Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Trading212 - инвестиране „без комисионни“ в акции, къде е уловката?

Това, което най-напред трябва да проверите когато се натъкнете на инвестиционен посредник с ниски такси е дали автоматично се прилага СИДДО за дивидентите като се удържа данъка върху дивидента по съответната ставка.

При eToro (един от основните конкуренти на Trading212, който се бори за клиенти на българския пазар) инвеститорите в акции и фондове, изплащащи дивиденти, са прецакани: На клиентите на eToro от България се удържа данък дивидент 30% вместо 10% (както е съгласно СИДДО) - за акциите от САЩ. 

(Редактирам статиите в блога след като излезе нова информация и старата не е актуална, затова изгледат малко хаотични, с много задрасквания и допълнения с различни цветове, но най-важното съм го сложил най-отгоре.)

Trading212 ползват „под капака“ Interactive Brokers, би трябвало удържаните данъчни ставки на дивидентите (withholding tax rate on dividends) да са същите, каквито са за клиенти на Interactive Brokers. 

Особеностите на Trading212 са основно:

  • Няма такса теглене от страна на Trading212 когато ползвате SEPA. Може да изберете банка или доставчик на платежни услуги, който няма такси за SEPA  преводите  напр. Vivid money, Revolut. Желателно е да не ползвате друг метод освен SEPA (може да има такси при ползване на дебитни карти и други усложнения). Трябва да се заобикалят като се подбере банка или финтех компания, която позволява евтини SEPA преводи към банката на Trading212, установена в UK. За нови клиенти проблемът е решен, защото банката на кипърския им клон е в ЕС (Германия). Допълнение от юни 2023 година: Trading 212  UK Limited (великобританската фирма на Trading212) вече има сметка в банка от Германия. Затова няма проблем при ползване на български банки за захранване на (теглене от) сметка при великобританската фирма на Trading212.
  • Таксите за превалутиране при покупка/продажба на активи във валута, различна от базовата. Трябва да се заобикалят като се търгуват само активи в базовата валута (евро). Алтернативно може да инвестирате чрез ирландски ETFs в акции от САЩ, така получавате диверсификация, заобикаляте таксата за превалутиране и няма данък върху капиталовата печалба, ако продадете чрез европейска борса.
  • Бих избягвал сделки за продажба извън работно време на борсата и бих избягвал сделки с частични акции за да се увеличи вероятността продажбите да минат през Xetra или друга европейска борса, а не извънборсово (където не важи изключение за данъците). Но това е важно само за акциите, които изобщо имат шанс да минат през сегмент на борса, която е регулиран пазар. Корекция: последно време продажбите минават на OTC, не съм чул някой да се е похвалил, че са минали борсово.
  • Иначе за инвестиране на дребни суми месечно Trading212 няма по-изгодна алтернатива (за потребители като мен - живеещи в България). За дребни суми е подходяща тази стратегия - купуване на дялове от SXR8 или VUAA месечно и после като се натрупа по-голяма сума продажба и теглене, прехвърляне на парите в Interactive Brokers (или друг ИП, където може да се зададе със сигурност поръчката за продажба да мине през желаната борса) и покупка там.
  • Вече дават добри лихви за свободните средства по сметката (конкурентни спрямо IB) и споделят лихвите от отдаване назаем на акциите с клиента (подобно на SYEP на IB).
  • От 15 февруари 2024 година ще активират функция за прехвърляне на активите от/към други инвестиционни посредници.

Ако някой много иска да разбере може да купи малък брой акции и да чака да види колко ще бъдат дивидентите. За акциите от САЩ ставката е 10%, техен клиент получил дивидент потвърди.

За ирландските ETF-и мисля, че няма да има проблеми - дивидентите им се облагат с 0% в Ирландия. С ETF-ите и акциите, които не изплащат дивиденти - също не очаквам проблеми (няма дивидент - няма данък върху дивидента). Основният недостатък на ирландските ETF, инвестиращи в акции от САЩ е това, че ставката за дивидентите е 15% (договорена с Ирландия) вместо 10% (договорена с България), подробно обясних защо се получава така в следната статия:

Каква е логиката на облагането на дивидентите при инвестирането чрез ETFs

Предимството на ирландските ETF, инвестиращи в акции от САЩ е това, че при продажба няма данък върху капиталовата печалба (ако се продадат чрез европейска борса).

На теория има риск в произволен момент от време размерът на удържания данък върху дивидента да се промени без предизвестие. Защото са си сменили фирмата, която държи акциите, например (с някоя в друга държава, с която съответната държава има СИДДО по друга ставка).

Такъв беше случаят с Admiral Markets - ставката по дивидентите се променяше (вижте тази статия). 

Но не смятам, че с Trading212 ще се случи нещо такова, те са вързани за Interactive Brokers и ми се струва малко вероятно да се преместят другаде.

Ако сте купили акции и получили дивиденти (чрез Trading212) - пишете в коментарите колко е била ставката, с която са ви ги обложили и в коя държава сте декларирали, че сте данъчно задължени.

За клиентите от UK четох по форумите, че за дивидентите от САЩ се прилага коректната данъчна ставка от 15% съгласно СИДДО между USA и UK.

Отговориха на запитването ми - за българи също се удържат 15%, въпреки че съгласно СИДДО между САЩ и България ставката е 10% - ние сме договорили по-ниски данъци със САЩ. Което ги прави една идея по-неизгодни от Revolut, където удържат 10% коректно (но аз не бих им се доверил заради честото блокиране на сметки и гонене на клиенти).

В момента всички които си създават нов акаунт могат да търгуват със реални акции без лост чрез 'Invest' акаунта си.

Всички инструменти в 'Invest' са свободни за търговия за българи.

Ние нямаме скрита такса която взимаме при превалутиране защото то се извършва от съответната банка чрез която се внася/изтегля.

За превалутирането при търгуване с инструменти в различна от базовата валута използваме сегашния обменен курс без надценка.

За Американски данъци можете да подпишете W-8BEN форма, която ги намалява от 30% на 15%.

Отговориха ми грешно. Клиент на Trading212 ми прати тази снимка на екрана, където се вижда, че са удържали 10% данък. Брутната сума на дивидента е $0,233. Разликата до $0,21 е приблизително 10%. Но реално са удържали повече проценти, защото е закръглено до цент.

Зададох им още уточняващи въпроси, чакам отговор (какви данъци върху дивидента се удържат за акции от други държави и други). (На такива въпроси не очаквайте отговор.)

В Reddit намерих коментар по темата:

Most countries, [the UK, HK and Singapore being notable exceptions] levy withholding tax (WHT) on dividends paid to non-residents. The UK has an extensive treaty network, but that normally only reduces the rate to 15%. Inside an ISA, and most SIPPs, the WHT is lost.

Note that the US is one of the few countries that will apply [subject to a W8-BEN] the treaty rate at source - a lot of other countries make you apply for a refund. Have fun getting the refund out of Spain, for example.

Note also you can't escape the treaty rate of WHT by investing via a fund - all those Irish ETFs still suffer 15% WHT on dividends earned in the USA, Germany, France, Japan etc. You just don't see it - it goes through the tax line as a cost, but it doesn't form part of the expense ratio.

Ако инвестирате в инструменти, които не изплащат дивиденти (акумулиращи ETF-и и други) този проблем не ви засяга.

Trading212 предлагат два вида сметки - "Invest" и "CFD". Разчитат, че по-неопитните ще се залъжат да си отворят сметка "CFD".

Притесняваме ме това, че някои ETF-и ги има само във вариант на лондонската борса, а тя не отговаря на законовите изисквания за да е изключена от данъчно облагане върху капиталовата печалба (печалбата от разликата между цената на придобиване и продажната цена) когато продажбите се правят от физическо лице и тези продажби не са търговска дейност по занятие.

Разбрах от тази публикация в техния форум (архив), че trading212 ползва "под капака" InteractiveBrokers и би трябвало ставките на данъците върху дивидентите по тази причина да са еднакви.

При InteractiveBrokers има възможност да се върнат надплатените данъци в Германия, Швейцария и Франция (услугата за това е скъпа и не работи за малки суми), при Trading212 такава възможност няма, но може да заобиколите проблема като избягвате акции от такива държави, където има надплащане на данъци или инвестирате чрез ETFs, при което не се надплащат данъци.

Как да не надплащаме за данъци върху дивидентите, удържани в Германия

Защо може да не е добра идея да се инвестира в отделни европейски акции? 

Как е възможно да предлагат нулеви такси и комисионни?

Във форума си признават, че най-много печелят от клиенти, които търгуват с CFD.

Част от клиентите, които са дошли заради изгодния Invest акаунт, решават да ползват и CFD акаунта, който е особено печеливш.

Друг източник на печалба е отдаването под наем на акции. „Под капака“ ползват Interactive Brokers и за това.

Ако сте клиент директно на Interactive Brokers ще ви плащат за да отдавате под наем акциите си. Но ще имате комисионни. Не ми е известно дали е по-изгодно да плащате високите комисионни и такси на IB, но да получавате приход от отдаване под наем на акциите в сравнение с това да ползвате Trading212 без такси, но да не получавате приходи от отдаване под наем на акциите.

Корекция: вече в Trading212 споделят приходите от отдаване назаем на акциите с клиентите, подобно на SYEP на IB.

Stock Yield Enhancement Program

IBKR pays you 50% of the income it earns from lending the shares.

The program is available to eligible IBKR clients1 who have been approved for a margin account, or who have a cash account with equity greater than USD 50,000.

Тук някой коментира преди 3 години, че давали 35% годишна лихва за отдаване под наем на акции. Това ако е вярно е добър доход.

If you loan out something with high short interest, then the money can really add up. IB charges like 75 percent per annum now to short SHLD, so bag holding long dogshit SHLD can have a fair return that way, since you get to pocket 35 percent a year in borrowing fees.

Изглежда прекалено хубаво за да е истина, може би само за по-лошите акции процентите са толкова големи.

Освен това печелят и от клиенти, които правят сделки с активи, които се търгуват във валута, различна от базовата валута по сметката (тези клиенти плащат такса за обмяна на валута 0,15%).

Допълнение: за някои акции само дават лихви по SYEP и не са толкова големи.

Такси за теглене и внасяне

За внасяне е желателно да ползвате банков превод от банка, която не налага висока такса за превода. От началото на 2021 година според тарифата на българските банки има по-висока такса за преводите в евро, защото UK (където е банката на Trading212) е извън ЕИП (в тарифата на банките цената за банкови преводи от/към държави извън ЕИП е по-висока). Клиент на ПИБ се похвали, че е минал между капките - въпреки, че по тарифа трябва да го одерат с висока такса е платил на цената на левов превод. Банков превод през Revolut също е изгодно.

Чакаме да пуснат SEPA директен дебит, за сега виждам на сайта им само старата банкова сметка като опция за захранване по банка. С дебитни карти не е изгодно, 0,7% такса след надвишаване на 2000 GBP. 

Клиенти на ДСК и ПИБ се похвалиха, че са минали между капките - платили са като за SEPA превод за банковите превод към Trading212 в началото на 2021 година. Нямам официално потвърждение от банките.

Клиенти на Уникредит Булбанк се оплакаха, че банката третира SEPA плащанията от/към банки в UK като плащания от/към банки извън ЕИП и затова взима по-високи такси.

С финтех компаниите плащанията минават като SEPA изгодно.

Допълнение: за нови клиенти няма проблем със SEPA преводите, защото банката на кипърския клон (където се регистрират новите клиенти) е в ЕС. Аз съм още на клона в UK и нямам проблем със SEPA към Vivid Money (направих малко теглене за тест, нямам такси). Измислица на българските банки е да взимат по-високи такси за SEPA преводи от/към банки в UK.

Подробно разгледах проблема в тази статия: 

Липсва официален коментар от българските банки за това дали може да се правят SEPA преводи (на цената на левов превод) към банки в UK

Допълнение от юни 2023 година: Trading 212  UK Limited (великобританската фирма на Trading212) вече има сметка в банка от Германия. Затова няма проблем при ползване на български банки за захранване на (теглене от) сметка при великобританската фирма на Trading212.

Такси за превалутиране

От април 2021 година ще въведат такса превалутиране от 0,15%. Това е много. Ако правите големи сделки и сравняваме с Interactive Brokers. Иначе за дребни инвеститори правещи малки сделки Trading212 си остава конкурентен.

За сравнение: при eToro има такси за превалутиране (0,5% или 1,5%), но не при получаване на дивиденти, покупка и продажба на активи, а при внасяне и теглене от сметката (когато това става във валута различна от USD).

Тази такса ще се плаща когато се купува/продава актив, който е деноминиран в друга валута, а също и при получаване на дивиденти (и други приходи - corporate actions) в друга валута. 

Може да избегнете таксата като просто не купувате активи деноминирани в друга валута (има ETFs деноминирани в евро, чрез които може да инвестирате в акции от САЩ и други държави). Ако инвестирате чрез ETFs, търгувани на европейски борси, няма да имате и данък върху капиталовата печалба.

Тема в техния форум по този въпрос: Introduction of FX Conversion Fee

Забелязах и един бъг, който обещаха да оправят (9 март), но не са оправили.

Това означава, че не може да сложите лимитирана поръчка на по-ниска цена с цел да купите нещо с по-голямата част от парите по сметката си. Изчисляват лимита на база текуща пазарна цена, а не на база цената на лимитираната поръчка.

Допълнение от 15 януари 2021: Успях да направя една поръчка в размер над 95% от свободните средства на демо, но при повторен опит пак излезе съобщението за грешка. Все още не са оправили този бъг, въпреки че обещаха да го оправят преди много време.

Исках да разгледам как изглежда интерфейса при теглене и какви възможности излизат при натискане на бутона за теглене. Излезе ми това съобщение:

Допълнение: вече ми позволява да тегля (след като си дадох PDF извлечение от банковата сметка с адрес за верификация):

Обърнете внимание как пита за IBAN. Това е защото захранването го правих с банков превод SEPA, а не с карта (избягвайте захранването с карта).

Като документ за адрес приемат и извлечения от банкова сметка във формат PDF от онлайн банкирането. Не трябва да се разпечатва и снима, директно в PDF формат се тегли и се изпраща както е изтеглен файла, без модификации. Трябва да има адрес на него. За съжаление не всички банки слагат адрес в PDF файловете, които могат да се теглят през онлайн банкирането. В извлеченията на ПИБ има адрес, приеха такова когато им го пратих.

Може да снимате и хартиено банково извлечение с адрес, но трябва да е отпечатано от банката, а не с ваш принтер. Няма да го приемат, ако се усъмнят, че сами сте си го разпечатали.

Какви други документи за адрес приемат може да видите на тази страница

При сметка „CFD“ (която има редица недостатъци и не я препоръчвам) има възможност да се избира дали да може да се създава повече една позиция за един инструмент или да се усреднява.

 
При сметките тип „Invest“ (която е при по-добри условия - сделките се правят без лост, съответно няма и разходи за поддържане на позицията, няма и такси/комисионни). Но там тази възможност за избор я няма и акциите от един вид се слагат в една позиция (в един кюп). От това има интересни следствия във връзка с декларирането на акциите. Накратко:
 

Защо не може просто да махнем третия ред от 15 акции и да декларираме двата реда с по 10 акции? Подробно обясних проблема тук: Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Някои сделки може да минават извънборсово и това да води до данъчно задължение

Аз бих избягвал да правя сделки с частични акции (fractional shares) и бих избягвал да правя поръчки различни от пазарни.

Защото не искам сделките ми да минават извънборсово. Поради начина, по който е формулирано изключението за данъчно облагане на капиталовата печалба, е възможно да се тълкува закона по такъв начин, че сделките на акции, които принципно се търгуват на европейска борса, но са направени извънборсово, се облагат с данък.

Ако пише, че “Trading Type” е “Traded on a Trading Venue (TOTV)” - значи сделката е минала през борсата.

Тема в техния форум: Traded on a Trading Venue (TOTV).

Някои сделки може да минат през gettex или по друг извънборсов начин, ако се правят извън работното време на борсата.

Не съм сигурен дали от данъчна гледна точка се третират по същия начин като при продажба на Xetra (дали ще се дължи данък или не).

Бих избягвал сделки за продажба извън работно време на борсата и бих избягвал сделки с частични акции за да минават продажбите през Xetra (с по-голяма вероятност) или друга европейска борса, а не извънборсово, където не е ясно дали важи изключението за данъци.

Няма гаранция, че сделката ще мине борсово дори и когато правим сделки с цели дялове и през работно време на борсата.

Клиент се оплака:

Вчера продадох 1 дял от Apple (APC) Xetra с limit order и зададена цена (Т212). Поръчката мина през OTC, така че routing-a им за покупко/продажба е доста неясен. Ако смяташ да инвестираш дългосрочно, просто използвай IB и разпределяй сумите на 1-6 месеца, за да намалиш загубата от таксите.
Друг клиент каза:

Имам следното питане, тъй като не мога да преценя какво да направя в този случай. Използвам Trading212 от скоро само и единствено за закупуването на ETF на Xetra борсата.

Тъй като съм сложил "сума" вместо "брой акции" при закупуването транзакцията е минала OTC (Извънборсовa).

Та не мога да намеря точно и ясно инфо дали след 10 години да кажеме ще дължа данък 10% върху печалбата само заради това, че е минало извънборсово?

И дали ако ще дължа не е по-добър вариант да продам в момента всичко (горе долу парите са си едни и същи сега/по време на покупката) и след това да ги закупя отново като въведа точен брой акции?


От отговора и другата натрупата информация става ясно, че value orders (такива, които са за определена сума, а не за определено количество акции) минават със сигурност OTC. Но ако пуснете лимитирана поръчка с цял брой акции/дялове има шанс да мине през борсата, а не OTC. Но няма гаранция, че ще мине през борсата!

Допълнение: не разчитайте да мине на борса дори и да зададете цял брой акции/дялове. Скоро не съм чувал някой да се е похвалил, че сделката е минала борсово.

Trading212 ползват smart routing, който няма как да се изключи по желание на клиента:


Особености на ваденето на справки за данъчни цели

Чудил съм се на платформата им, единия начин за пълна информация дали сделките са минали през борса или извънборсово е да се търсят електронните писма, където са данните за покупките и продажбите.

В CSV справките липсват данни за това.

Как излизат дивидентите не знам, нямам дивиденти в тази платформа. За дивидентите ни трябва информация за удържаните данъци в чужбина. Проверете в коя справка излизат и в краен случай ще се наложи да правим снимки на екрана (или "печат" в PDF на това, което се вижда в браузъра).

"Печатът" в PDF през браузъра не работи коректно при опит да се "напечатат" данните от изгледа със сделките. За всяка отделна сделка трябва да се цъка на сделката и да се прави отделен "печат" на PDF. Само така ще се вижда дали сделката е минала борсово или не (в някои случаи това е важно за данъчни цели).

В електронните им писма има много дълги редове на таблица и някои колони не се виждат, трябва да се намали шрифта за да излязат (поне при мен в Proton mail е така). Нужно е да се виждат всички колони, защото в колона в дясната част "Execution venue" пише дали сделката е минала борсово или OTC.

Заглавието (subject) на електронните писма, където са сделките, е "Contract Note Statement from Trading 212".

Дивидентите не съм сигурен с какъв subject идват, дали в Monthly statement или си имат отделен тип справка.

Допълнение: вече имат секция Documents, късно я забелязах.

Там липсва годишен отчет (annual statement) за 2021 година, но имам за 2022. Не мога да коментирам за съдържанието му, защото през 2022 година нямам сделки. Има и документ за притежаваните активи към определена дата (confirmation of holdings).

Възможно е в някои справки да ви излизат суми в евро за сделки в долари. Тогава тази информация е подвеждаща. Трябва да намерите къде е написана цената на придобиване в долари и продажната цена в долари (и съответните дати на сделките) за да може коректно да си декларирате притежаваните акции и капиталовата печалба.

Пример за подвеждаща информация:

Данните в евро са непотребни за попълването на данъчната декларация в този случай, трябва да влезете в раздела с историята на сделките и да намерите колко са били съответно цените на придобиване и продажните цени в долари (и датите на тези сделки).

Ето как изглежда тази справка:

ЗДДФЛ не допуска таксите и комисионните да участват във формиране на данъчната основа. За данъчни цели се взимат цените в долари в подобен случай.

Може да си "напечатате" в PDF тази информация и да си я пазите за справка.


Малък брой акции от Америка и други държави извън Европа са достъпни през Trading212 за търгуване в евро на европейските борси

Trading212 пусна акции на компании от САЩ, търгувани в евро на европейски борси - това дава данъчно предимство на българите в България

Предимството да се ползват европейски борси за акции от САЩ и други държави е това, че не се прави превалутиране (няма такса за превалутиране), обаче много често цените в евро са по-лоши на европейските борси (в редки случаи са по-добри). Това отклонение е по пазарни причини (няма как на практика цените на всички борси да са напълно еднакви).

Ограничение за размера на поръчките?

Изгледайте това видео за подробностите. Но ако просто инвестирате в индексни фондове дългосрочно - това не знам как може да ви засегне. Ако инвестирате в разни акции като GameStop - тогава не знам... И дали важи за сделки на маржин (CFD) или само за акциите? Но това мен не ме засяга, аз със CFD-та нямам намерение да се занимавам, спекулирано с лост обикновено води до загуби.

 

Допълнение от 2023 година - вече има мултивалутни сметки

Вече може да се депозира и тегли в друга валута, различна от базовата. А за сметки Invest сметката е мултивалутна с такса за обмяна на валута от 0,15%.

Това, че въведоха мултивалутни сметки е хубаво, проблемът е, че таксата от 0,15% е голяма (при сделки над $1333,33 излиза повече от $2 - колкото е таксата при IB за обмяна на валута; в някои случаи обмяната на валута в IB е без такса - когато е инициирана автоматично - в резултат на изпълнение на поръчка; това важи само в унгарския клон на IB).

Но за малки сделки Trading212 продължава да е по-евтин от IB в някои случаи.

Аз предпочитам Interactive Brokers, защото не правя малки сделки и лихвите, които ми плащат за отдаване назаем на акции (Stock Yield Enhancement Program) превишават таксите и комисионните, които плащам. Но това е специфично за моя стил на правене на сделки, ако правите голям брой сделки или те са с малък размер тези лихви няма да компенсират таксите и комисионните, тогава има смисъл да ползвате Trading212.

Корекция: вече в Trading212 споделят приходите от отдаване назаем на акциите с клиентите, подобно на SYEP на IB.

За лихвите писах в тази статия: Как се декларират и облагат лихвите от Trading212?

Допълнение от 2024 година

От 15 февруари 2024 година ще активират функция за прехвърляне на активите от/към други инвестиционни посредници.

Това ще даде възможност да се избегне продажбата извън регулиран пазар (и облагането) на някои активи, след натрупване на позиции в ETFs ще може да се прехвърлят към IB (или друг ИП) и да се продадат там на регулиран пазар по смисъла на закона (но се плаща комисионна за продажбата при IB, което оправдава такава продажба само за случаи когато се пести данък).

Въведоха високи лихви за свободните валутни средства по сметките и споделят приходите от отдаване назаем на акции (подобно на SYEP на IB).

Trading212 имат ефективен валутен курс 1,9529, на който купуват еврото (това е при отчитане на таксата от 0,15%). Таксата им от 0,15% по принцип е голямо когато става въпрос за обмяна евро-долар, но за лев-долар и лев-евро не е толкова зле. Обмяната на валута не се предлага като самостоятелна услуга, а е само за клиенти, които ги ползват за инвестиции. Имам отзив от клиент, че са му продали евро на ефективен курс 1.9562 (това е съвсем малка надценка спрямо фиксинга). Това ги прави изгодни когато имате левове и искате да купите евро за да инвестирате в акции, търгувани в евро.

Базова валута на сметката

Въпреки, че сметката вече е мултивалутна има базова валута. В нея се превалутират автоматично дивидентите.

What happens to proceeds from dividends and other corporate actions?

Dividend payments will continue to get credited in your primary currency. Dividend payments will remain exempt from the FX fee.

Аз бих избягвал да имам сметка с основна валута (базова валута) различна от евро.


* * *


Коментари

  1. 99% от средствата ми там са в акумулиращи ETF. Получил съм дивидент от един Fractional Share от САЩ, не ми е начислен никакъв данък и даже е закръглено с един цент нагоре :) . Важно е да се отбележи обаче, че Fractional Shares се търгуват Over-The-Counter с дъщерната компания на Trading212, за тях също така няма Limit Orders и Take Profit / Stop Loss. Тоест и дивидентите идват от там.
    Дъщерната компания на Trading212 e регистрирана в България, какво означава това за данъчните закони - не мога да кажа.

    Всъщност Over-The-Counter trade e възможно да се случи и в други случаи, по принцип има Smart Routing система, но се случват и ексцесии. Добре е да не се ползват Market Orders, особено на неособено ликвидни активи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Българската им компания има ли изобщо някаква роля, освен да я ползват във връзка с другия техен сайт trader.bg?

      Доколкото знам клиентите, ползващи услугите им през Trading212.com имат договор с UK-ската им фирма.

      Изтриване
    2. В тази тема дискутират този проблем: https://www.elitetrader.com/et/threads/interactive-brokers-and-registration-of-shares.298398/page-3

      "W8-BEN only for US stocks. When you hold stocks from suisse you must ask suisse tax authorities to pay you back difference. My country (Slovakia) has tax agrement with Suisse to take only 15% from dividend the same with Germany. When you hold german stocks they will take you from dividend25% + solidarity surcharge of 5.5% total 26,375% from dividends you must ask Bundeszentralamt fur Steuern to pay back the difference"

      Аз бях останал с впечатление, че коректната ставка се удържа автоматично за германски акции. Ако трябва да се прави това нещо (да се иска връщане на данъци от германските данъчни служби) дали няма да е по-изгодно просто да се купи някой акумулиращ ETF и да се надяваме, че организаторът на данъчното планиране е уредил нещата (каква е ставката по СИДДО между Германия и Ирландия?).

      Изтриване
    3. "и да се надяваме, че организаторът на данъчното планиране е уредил нещата"

      Проучих този въпрос, статия по темата.

      Изтриване
  2. Този въпрос е интересен, но не си дал отговор на него.

    "Това за сегрегацията и кредиторите е притеснително. Има ли подобни условия при сериозните ИП като Interactive Brokers?"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И в общите условия на IB гледах текст на подобен адвокатски английски, пак с подобни термини.

      Не съм сигурен дали при IB гаранциите срещу отнемане на акции от други кредитори са по-големи или същите и за кои пазари важи това.

      Може да важи само за акциите, търгувани на някои от борсите, не за всички.

      Изтриване
  3. данък дивидент от френска компания - 28% т.е. спогодбата не я зачита, акциите са в пул. имах намерение да инвестирам в швейцарска компания, но ако ще се прилага 35% при дивидент, а не 10%, то тогава ще пропусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От Interactive Brokers упорито мълчат за ставките, само за някои държави ги разкриват (за САЩ и Канада е ясно, че прилагат СИДДО автоматично, за Франция е известно, че предлагат услуга за връщане на надплатените данъци на абсурдно висока цена: https://ibkr.info/article/3046 ).

      Trading212 ползва "под капака" Interactive Brokers, така че може да се очаква условията за облагането на дивидентите да са едни и същи.

      За Швейцария предполагам, че ще дерат с най-високата ставка (35%), ще се радвам, ако грешка, но едва ли.

      Само препродавачите на Saxo Bank като Елана знам да препродават и услугата на Globe tax за връщане на надплатени данъци (нещо от порядъка на 20-35-50% е таксата, точно колко е вижте тук: https://globaltrader.elana.net/bg/more/tax-recovery-globe-tax/ ).

      Общо взето е среиозно дране. Предполагам, че през акумулиращи ирландски ETF-и може да се постигнат по-малко разходи за връщане на надплатени данъци: https://redtapepayments.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

      Изтриване
    2. Тези 20%-35% са подвеждащи, реално са повече заради минимумите.

      Сметкнах 53% за 600 долара дивиденти годишно. Общо взето половината от възстановените данъци заминават за такси за връщане на данъците...

      https://globaltrader.elana.net/bg/more/tax-recovery-globe-tax/

      Като добавим и годишните разходи за ползване на този ИП (такси върху активите - „попечителство“, такси за сделките и други) не е особено изгодно да се ползва само защото предлагат някаква услуга за връщане на надплатени данъци.

      За акции от САЩ - още по-малко са изгодни, защото нормалните ИП нямат допълнитлени разходи за да се удържа 10% данък дивидент за българи (колкото е според СИДДО).

      Изтриване
  4. За Елана знам, те са ми първият брокер. Но по всичко личи, че дори при самите Saxo нещата не са коректни и ти предлагат услугата през Globe Tax....

    ОтговорИзтриване
  5. При цели дялове пак минават някои на OTC, не е ясно дали е проблем за данъците...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 18 април 2024 *.