъпи комисионни

Когато решавате дали да ползвате услугите на някой ИП внимавайте да не ви подведат с „без месечни такси за ползване на платформата“ - може да има такса „попечителство“/„съхранение“ (custody fees). 

Швейцарският клон на Swissquote

Швейцарският клон на Swissquote има custody fees минимум 20 CHF на тримесечие при активи до 50 000 CHF. При запитване по email уточниха, че размерът на custody fees зависи от размера на активите, в които е инвестирано, като валутите не се смятат (тоест ако държите само валути и активите са на стойност до 50 000 CHF ще имате custody fee от 20 CHF на тримесечие).

Допълнение: пуснали са финтех приложението Yuh, което няма custody fees и наподобява Revolut. Подробностите - в отделна статия.

Това са около 13,60 лв на месец. Ако бях специалист по маркетинг към Swissquote щях да убеждавам клиентите да се регистрират, защото 10 лева месечно къде не сте ги дали - типичната сметка за телефон е повече. А в ресторанта няма да стигнат и за едно ядене. Тоест не са много пари за възможността да си държите парите в швейцарска банка. Само че има опасност хората да се замислят колко много дават за телефони и ресторанти и да има друг ефект това маркетингово послание... 

Къде другаде има сметка в швейцарска банка за 13,60 лв на месец?

Допълнение: Бях забравил за stamp duty, това е данък върху сделките с акции и ETFs (не само) в размер на 0,15% за нешвейцарски активи и 0,075% за швейцарски активи. Този stamp duty се дължи когато ползвате швейцарски инвестиционен посредник. Това е добра причина да избягвате швейцарските инвестиционни посредници за акции и ETFs. Мисля, че не е включен в комисионната, а се плаща отделно. Избягва се като ползвате ИП извън Швейцария или правите сделки с CFDs (договори за разлика).

Вдигнали са комисионните за германските борси неприлично, 55 евро за сделка с размер между 10'001.00 и 15'000.00 евро е твърде много. Това важи само за швейцарския клон на Swissquote!

Не виждам смисъл да се занимавам със швейцарския клон при тези високи цени на сделките на германската борса и други борси.

В другите клонове обаче цените на услугите са по-поносими.

Кипърският клон изглежда е само за CFD-та, не виждам възможност за инвестиране.

Люксембургският клон на Swissquote

В люксембургския клон на Swissquote няма custody fees, а таксите за сделки на борсите в Германия, САЩ и други държави е  0,1%. Подробности вижте в тарифата. Тоест близо двойно е в сравнение с Interactive Brokers за германските борси и неприлично скъпо (но поносимо) за борсите в САЩ. За повечето борси минималния праг на комисионната е 14.95 € (което е относително много - сравнено с IB).

Страницата с тарифата (на люксембургския Swissquote).

Пакетните сделки не са особено изгодни. Платформата е подходяща за дългосрочно инвестиране в акции и ETFs. За чести сделки с акции и ETFs комисионните са твърде високи, дори и при ползване на пакетни сделки. Поради относително високите комисионни  бих ползвал Swissquote (люксембургския клон) само като допълнителен инвестиционен посредник, където да правя малко на брой дългосрочни инвестиции.

Обмяната на валута струва 0,9% или в някои случаи по-малко. Но е много по-скъпо в сравнение с Interactive Brokers, където взимат само $2 за суми до $100 000 (и пропорционално за по-големи).

Swissquote предлага и отдаване назаем на акции (клонът в Швейцария, клонът в Люксембург), подобно на SYEP на IB.

Първият депозит трябва да е от сметка на ваше име (това е част от процеса по верификация, наблюдението ми е за люксембургския клон, но и при швейцарския вероятно е така).

Четох отзив в TrustPilot, че одобряването на акаунта отнема 10 дена, нямам потвърждение все още, ще пиша по-късно.

Има ограничение за първия депозит по новата ви сметка в люксембургския клон (който част от процедурата по верификация) да идва от сметка на името на същия титуляр и от банка, установена в една от държавите в списъка "initial funding list". Връзка към актуалния списък има на тази страница на люксембургския Swissquote.

Не ми е известно дали има подобна процедура и за швейцарския клон на Swissquote.

Таксата неактивност от 15 евро не важи за клиенти, които имат адрес в ЕС и за VIP клиенти.

¹ EU residents and VIP clients. Other countries: free when you trade once a month (forex trades don’t qualify), 15 € otherwise. 

Но другите такси за неактивност важат за всички клиенти. 

За да се избегне една от таксите за неактивност е достатъчно да правите поне една сделка за период от три години. Внасянето и тегленето не го броят за активност.

За да избегнете другата от таксите за неактивност трябва да не допускате период повече от 3 години без "контакт с банката" (може би имат предвид, че паузата между моментите, в които се логвате в системата, трябва да е не повече от 3 години, тоест вероятно под "контакт с банката" имат предвид логването в системата).

Има такса за неактивност с допълнително ДДС за клиенти, намиращи се в ЕС.

Inoperative accounts ¹ ³ 0.10% min. €50 per quarter

Inactive accounts ¹ 4 Additional research fees

¹ Subject to VAT for EU residents, where applicable.

³ Accounts with no trades executed over a period of three years or more are subject to a quarterly administrative fee of 0.10% on assets (securities, digital assets and precious metals), with a minimum of EUR 50 per quarter.

4 Additional research fees may apply for the special handling and supervision of assets held on accounts qualifying as inactive as per the law (accounts with no contact with the Bank for a period of 3 years): research costs incurred, with a maximum of 10% of the value of the account (max. €25,000).

За сравнение - предишната версия на тарифата: 

Inoperative accounts ¹ ³ 0.1875% min. €100 per quarter

Inactive accounts ¹  Additional research fees

¹ Subject to VAT for EU residents.

³ A service fee applies to Trading Accounts with no trades or transfers for a period of 24 months or more. 0.3125% (min. €200) per quarter for a period over 36 months and 0.4375% (min. €300) per quarter over 60 months.

 Additional research fees may apply for the special handling and supervision of assets held on accounts qualifying as inactive as per the law (accounts with no contact with the Bank for a period of 3 years): research costs incurred, with a maximum of 10% of the value of the account (max. €25'000). 

Ако правилно съм разбрал - за да не се плаща таксата за неактивност е достатъчно да се преведе каквато и да е сума по сметката. С Revolut това става без такса за SEPA преводите, така че не струва практически нищо да се внесе 1 евро например. Тегленето със SEPA също е без такса, затова може и да се прави малко теглене за да се избегне таксата за неактивност.

След промените в тарифата за активност се смята само сделки (за които има комисионна 14,95 евро), но не и внасяне/теглене по сметката.

Криптовалути - люксембургският клон не разрешава депозит/теглене на криптовалути, но швейцарският разрешава

Таксите за сделки с криптовалути са относително високи спрямо водещите борси за криптовалути - цял 1% за суми до 10'000, за суми до 50'000 таксата е 0,75%, за суми над 50'000 таксата е 0,50%. (Валутните единици не са уточнени.)

За сравнение водещите криптовалутни борси имат такса от около 0,1%-0,15% (по-скъпите от водещите борси - 0,40%-0,60%).

Люксембургският клон на Swissquote не позволява да се депозират и теглят криптовалути (може само да се купуват и продават):

You cannot transfer cryptocurrency in and out of your Swissquote account.

Швейцарският клон на Swissquote позволява да се депозират и теглят криптовалути, но само от/към собствен криптовалутен портфейл (не може да се ползва custodial wallet). Изключение от това правило има само за депозити от одобрен списък с криптовалутни борси. Теглене към криптовалутни борси не се позволява (можете да теглите към собствен портфейл и от там да депозирате към криптовалутната борса).

Одобреният списък на борси, от които може да се депозират криптовалути (за захранване на сметката ви при швейцарския клон на Swissquote):

  • Coinbase
  • Kraken
  • Gemini
  • Bitstamp
  • Bitpanda
  • Revolut exchanges

Поради високата такса от 0,5-0,75%-1% не виждам особен смисъл от това, по-изгодно излиза просто да си ползвате криптовалутната борса за сделки с криптовалути, а в Swissquote да депозирате с фиатна валута (продавате криптовалутата на борсата, теглите фиатна валута към банката и депозирате фиатна валута в Swissquote, където инвестирате в акции и ETFs). В много редки случаи това ще ви струва по-скъпо от директното депозиране на криптовалута в Swissquote и продажбата ѝ в Swissquote.

Има смисъл от директното депозиране на криптовалута в Swissquote (швейцарския клон) за да бъде продадена с висока такса (0,5, 0,75, 1%) само в случаите когато не можете да намерите банка, която да работи без проблем с банкови преводи от/към борси за криптовалута.

Например за криптовалута на стойност 20 000 ще ви струва 150 валутни единици продажбата им с цел да ползвате фиатната валута за инвестиции в платформата  на Swissquote (швейцарския клон). Ако ползвате някоя от водещите борси при комисионна от 0,1% и такса от 1 евро за теглене ще платите 21 евро. Тоест плащате разлика от 129 евро за да избегнете ползването на посредници (криптоборса и банка).

Захранване и теглене

Входящите преводи са без такса. Изходящите SEPA преводи са без такса, другите изходящи преводи с такса от 10 евро. Не е уточнено, но допускам, че за изходящите преводи се прилага клауза OUR (възможно е да има такси на банките кореспонденти за SWIFT преводите).


Обобщение

Швейцарският клон на Swissquote излиза скъпо, при люксембургския клон цените на по-интересните услуги са относително високи, но приемливи, но само за целите на ползването му като допълнителен инвестиционен посредник, където да се правят малко на брой големи покупки на акции или ETFs за дългосрочни инвестиции. Поради високите такси за обмяна на валута бих депозирал само такава валута, в която са деноминирани активите, в които смятам да инвестирам (EUR).

Заради минималния праг от 14,95 EUR на комисионните на по-интересните борси има смисъл да се правят сделки за не по-малко от 14'950 EUR.




Горната част на статията е актуализирана към 15 февруари 2024.

Текстът по-надолу може да съдържа стара информация (по старата тарифа).







Внимание! Статията по-надолу не е актуализирана напълно след промените в тарифата. 



Надолу продължавам с разглеждането на швейцарския Swissquote, не са актуализирани нещата след промените в тарифата.

Не виждам изискване за минимален депозит. Отварянето на сметка става онлайн (в сайт за ревюта четох, че имат типичните изисквания като всеки друг ИП - документ за самоличност и документ за адрес).

Няма индикации на сайта им, че не приемат преводи от трети лица (както е в Interactive Brokers например). Тоест сметката може да се ползва като нормална банкова сметка за получаване на преводи от трети лица и за изпращане на преводи към трети лица. Това допълнително може да го уточните за всеки случай, ако решите да ги ползвате. Пишете в коментарите дали сте имали проблеми с преводите от/към трети лица със Swissquote.

За сравнение - при конкурента им Flowbank има изискване първия депозит да идва от името на същия титуляр, а преводите в USD изобщо не е позволено да идват от сметка на трето лице.

За кипърският клон на Swissquote има забрана на депозитите от сметки на трети лица.

Страницата с тарифата.

Комисионните са големи. Освен тези комисионни не съм сигурен дали добавят и допълнителни борсови такси. (За фючърсите и опциите са написали в скоби "excl. stock exchange fees", което предполага, че щом няма такова уточнение за акциите борсовите такси са включени в комисионната.

За 10 000 евро 30 долара/евро е много - това са 0,3%, многократно над таксата на IB от 0,05% за Xetra например. За 5000 валутни единици комисионната от 30 валутни единици е 0,6%, което е ужасно скъпо.

Но имат и плоска такса за ETF-чета - "само" 9 долара/евро/франка (само на SIX):

Обърнете внимание, че има разлика в таксите в зависимост дали сте клиент на швейцарската, люксембургската или друга фирма на Swissquote.

Обмяната на криптовалута им е скъпа, за суми до 10'000 EUR е скъпа - цял процент.

Обмяната на фиатна валута също е скъпа - типично 0,95%.

Пластмасовите им карти са скъпи, но имат виртуална карта без такса (ако работи с Revolut и други финтех приложения е интересна възможност да се прехвърлят пари чрез нея за да се избегнат банковите такси и таксите за обмяна на валута). Пишете в коментарите дали картата им работи с Revolut.

(Плащайте 15 CHF (това са близо 30 лева) на тримесечие и после се радвайте на „безплатните“ карти... А, и да не забравите да правите сделки с комисионни от 30 евро/долара, акционерите на Swissquote харесват това. Акциите на компанията поскъпват през 2020 и 2021 много добре.)

Не знам със сигурност дали работят като истинска банка (дали може да се получават и изпращат произволни плащания - т. нар. third party payments, плащания от/към трети лица, не само сметка на името на същия титуляр), но допускам, че е така. Защото дават индивидуални IBANs и изтъкват това, че имат банков лиценз.

Ако горното е вярно би било изгодно вместо да се плаща цял процент за обмяна на валута да се прави превод към IB или другаде, където да се обмени валутата и да се върне обратно новата валута. (Но това има смисъл за големи суми. На 10 000 долара 1 процент е 100 долара, което е близо до разходите по банкови такси и занимавката.)

Но който има сметка в IB за какво му е сметка и в Swissquote? Може би за диверсификация на риска (да не държи всички яйца в една кошница). Swissquote е швейцарска банка, а IB е в Унгария (българите в България се пренасочват към унгарския му клон, не им се дава избор, но и не съм проверявал дали има някаква врътка да се направи регистрация в друг клон, пишете в коментарите дали сте успели да се регистрирате в друг клон на IB).

Вкарването на валута с банков превод е без такса (разбира се таксите на банките кореспонденти си ги плащате както попче). За мазохистите има таксички за депозиране с кредитна карта 2,2-2,5% (може би имат предвид кредитни и дебитни карти, не само кредитни).

Изкарването на валута е на приемливи такси - 2 EUR за SEPA преводите, $10 за USD.

Swissquote - особености на прилагането на СИДДО

Клиент на Swissquote ми съобщи, че за акции от Австралия и Франция му удържат коректния размер на данъка съгласно СИДДО (за разлика от Interactive Brokers, при ползването на които клиентите биват драни с по-високата ставка автоматично). На сайта няма информация за това. Официално потвърждение от Swissquote нямам. Пишете в коментарите за вашия опит.

(Австралия няма СИДДО с България така че се плаща ставката за държави без СИДДО. Клиентът, който казва, че са му удържали по-малко би трябвало да е резидент на друга държава, с която Австралия има СИДДО.)

Swissquote в други държави

Освен в Швейцария и Люксембург Swissquote има клонове и в Дубай, Сингапур, Хонг Кокнг, Малта, Великобритания. В някои клонове не предлагат всички услуги.

Swissquote е публично търгувана компания и акциите ѝ имаха значително повишение през 2020 и 2021 година. Явно въпреки високите комисионни и такси си намира клиенти и печели добре.

Yuh - финтех приложение без custody fees

Отделих ревюто на Yuh в отделна статия:

Yuh - швейцарско финтех приложение без custody fees

За сега не е достъпно за клиенти, които живеят в България.

Недоволни клиенти

За да добиете представа какви проблеми може да очаквате може да разгледате ревютата в TrustPilot.

Ето един пример:

Работят ли доларовите преводи към сметки, които нямат IBAN?

Има индикации, че преводите към сметки в САЩ (които нямат IBAN) не са възможни. За приложението Yuh (което ползва банкова сметка от Swissquote) е известно, че не дава възможност за изпращане на USD преводи към сметки, които нямат IBAN.

Това следва да се проучи по-подробно.

Какви са ограниченията за получаване и изпращане на банкови преводи?

Все още нямам информация какви ограничения има върху това от кои държави може да се получават преводи и към кои държави да се изпращат. Както и тълкуване какво значи "от кои държави" и "към кои държави" - дали ограничението важи само за държавата, където е установена банката или важи и за държавата, където е установен титуляра на сметката.

Revolut и Wise имат такива ограничения, които разгледах в съответните статии за тях.

За кипърският клон на Swissquote разбрах, че не приемат преводи от сметки на името на трети лица (източник):

It is SQCM’s current policy to prohibit the acceptance of cash deposits, deposits from third parties or anonymous payments of funds in the client’s account.


Очаквайте продължение. Върнете се по-късно, статията е в процес на редакция.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.