Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Каква е логиката на облагането на дивидентите при инвестирането чрез ETFs

 Данък дивидент може да се плати/удържи на три „нива“:

  • Данък на ниво 1: когато корпорацията изплаща дивидент на фонда корпорацията удържа данък дивидент (или withholding tax agent го удържа).

  • Данък на ниво 2: когато фондът изплаща дивидент на инвеститора фондът може да удържа данък дивидент, но може и да не удържа.

  • Данък на ниво 3: когато инвеститорът получи дивидента може да дължи данък дивидент на своята държава (там, където живее). Ако на ниво 2 не е удържан дивидент - не може да приложи СИДДО. (Типично този данък се плаща от инвеститора след като го декларира, не му го удържат.)

За ETF-ите от САЩ, които инвестират в акции на компании от САЩ на ниво 1 няма облагане, на ниво 2 има удържане на данък и поради това на ниво 3 не се дължи данък (прилага се СИДДО).

За ETF-ите от Ирландия, които инвестират в акции на компании от САЩ на ниво 1 има облагане с 15% (според СИДДО САЩ-Ирландия), на ниво 2 няма облагане, поради което на ниво 3 няма как да се избегне двойно данъчно облагане (плаща се 5% в България).

За ETF-ите от Германия, които инвестират в акции извън Германия, на ниво  1 има удържане според СИДДО на съответната държава и Германия, на ниво 2 няма облагане, поради което на ниво 3 няма как да се избегне двойно данъчно облагане (плаща се 5% в България).

Клиент на Trading212 показа тази снимка на екрана, където се вижда как на германския ETF EXXW не е удържан данък дивидент на ниво 2:

Дали ставката за дивидентите е 15% или 30% зависи от вида на фонда. Според тази статия:

The reality is that all European countries, including Luxembourg, Germany or France have treaties with the US but the quirk is that ETFs are legally structured in a way that they often can’t access these treaties

In Germany, is depends whether the fund is a KAG that faces 30% US withholding tax or InvAG with 15% tax.

Когато ETF, установен в Люксембург, инвестира в акции на компании от Германия, се удържа данък върху дивидента на ниво 1 в размер 15% (колкото е според СИДДО Германия-Люксембург, по случайност съвпада със ставката определена според СИДДО Германия-България). Писах за един такъв фонд в тази статия (LU0274211480, инвестира в DAX).

Когато живеещ в България инвеститор си купи акции на германска компания ще надплаща данък дивидент и после може да иска връщане на надплатения данък, което не е безплатна услуга и за малки суми не е възможно на практика.

Повече по темата:

За да ви се изясни облагането на дивидентите и капиталовата печалба (как да не се надплащат данъци) вижте другите статии за данъци в блога.

Има и сащански ETFs, които работят като partnerships. За тях не съм сигурен точно как работят:

Потребител на Interactive Brokers получи любовно писъмце от IRS (сащанската данъчна служба) - формуляр Schedule K-1 Form 1065

Източник: Is an ETF Really a Fund? Maybe Not.

Тръстовете не ми ясни. 

Типично притежанието на ETFs се декларира. Правете разлика между ETF, ETC, ETN, ETP. Типично притежанието на ETC и ETN не се декларира. За ETP не е сигурно (по принцип това значи борсово търгуван продукт, който може да е ETF/ETC/ETN, обаче в някои случаи го наричат просто ETP без да го класифицират като някой от изброените).

Правете разлика между декларира на притежанието и деклариране на продажбата, това са съвсем различни задължения, възникващи на различни основания. Повече за декларирането на притежанието:

Декларира ли се притежаването на дялове от ETF (борсово търгувани фондове)?

Добра статия за удържането на данък върху дивидентите:

How to reduce Withholding tax

Добра илюстрация, обясняваща нивата 1, 2 и 3 (извадка от горната статия):

Специално уточнение за eToro

При eToro не се грижат дивидентите да се облагат съгласно СИДДО.

Допълнение: Вече решиха този проблем за дивидентите от САЩ, но нямам данни да са го решили за дивидентите от Канада.

На клиентите на eToro от България се удържа данък дивидент 30% вместо 10% (както е съгласно СИДДО) - за акциите от САЩ

Това е един от основните му недостатъци. Други недостатъци са: базовата валута е USD, малък избор на инструменти,  инструментите се търгуват предимно на борсите в САЩ (което води до задължение за плащане на данък, ако имате печалба, с европейски борси това се избягва), при внасяне и теглене се плаща такса за превалутиране (или към eToro, или към банката - ако базовата валута по картовата сметка е различна от USD). Един начин да се заобиколи това е да се ползва Revolut, но ако останете без сметката си в Revolut ще увиснете без евтин начин за вкарване/изкарване на пари от eToro. Не се сещам за друг метод, при който не ви дерат с надценки на валутния курс (освен ползване на Revolut и карта с картова сметка в USD). Допълнение: вече пуснаха eToro Money, не съм го проверявал детайлно, твърдят, че може с него да се обменя без такса (не съм проверил дали е така).

По принцип е добре да се избягват плащания с карти към инвестиционни посредници, защото след това тегленето става пак с карта и банките типично взимат 1% такса (или ако не взимат такава обикновено валутният курс не е изгоден, а ако ползвате валутния курс на eToro - там ви взимат такса за превалутиране когато захранвате и теглите в друга валута).

Обясних проблема за ползването на картови плащания в следната статия с примери на недоволни клиенти, които са имали проблеми:

Избягвайте да захранвате сметката си при инвестиционен посредник с карта (дебитна карта, кредитна карта) - ето защо

(SEPA плащанията типично са най-изгодния метод на плащане, освен при ИП като eToro, където не са, защото базовата валута е USD и ще ви вземат такса за превалутиране.)

eToro - акции без комисионна! Къде е уловката?

Специално уточнение за ETF-ите, достъпни през eToro

Обръщам толкова много внимание на eToro, защото е един от най-честите капани, на които начинаещите се хващат.

И като стана дума за капани: Как eToro ползва dark patterns на сайта си - по-невнимателните читатели може да пропуснат някои особености.

Прегледах достъпните ETFs и установих, че се търгуват на борсите в САЩ и UK. (Допълнение: скоро не съм проверявал, може да има промени.) От което следва, че капиталовата печалба (т.е. доходът от продажбата код 508, който се смята като се извади цената на придобиване от продажната цена) се облага с данък в България (ако сте данъчно задължен в България).

Оптималния начин (при определени условия) за българи да инвестират на пазара на акции е като купят ETFs (желателно с ниски годишни разходи) или акции, които се търгуват на европейските борси (но има една особеност). Ако продажбата е на европейска регулирана борса - не се дължи данък върху капиталовата печалба. Малко вероятно е ползата от по-ниския данък върху дивидентите при инвестиция чрез сащански (US domiciled) ETF да е по-голяма от ползата от липсата на данък върху капиталовата печалба. (Но има и акции с големи дивиденти, при които може и да не е така, обаче това трудно се предсказва.)

Затова инвестирането в ETFs чрез eToro е проблемно.

Друга причина да не инвестирате в ETFs чрез eToro е, че ако се облагат на ниво 2 (напр. SPY и VOO) ще бъде удържан 30% данък върху дивидента, защото eToro не се грижи да се спази автоматично СИДДО (правилната ставка за българи е 10% - така се надплаща 20% данък). Допълнение: това го оправиха за дивидентите от САЩ, вече се облагат коректно.

Ако ETF-ът е с domicile Ирландия (напр. SPY5.L) той ще се облага на ниво 1 с данък 15% върху дивидентите (т.е. емитентите на акции ще удържат 15% данък дивидент - колкото е съгласно СИДДО между САЩ и Ирландия). Тъй като на ниво 2 данък не е удържан следва да се плати 5% данък дивидент в България. (Това облагане на дивидентите при SPY5.L не е специфично за eToro.)

Същият ETF (SPY5) е достъпен и на европейските борси, но eToro не дава възможност на клиентите да го продават на европейските борси.

Правете разлика между капиталова печалба (печалба от поскъпване на актива) и печалба от дивиденти

Има два вида доходи от ETFs:

1) Доход от дивиденти, изплатени от фонда.

2) Доход от капиталова печалба.

При акумулиращите фондове има само доход от капиталова печалба.

При дистрибутиращите (разпределящ дивидент) фондове са възможни и двата вида доход.

Доходът от капиталова печалба не се нарича така в ЗДДФЛ. Той се декларира в таблицата с продажбите на акции, валути и други финансови активи  (приложение 5, таблица 2).

Доходът от дивиденти се декларира в таблицата за получените дивиденти (приложение 8). Но дивиденти се декларират само ако фондът изпаща дивиденти (ако е дистрибутиращ, а не акумулиращ).

Когато ETF, който е акумулиращ, получи дивиденти, тези дивиденти се реинвестират от фонда. Това от гледна точка на инвеститора изглежда като повишаване на цената на дяловете от фонда (броят притежавани дялове от фонда си остава същия). Тъй като в този случай фондът не изплаща дивиденти инвеститорът не декларира получени дивиденти (дивидентите получени от фонда не се разглеждат като получени от инвеститора). Уточнявам това, защото срещнах неправилно разбиране как работят акумулиращите фондове (грешка е да се смята, че броят притежавани дялове нараства при реинвестиране на дивидентите, получени от фонда, и че дивидентите, които акумулиращият фонд получава, се разглеждат като доход от дивиденти на инвеститора - не, това не са доходи на дивиденти за инвеститора, инвеститорът ще има доход от поскъпване на дяловете на фонда, но този доход ще се получи когато инвеститорът продаде тези дялове, не и преди това).

Удържане на данък дивидент по правилната ставка

Ако инвестиционният посредник е коректен спрямо клиентите си се грижи дивидентите от САЩ и Канада да се облагат в тези държави с правилните ставки (withholding tax on dividends) съгласно СИДДО без клиентът да заплаща допълнително за тази услуга. Ако не е - на клиента ще му се удържи повече данък и на практика няма как да си го върне обратно (или ако има - изисква се заплащане допълнително за услугата по връщане на този надплатен данък).

За съжаление при много други държави дивидентите се облагат по по-високата ставка и няма практичен начин да се върнат надплатените данъци (за дребните инвеститори) или е скъпо.

Има и държави, които не удържат данък дивидент (напр. UK) или не удържат данък дивидент, ако става въпрос за ETF (напр. Ирландия). 

Не забравяйте, че удържането на данък дивидент и това, че не дължите допълнителен данък върху дивидентите в България, не ви освобождава от задължението да декларирате получените дивиденти в българската данъчна декларация.

Повече за този проблем писах в следните статии:

Как да разбера колко данък дивидент ще ми удържат?

Защо може да не е добра идея да се инвестира в отделни европейски акции?

Как да не надплащаме за данъци върху дивидентите, удържани в Германия

Синтетични ETFs

При синтетичните ETFs има възможност да се пести от надплащане на данъци върху дивидентите. Но са една идея по-рискови от обикновените ETFs (които купуват реално акции). 

В рекламата на Lyxor S&P 500 UCITS ETF четем:

Разбира се, рисковете са описани с дребен шрифт най-отдолу в документа:


Изводи

Следва да се избягват ИП, които не предлагат възможност за продажба на акции и ETFs на европейските борси (ако смятате да инвестирате в ETFs и е важно за вас да не плащате данък върху капиталовата печалба). Иначе за инвестиция в акции, когато имате причина да не го правите на европейските борси, има смисъл да имате и допълнителен инвестиционен посредник за това, например TastyWorks (ако ви устройват по-големите разходи за теглене на долари, внасянето може да стане през ACAT чрез IB без такса).

Предимството да се инвестира в САЩ чрез ирландски акумулиращ ETF (вместо чрез сащански дистрибутиращ ETF) е, че така се спестява декларирането на дивидентите и няма данък върху печалбата от поскъпването на актива. Но недостатъкът е, че се плаща 15% данък върху дивидента (вместо 10% в случай когато ETF-ът е установен в САЩ).

Следва да се избягват ИП, които не се грижат за автоматичното прилагане на СИДДО по отношение на дивидентите от САЩ и Канада (ако се инвестира в активи, които изплащат дивиденти).

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Как да разбера колко данък дивидент ще ми удържат? (подробно разглеждам как работи удържането на данъка върху дивидентите в различни държави)

Тази статия акцентира основно върху данъка върху дивидентите. Повече по темата за капиталовата печалба (кога не се облага с данък) писах в тази статия:

Инвестиране на пазара на акции без данъци дължими в България - ето как може да стане това

Накратко за данъчното облагане на доходите от акции и ETFs:

Може ли за данъците върху ETFs и дивидентите от акции накратко?

Допълнение: друга гледна точка

Защо трябва да гледаме само облагането на ниво 2 когато определяме дали дължим данък върху дивидента на ниво 3 (в България)? Защо не приемем, че с данъците на ниво 1 реално е обложен не фондът, а неговият действителен собственик (beneficial owner)? Ако приемем това няма да дължим данък в България, защото в чужбина е платен данък с по-голям размер от дължимия в България.

Не знам да има съдебна практика за тази гледна точка или становище на НАП. Ако ви се занимава може да питате НАП, но само след като сте купили такъв ETF и сте получили дивидент от него (защото трябва лично да ви засяга този казус за да имате право да ги питате за него).

Не мисля, че има голям шанс да се разглеждат нещата толкова изгодно за нас.

Важно е как ще се формулира запитването до дирекция ОДОП, може да откажат отговор ако не харесат как е написано

Облагане на дивидентите от ETFs, установени в Нидерландия

Получих оплакване от инвеститор в ETF "TDIV", че за някои от дяловете му има удържан 15% данък върху дивидентите, а за друга част от дяловете - не. Нямам обяснение защо така се е получило.

За облагането на дивидентите от акции при източника

Как да разбера колко данък дивидент ще ми удържат?

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 18 април 2024 *.