Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Passfolio - инвестиционен посредник в САЩ без комисионни (за акции с цена поне $5 на акция), достъп до над 3800​ акции

Passfolio предлага достъп до над 3800 акции от САЩ, ETFs (забранени за българи), REITs. Под капака ползва DriveWealth (подобно на Revolut).

Интересно, че при регистрация не пита за държавата, където живее клиента, а за държава, на която е гражданин. Може би адресът, където клиентът живее се пише на следващ етап, още не съм проверявал.

При покупка на акции, които струват по-малко от $5 на акция имат комисионна от $0.02 на акция. 

Месечни такси и custody fees няма.

Тъй като нямам намерение на стъпвам в САЩ или взимам зелена карта единствения проблем за мен е данъкът върху смъртта, но там имаше изключения за малки суми и аз нямам намерение скоро да мра, така че не е голям проблем това. А и даже да пукна - след като съм мъртъв това, че ще ме обложат с данък за това, че съм умрял, не е чак такъв голям проблем.

Като цяло, като игнорираме данъка върху смъртта, е изгодно да се ползва ИП в САЩ, защото има шанс да се купят сащански ETFs, които се облагат с данък дивидент на ниво 2 (според СИДДО), което дава възможност в България да не се плаща данък дивидент.

За горното съм чел различни отзиви - някой се похвали, че успя да купи SPY, други се оплакват, че не може.

Аз съм си купувал етф-и с облигации в Passfolio

Официално на сайта им пише, че гражданите от България не могат да купуват ETFs. Може би имат предвид не хора с българско гражданоство, а хора, които живеят в България.

Предлагат възможност да се обменят и внасят криптовалути. За съжаление таксата им е 1,5% (относително висока, водещите борси имат много по-ниска такса - напр. 0,10% при Binance).

Кои български банки и доставчици на платежни услуги не дискриминират клиенти, които получават плащания от (и изпращат пари към) борси и търговци за криптовалути? Изгодно ли е да се ползват български търговци и криптоборси?

Операцията по прехвърляне може да отнеме до 3 работни дни.

Обаче не могат да се теглят криптовалути:

We do not support crypto withdrawals! You must first sell your position in order to get dollars and then transfer it to your stock account to trade assets traded on NASDAQ or NYSE, or withdrawal the amount to your own bank account.

Тъй като предлагат тази изключително полезна услуга (възможност да се депозира с криптовалути) банките са бесни. И има риск да ги вкарат в черния си списък с търговци/борси на криптовалути.

Обаче тъй като не предлагат теглене на криптовалути има шанс банките да са по-снизходителни и да не забраняват на клиентите си да правят плащания към Passfolio.

Поради подобна причина eToro е в черния списък на ЦКБ: ЦКБ не разрешават плащания към eToro, заради възможността да се ползва за теглене на криптовалути.

Ако ЦКБ ги вкара в черния си списък би било жалко, защото ЦКБ е една от малкото банки, които нямат такса за входящ SWIFT превод в USD (ако е получен по срочен депозит).

Официално Passfolio казва, че няма проблем с депозирането чрез Wise и Revolut. При ползване на тези методи на депозиране има период от 30 дена, до изтичането на който нямате възможност да прехвърляте (към крипто сметката) или теглите внесените пари.

When you fund your account by Revolut, there is a holding period of 30 days before you can withdraw the funds or transfer them between your stock and cryptocurrency wallets. It means you will not be able to move the amount you have deposited using Revolut for 30 days.

When you fund your account with TransferWise, there is a holding period of 30 days before you can withdraw the funds or transfer them between your stock and cryptocurrency wallets. It means you will not be able to move the amount you have deposited using TransferWise for 30 days.

Но дали Wise и Revolut имат проблем с Passfolio е сложен въпрос. Официално от Wise забраняват преводи, свързани с криптовалутни търговци и борси. Но на практика тези забрани не са много строги.

Депозирането със SEPA не е достъпно за българи.

SEPA is available in Austria, Belgium, France, Germany, Ireland, Italy, the Netherlands, Spain.

И не е ясно при какъв валутен курс се превалутира еврото към долари после, има ли скрита такса във валутния крус.

Потребител на Passfolio потвърди, че няма проблем (за сега) с плащанията чрез Wise.

Значи аз лично си захранвам сметката чрез Wise (Transferwise) реалната такса е $1.40 и се води ACH превод, иначе казано местен превод и обратно към теб могат да ти плащат по същия изгоден начин. Друг колега потвърди обратния път преди време, че работи нормално без проблеми. Относно крипто, скъпо е защото имат партньорство с Gemini exchange, затова има вече и адреси за депозит (различно е от Робинхуд и Револют). Пробвал съм го, бачка си много стабилно, лесно можеш да си допълваш портфолиото с акции ама да малко солено е откъм такси.

Изрично казах местен превод ACH, тоест таксата е това $0.25, факта че е местен за Passfolio го прави евтин. Подобно е на нашата SEPA мрежа в Европа. Друг колега потвърди, че си минава правилно обратния път и таксата е наистина тази. Ако си имаш и Wise карта, няма ядове откъм ползване на средствата.

Аз не бих ползвал картата на Wise, защото валутните курсове не са от най-добрите възможни. Но за малки суми може да има смисъл (за да се избегнат таксите за валутни преводи).

За СИДДО във връзка с дивидентите потребител потвърди, че няма проблеми:

Относно данъци върху дивиденти, таксуват ме 10% САЩ, 15% Канада, 15% също беше за Бразилия май че (не съм сигурен в момента) дивиденти от Бермуда дойдоха без данък. Като се регистрираш, те записват по формулярите със статус на чуждестранен гражданин и прилагат в сила споразуменията ни.

Клиент се оплака, че цените не са в реално време:

This platform have delay price quote and i can't see spread in this platform

Unfortunately, Passfolio doesn't provide the possibility for live data also, they don't disclose the spread. However, the spread is the same as on the exchanges as the spread is not marked up by Passfolio. 

Но винаги може да гледате цените в реално време от други източници. А ако ползвате платформата за дългосрочна инвестиция това не е сериозен недостатък.

Предимство на Passfolio спрямо Revolut е това, че при Passfolio имат десктоп платформа (не ви е нужен смартфон).

Ако толерирате плащането на месечна такса имат допълнителни екстри (Passfolio pro).

Вижте и ревюта на други инвестиционни посредници:

Допълнение: Passfolio ще добави нова функция - доларов портфейл с дебитна карта.

 

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.