Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Защо може да не е добра идея да се инвестира в отделни европейски акции?

При инвестирането в акции, които изплащат дивиденти основния проблем са данъците за дивидентите и особено това, че при някои акции се плаща ставка по-висока от тази, която е договорена съгласно СИДДО (и после който може се оправя с взимането обратно на надплатеното - малките риби оставят нещата така, другите плащат таксички на фирми за връщане обратно на надплатени данъци).

В някои случаи ИП успява да ви предложи без допълнително заплащане от ваша страна да ви се удържи правилната ставка. Например акциите от САЩ и Канада. В други случаи съответната държава няма данък дивидент (UK, Hong Kong) или максималната му ставка (или тази по подразбиране - когато няма СИДДО) съвпада със ставката по СИДДО с България (Netherlands, 15%).

Обаче в други случаи - например германски акции - ви дерат с около 26% вместо с 15% (както е по СИДДО между Германия и България).

Когато инвестирате в акции от Германия (например) без да си връщате надплатените данъци се получава така, че вие получавате по-малко ефективно ROI в сравнение с големите риби, които си имат начин евтино (икономия от мащаба) да си върнат надплатените данъци.

Ако пазарът е оценил дадена акция така, че ROI-то да е изгодно само при спазване на СИДДО какво става? Тези, които купуват акции при по-висока ставка на данъка върху дивидента са прецакани. (Но все пак неопределеността в доходността, особено доходността от промяна на цената на акцията, е по-голяма от разликата в данъчното облагане.)

Затова не е ли по-добре да се избягват акции от държави, където е скъпо да се приложи коректната ставка на данъка върху дивидентите? Или просто да се купува през ETF-и (които се надяваме, че удържат по-малко от максималната ставка - напр. Германия и Ирландия са договорили данък върху дивидентите на германските акции да е същия процент като по СИДДО между Германия и България за същото - ирландски ETF, инвестиращ в германски акции, би трябвало да се облага със същата ставка като българин, инвестиращ в германски акции).

Информацията по темата е трудно да се изкопчи от инвестиционните посредници.

Все пак успях да измъкна информация за някои случаи.

От eToro ми отговориха и данните ги публикувах в статията за eToro: eToro - акции без комисионна! Къде е уловката? (накратко: 30% данък за акции от САЩ, малко са изключенията, където ставката съвпада с тази по СИДДО или е 0%: United Kingdom (0%), Hong Kong (0%), Netherlands (15%)).

За политиката на Interactive Brokers писах в тази статия. За САЩ и Канада прилагат автоматично СИДДО, за Франция, Германия и Швейцария дерат с максимална ставка и се плаща за да се върне надвзетото, но за дребни инвестиции връщането на надплатени данъци не е приложимо. За другите държави предполагам, че положението е като при eToro. За акции от Netherlands ставката е 15% - колкото съгласно СИДДО, тази държава е едно от малкото изключения. При акции от UK ставката би трябвало да е 0%.

От Trading212 ми отговориха само за САЩ - 15% данък дивидент (вместо 10% както е по СИДДО), което беше грешно, по-късно клиент на Trading212 потвърди, че са му удържали 10% (колкото трябва). Trading212 - инвестиране „без комисионни“ в акции, къде е уловката?

Trading212 ползва "под капака" InteractiveBrokers и би трябвало ставките на данъците върху дивидентите по тази причина да са еднакви.

След като проверих какви ETF-и за германския пазар има в Trading212 намерих този, който инвестира в DAX:

Xtrackers DAX UCITS ETF 1C
ISIN LU0274211480, WKN DBX1DA
DBXD - с този символ се намира в платформата Trading212.
Accumulating - не изплаща дивиденти (реинвестират се).
Domiciled: Luxembourg.
Търгува се на: Deutsche Börse Xetra.
Годишен разход: 0.09%

Съгласно СИДДО между Германия и Люксембург данъкът върху дивидента е 15%. Колкото и по СИДДО между Германия и България.

Допълнение: на 31 юли 2020 година ми отговориха от Xtrackers следното (с което потвърждават хипотезата ми, че инвестирането в германски акции чрез ETF е данъчно ефективно в сравнение с инвестирането в отделни акции):


The “Xtrackers DAX UCITS ETF 1C” (ISIN: LU0274211480) qualifies as an investment fund for German tax purposes. Every investment fund (whether it is based in or outside of Germany) is subject to a 15% withholding tax rate on particularly German dividend income. Thus, any German dividend income paid to the Luxembourg based DAX UCITS ETF is subject to a 15% withholding tax rate, i.e. 85% of the dividend will be accrued at fund level. This 15% rate is also in line with the Double Taxation Treaty rate between Germany and Luxembourg.

As the Xtrackers DAX UCITS ETF 1C has provided a so called status certificate to its depository the 15% rate is applied automatically once the dividend is paid to the fund and, thus, no additional costs are incurred for refunding withholding taxes in Germany. However, if there should be - erroneously – a 26.375% rate applied by any paying agent (eg Clearstream or the funds depository) a refund procedure would not produce any costs for the fund or its investors, i.e. any expenses caused by such a mistake would be included in the fund’s total cost rate of 0.09%.

Тъй като се търгува на европейска борса няма данък върху капиталовата печалба.

Има и дистрибутиращи ETF-и (инвестиращи в DAX), но те не ми харесват, защото ще се получи двойно данъчно облагане (освен 15-те процента данък дивидент в Германия ще се плаща и 5% данък дивидент в България за дивидентите, изплатени от фонда). Не мога да разбера и какъв е смисълът от базирани в Германия борсово търгувани фондове (Germany domiciled ETFs), които инвестират в германски акции, може би са подходящи само за германски резиденти? Или има облагане подобно на ETF-ите от САЩ (при което се избягва многократното облагане с един и същ данък)? Ако германски ETF инвестира в акции извън Германия той не удържа данък върху дивидента, но какво става ако инвестира в германски акции не ми е ясно. Каква е логиката на облагането на дивидентите при инвестирането чрез ETFs.

При Admiral Markets последно разбрах, че са удържал 15% данък дивидент за САЩ. Кореспоненцията ми с Admiral Markets - правете си изводи.

При покупка на акции през Revolut удържат 10% както е по СИДДО. Revolut флагва акаунти за проверка дори и при малки суми.

При ИП от САЩ като Passfolio и TastyWorks (разгледах ги в тази статия) би трябвало да удържат правилната ставка от 10%. Внимавайте да не купите дялове от partnership, защото после ще се занимавате с формуляри на IRS.

Изводът е: много често при инвестиционните посредници без такси има подводни камъни с данъка върху дивидентите. Може да си спестите проблеми просто като купите индексни борсово търгувани фондове (Index ETFs), които са акумулиращи (не изплащат дивиденти, реинвестират получените дивиденти) и установени в Ирландия (или друга подходяща държава - напр. Люксембург). Прочетете и за illusion of skill и защо може да е по-изгодно вместо да се опитвате да избирате подценени акции да вкарате парите си в индексни фондове.

Ако не сте уверени във възможностите си да избирате отделни акции (така че да постигнете по-висока доходност от германски индексен ETF) няма смисъл да купувате отделни акции в Германия и да плащате повече данък върху дивидента. Вместо това има смисъл да купите ETF.

Ако смятате, че можете да биете по доходност DBXD (ETF базиран на индекса DAX) като избирате отделни германски акции - тогава може да се примирите с надплащането на данъка или да потърсите някой метод за връщане на надплатените данъци (например Globe Tax, вижте на сайта на Елана подробностите) - но имайте предвид, че таксите за подобни услуги са големи и има минимални лимити (с дребни суми не се занимават). И по-високата доходност трябва да може да компенсира разходите за надплащане на данъци и/или връщане на надплатените данъци.

Правете разлика между взаимни фондове (mutual funds, договорни фондове), които имат огромни такси - напр. 1%, 2% - и борсово търгуваните фондове, които имат такси по-малко от процент (типично: 0,07%, 0,09%, 0,30%). Хайде да платя „само“ един или два процента годишна такса, какво може да се обърка?

Инвестиране на пазара на акции без данъци в България - ето как може да стане това

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)? 

Как да не надплащаме за данъци върху дивидентите, удържани в Германия 

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго. Информацията служи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции). Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.  Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н. Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Interactive Brokers през 2021-2022-2023-2024 година - впечатления и съвети

Стария ми акаунт го закриха, защото не го захраних (ползвах други ИП). Но тази година махнаха месечните такси, което прави Interactive Brokers привлекателен за много потребители.