Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Как да не надплащаме за данъци върху дивидентите, удържани в Германия

В тази статия разглеждам проблема с надплащането на данък дивидент когато се инвестира в публично търгувани компании в Германия чрез инвестиционен посредник.

Interactive Brokers вече предлага връщане на надплатени данъци върху дивидентите в Германия (корекция: само една от стъпките предлагат - даването на tax voucher)

Коректната данъчна ставка (съгласно СИДДО) за дивидентите от Германия, изплатени на инвеститори живеещи в България, е 15% (а по подразбиране се удържат 26.375% и после който може търси начини как да си върне надплатеното). Тоест имаме 11.375% надплащане на данък върху дивидентите.

За съжаление услугата не е подходяща за дребни инвеститори, които получават малки дивиденти, защото се плаща по 30 евро за всеки платен дивидент.

Аз го разбирам така - ако имате дивиденти от 10 компании по 2 пъти в годината - следва да платите 600 евро за да ви върнат надплатените данъци. Което е неприложимо за инвеститори с малко дивиденти.

Допълнение: освен издаването на този ваучер е възможно да има други стъпки, които да направите (например взимане от НАП удостоверение за местно лице, изпращане на формуляри до данъчните власти на съответната държава), тоест не е само плащането на 30 евро или колкото пише в тарифата. Не съм се занимавал да проверявам подробно, придържам се към акции от държави, където автоматично се удържа данък по правилната ставка или няма данък.

Страницата с тарифата: https://www.interactivebrokers.hu/en/pricing/other-fees.php

Ирландския клон: https://www.interactivebrokers.ie/en/pricing/other-fees.php

Допълнение от 2024 година - в списъка са добавили още държави, някои без такса:

А дребните инвеститори какво да правят, може ли да не ги дерат с по-висок данък?

За дребните инвеститори най-добрия начин за избягване на надплащането на данък върху дивидента в Германия, който ми е известен, е да се инвестира чрез ETF. За борсово търгувания фонд DBXD имам потвърждение, че не се надплаща данък върху дивидентите. Това са му най-интересните данни:

Xtrackers DAX UCITS ETF 1C
ISIN LU0274211480, WKN DBX1DA
DBXD - с този символ се намира в платформата Trading212
Accumulating - не изплаща дивиденти (реинвестират се)
Domiciled: Luxembourg
Търгува се на: Deutsche Börse Xetra
Годишен разход: 0.09%

Съгласно СИДДО между Германия и Люксембург данъкът върху дивидента е 15%. Колкото и по СИДДО между Германия и България. Благодарение на това българите не надплащат данък дивидент когато инвестират в акциите от индекса DAX чрез този ETF.

На 31 юли 2020 година от Xtrackers потвърдиха това:

The “Xtrackers DAX UCITS ETF 1C” (ISIN: LU0274211480) qualifies as an investment fund for German tax purposes. Every investment fund (whether it is based in or outside of Germany) is subject to a 15% withholding tax rate on particularly German dividend income. Thus, any German dividend income paid to the Luxembourg based DAX UCITS ETF is subject to a 15% withholding tax rate, i.e. 85% of the dividend will be accrued at fund level. This 15% rate is also in line with the Double Taxation Treaty rate between Germany and Luxembourg.

As the Xtrackers DAX UCITS ETF 1C has provided a so called status certificate to its depository the 15% rate is applied automatically once the dividend is paid to the fund and, thus, no additional costs are incurred for refunding withholding taxes in Germany. However, if there should be - erroneously – a 26.375% rate applied by any paying agent (eg Clearstream or the funds depository) a refund procedure would not produce any costs for the fund or its investors, i.e. any expenses caused by such a mistake would be included in the fund’s total cost rate of 0.09%.

Този метод не е подходящ за инвеститорите, които държат да инвестират в една определена акция (а не да диверсифицират като инвестират в акциите от германския индекс DAX).

Другото решение за такива инвеститори е Via Negativa - просто да не инвестират в германски акции.

Остава и възможността просто да се надплаща данък дивидент - ако инвеститорът смята, че една определена акция ще бие по доходност DBXD така, че да се компенсира надплащането на данъка върху дивидента.

Вярно ли е, че при инвестиране чрез eToro не се надплаща данък върху дивидентите от Германия?

eToro са известни с това, че при тях се надплаща данък върху дивидентите от САЩ: На клиентите на eToro от България се удържа данък дивидент 30% вместо 10% (както е съгласно СИДДО) - за акциите от САЩ.

На сайта си са обявили каква им е политиката по отношение на данъка върху другите дивиденти (несвързани със САЩ):

Dividends paid on non-US stocks and ETFs

The percentage of tax withheld depends on the laws of the source country.

Defining a stock's source country for tax purposes is a complicated process, since the rules vary from country to country. It may be the country in which the company issuing the dividend is incorporated, or in which its effective management and control reside. In cases where a company is considered to be a tax resident in multiple countries, applicable tax treaties determine which country has the right to levy tax. eToro takes this information from a reliable database and adjusts each dividend payment with the appropriate tax withholding rate on a daily basis.

Невнимателният читател може да си помисли, че в текста се казва, че данъчната ставка зависи от това, къде е установен получателя на дохода (действителният собственик на акциите, инвеститорът). Обаче никъде в текста не се споменава за това лице. Споменава се само за това в коя държава е установен емитента на акциите (the company issuing the dividend).

От което не може да се направи извод, че от eToro ще коригират данъчната ставка съгласно СИДДО между държавата, където е установен емитента на акциите и държавата, където е установен инвеститора.

Единствения начин да се получи надеждна информация за данъчните ставки е ако някой клиент провери колко реално дивидент е получил и сметне колко процента е разликата между получения дивидент и брутната сума на дивидента.

(Не е надежден метод да се пита поддръжката.)

По тази тема инвестиционните посредници не обичат да говорят, защото ядосва клиентите и не е хубаво за репутацията.

Никъде на сайта няма индикация, че от eToro предлагат възможност да се връщат надплатени данъци.

Ако някой е получил дивиденти от акции (без значение от къде) - да пише в коментарите, ако може да даде и снимка на екрана.

Имайте предвид, че при eToro сметката може да е само в долари и има превалутиране всеки път когато се купуват и продават активи, търгувани в друга валута, а също и когато се получават дивиденти в друга валута.

Няма данни за прекомерно неизгоден валутен курс в този случай. Но има такси при превалутиране когато се внася или тегли в друга валута (напр. в евро). Тази такса за превалутиране (1,5% или 0,5%) зависи от метода на плащане.

Ако някой знае друг изгоден начин как да не се надплаща данък дивидент в Германия - да пише в коментарите.

Проблем ли е надплащането на данъка върху дивидента - практически сметки

Ако приемем, че дивидентите са 3% от цената на акциите надплащането ще бъде 0.34125% (11.375% умножено по 3%). Това е близко до годишния разход на някои ETFs (например XREA има годишна такса 0,33%). Ако примеме, че при ползване на ETF няма надплащане на данъци то има съвсем малко полза (0.01125%) в този случай.

Но ако сравним това надплащане на дивиденти с годишния разход на ETF като DBXD (0,09%), разликата ще бъде 0.25125% годишно, което е съществена полза.

Отделни акции има смисъл да се купуват ако смятаме, че те са много подценени и печалбата от това ще компенсира надплащането на данъка върху дивидента (или разходите за връщане на надплатените данъци - ако това е възможно).

В зависимост от размера на инвестицията може да е по-изгодно да се надплаща данъка върху дивидентите вместо да се плаща по-висока месечна такса.

Ако приемем, че инвестицията е 10 000 евро и дивидентът е 3%, надплащането ще бъде 34,13 евро. Ако платим 30 евро за да се върнат 34,13 евро надплатени данъци ще имаме полза от 4,13 евро, което е на практика нищо. А това, че няма да могат да се върнат 34,13 евро надплатени данъци няма да е голям проблем.

В сметките по-горе допуснах, че дивидентът е получен на един път (на един ред), което може да не е така. Ако е получен на два реда възможност за връщане на надплатен данък няма, защото таксата за връщане е 30 евро на ред, което прави общо 60 евро и няма смисъл да се платят 60 евро за да се получат 34,13 евро.

Синтетични ETFs

При синтетичните ETFs може да се избегне надплащане на данъци върху дивидентите, но са една идея по-рискови.

Тук обясних подробно каква е логиката на облагане при инвестиция чрез ETF:

Каква е логиката на облагането на дивидентите при инвестирането чрез ETFs

За облагането на дивидентите от акции при източника

Как да разбера колко данък дивидент ще ми удържат?

Коментари

  1. А колко процента е данък дивидент от акции на компани от САЩ в InteractiveBroker? Наскоро получих първото изплащане на дивидент (DPZ) скриншот https://prnt.sc/10m13qa ( сумата е малка но това няма значение)
    Ясно се вижда, че удържаният данък е 15%
    А в сайта на IB си пише, че за България се удържат 10%
    Попълнил съм W-8 формуляра при регистрация както трябва. Трябва ли да им пиша, поне да го оправят за бъдещи изшлащания?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е много странно.

      Питай ги защо така и им обясни, че живееш в България. Съгласно СИДДО между САЩ и България ставката е 10%.

      Ако фирмата е установена в САЩ трябва да е 10% ставката за живеещи в България.

      Изтриване
    2. След като разгледах внимателно картинката установих, че дивидентът е за 0,813 броя акции (т.е. за по-малко от една акция).

      Брутната сума на дивидента за една акция е $0,94. Когато го умножим по 0,813 получаваме 0,76422, което е близо до числото на картинката (0,76 - закръглено до цент).

      Изтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 18 април 2024 *.