Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Кои български банки и доставчици на платежни услуги не дискриминират клиенти, които получават плащания от (и изпращат пари към) борси и търговци за криптовалути? Изгодно ли е да се ползват български търговци и криптоборси?

Актуална информация за това кои български банки и доставчици на платежни услуги не дискриминират клиенти, които получават плащания от (и изпращат пари към) борси и търговци за криптовалути може да намерите по форумите за криптовалути:

За сега iCard държат фронта, може да преведете към iCard евро от вашата банка чрез SEPA превод, после от iCard към криптоборсата. И после по обратния път, евентуално ако решите да продавате. За сега нямам данни българските банки да репресират клиенти превеждащи от/към iCard със SEPA преводи.

Допълнение от 29 декември (коя година?) - клиент на iCard се оплака:

Icard от скоро не са вече онези които познавате.
Запори, блокирани сметки, спиране на преводи към борси и така нататък. Търсете други варианти, ако работите със суми по големи от 1000 лева.
Аз изгорях 15 000 лева, които уж са мои но нищо не мога да правя с тях докато друг непознат на мен човек не реши какво да прави. Ако сте в крипто ви стига за да ги заплюете, та нали това е цялата идея на крито.

Внимавайте с валутните курсове на iCard (около края на тази страница са публикувани), вероятно ще ви е изгодно да ползвате друг метод за обмяна на валута.

По информация на Mitch от Vivid са казали, че няма проблем да се правят преводи от/към криптоборси. Допълнение: Vivid продължава да закрива сметки на клиенти от България, ако все още имате сметка там прочетете в края на статията за Vivid какво да направите (или накратко тук).

Помислете и дали си струва занимавката с минаването през тези обръчи, ако инвестирате малки суми. Надценката при Бонеккс е 1,5%, при водещите борси е ориентировъчно 0,10% (Binance) или 0,16%/0,26% (Kraken Pro) + 2 EUR за два SEPA превода + разходите за закупуване на EUR (ако имате друга валута в момента). 

(За 100 лева не си струва да минавате през обръчите, за 10 000 евро - струва си. За други суми - направете си сами сметката.)

Допълнение: изглежда таксите на FTX са по-ниски от тези на Binance (тарифа) - 0,02% maker fee и 0,07% taker fee, пише че поддържат SEPA. В ретроспекция ползването на FTX беше грешка, борсата се оказа източена.

Binance приемат SEPA преводи (такса 1 евро), може също да ползвате като посредник AdvCash за захранване на евро в Binance.

Новина от 26 януари 2022: Binance вече приемат SEPA през Paysafe. На страницата с таксите за теглене/внасяне не виждам да е посочено колко струва. На тази страница пише, че таксата за внасяне и теглене е 2 евро. И SEPA преводите не работят с Fire (Ireland), Monzo (UK), Revolut (UK), Transferwise (UK).

Допълнение от юни 2022: на сайта на Binance видях, че са пуснали SEPA преводи чрез Bifinity UAB, таксата е 1 евро за приемане на SEPA депозит.

Допълнение от 2024 година: депозирането на EUR чрез Bifinity UAB продължава да работи. Изискват депозирането да се само от сметка на името на същия титуляр. Депозирането със Zen.com е с огромна такса от 1%, но тегленето към Zen.com е без такса.

Потребител на Binance написа, че е успял без такса от страна на Binance да вкара USD с Revolut (предполагам със SWIFT превод).

Ето как може да ви излезе само 1 евро операцията по захранване (източник):

Аз правя ДСК > Револют > сепа превод > advcash > binance
Цялата схема ми коства 1 евро (таксата на advcash) 

Друг метод (източник): 

Има опция в Бинанс за СЕПА чрез Banxa - това е бързо и работещо. От Революта вкарваш в Banxa и ги имаш до час в сметката.

Потребител на iCard сподели:

iCard НЕ приемат входящи преводи в долари, имайте го предвид.

Ето и котки, скачащи през обръчи. Да не кажете, че няма котки в блога ми.

От българските търговци може би Bonex предлагат най-ниска надценка: около процент и половина разлика от борсовата цена (общо спреда е около 3%; корекция - това е стара информация; до 8 февруари 2024 година нямат надценка!). Приемат плащания чрез левов банков превод и на каса при EasyPay (с 10 цифров код). Но не може да го наредите през ePay.bg, въпреки че ползват техен IBAN, не може и онлайн да се плати с 10 цифрен код (само на каса става с този код). 

Допълнение: внасянето/тегленето може да става и в евро, не само в левове.

Бонеккс вече приемат плащания с Phyre, A1 Wallet и Pay by VIVACOM:


Плащанията с дигитални портфейли са моментални и това дава възможност за по-голяма предвидимост на цената, на която купувате криптовалутата (ако няма промяна в цената в рамките на секундата когато плащате купувате на нея).

(Картата им Trastra не е особено изгодна, защото взимат 3% за превалутиране (когато харчите левове и картата ви е в евро). При последното разглеждане на сайта даже не забелязах да я споменават.)

При българската криптоборса Finansiv ще платите такса за сделката 0,75% (или по-малко - в зависимост от размера на сделката) + такса за теглене (0,2% + блокчей таксата). Тоест разликата с Бонеккс излиза 0,55% (при Finansiv е по-изгодно). Ако не съм пропуснал някоя такса.

Прочетете внимателно тарифата. Не съм запознат колко ликвидна е тази борса. Предлагат депозити и теглене с банков превод, EasyPay, ePay (ePay.bg предполагам, а не ePay.com), AdvCash и Payeer (което е странно, защото AdvCash и Payeer предлагат също възможност за обмяна на криптовалута).

Списък с българските търговци и борси на криптовалути може да се намери на сайта на НАП: Публичен регистър на лицата, които по занятие предоставят услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие, и на доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги.

Броят на българските търговци на криптовалути нараства, възможно е към момента когато четете този текст нещата да са се променили.

Ето списък с български търговци, който може и да не е изчерпателен (корекция: не съм го редактирал отдавна, актуалният списък в сайта на НАП се промени значително):

  • Бонеккс
  • Варчев
  • Shitcoins.club
  • Blockchain.bg
  • Vendcrypto.com 
  • Finansiv.com
  • Altcoins.bg
  • Cryptodesk.bg 
  • Bellachain.net
  • СТАНДАРТ ЕООД (www.chainge.bg, CAS-software за управление на криптотерминал за покупко-продажба на биткойн и други криптовалути, https://www.generalbytes.com/en/products/cas-server)
  • Диджитал Асист ООД (Търговията се извършва посредством т.нар. криптомат.)
  • КОСТАНЕРА ЕООД (няма страница в Интернет, пишат, че ползват "Binance Cloud софтуер", може би търгува и държи за собствена сметка и не предлага обмяна на криптовалута на всеки)

Забелязах в списъка на НАП и една криптоборса:

Обърнете внимание на разликата между криптоборса и търговец на криптовалути (търговецът е посредник между борсата и вас като включва в цената надценка когато продава, а когато купува го прави на по-ниска цена от борсовата).

В списъка на НАП има и две зъболекарски фирми, неясно защо (пише "Trezor Hardware Wallet"). 

Revolut също блокира преводите от/към криптоборси?

В тази тема [Reddit]  потребители на Revolut се оплакаха, че SEPA превдите от/към криптоборси се блокират. (По-късно обаче дойдоха отзиви от клиенти, че всъщност преводите минават.)

За картовите плащания от/към криптоборси и търговци нямам достатъчно данни, но тъй като картовите плащания са скъпи няма особено значение дали се блокират или не.

В същата тема пишат и кои алтернативи на Revolut са работещи (за сега): Monese, N26, Buns, Vivid, Wise.

Отзивите са противоречиви.

На 5 май 2021 година потребител на Revolut каза, че е направил SEPA превод към Binance.

На 8 май 2021 година потребител на Revolut разкри как може да се праща SEPA превод през Revolut към Binance:

Здравейте

Ако някой има проблем с пращане на € със Сепа трансфер от Revolut към Binance да пита тук, както каза Вальо dark pattern или умишлен bug има в Револют ако се следват 100% данните от Binance за депозиране със Сепа трансфер, открихме го днес след неуспешен опит и след това успешен

Ако се следват данните по Байнанс графата GBP в Револют трябва да се смени с €, ако се направи изчезва линията с REF NR, а без реф нр не минава трансфера, т.е запазваме GBP, попълва се четири цифрения реф нр и трансфера си минава в € 😁 за секунди без такса

На 11 май 2021 година потребител на Revolut се похвали:

днес направих SEPA превод в € от Revolut към Binance, мина без проблем за минути

На 15 май 2021 година потребител на Revolut сподели:

аз днеска например преведох 100 Евро към бинанс

Има риск от Revolut да ви искат извлечения от криптовалутните борси, ако ги ползвате за преводи от/към такива (писах тук повече за това).

Wise не работи с Binance, но работи с регулирани в ЕС и UK криптовалутни борси (само за получаване от борсите или и за изпращане?)

Проверих дали работи изпращането към Binance (Bitfinity UAB) - излиза съобщение за грешка, че не може да се изпрати превод към този получател. За обратното пише изрично, че не е възможно. Но са уточнили, че може да се получават преводи от криптовалутни борси, регулирани в ЕС и UK:

You can receive money to your Wise account from a platform that deals with cryptocurrencies — as long as the platform is regulated and/or supervised in the EU or UK.

Note: we're not able to receive any payments from Binance.

Преди имаше текст, който са махнали:

You can't send money to a cryptocurrency platform. 

За да разберете дали преводите към борсата, която ви интересува работят, започнете процедурата по изпращане (изберете сметката в евро и натиснете бутна Send) и когато стигнете до този момент ще видите съобщение за грешка (ако не е възможно изпращането):

Пишете в коментарите дали сте успели да ползвате Wise за захранване на борси, регулирани в ЕС и UK.


Коментари

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Interactive Brokers през 2021-2022-2023-2024 година - впечатления и съвети

Стария ми акаунт го закриха, защото не го захраних (ползвах други ИП). Но тази година махнаха месечните такси, което прави Interactive Brokers привлекателен за много потребители.