Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Exante.eu - инвестиционен посредник в Кипър или Хонгконг, достъп до капиталовите пазари на 29 държави, опции, фючърси и други

Преброих 29 държави от списъка с борсите. В някои държави са достъпни повече от една борса.

Списък с държавите и борсите.

Допълнение: намерих индикации за съмнителна активност покрай тази фирма, вижте в края на статията.

В Германия е достъпна само Xetra, комисионната е само 0,05% (за сравнение при Trading212 е 0%, при Admiral Markets е 0,1% с минимален праг 1 евро, при Interactive Brokers е 0,1% с минимален праг 4 евро при плана fixed, при EFOCS на Евро Финанс е 0,09% с минимален праг 3,50 евро или 0,07% за професионални клиенти при същия минимум).

За САЩ са достъпни всички борси, за които мога да се сетя (и още, имената на които не знам наизуст) при комисионна $0,02 на акция, няма индикации да има минимален праг (поне на тази страница):

Юрисдикция

Има възможност да изберете Кипър или Хонгконг при регистрацията:


Не съм пробвал на практика да се възползвам от избора на юрисдикция.

Не ми е известно какви са предимствата и недостатъците на избирането на Хонконг пред Кипър.

HK$100'000 са около 11'000 EUR. Тоест - почти колкото минималния депозит при кипърската фирма.

Недостатък на комисионните: нямат таван; предимство: нямат минимални прагове

Няма индикации да имат високи минимални прагове на комисионнните, прилагани за малките сделки, но не пише и да имат таван на комисионните (при други ИП има таван, отнасящ се до някои борси).

За сравнение: при Interactive Brokers (план fixed) комисионната върху акции от САЩ не може да надвиши 1%, минималния праг на комисионната е $1, в останалите случаи е $0,005 за акция (това е половин доларов цент, при Exante таксата е 2 доларови цента - това е 4 пъти повече).

Още едно сравнение с IB (пак fixed план): За Xetra комисионната е 0,1% минимум 4 евро, максимум 99 евро за акции и 29 евро за ETFs. Това значи, че при Exante комисионната за средно големи сделки е наполовина по-малка.

Но тези тавани на IB са доста високи за да бъдат достигнати от малките инвеститори. Затова тях този проблем не ги засяга. А при евентуална хиперинфлация на еврото вероятно ще се сетят да ги вдигнат.

При EFOCS на Евро Финанс също няма таван на комисионните.

Внасяне и теглене, поддържани валути

Захранването на сметката става с банков превод. Обаче може и с Revolut и TransferWise. Друг е въпроса дали от TransferWise (които се ребрандираха на Wise) ще разрешат превода към този инвестиционен посредник (ИП). Прочетете статията по темата и вижте на официалния сайт дали имат промяна в позицията, може и да ги питате, пишете в коментарите какво ви отговориха.

We also accept transfers via Revolut and Transferwise, upon providing proof of holding an account with either of these companies.

Таксата за теглене е 30 евро или еквивалента му в друга валута.

Още на първата страница от сайта им е написано, че предлагат мултивалутна сметка (multi-currency account). Точно как работи не ми е напълно ясно, пишете в коментарите вашия опит. 

При какви точно валутни курсове става обмяната, колко надценка си слагат, също не ми е ясно към момента.

Няма данни да имат такса за превалутиране, подобна на тази, налагана от Interactive Brokers (0.20 basis point, minimum per order $2).

Позволяват да внесете колкото желаете пари в която желаете валута (измежду поддържаните валути). Но ще може да правите сделки чак когато в сметката ви постъпят 10'000 евро или еквивалентна сума.

За внасяне поддържат следните валути: EUR, USD, GBP, CHF, CZK, RUB, PLN.

При внасяне няма да се извърши автоматична обмяна. Тоест - няма една базова валута като при някои други платформи (напр. Trading212).

Имат и някаква опция за автоматично превалутиране, която може да се включва и изключва, но не ми е ясно за кои случаи се отнася (дали е само за внасянето или работи и при теглене и за покупка на активи, деноминирани във валута, по която към момента на поръчката няма наличност в мултивалутната сметка - подобно на автоматичното превлутиране на Trading212, за което въведоха таксичка).

If you add money to your account in any of the currencies, your funds will remain in the currency of choice unless you intentionally convert them or enable the 'automatic currency conversion' function.

От горното може да се направи извод, че функцията работи при внасяне (валутата автоматично се обменя в друга). Но дали работи и при изпълняване на поръчки не знам.

Може би има начин да внесете и друга валута:

Important note: If you want to fund your account in a different currency, please contact us at support@exante.eu.

Обаче е възможно в платформата да купите и държите: CZK, HUF, NZD, SGD, THB, TRY, SEK, MXN, NOK, ZAR.

Могат да се теглят следните валути: EUR, USD, GBP, CHF, CZK, RUB, PLN.

Multi-currency balances will automatically convert to a single withdrawal currency if you made the initial deposit in cash (not asset transfer).

Има ли надплащане на данъка върху дивидента?

По този въпрос няма ясен отговор. Ето какво пишат за дивидентите:

На снимката се вижда, че е удържан данък 15% в долари. Ако това се отнася за акции от САЩ - значи не дерат с 30% данък и има шанс да платите по-малко. Дали обаче ще ви одерат с 15% или само с 10% (както е по СИДДО) - нямам отговор.

За сравнение - клиент на Admiral Markets каза, че са го одрали с 15% вместо с 10% както е по СИДДО (пак добре, че не е било с 30% както е в общия случай когато няма приложено СИДДО). При Trading212 и Interactive Brokers прилагат СИДДО коректно за дивидентите от САЩ - данъкът е 10%. При eToro не прилагат СИДДО за дивидентите от САЩ, надплаща се данък дивидент.

Разбира се само от тази картинка не можем да правим общи изводи, трябва някой да се престраши да пробва платформата и да каже. Но предвид изискването за вкарвне на 10'000 евро да се прави акаунт само за проба не си струва.

Не можем да се доверим напълно на това, което казват при запитване, имам опит с други ИП, дадоха ми грешна информация.

На сайта няма индикации, че предлагат връщане на надплатени данъци върху дивидентите. За сравнение: Interactive Brokers предлага срещу заплащане на таксичка връщане на надплатени данъци върху дивидента в Германия, Франция и Швейцария (като за САЩ и Канада няма надплащане на данък дивидент, удържа се според СИДДО).

Но все пак може да инвестирате на германския пазар на акции без да надплащате данък дивидент като инвестирате чрез акумулиращ ETF. Но това няма да се хареса на желаещите да инвестират в точно определена акция.

Месечни такси, годишни такси, такса неактивност, custody fee

Няма индикации на сайта за съществуване на повечето от тези такси, намерих само информация за такса неактивност. Но тя лесно се избягва просто като правите сделки или като държите отворена позиция или като държите поне 5'000 евро в сметката. Тоест - достатъчно е само едно от условията да е изпълнено за да не плащате таксата за неактивност в размер на 50 евро месечно.

Имат custody fee само за облигациите.

Пълен списък със страниците, където са изброени различни видове такси, би трябвало да има на тази страница.

Това ги прави конкурентни спрямо всички ИП, които налагат месечни такси, custody fee и лесни за задействане такси неактивност.

Кое остана неизяснено?

  • Валутните курсове и точно как работи автоматичното превалутиране (дали работи и при изпълнение на поръчки и при теглене, освен при внасяне по сметката).
  • Удържаните данъци върху дивидентите - дали удържат 15% като адмиралите, 30% като eToro или 10% като водещите ИП (Interactive Brokers, Trading212, Revolut)
  • Други разходи, с които обикновеният инвеститор в акции и ETFs може да се натъкне?
  • Дали Wise (бивши TransferWise) все още се инатят с преводите към инвестиционни посредници, предлагащи спекула с CFD-та? Откъм Exante няма проблем да се ползва Wise или Revolut, ако докажете, че сте титуляр.
  • Все пак имат ли услуга по връщане на надплатени данъци, която не е представена на сайта им.
  • Поне по отношение на дивидентите в отчетите им се виждат платените дивиденти на отделни редове. А дали по отношение на продажбите и покупките се отделят на друг ред комисионните и таксите във връзка с тези сделки? Обясних защо това е интересно в статията Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари , потърсете фразата „Потребител на Revolut ми се оплака“ или „ЗДДФЛ не допуска други фактори да влияят на данъчната основа“.
  • Какво значение има дали изберем Кипър или Хонгконг при регистрацията? Освен очевидното – във втория случай сключваме договор с фирма от Хонконг, а в първия - с фирма от Кипър.

Основният червен флаг е този (липсва информация за историята на сайта):

Има и твърде малко ревюта в TrustPilot, което е индикация за нова (или непопулярна) фирма.

Моите записи показват, че съм го разглеждал през 2019 година. Тоест тогава е съществувал, не е нов.

Имат и фирма в Малта с отделен сайт https://xnt.mt/.

Фирмата им в Хонконг също има отделен сайт: https://xhk.asia/.

Имам данни, че имат фирма в UK, но сайт не намирам. Но намерих един introducing broker, който отдолу във футъра на сайта има информация за фирмата им от UK:

Excelente Trading is a registered introducing broker (IB) of EXANTE. (XNT LTD).

Malta: XNT LTD. is incorporated as a Limited Liability Company under Malta Law, with the registration number C 52182. XNT LTD. is authorized to provide the Investment Services by the MFSA and governed by MiFID. Licenсe No.: IS/52182. Restricted Regions: XNT LTD. does not provide services for citizens of certain regions, such as The United States of America.

United Kingdom: XNT LTD. is entitled to provide services in the UK by using its passporting rights (Financial Conduct Authority FRN 620980).

Cyprus: XNT LTD is incorporated as a Limited Liability Company under Cyprus law, with the registration number HE 293592. XNT LTD is authorized to provide the Investment Services by CySEC. Licenсe No.: 165/12.

Имат страница на български във Facebook с публикации от 2019 година. 

Има един слайд, където се виждат данните на фирмите им. Публикуван през 2016 година. Това е най-старото доказателство за съществуването им, което намерих, но то не е особено силно. Най-силното е от 2019 година.

Интересно, че фирмата им от Малта има BIC код: EXAEMTM1XXX.

Публикация във Facebook от 2017 - поръчали са си възглавници за яхтичката:

В този форум ги споменават с лошо, май някой ги е рекламирал с телефонни обаждания и обещания за големи печалби.

Обърнете внимание на параметъра „utm_medium=affiliate“.

Явно Exante не са си контролирали афилиейтите и са допуснали да ги рекламират по спамерски. Възможно е да е имало и измамени по схема от втори вид (по тази класификация). Нямам данни това да е системна практика, която продължава, вероятно е било инцидентно в началото на бизнеса им, попаднали са на некоректни афилиейти.

Тази схема действа в резултат или на безхаберието от страна на инвестиционния посредник, или с неговото знание и неформално съгласие.

Накратко ето как действа схемата: измамниците привличат клиенти за да се регистрират при лицензиран ИП, убеждават ги да им дадат паролата за логин за да управляват парите им, правят купища сделки и в резултат парите на клиента се изгубват (не нарочно, а просто защото е малко вероятно да се направят много сделки без да се реализира загуба - измамниците имат изгода не от това да губят парите на клиента, а да направят колкото се може повече сделки, защото комисионните им зависят от броя на сделките).

Тоест при тази схема измамниците имат договор с ИП да получават процент от платените комисионни.

Сега с тези ниски такси и комисионни тази схема няма как да работи, затова не виждам данни за скорошни пострадали от схемата. Освен може би със сделки на форекс. Там, на теория, може да плащат афилиейтите не само на база оборот, но и на база изгубени пари.

Не казвам, че точно така е станало, но не се сещам за друга схема, по която да се взимат парите на клиентите с телефонен спам и измама при ползването на лицензиран ИП.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.