Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Предимства и недостатъци на Admiral Markets (Admirals)

От първоначалното публикуване на статията има някои промени.

Имат нова платформа за инвестиции "Admirals platform". Все още не съм ги разгледал подробно.

Можете да ползвате тази статия като ориентир какви въпроси да задавате и за какви подводни камъни да гледате при избор на инвестиционен посредник. Разгледайте и голямата ми статия с преглед на множество инвестиционни посредници.

Допълнение от 2024 година: първата сделка за деня е без комисионна.

"Инвестирайте с 0 комисионна при първата сделка на ден и без такса за поддръжка на сметка!"

PDF с условията: https://admirals-web.s3.amazonaws.com/no_commission_offer/No_Commission_Offer_Cysec.pdf

Макар, че в списъка не намирам SXR8 има други интересни ETFs (пълен списък).

Например този: Lyxor S&P 500 UCITS ETF - Dist (LYPS)

По информация на JustETF за последните 5 години има малко по-висока доходност от SXR8 (с отчитане на дивидентите). Тъй като ETF-ът на Lyxor е "синтетичен" може би е по-изгодно данъчното третиране на дивидентите. Дали е оправдано да се инвестира в "синтетичен" ETF е интересен въпрос. 

Списък с акции - на тази страница.

Прави ми впечатление, че няма акции от САЩ и Великобритания на европейските борси (в евро). Тоест не може да се ползват европейските борси за да се избегне обмяната на валута (евро-долар-евро, евро-GBX-евро).

Внимателно избирайте базовата валута на сметката си, защото при неправилен избор ще имате повече разходи. Проверете и дали все още е актуална политиката им да разрешават само по една сметка от един тип (за непрофесионални клиенти) - т.е. не може да имате сметка в долари, ако вече имате сметка в евро от същия тип.

Имат  услуга Admirals Wallet, която дава възможност освен да се внася/тегли от сметките за търговия в Admirals, да се инвестира в злато и в криптовалути (доставчик на ликвидност е Bitstamp). Плаща се 2 евро на месец. Картите им не стават за левови транзакции (заради големи такси), но проблемът с левовете ще се реши окончателно когато влезем в Еврозоната.

На сайта им е уточнено, че не може да се внася и тегли криптовалута, само може да се купува и продава:

Clients can only buy and sell cryptocurrencies via the crypto exchange. The Admirals Wallet does not support peer-to-peer (P2P) buying, selling or exchanging of cryptocurrencies between Admirals` clients.

Any financial transactions via cryptocurrencies, including but not limited to the deposit and withdrawal payments, are not provided by Admirals

Продажбите не може да са на регулиран пазар (дори и на ETFs и акции, които принципно се търгуват на регулиран пазар).

В политиката за изпълнение на поръчки [PDF, за проверка на актуална версия тук] пише:

7. Места за изпълнение

7.1 Местата за изпълнение са субектите, при които се подават нарежданията. За целите на поръчките за финансовите инструменти, Admiral Markets Cyprus Ltd ще действа като агент, следователно някоя трета финансова институция (и) ще бъде мястото за изпълнение.

7.2 Местата за изпълнение на Admiral Markets Cyprus Ltd са Admiral Markets AS и Admiral Markets PTY Ltd, които (места за изпълнение) извличат директна ликвидност и ценови емисии от множество доставчици на ликвидност.

7.3 Клиентът признава, че сделките, сключени с деривативни финансови инструменти с Admiral Markets Cyprus Ltd, не се извършват на призната борса, а по-скоро се извършват на извънборсово (OTC) и като такива могат да изложат клиента на по-големи рискове от регулираните борсови сделки.

7.4 Admiral Markets Cyprus Ltd разчита значително на горепосоченото място за изпълнение въз основа на гореспоменатите фактори и тяхното значение. Политиката на Admiral Markets Cyprus Ltd е да поддържа такива вътрешни процедури и принципи, за да действа за най-добрия интерес на своите клиенти и да им осигури възможно най-добрия резултат при работа с тях.

Тоест мястото на изпълнение на продажбите не е регулиран пазар. От което следва, че няма как да се възползвате от данъчното изключение за регулиран пазар.

Обаче клиент на Admirals е получил интересен отговор на запитване по този въпрос, което противоречи на горното тълкуване на общите условия:

на мое официално запитване до global@admiralmarkets.com с текст: In two phone calls I asked Mr. Todorov for written email confirmation that all transactions of EU stock are executed through regulated EU exchanges. This is an important bit of information that I have to have a definite answer, because local tax authorities treat differently transactions through unregulated, non-EU exchanges, OTC transactions on one side, and transactions through regulated EU exchanges on the other side. For some reason I did not receive a confirmation email hence please confirm how trades of EU stocks are executed.

получих следният отговор: As per the order execution issue, we herewith confirm, that all market orders that are placed on Invest account will be executed on regulated market/exchange. Отговора е от Mar 22, 2023 at 01:12 PM, "Gumar Safin from Customer Service 

Принципно е възможно изпълнението в крайна сметка да става на съответната борса, обаче според общите условия мястото на изпълнение са фирмите на Admirals (Admiral Markets AS и Admiral Markets PTY Ltd - споменати по-горе в общите условия). Те от своя страна може да изпълнят поръчката на борсата. Това обаче може да не значи, че продажбите са на регулиран пазар.

Докато не си променят документа, където е обяснена политиката за изпълнение на поръчки, приемам, че сделките са извънборсови.

Дивидентите от САЩ може да са с удържан 15% данък вместо 10% (каквато е ставката за получатели дивиденти, които живеят в България)

Клиент ми показа тази справка, където се вижда как са удържали 15% данък върху дивидентите.

Получих също така отзив от клиент, че дивидентите се получават по-рано - на датата ex-dividend вместо на датата, а която би трябвало да се платят (dividend pay date).

Оправданието на адмиралите е, че така им ги дават от доставчика на ликвидност. Което повдига въпроса дали от другата страна имаме къси позиции с CFD-та на някой клиент, който играе хазарт с къси позиции (т.е. дали изобщо сделките минават борсово и изобщо дали това наистина са акции или просто наричат CFD-та без лост "акции" без да го обясняват ясно в общите условия).

Ако акциите са истински вероятно доставчикът на ликвидност не знае кой е крайния собственик (или не обработва и предава тези данни) и води себе си такъв (затова ако доставчикът на ликвидност е в някоя държава с договорена по СИДДО по-висока данъчна ставка инвеститорът ще е ощетен с повече удържан данък).

Ако реша да ползвам тази платформа не бих я ползвал за дивиденти от САЩ и Канада. За дивидентите от други държави това не е проблем (например дивидентите от UK не се облагат с данък, дивидентите от Netherlands типично са обложени с 15% данък и няма специален по-нисък данък за данъчни резиденти на България, дивидентите от ETFs, установени в Ирландия, са без удържан данък при източника).

Проблемът с дивидентите не стои и ако се купуват акции, които по принцип нямат дивиденти и за ETFs, които са акумулиращи.

Коментари от 2024 година:

До миналата година Адмирал ми е удържал 15% дивидент на златодобивните компании. Онзи ден забелязах, че удръжката е скочила до 25%. 

Сега погледнах по-подробно, на някой е скочил на 25, други са останали 15%. Явно е в повече сектори, но ще в добре някой ако каже каква е причината. 

BTG e канадска, отскоро адмиралците без да предупредят удариха тесла на всички дивиденти от канадски компании и удържат вече 25% вместо 15%, информация от запитване по имейл- след като по подобен начин ми бе удържана по-висока ставка на диви от канадска компания.

Обобщение и сравнение:

Предимство: 0 комисионна при определени условия (до една сделка на ден на определени инструменти).

Недостатък: сделките с европейски акции и ETFs, които по принцип ги има листнати на регулирани пазари, няма възможност да минат на регулиран пазар. Поради което не може да се ползва данъчното изключение за продажба на регулиран пазар. Липсва най-интересния ETF SXR8, но има подобен (дистрибутиращ).

Като основен ИП не бих го ползвал. Но се замислям дали да го ползвам като допълнителен (да не държа всичките яйца в една-две кошници). Основно това, че за ETFs няма да важи данъчното изключение го виждам като недостатък. И за европейските акции (които ги има на регулиран пазар на европейски борси) няма да важи данъчното изключение.

За сравнение - при Degiro има акции от Америка на европейските борси (в евро - избягва се така превалутирането, което не е изгодно  при Degiro), сделките има шанс някои от европейските акции и ETFs да минат на регулиран пазар (макар, че има автоматично пренасочване на сделките на други борси, ако цената е по-ниска там, поради което някои сделки може да минат на сегмент от борса, който не е регулиран пазар по смисъла на закона и не важи данъчното изключение за регулиран пазар).

Сравнение в полза на Admirals (да не кажете, че само ги критикувам) - при Degiro има такса от 1 евро за достъп до Xetra (ако имате регистрация през ирландския им сайт) и такса от 1 евро за покупка на ETFs от избран списък (иначе е повече), докато при Admirals няма разход за сделките (при определени условия) и няма годишна такса (при нормално ползване няма такса неактивност).

Сравнение с Interactive Brokers - при Admirals няма възможност за доход от отдаване назаем на акции (SYEP). Обмяната на валута е по-изгодна в IB ($2 за до $100 000, пропорционално за по-голяма сума), докато при Admirals таксата за обмяна на валута е 0,3%. Например обмяната на $1000 в IB струва $2, а при Admirals е $3. За по-големи суми разликата е още по-голяма - за обмяна на $10 000 таксата при IB е $2, а при Admirals е $30.

Сравнение в полза на Admirals - при Interactive Brokers има комисионни за европейските борси минимум 0,05%, а при Admirals при определени условия няма комисионна. (Обаче когато условията да няма комисионна не са изпълнени при Admirals комисионната за европейските борси е по-висока.)

Недостатък: дивидентите от САЩ може да бъдат обложени с 15% вместо с 10% данък при източника (както е при ползване на Interactive Brokers, Trading212 и отскоро eToro). Няма механизъм за връщане на надплатени данъци върху дивидентите като при Interactive Brokers.


По-надолу може да има неактуална информация. Запазил съм част от първоначалната статия - въпросите и отговорите.


Кореспонденцията ми с Admiral Markets - правете си изводи, предимства и недостатъци на Admiral Markets (admirals)

Бях задал няколко въпроса във връзка с възможността да се инвестира в акции без лост пи Адмирал Маркетс. Ето какво ги питах и какво ми отговориха. (Надолу добавих информация за по-интересните особености и сравнение.)

Накратко: не се прилага СИДДО във връзка с дивидентите. Това е основния недостатък на платформата. Ако не купувате акции за получаване на дивиденти това не ви засяга.

1. Инструментите, които се търгуват с Admiral.Invest договори за разлика върху акции и ETFs ли са или истински акции и ETFs?

2. Когато е използвана сметката admiral.invest емитентите на акциите/ETFs удържат ли данък върху дивидента така както е предвидено в СИДДО или удържат данък върху дивидента в по-голям размер (без да прилагат СИДДО)?

3. Има ли и колко е таксата за съхранение на парични средства и таксата за съхранение на финансови инструменти (попечителски такси за съхранение на парични средства, попечителски такси за съхранение на финансови инструменти)?

4. Има ли месечни/годишни такси (освен таксата неактивност)?

5. Защо не намирам в списъка CSPX ( https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/253743/ishares-sp-500-b-ucits-etf-acc-fund ). Интересувам се от акумулиращ ETF, който инвестира в S&P 500 (не изплаща дивиденти).

6. Имате ли документ, описващ другите разходи, ако има (транзакционни данъци, stamp tax, борсови такси)?

7. Забелязах, че само в UK версията на сайта я има сметката admiral.invest. Очаква ли се да прекратите предлагането на тази сметка, поради правни причини (заради Brexit)?

8. Какви са условията при сделки с инструменти във валута, различна от базовата валута по сметката и при внасяне/теглене чрез банков превод във валута, различна от базовата валута по сметката (скритите такси във валутните курсове, явна такса превалутиране, ако има; публикуван ли е някъде курса, при който става обмяната в тези случаи). В случай на теглене/вноска в друга валута таксата от 1% (вътрешен трансфер между сметки в различни валути) ли се прилага или няма такса (освен скритата във валутния курс)? А в случай на купуване/продаване на инструмент в различна валута от базовата?

Здравейте г-н Стойков, относно вашите въпроси:

1. на сметката Admiral Invest се търгуват настоящи активи, CFD (договори за разлика) се търгуват на останалите видове сметки, тъй като договорите са друг вид документи.

2. Относно данъци върху дивиденти, печалба и т.кн. за съжаление не разполагаме с такава информация, можете да се обърнете към счетоводител например с този въпрос.

3. От наша страна няма никакви такси за съхранение на паричните средства, просто имейте предвид че ако не използвате вашата сметка и в нея има налични парични средства, при отсъствие на активност по вашата сметка в течение на 100 дена - смектата се архивира, след това можете да се обърнете към за да я деархивираме.

4. Относно месечните и годишните такси - при нас само такса за неактивност , която стъпва в действие след 24 месеца, при условие че на вашата сметка баланса е отрицателен - вашата сметка ще бъде архивирана, а ако баланса Ви е положителен - то ще бъде удържана такса за неактивност в размер на 10 EUR в месец.

5. Относно този въпрос, при търговия на Admiral Invest Вие ще получавате доход под вида на дивиденти, тъй като ние сме брокер и изплащаме само дивиденти.

6. на този въпрос, Вие сте получили отговор малко по-горе .

7. Количеството на сметките, които предлагаме зависят от регулатора, както сам сте забелязали минималното количество е 3 , максималното е 4.

8. Относно търговията на инструменти във валута, различна от тази на вашата сметка, в такъв случай ще се извършва конвертация, тъй като при търговия в платформата в прозореца "търговия" Вие виждате една лента, на която се виждат вашите показатели, таккива, като например баланс, маржин, оставащ маржин и т.к.н. показателите ще се конвертират автоматично във валутата на вашата сметка, същотот е и при депозиране и теглене , ако валутите се отличават - то ще се извършва конвертация, т.е. валутата на метода с който депозирате в евро, вашата сметка при нас е в USD - например Вие депозирате някаква сума - тази сума от EUR ще бъде конвертирана в USD по курса на тази валутна двойка от платформата meta trader на момента на създаването на заявката, относно превода между сметки с различни базови валути, то ще бъде удържана такса в размер = на 1% от сумата на превода, например едната сметка е в BGN другата в USD, превод между сметки с еднаква валута или превод между сметка - портфейл - е напълно безплатен. При теглене - всеки месец първите 2 тегления са напълно безплатни, след това се взима такса = на 1% от сумата, в зависимости от това, в каква валута е превода, на тази страница ще можете да видите тази информация : https://admiralmarkets.bg/start-trading/deposits-and-withdrawals?ref_id=8401 .

При търговия на инструменти, в зависимости от това, каква е сметката, се взимат такси за търговия, например на сметка Mt5 за търговия на CFD на ETF или на акция се удържа комисия в размер на 0.01 USD за дял, на тази страница ще можете да видите таксите, които се удържат за търговия в зависимости от вида на сметката : https://admiralmarkets.bg/start-trading/account-types

Надяваме се че сме успели да Ви помогнем в търсенето на отговори и сте намерили отговорите, които сте търсели, ако възникнат някакви въпроси - не се колебайте да се свържете с нас, това можете да го направите какво тук, така и по телефонния ни номер 02/98 111 11 а също така и в Live chat.

Успешна седмица Ви пожелаваме.

Счетоводител не може да ми отговори на въпроса, ако не е видял справка за изплатени дивиденти, от която става ясно каква е политиката на вашата компания - дали сте се погрижили емитентът на акциите да получи информация за действителния собственик с цел коректно прилагане на СИДДО (удържане на данък дивидент по коректната ставка) или не.

Без тази информация вашите клиенти не могат да вземат информирано решение дали вашите условия са подходящи за инвестиране в инструменти, които изплащат дивиденти.

Вие може да ми отговорите на въпроса ако погледнете в справката за изплатени дивиденти колко е изплатения дивидент и каква е разликата между изплатения дивидент и брутната сума. Ако за акции от САЩ разликата е 30% - значи не се прилага СИДДО. Ако е 10% - значи се прилага. Аналогично може да се провери и как е положението с акциите от други държави.

Вместо на 7 сте отговорили на въпрос, който не съм ви задавал.

Отговорът на 5 въпрос не е коректен, защото не е вярно (доходът може да е не само от дивидент, но и от разликата в продажната цена и цената на придобиване). При акумулиращите ETFs няма дивиденти, защото инвеститорът печели от разликата между цената на придобиване и продажната цена.

По осмия въпрос исках да разбера дали тази такса от 1% се отнася само за прехвърляне между две клиентски сметки или се прилага и в други случаи:

1) когато клиентът има само една клиентска сметка, но я зарежда чрез банков превод в друга валута

2) когато клиентът купува активи, цената на които е във валута, различна от базовата

Здравейте г-н Стайков,

ще Ви помолим да ни предоставите номера на вашата реална сметка, за да получите коректна информация.

В този момент приключи комуникацията, не съм им задавал допълнително въпроси. Не им обясних, че ги питам тези неща за да реша дали да си направя реална сметка при тях. Ако не ме устройват условията защо да ги ползвам? 

Надплащане на данъка върху дивидентите от САЩ

След като прегледах внимателно сайта установих, че при ползване на Admiral Markets за инвестиране в инструменти, които изплащат дивиденти, не се прилага коректно СИДДО при данъка върху дивидентите. Облагат ни по високата ставка, без да отчитат СИДДО.

На сайта им е написано:

Admiral Markets does not currently support or offer preferential withholding tax rates that may be available due to residency or legal status.

Това обезсмисля търсенето на отговор на другите въпроси в случай, че искате да ги ползвате за закупуване на акции, които да ви носят дивидент (от държави, където има практика да се удържа различна ставка на дивидента според СИДДО със съответната държава - напр. дивиденти от САЩ; ако дивидентите по принцип не се облагат, като тези от UK например, или ако дивидентите се облагат с една ставка за всички, тогава няма проблем).

Потребител на Admiral Markets ми писа:

Търгувам при същия брокер и в момента данъчната ставка на дивиденти от акции в САЩ е 15%. Адмирал ми изкара справка, същата засичам и лично.

Интересното е, че при първите изплащания, които съм получил 2018г, е била 0%, след това от 02.2019 до 07.2019 е била 30%, а текущо е 15%.

Възможно е в момента да са установени в Ирландия или друга държава, където съгласно СИДДО се начислява 15% данък. И затова да се получава така. За нулевия данък нямам обяснение, може би е било CFD? 

Обърнете внимание, че само за САЩ имам данни, че Admiral Markets прилагат по-неизгодна ставка в сравнение с някои други инвестиционни посредници. Последното е подчертано, защото е обичайна практика сред всички инвестиционни посредници да не се прилага СИДДО автоматично по отношение на Германия, Франция и много други държави.

Защо може да не е добра идея да се инвестира в отделни европейски акции?

Но е практика сред водещите инвестиционни посредници дивидентите по акции от САЩ и Канада да се облагат по ставката съгласно СИДДО.

Друг инвестиционен посредник, който не постъпва коректно спрямо инвеститорите в акции от САЩ е eToro:  На клиентите на eToro от България се удържа данък дивидент 30% вместо 10% (както е съгласно СИДДО) - за акциите от САЩ. Също така при Saxo Bank* (Елана предлага неговата платформа в България) не се прилага коректно СИДДО, като се изисква допълнително заплащане за връщане на надплатените данъци.

Корекция: eToro вече правилно се грижи за удържането на 10% данък в САЩ върху дивидентите.

Допълнение: Saxo Bank закрива сметки на клиентите от България.

Добавям информация и за другите ИП за да не излезе, че критикувам Admiral Markets необективно.

ИП, където дивидентите от САЩ се облагат с коректната ставка автоматично (без да ви искат пари за да ви връщат надплатени данъци): Revolut, Trading212, Interactive Brokers.

Комисионните за акции на Xetra

Комисионната за акции на Xetra е 0,1% (общо 0,2% за купуване и продаване), като има минимум от 1 евро за сделка (общо 2 евро за отваряне и затваряне). Тоест за акции на Xetra комисионната им е сравнима с тази на Interactive Brokers (където комисионната е е 0,1%, минимум 4 евро за сделка).

Тоест недостатъкът на Interactive Brokers е в това, че за малки сделки комисионната е 4 пъти по-голяма и има месечна такса от $10, каквато няма при Admiral Markets. Корекция: вече няма месечна такса при IB, за тарифния план tiered таксата за Xetra е минимум €1,88 на поръчка.

Но разнообразието на инструменти далеч не е такова като при Interactive Brokers. И липсват важни ETFs с ниски такси, които са достъпни през други ИП.

За надплащането на данъка върху дивидентите от Германия нямам емпирични данни за Admiral Markets (нямам основания да допускам, че не се надплащат). При IB има възможност срещу заплащане да се върнат надплатените данъци ($30 на ред струва това и не е изгодно ако надплащането е малко).

Комисионните за акции на борсите в САЩ

Комисионните за акции в САЩ са 0,02 USD на акция, минимум $1 за сделка (пример).

При Interactive Brokers имаме комисионна за същото 0.005 USD на акция, минимум $1, максимум 1%. Тоест комисионната е сравнима с тази на IB.

Предимството на IB е, че данъкът върху дивидентите се облага съгласно СИДДО, а при Admiral Markets се надплаща. Но при Admiral Merkets няма месечна такса (при IB е $10 месечната такса).

Има ли ETFs с ниски годишни такси в платформата на Admiral Markets Invest.MT5? 

Прегледах борсово търгуваните фондове, които са достъпни през платформата за инвестиране в "реални" активни (такива, които не са CFD, договори за разлика).

Не можах да намеря популярния ETF SXR8 (iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)), който се търгува на европейска бора и има годишна такса 0,07% (т.е. 7 на 10 000, да не се бърка с 0,7%, което е 100 пъти повече). Но намерих ETFs, които имаха такса от порядъка  на половин процент. Което е близо 7 пъти повече.

Разбира се нямах време да прегледам всеки един ETF, пишете в коментарите ако намерите интересни фондове.

Дебитни карти от Admiral Markets - изгодни ли са?

Имат някакви дебитни карти, за които твърдят, че могат да се обменят валути "по междубанкови обменни курсове" и "без излишни банкови разходи". Да, без банкови разходи е, защото фирмата, която предлага картата не е банка.

След внимателен прочит на тарифата надеждите за карта с евтино превалутиране са попарени: за плащане във валута различна от евро се плаща такса от 1 евро + 1% или 1 евро +2%.

За съжаление картовата им услуга не е конкурентна нито на по-добрите от българските банки, нито на Revolut (по отношение на превалутирането).

Ето защо се оглеждам за алтернатива на Revolut: Revolut флагва акаунти за проверка дори и при малки суми.

Ето как изглежда представянето на карта им на сайта (снимка на екрана):

Предлагат виртуални карти и физически карти. На сайта им на видно място пише каква е тарифата (на български, на английски).

[На първо четене не е напълно ясно дали тази тарифа се отнася и за физическите карти. Защото е озаглавена "Admiral Markets Virtual Card Fee Information Document". Но тъй като в pdf файла пише "As soon as you receive your card you must sign the signature strip on the back." може да се направи извод, че описаните условия и тарифа се отнасят както за виртуалната карта, така и за физическата.]

Имат таксички за прехвърляне на пари по нея, ако базовата валута е различна. Обаче не съм сигурен дали правилно съм разбрал, че броячът се нулира на всеки 24 часа.

1% такса за превалутиране (при прехвърляне на пари между сметки с различни валути) не е малко. За сравнение: при Делтасток е 0,3% надценката при превалутиране когато се тегли в друга валута.


Има месечна такса 2 евро, годишна такса 24 евро. Така са го написали, че не става ясно дали се плащат двете такси или само едната (дали за една годна ползване ще се платят 12 месечни такси и една годишна или ще се плати само 24 евро).

В pdf файла пише, че имат и такса от 10 евро "неактивност" - ако нямате транзакции в продължение на 90 дена.

Дават ви и хартиени справки (statemenets), ако си поискате. На период от 62 дена (не е напълно ясно какво значи това). Това е полезно ако нямате битови сметки на ваше име и ви трябва бумага с ваш адрес за "address verification" (доказване на адрес при ползване на финансови услуги онлайн).

Може да си захранвате картата със SEPA преводи безплатно. 

Ако се опитате да платите и ви бъде отказана транзакция, поради недостатъчно пари по сметката - ще ви вземат таксичка от 1 евро + 2%. Така че внимавайте, някои търговци блокират някаква сума и после си дърпат друга сума, така че оставяйте запас.

Такса за обмяна на валута при сделки с активи във валута, различна от валутата по сметката

От четвъртък, 1 юли 2021 година, всички транзакции, свързани с Акции, ETF-и и съответните ДЗР, търгувани с Admirals във валута, различна от основната валута на сметката, ще се начислява такса за конвертиране на валута.

Фиксираната такса за обмен от 0,3% ще се прилага за всяка сделка, извършена във валута, различна от основната валута на сметката, в допълнение към нашия валутен курс при покупка или продажба на актив.  

Фиксираната такса за обмен от 0,3% ще се прилага за уреждане на действителните печалби и загуби, както и за всички разпределения или такси за услуги като комисионни, дивиденти и разходи за държане през нощта (ако има такива) и се обработва по време на сетълмента към Вашата сметка с една валута. Тази такса за конвертиране на валута не се прилага за обезпечение на маржин или условни стойности на транзакции.
Източник

Явно е трик за сегментиране. Взимат тази такса само от тези, които не са чели внимателно условията. Останалите просто няма да купуват активи в друга валута или ще си направят сметка в тази друга валута:

Admirals предлага възможността да използва широка гама от валути на сметката, независимо от Вашия регион, така че да можете да управлявате Вашата търговска сметка в деноминирана в евро, USD, CHF или GBP, както и много други.

Ако търгувате със сметка в същата валута като търгувания актив / инструмент, новата такса за конвертиране на валута НЯМА да се прилага.

Но проблемът е как ще внесат/изтеглят тези други валути (различни от евро) - банките взимат високи такси за SWIFT, трябва да се ползват вътрешнобанкови преводи или финтех компании като Revolut, ако е възможно - не съм проверявал кои методи работят.

Клиент на Admiral Markets се оплака, че не може да има повече от една сметка:

Кашата се заформя да е по-голяма. Вчера се опитах да отворя сметка в USD, че после да се чудя как да прехвърлям позиции от евровата към нея. Оказа се, че не мога.

Писах им, още не са ми отговорили, но - засега - излиза, че трябва да си затворя всички позиции, да затворя сметката, после да отворя нова в USD и да купувам наново.

* * *

Обърнете внимание, че Адмирал Маркетс има няколко фирми, от горе има едно меню, където си избирате регулатор. Може да имат различни условия в зависимост от това с коя от техните фирми сключите договор. Например картите ги предлага само кипърската им фирма.

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

(Статията е редактирана многократно след публикуването, последната редакция е от началото на юни 2021 година; корекция: януари 2024 година. Отговорите на въпросите, които съм цитирал може и да не са актуални, питайте Admiral Markets ако се съмнявате. И пишете в коментарите за вашия опит с тази фирма като не забравяте да пишете и с коя точно от фирмите им сте имали договор. Имайте предвид, че фирмата се развива, ребрандираха се на Admirals, възможно е информацията в статията да не е актуална когато я четете.) 

Коментари

  1. Невероятно полезна статия! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. На всичкото отгоре банките правят проблем с теглене и депозиране на пари, тъй като Адмирал Маркетс предлагат и криптовалута с крипто портфейлче. Който инвестира при тях си рискуква парите. То че не са реални акциите е ясно от общите им условия. И при мен ми удържаха 15% данък дивидент за акции от САЩ, а за някои акции дори не удържат данък, които също са от САЩ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На сайта им е уточнено, че не може да се внася и тегли криптовалута, само може да се купува и продава.

      Затова не виждам логика банките да блокират транзакциите от/към тях. Може би не са разбрали, че не предлагат внасяне/теглене на криптовалути.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.