Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Липсва официален коментар от българските банки за това дали може да се правят SEPA преводи (на цената на левов превод) към банки в UK

Клиенти на български банки се похвалиха, че са успели през 2021 година да наредят SEPA преводи на цената на левов превод към банка в UK (обслужваща Trading212).

Допълнение от юни 2023 година: Trading 212  UK Limited (великобританската фирма на Trading212) вече има сметка в банка от Германия. Затова няма проблем при ползване на български банки за захранване на (теглене от) сметка при великобританската фирма на Trading212.

Но официално банките не коментират това.

Официалната позиция на ПИБ за сега е, че преводите към Великобритания се заплащат по цените за превод извън ЕС (т.е. със значително по-високи такси). На моето запитване не отговориха.

Уведомление във връзка с Brexit

22.12.20


Уважаеми клиенти,

Във връзка с оттеглянето на Обединеното кралство (Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия) от Европейския съюз (т.нар. „Brexit“) и изтичане на 31.12.2020 г. на „преходния период“, в който правото на ЕС продължи да се прилага спрямо Обединеното кралство, считано от 01.01.2021 г. Обединеното кралство ще се третира като трета страна, т.е. страна извън Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Предвид това, от 01.01.2021 г. всички плащания към/от Обединеното кралство, без значение от валутата на плащането, ще се обработват и изпълняват като плащания към/от страна извън ЕИП, като ще се прилагат и съответните позиции от Тарифата за такси и комисиони за индивидуални и бизнес клиенти, съответстващи на плащания към/от страни извън ЕИП.

Но клиенти на ПИБ и ДСК се похвалиха, че са минали между капките в началото на 2021 година (изпратили са пари в банка от UK на цената на левов превод).

По информация в Уикипедия банките от UK все още работят със системата SEPA, но има технически подробности (налага се ползване на BIC код):

The United Kingdom, which has withdrawn from the European Union, but will continue to participate in SEPA payment schemes as a non-member with exceptions, such as BIC required.

От Trading212 коментираха, че работят по въпроса за въвеждане на платежен метод, който да работи със SEPA и българските банки. И междувременно клиентите могат да вкарат валута на стойност до 2000 GBP по сметката си без такса с другите платежни методи (след това - 0,7%). Но аз не бих ползвал другите методи за внасяне, обясних защо в тази статия.

Let me start by saying that we absolutely understand what you mean - actually, even some of our own colleagues are experiencing a similar difficulty. 

Our best advice for the moment is to consider using card transactions. There is a small fee for them, but it is considerably less than what the bank is charging you for bank wire transactions. Please find more information on that here.

In the meantime, we are looking for ways to facilitate SEPA transfers and we hope to be able to offer them quite soon.

Напомням, че Trading212 въвеждат такса за превалутиране при покупки, продажби и получаване на дивиденти, която ги прави не особено изгодни за акции, търгувани във валута, различна от базовата валута по сметката (евро).

Някои финтех доставчици на платежни услуги все още предлагат изгодни цени за преводи в евро до UK. 

Клонът на Trading212 в Кипър има сметка в Германия, но клиентите, които все още са към великобританския клон, продължават да захранват към сметката в UK.

Допълнение: клиент на ДСК сподели, че са му взели 1 лева за превода, въпреки че според тарифата пише, че таксата е минимум 20 евро.

Допълнение: клиент на Уникредит булбанк сподели, че са му взели висока такса за превод към UK (COUTGB22):

Вземат като за превод към трета страна. Захраних UK сметка на еторо през УНИКРЕДИТ. Чарджиха ме 30+ лева.

Допълнение: клиент на Уникредит булбанк сподели, че са му взели високата такса за превод от UK (банката на Binance):

Пуснах SEPA превод от Binance към Булбанк и превода дойде като валутен от UK, съответно Булбанк ме чарджиха ~13лв. Това колко нормално е? SEPA не трябваше ли да е с някаква минимална такса, примерно 1 евро? Някой има ли предположения какво се случва?

В тази статия авторът твърди, че подобна политика на банките не е законна и нямат право да събират по-висока такса за преводи в евро, ако преводът става по SEPA. 

Клиент на ДСК се похвали (месец юли 2021), че банката не го дере с по-висока такса за SEPA преводите към UK:

началото на месеца през ДСК, пак си взе 1 лв такса превод.

Друг клиент на ДСК също се оплака, че ДСК дере с по-висока такса за EUR преводи до банки в UK:

До скоро ползвах SEPA преводи на ДСК за 0.51евро на трансакция, но сега забелязвам, че таксата е променена на  20 евро. Очевидно, операциите вече се таксуват като превод към трета страна, тъй като набирателната EUR сметка на Reinvest24 е в UK банка.

ПИБ беше въвела такса за входящи преводи от ЕИП по депозитни сметки в евро, но тази такса отпадна.

В тарифата на TBI Bank пише, че разграничителният критерий е SEPA (а не ЕИП - както е в тарифата на други банки). Затова би трябвало ако я спазват SEPA преводите до UK да се третират като SEPA преводите до европейските държави. (Коментари във Фейсбук.) Но питайте първо банката дали разрешава преводи до този IBAN, защото има случай да отказват преводи към Interactive Brokers.

През 2023 година клиент на банка ДСК се оплака, че са го одрали с голяма такса за SEPA превод до банка в UK:

Здравейте как зареждате в традинг212 с по малки такси вчера заредих чрез банков превод от ДСК и на 500 евро имах такса 39лв 

На 1 юни 2023 година забелязах, че  Trading 212  UK Limited вече има сметка в германска банка, поради което няма проблем със SEPA преводите от/към български банки.


Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 29 април 2024 *.