Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Как да инвестираме в акции през 2024 година

Статията не е за това как да подбирате акции, а е за по-техническите особености (как с по-малко разходи и проблеми да инвестираме в акции).

Първата стъпка е да се сдобиете с евро (приемаме, че имате левове).

Най-изгодния начин през 2024 година е това да стане с мобилното приложение на TBI Bank - на фиксинга на БНБ и без надценка.

Особеностите на TBI Bank: Ревю на TBI Bank (дебитна карта neon и мобилно приложение) - бъгове, предимства и недостатъци.

(Ако вече имате много долари може да излезе по-изгодно да плащате големите такси за SWIFT превод към банковата сметка на инвестиционния посредник (ИП) вместо да обменяте доларите по неизгоден валутен курс към евро за да се възползвате от евтиния SEPA превод.)

За малките месечни сделки има смисъл да изберете през ИП "без комисионни" като Trading212, за останалите сделки - Interactive Brokers (и ако искате да диверсифицирате в няколко инвестиционни посредника (ИП) може да добавите Degiro и Freedom Finance).

Предимството на Interactive Brokers (IB) е , че сметката е мултивалутна и обмяната на валута е евтина ($2 за суми до 100 000 долара, пропорционално за по-големи суми). Но не бива да се ползва само за обмяна и теглене (ако преведете една валута, обмените в друга и изтеглите всичко веднага, без да сте ползвали платформата за друго, ще ви изгонят или ще ви заплашат с изгонване ако продължавате така).

Желателно е да захранвате евро (SEPA преводите са евтини или безплатни). Евро може да купите през TBI Bank на фиксинга на БНБ с приложението за смартфон. После захранването може да направите като отидете на гише в TBI Bank и платите малка такса или като първо преведете евро в друга банкова сметка на ваше име (без такса) и от там преведете в Interactive Brokers през SEPA (например може да ползвате Revolut, Vivid Money, с Vivid Money очаквайте блокиране на транзакциите за около седмица ако са по-големи суми).

Ако превеждате към Trading212 няма проблем директно да ползвате TBI Bank без да минавате през друга банка (пробвано е).

Ако ползвате Тrading212 избягвайте обмяната на валута, купувайте само активи в евро и внасяйте в евро (иначе плащате такса за обмяна на валута). Може да внесете левове, но обмяната към евро не е толкова изгодна, колкото при TBI Bank.

Подробно какво да гледате при избор на ИП:

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Редактирам горната статия след като науча за нови инвестиционни посредници, може да се връщате и да следите за промени.

Следва да имате предвид, че има една особеност на българските данъчни закони - има значение как ще мине продажбата - борсово на регулиран пазар по смисъла на закона или по друг начин. Това в други държави не знам да го има, затова някои инвестиционни посредници не дават информация как е минала сделката.

Подробно за това: Не всяка продажба чрез подложена на регулации европейска борса е продажба на регулиран пазар по смисъла на закона

Ако инвестирате малка сума може да ползвате само един или най-много два инвестиционни посредника (напр. Trading212 за малките сделки, Interactive Brokers за обмяна на валута и по-големи сделки). При по-големи суми или по друга причина може да изберете да ползвате няколко инвестиционни посредника за да диверсифицирате риска. 

При Trading212 продажбите минават типично извънборсово (OTC), което значи, че за сделките с акции в евро няма да може да ползвате данъчното изключение за продажба на регулиран пазар. Може би ще бъде възможно да прехвърлите акциите/дяловете към Interactive Brokers когато решите да продавате и да изберете продажбата да стане на регулиран пазар (ако има такава опция).

Подробно как при ползване на Interactive Brokers може да избирате сделката да стане на определена борса: Избор на борса в Interactive Brokers и търсене по тикер - подводни камъни, които изненадват новаците

Не бих ползвал Revolut за сделки с акции, той е за джобни. Revolut има добри настройки за сигурност на дебитните карти (например може да настроите пластмасовата карта да не позволява транзакции с магнитната лента и онлайн транзакции, онлайн може да пазарувате с виртуална карта за еднократна употреба или с виртуална карта за многократна употреба, може да блокирате определени търговци така, че да не може да ви теглят пари от картата).

При Revolut нямам отговор на въпроса дали в извлеченията се вижда на коя борса е минала сделката и дали изобщо минават борсово (според ChatGPT не пише детайли в справките за това къде е минала сделката).

Трябва за всяка сделка, за която се предполага че е на европейска борса, да знаем дали е на регулиран пазар или не, защото от това зависи данъчното облагане.

Бих избрал такъв ИП, при който имам отговор на въпроса къде е минала сделката когато подозирам, че може да е на европейска борса. Бих направил компромис в случаите когато желая да ползвам няколко инвестиционни посредника и няма достатъчен брой ИП, които да ми харесват и да дават информация в отчета от къде е минала сделката.

Отговор на този въпрос имам когато ползвам Interactive Brokers и Degiro (при Degiro даже е даден MIC кода на сегмента на борсата, където е станал сделката, обаче автоматичното пренасочване понякога може да насочи сделката на борса, която не отговаря на дефиницията за регулиран пазар на българския закон, докато при Interactive Brokers може да се зададе твърдо къде да мине сделката).

При Тrading212 също имам отговор на въпроса (типично сделките са OTC).

Нямам информация в отчета за това как е минала сделката когато ползвам Freedom Finance.

При неяснота дали сделката е на регулиран пазар приемам, че сделките на печалба трябва да ги добавя в изчисленията за попълване на данъчната декларация (код 508 в приложение 5), а сделките на загуба - не (за да не рискувам да се окаже, че съм платил по-малко данъци, защото за кокошка няма прошка, за деклариране и плащане на повече данъци няма глоба).

За продажби на акции в долари е сигурно, че сделката е извън регулиран пазар по смисъла на закона (защото регулираните пазари в САЩ не са регулиран пазар по смисъла на закона, а борси в Европа (освен UK, където сделките не се считат на регулиран пазар по смисъла на закона), които да позволяват сделки в долари не знам да има). Но ако акцията се търгува в евро има някаква вероятност да е минала през сегмент на борса, който не е регулиран пазар или извънборсово или борсово през регулиран пазар - тогава има несигурност (ако в отчета на инвестиционния посредник не пише изрично къде е станала сделката).

Сделките с части от акции със сигурност не са на борсата, а OTC. Но дали при продажба на 5,5 (пет и половина) акции 5-те акции ще са с отделна борсова сделка - трябва да се гледа в отчета. А там може да няма детайлна информация, може и да има (при IB трябва да има).

Примери:

  • Сделка с акции в долари във Freedom Finance - приемам, че сделката е извън регулиран пазар, участва във формиране на данните в таблицата с код 508.
  • Сделка с акции в евро във Freedom Finance (има несигурност къде е минала сделката, защото в отчета не пише) - ако сделката е на печалба участва във формиране на данните в таблицата с код 508, иначе не.
  • Сделка с акции при Degiro - четете отчета, там е даден MIC код, търсите в сайта на ESMA дали MIC кода е на сегмент, който е регулиран пазар или не.
  • Сделка с акции при Interactive Brokers - отчетите са подвеждащи, подробно как се четат без да ви подведат и как се търси съответствие между идентификатора на борсата и името на борсата, после как се търси MIC кода - писах в тази статия.

Задължения за подаване годишна данъчна декларация накратко

Ако имате акции и дялове от ETFs самото им притежаване към 31 декември води до задължение за подаване на годишна данъчна декларация.

Ако имате получени дивиденти през годината - получаването им води до задължение за подаване на годишна данъчна декларация, независимо дали дължите данък или не (може да не дължите - напр. дивидентите от САЩ се облагат при източника с 10% данък, в България съгласно СИДДО дължите деклариране, но не и данък за тези доходи).

Ако имате доходи от продажби на акции или дялове от ETFs извън регулиран пазар или доходи от продажба на други финансови активи - това води до задължение за попълване на годишна данъчна декларация (деклариране в приложение 5 с код 508). Ако имате само загуби или общо сте на загуба (имате печалби и загуби) е въпрос на тълкуване на закона, не е предвидено изрично изключение в задължението за подаване на годишна данъчна декларация (по-скоро съм склонен да приема, че се дължи подаване на годишна данъчна декларация).

Глоба е предвидена за неподадена годишна данъчна декларация и за деклариране на по-малък от дължимия данък. Тоест ако имате грешка в попълването, но все пак сте подали данъчна декларация и не е укрит данък в някои случаи няма глоба (има случаи когато има глоба при  подадена декларация и неукрити данъци, например недекларирани заеми).

Горното кратко описание не изчерпва всички хипотези когато имате задължение за подаване на годишна данъчна декларация.

Може да имате отделно и задължение за подаване на формуляр СПБ-8 към БНБ (например ако имате акции при инвестиционен посредник в чужбина на стойност 50 000 лв или повече, ако имате общо акции + валута в сметки на такава стойност). Примерите не са изчерпателни, подробности: Отчитане от физически лица на притежавани акции пред БНБ чрез формуляр СПБ-8 - моята кореспонденция с БНБ

Подробно как се попълва годишната данъчна декларация и кога възниква задължение да подавате такава: Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Максимално опростяване на данъчното деклариране има ако инвестирате в акумулиращи ETFs и ги продавате на регулиран пазар по смисъла на закона. Така декларирате само притежанието към 31 декември, не декларирате дивиденти (защото не получавате дивиденти от акумулиращ ETF) и продажбата не води до задължение за деклариране (код 508), декларирането на продажбата е незадължитлено в приложение 13.

Друга подобна статия за начинаещи: Искам да инвестирам в акции, от къде да започна?

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.