Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Как да разбера колко данък дивидент ще ми удържат?

Реалните ставки на дивидентите, които се удържат (withholding tax on dividends) е трудно да се разберат в общия случай.

Ако ползвате добър ИП (инвестиционен посредник) автоматично ще ви се удържи коректната ставка на дивидентите от САЩ и Канада (Interactive Brokers ясно посочва това за САЩ и Канада). Има и държави, които не дискриминират - данъчната ставка е нула за всички или е една и съща за всички или почти всички.

Систематизирано може да видите в тази таблица (IPFS архив) колко са ставките без прилагане на СИДДО (спогодба за избягване на двойното данъчно облагане).

Друг сайт, където информацията е по-подробна е PWC.

Например: страницата за Франция. Горе в ляво от менюто избирате за коя държава искате да видите ставките.

В някои случаи ИП може да ви даде възможност (срещу заплащане на солени такси) да си върнете надплатените данъци:

Как да не надплащаме за данъци върху дивидентите, удържани в Германия (и други държави)

Например: ако имате дивиденти от 10 германски компании по 2 пъти в годината - следва да платите 600 евро за да ви дадат документ, с който евентуално може да ви върнат надплатените данъци (има и други стъпки, първата стъпка е плащането и получаването на "данъчния ваучер"). Което е неприложимо за инвеститори с малко дивиденти.

Как да избегнете или намалите надплащането на данъци върху дивидентите при инвестиция в ETFs разгледах в тази статия.

ИП по принцип избягват да разясняват на клиентите си данъчните подробности за удържането на данък върху дивидентите. Пращат ги при данъчни консултанти. Данъчните консултанти ги пращат при ИП. И накрая питащите се оплакват на арменския поп, за който има слухове, че ги пренасочва да се оплакват към "Гражданска инициатива за хуманно отношение към банкерите", "Законодателният спам по света и у нас" и секцията за коментари на "Финансовите услуги и червената лента", ако става въпрос за банки, инвестиционни посредници и данъчна червена лента.

На сайта на IB прочетох:

How are withholding taxes determined on dividends?

In the event you hold a position over the ex-dividend date, your dividend may be subject to withholding tax.

Depending on which entity of Interactive Brokers your account is opened with, and your country of legal residence, IBKR might act as a withholding agent and apply the applicable treaty rates, or the tax might be applied by our clearing agent prior to receipt. In such a case, holders might be unable to take advantage of any country specific rates which may exist.

Clients should consult with a tax advisor for assistance in making a claim for a tax refund on a dividend.

В предишна редакция ползваха фразата "using the US tax treaty rate", но вече не я намирам.

Щом ИП може да е "withholding agent" в някои случаи значи в тези някои случаи може да каже каква е ставката. Обаче дали служителят от call центъра знае за това...

Ако е приложено СИДДО и е удържан данък в чужбина в България не се дължи данък, но се представят "доказателства" за удържаните данъци върху дивидентите и се декларират получените дивиденти.

Не се сещам за случай когато е удържан данък повече от нула процента, но по-малко от 5% и в България се дължи доплащане до 5%. Обикновено или данъкът е поне 5% в чужбина, или е 0%.

Когато няма удържан данък върху дивидента в чужбина в България се дължи 5% данък върху тези дивиденти.

В ЗДДФЛ е формулирано така:

Окончателният данък за доходите от дивиденти се определя върху брутната сума, определена с решението за разпределяне на дивидент.

Обаче терминът на английски е declaration of dividend(s) (т.е. деклариране на дивидент, а не решение за разпределяне на дивидент). Но се има предвид същото - дивидентът, определен в declaration of dividend. Понякога декларирането на дивиденти може да е в документ, озаглавен Resolution of the board of directors. Но това са технически подробности, няма никакво значение какво заглавие има този документ, важното е, че данъчната основа е не реално получената сума, а брутната сума (т.е. реално получената + удържаните дивиденти).

Ако има удържан данък дивидент в чужбина, но няма СИДДО със съответната държава, дължи ли се в България данък върху дивидента?

Приоритетно прилагане на данъчна спогодба или друг международен договор

Чл. 75. Когато в данъчна спогодба или в друг международен договор, ратифициран от Република България, обнародван и влязъл в сила, се съдържат разпоредби, различни от разпоредбите на този закон, прилагат се разпоредбите на съответната данъчна спогодба или договор.

Данъчен кредит

Чл. 76. (1) Извън случаите по чл. 75 при определянето на данъка върху дохода местните физически лица ползват данъчен кредит за идентични или подобни чуждестранни данъци, наложени в чужбина от съответните компетентни органи.

(2) Лицата по ал. 1 ползват данъчен кредит за всички данъци върху дивиденти, лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, възнаграждения за технически услуги и наеми, изплатени от източници в чужбина.

(3) Данъчният кредит по ал. 2 се определя за всяка държава и за всеки вид доход поотделно и се ограничава до сумата на българския данък върху доходите, който би бил дължим върху тези доходи с източник в чужбина, ако се прилагаше към местен доход.

(4) При необходимост министърът на финансите може да:

1. определя кои данъци са идентични или подобни на данъка върху доходите на физическите лица;

2. уточнява произхода и конкретния размер на местните или чуждестранните доходи, получени от съответен източник;

3. не признава ползването на данъчен кредит за онези чуждестранни данъци, с които кредитът е неправомерно увеличен.

Според мен това значи, че ако няма СИДДО се прилага метода ДК (обикновен данъчен кредит). Например ако в чужбина е удържан данък дивидент 30% в България се ползва данъчен кредит за 5% и останалите 25% не могат да се ползват за намаляване на данъчната основа на други доходи. Тоест важи само за съответния ред от таблицата в приложение 8.

Тоест аналогично е на дивидентите от САЩ (с тази разлика, че САЩ дерат само с 10% данък върху дивидента при източника лицата, които живеят в България - т.е. са данъчни резиденти в България).

САЩ

Дивидентите от САЩ се облагат с 30% в общия случай и 10%, ако се спази СИДДО между България и САЩ. Добрите ИП се грижат прилагането на СИДДО да става автоматично.

При ползване на Interactive Brokers, TastyWorks, Revolut и Trading212 се прилага СИДДО автоматично за дивидентите от САЩ. 

При ползване на еТоро, БФБ и EFOCS не се прилага автоматично СИДДО за дивидентите от САЩ. (Допълнение: eToro вече прилага СИДДО за дивидентите от САЩ, но за Канада няма индикации да прилага.)

Има обаче и изключения.

Например компаниите, структурирани като MLP (master limited partnership) се облагат по-сложно.

Потребител на Interactive Brokers получи любовно писъмце от IRS (сащанската данъчна служба) - формуляр Schedule K-1 Form 1065

Сащанският данъчен капан - защо да се избягват или предпочитат сащанските ETFs (данък върху смъртта), пребиваването в САЩ и сащанското гражданство

Клиент на IB написа:

От дивидента на $EPD - $4.50, ми удържаха $1.67 (37.11%). От съпорта отговориха, че правилната сума е таксувана.

Според сайта на IRS:

Currently, the withholding tax rate for effectively connected income allocable to non-corporate foreign partners is 37%, and 21% for corporate foreign partners.

Не ми е съвсем ясно какви са ми задълженията за подаване на данъчни декларации в САЩ, ако живея в България и съм получил дивиденти от MLP. В идеалния случай ще ми бъдат удържани около 37% и няма да се занимавам с глупости (да подавам данъчни декларации в САЩ), но не съм сигурен дали е толкова просто.

(Някъде четох, че ще удържат данък върху продажната цена и ще трябва да подавам декларации за да си върна надплатеното, но това ми се вижда силно съмнителна хипотеза. Ако беше така до сега да са пропищели по социалните мрежи всички българи, продали дялове от MLP-та.)

Допълнение: нещата станаха още по-объркани с MLP-тата (потърсете за 1446(f)). TastyWorks (TastyTrade) спря да ги предлага, а Interactive Brokers ги забраниха по подразбиране (трябва клиентът да влезе в настройките и изрично да декларира, че е запознат с проблемите, свързани със жестокото данъчно облагане, и чак тогава се разрешава достъп за закупуването им).

Канада

Дивидентите от Канада се облагат с 25% в общия случай и 15%, ако се спази СИДДО между България и Канада. Добрите ИП прилагат СИДДО автоматично.

При ползване на Interactive Brokers, TastyWorks, Revolut и Trading212 се прилага СИДДО автоматично за дивидентите от Канада. 

При ползване на еТоро, БФБ и EFOCS не се прилага автоматично СИДДО за дивидентите от Канада.

Австралия

При регистрацията в Interactive Brokers не ми позволи да попълня онзи документ, с който се намалява ставката (Australian Tax Certification - на картинката по-долу). Може би не успях да си попълня документа за Австралия в IB, защото за България няма договорена по-ниска ставка (според PWC).

Клиент на Swissquote ми се похвали, че му прилагат СИДДО за дивидентите от Австралия автоматично, но там таксите и комисионните са високи и не си струва, ако нямате много големи инвестиции (не знам на коя държава е данъчен резидент). (Може би клиентът е бил жител на друга държава, с която Австралия има СИДДО.)

Типично ставката за дивидентите от Австралия е 30%. С България не виждам да е договорено СИДДО за по-ниска ставка (гледам в сайта на PWC).

Германия

Не ми е известно да има възможност да се удържа автоматично по-ниската ставка. Удържат ви максималната ставка от 26,375% и после евентуално може да си платите за услугата по връщане на надплатени данъци (каквато например предлага Interactive Brokers). 

Според СИДДО между Германия и България дивидентите от Германия се облагат със ставка 15% в Германия.  В България не се дължи данък, но се представят "доказателства" за удържани данъци в Германия и се декларират получените дивиденти.    

Данни за удържаните дивиденти в Германия на сайта на PWC.

Франция

Не ми е известно да има възможност да се удържа автоматично по-ниската ставка. Удържат ви максималната ставка от 28% и после евентуално може да си платите за услугата по връщане на надплатени данъци (каквато например предлага Interactive Brokers).

Според СИДДО между Франция и България дивидентите от Франция се облагат със ставка 15% във Франция.  В България не се дължи данък, но се представят "доказателства" за удържани данъци във Франция и се декларират получените дивиденти.

Данни за удържаните дивиденти във Франция на сайта на PWC.

Клиент на Swissquote ми се похвали, че му прилагат СИДДО за дивидентите от Франция автоматично, но там таксите и комисионните са високи и не си струва, ако нямате много големи инвестиции. 

В тарифата на Keytrade Bank (клонът в Белгия - има разлики в тарифата спрямо този от Люксембург!) пише:

DOUBLE TAXATION

• Recovery-per dividend for Germany, France and Switserland   4,20 % of the recuperated amount (excl. VAT) with a min. of € 60

• Procedure reduced withholding tax (at source):  Canada, France and United States  Free

Интересно, че слагат Франция в списъка с Канада и САЩ, където безплатно се урежда коректното облагане по СИДДО. Но пък в горния ред казват, че се плаща солена такса, така че не знам дали наистина е безплатно. Може би е безплатно когато е уредено да се удържа коректната става, а пък не е когато нещо се е объркало и е удържана по-висока ставка.

Швейцария

Не ми е известно да има възможност да се удържа автоматично по-ниската ставка. Удържат ви максималната ставка от 35% и после евентуално може да си платите за услугата по връщане на надплатени данъци (каквато например предлага Interactive Brokers).

Според СИДДО между Швейцария и България дивидентите от Швейцария се облагат със ставка 15% в Швейцария.  В България не се дължи данък, но се представят "доказателства" за удържани данъци в Швейцария и се декларират получените дивиденти.

Данни за удържаните дивиденти в Швейцария на сайта на PWC.

Китай

Ставката за дивидентите от Китай е 10% в общия случай, съгласно СИДДО с България също е 10%. На практика очаквайте да ви удържат 10%.

Ако китайската компания е регистрирана за данъчни цели извън Китай (в офшорна зона) ставката ще бъде 0% и ще дължите 5% в България.

Нидерландия

Ставката за дивидентите от Нидерландия е 15% в повечето случаи, за България също е 15%.

Данни за удържаните дивиденти в Нидерландия на сайта на PWC.

За ETFs, установени в Нидерландия, имам противоречиви отзиви - 15% или 0% (за един и същи ETF: TDIV).

Великобритания

Дивидентите от UK не се облагат. В България дължите 5% (ако сте данъчен резидент на България).

Изключение са UK REITs (фирмите, инвестиращи в недвижими имоти), които типично се облагат с данък върху дивидента при източника с 20%.

Данни за удържаните дивиденти в UK на сайта на PWC.

Ирландия

Дивидентите от Ирландия се облагат със ставка 25%. С България Ирландия има СИДДО за 5% или 10% данък според сайта на PWC. Тъй като в сайта на IB не пише нищо в тарифата за връщане на надплатени данъци върху дивидентите по отношение на Ирландия допускам, че клиентите на IB, получаващи дивиденти от акции на фирми в Ирландия, ще бъдат драни със ставка от 25%. Нямам данни да се прилага автоматично по-ниската ставка (както е със САЩ и Канада).

Но това не важи за дивидентите от ETFs, установени (domiciled) в Ирландия.

Ставката за дивидентите от САЩ, изплатени на ETFs в Ирландия е 15% (което е по-неизгодно от договорената с България ставка от 10%). И тъй като тези дивиденти са удържани на ниво 1 на практика има двойно данъчно облагане, ако ETF-ът е дистрибутиращ (не е акумулиращ) и се дължи още веднъж данък върху дивидентите (5% в България, ако сте данъчно задължени в България). Обясних подробно това в тази статия.

Данни за удържаните дивиденти в Ирландия на сайта на PWC.

Джърси

Дивидентите от Jersey не се облагат при източника.

Ман

Дивидентите от Isle of Man не се облагат при източника.

Люксембург

Дивидентите от Люксембург се облагат типично с 15%. Съгласно СИДДО с България ставката е също 15%.

Но има изключения.

Когато ETF, установен в Люксембург, инвестира в акции на компании от Германия, се удържа данък върху дивидента на ниво 1 в размер 15% (колкото е според СИДДО Германия-Люксембург, по случайност съвпада със ставката определена според СИДДО Германия-България). Писах за един такъв фонд в тази статия (LU0274211480, инвестира в DAX).

Ставката на данъка върху дивидента, удържана в САЩ, когато се изплаща на ETF в Люксембург според тази статия е 30% (а не 15%):

The popular belief is that the reason why some UCITS ETFs are not beneficial from a tax perspective relates to the lack of a tax treaty and that Ireland has a special deal with the US.

The reality is that all European countries, including Luxembourg, Germany or France have treaties with the US but the quirk is that ETFs are legally structured in a way that they often can’t access these treaties

In Ireland, ETFs are structured like corporations, thus can benefit from the bilateral agreements between the US and Ireland. 

In Germany, is depends whether the fund is a KAG that faces 30% US withholding tax or InvAG with 15% tax. 

French and Luxembourg ETFs face a 30% tax charge.

Ето защо ETF-ите, инвестиращи в акции от САЩ, ги правят типично в Ирландия, а не в Люксембург.

Люксембург е привлекателно място за установяване на холдингови компании.

Данни за удържаните дивиденти в Люксембург на сайта на PWC.

Бразилия

В Бразилия не се удържа данък върху дивидентите при източника.

На страницата за Бразилия в сайта на PWC може да видите едни ставки от 10/15 процента, но те важат само при условие, че в Бразилия някога въведат такъв данък.

Допълнение от 2023 година: клиент на Revout, който е купил ADR на компанията Vale (бразилска компания), е получил два дивидента. Един на 13 ноември и един на 14 ноември (2022 година). Дивидентът, получен на 13-ти, е с удържан данък 15%, а дивидентът от 14-ти е без удържан данък.

Нямам обяснение защо е така, само предполагам, че е различен тип дивидент, който се облага.

Клиент на eToro сподели, че е имал ADR на Petroleo Brasileiro е получил два дивидента, като единия е с удържан данък.

Швеция

Не ми е известно да има възможност да се удържа автоматично по-ниската ставка. Удържат ви максималната ставка от 30% и после евентуално може да се опитате да си върнете надплатените данъци. Първата стъпка от процеса е взимане на "данъчен ваучер", който Interactive Brokers ви дава без такса, после какво да правите с него не ми е много ясно (трябва да се обърнете към данъчните в Швеция).

Ставката по СИДДО с България е 10%.

По данни от таблицата по-долу ставката за дивидентите при CFD е 15% (за Interactive Brokers).

Облагане на дивидентите от договорите за разлика

Съмнително е дали дивидентите от договорите за разлика върху акции, индекси и ETFs отговарят на дефиницията за дивидент в ЗДДФЛ.

Според мен дивидентите от договори за разлика не са дивиденти по смисъла на ЗДДФЛ, а са "други" доходи (код 606), поради което се облагат с 10% данък (и евентуално 8% здравна осигуровка - за безработните, които са подали декларация образец 7, защото не се осигуряват от държавата, докато получават помощи за безработица). За сравнение - дивидентите от акции и ETFs се облагат с 5% данък в България или с 0% ако в чужбина е удържан поне 5% (ако в чужбина е удържан данък под 5% в България се плаща разликата до 5%).

Тоест за безработните, които си плащат сами здравната осигуровка (защото не са осигурени от държавата, докато получават помощи за безработица) ефективната данъчна тежест върху дивидентите от договор за разлика варира като може да е около приблизително 10-17% (със същата ставка се облага и доходът от разликата в продажната цена и цената на придобиване на финансовите активи).

Най-логично ми се струва да се декларира сумата на дивидентите като "други" и се приеме, че получената сума е едновременно брутна и нетна сума (тоест брутната сума на дивидентите от акции няма отношение към брутната сума на дохода от дивиденти по договори за разлика върху акции).

При някои инвестиционни посредници разликата между брутната сума на дивидента на съответния базов финансов актив (underlying asset) и сумата на дивидента по договора за разлика е строго пазена тайна - става ясно едва постфактум (след като дивидентът е отразен в отчета). Причината е, че ползват различни "доставчици на ликвидност", установени в различни юрисдикции - някъде дерат с 15% данък, другаде с 30% данък. А е имало случай и на 0% данък - за което нямам обяснение как е станало. За едни адмирали става въпрос и базови активи с дивиденти от САЩ.

Други инвестиционни посредници са предвидими - публикуват на сайта си колко е размерът на данъчното дране:

Снимката на екрана е от сайта на ActivTrades.

Интересното е, че дивидентите от САЩ се облагат със ставката по СИДДО в зависимост не от юрисдикцията на доставчика на ликвидност, а в зависимост от юрисдикцията на клиента на инвестиционния посредник. Имаше някакъв закон в САЩ, който задължава инвестиционните посредници в цял свят да дерат с данък върху дивидента доходите от дивиденти от деривативи, които са базирани на сащански финансови активи.

Практиката по прилагане на СИДДО е различна при различните инвестиционни посредници. При адмиралите разликата между брутната сума на дивидента от базовия актив от САЩ и дивидентите от договорите за разлика варира в зависимост от доставчика на ликвидност, при Dukascopy е винаги 30%, при ActivTrades и Делтасток зависи от това къде е установен клиента на инвестиционния посредник (10% за клиенти от България).

На сайта на Dukascopy пише:

Following regulations issued by the US Internal Revenue Service (IRS) under Section 871(m) of the US tax code, non-US holders of US CFD instruments are taxed on dividend adjustments in the same way as non-US holders of the real dividends. Dividend adjustment on derivatives that reference US equities are deemed to be US-source of income and are tax required as per the US tax regulations.
As a Qualified Derivatives Dealer, Dukascopy Bank is authorized to pay dividends in the same amount as the underlying equity with a consequent obligation to withhold the relevant tax amounts.
The mandatory withholding tax is currently set at 30% while Dukascopy Bank is furher working on the implementation of reduced tax rates under double tax treaties.

Интересно е, че дивидентите от френските договори за разлика се получават в размер на 85% от дивидентите по съответните базови акции (underlying assets). Това значи, че дрането е със ставка от само 15%, което съвпада със ставката по СИДДО България-Франция.

На сайта на Interactive Brokers пише, че дивидентите от договори за разлика върху акции/ETFs от САЩ се облагат по СИДДО спрямо държавата, където е установен клиента, а при дивидентите от договори за разлика върху индекси няма удържане на данък и се изплаща брутната сума (равна е на нетната):

From January 1, 2017 IB is obliged to withhold tax on long dividends related to US Share CFDs, reflecting the rate applicable to the country of residence of each investor. In the past IB paid dividend-taxes on its hedges and passed on the resulting net dividend to customers regardless of their domicile. In other words all customers received the tax treaty rate applicable to IB.

The withholding requirement only applies to positions opened after January 1, 2017. Positions opened prior to January 1 will not incur any withholding or other adjustment for tax.

Index CFDs are exempt from the new US withholding requirement. IB will therefore pay dividends on US index CFDs gross, without withholding or the previously applied tax adjustment.

For clarity, any non-US Share and Index CFDs will continue to pay net dividends based on the applicable IB rate. 

Облагането на дивидентите при източника при инвестиране чрез CFD е следното (при  ползване на Interactive Brokers):

За разлика от ActivTrades при Interactive Brokers има облагане на германските дивиденти с по-ниска ставка (15% - колкото е по СИДДО на Германия с Ирландия и България).

По информация от 2018 година е възможно да се купуват CFDs без лост при Interactive Brokers.

Пример:

Пешо купува френски акции и получава дивидент с брутен размер 100 евро и го дерат с данък при източника 28%, поради което получава нетно 72 евро (72%). За да му върнат надплатения данък искат много пари и той не ползва такава услуга. Данък дивидент в България не дължи, защото се прилага обикновен данъчен кредит и е удържан данък над 5% във Франция.

Киро купува CFD върху същите френски акции на същата стойност. Получава дивидент в размер на 85%, което е 85 евро. В България го дерат с данък 10%, защото го декларира като "други". Тъй като Киро е безработен и не получава социални помощи е подал декларация образец 7 и е обект на допълнително дране със здравна осигуровка 8%, като ефективната маргинална данъчна тежест е 15% (защо точно 15%, а не се събира 10 и 8 е дълга тема). След като плати 15% върху 85 евро му остава нетно 72,25 евро.

Значи Пешо го дерат с 28% данък при източника, Киро го дерат с по-малко (само 15% разлика между брутната сума на дивидентите от акции и получените дивиденти от договора за разлика), обаче Пешо има 72 евро в джоба, а Киро има 25 цента повече. Значи Киро е на кирия само 25 цента от това, че е избрал да инвестира чрез CFD заради намалената ставка.

Гошо е инвестирал също като Киро, обаче ходи на работа редовно и работодателят му внася осигуровките през цялата година. Затова бива дран само с 10% данък и нетно му остава 90% от 85 евро, което е 76.50 евро. Тоест Гошо е на кирия от това, че инвестира в CFD върху акции (вместо в истински акции) с 6,50 евро.

Вальо е инвестирал в ETF, който случайно инвестира в същата френска акция (и в същия размер - пропорционално на дяловете във фонда). Компанията изплаща дивидент на фонда в размер 85 евро (след удържане на данък 15% както е по СИДДО с държавата, където е установен фонда). ETF-ът е акумулиращ и Вальо го продава. Част от реализираната печалба са тези 85 евро от дивиденти. Данък в България не се дължи, защото Вальо е данъчно задължен в България и е продал дяловете от ETF на регулиран пазар по смисъла на закона (прочел е в тази статия как да избере борса Xetra при продажбата за да не мине продажбата извън регулиран пазар). Ако продажбата беше извън регулиран пазар щеше да бъде одран с данък 10% или данък 10% + 8% осигуровки (аналогично на Киро или Гошо).

Най-голяма данъчна ефективност е постигнал Вальо. Проблемът е, че не може да инвестира само в една определена акция, а се налага да купува "пакет от акции" - част от някой ETF.

Тоест подобрената данъчна ефективност от ползване на CFD не е толкова добра, защото се "изяжда" частично от двойното данъчно облагане (не можем да приложим обикновен данъчен кредит).


...


Други статии по темата за дивидентите и декларирането им:

 

(В процес на редакция. Върнете се по-късно.)

Коментари

  1. Здравейте, един коментар и от мен за дивидентите от Канада. Аз търгувам през Interactive Broker и за 2021 получих дивиденти, който бяха обложени с 25% т.е. явно IB не прилага автоматичо СИДДО.
    Може ли и да попитам нещо. Освен обикновените дивиденти получих и "капиталови дивиденти" (return on capital), които не са обложени от IB, a и доколкото намерих те не се облагат по принцип в Канада, но ме притеснява дали не трябва аз да им платя 5% данък в България. Някой случайно знае ли нещо по въпроса ?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това с 25% облагане на дивиденти от Канада не ми е ясно защо се е получили. Interactive Brokers би трябвало да обработи информацията за това къде сте данъчен резидент (България) и да приложи ставка от 15%.

      Ако полученият доход е дивидент по смисъла на ЗДДФЛ в България се дължи 5% данък върху "брутната сума, определена с решението за разпределяне на дивидент". Датата на получаване (превалутиране в лева) е датата когато сумата е постъпила по сметката на собственика на акциите (сметката му при инвестиционния посредник, ако ползва такъв).

      Изтриване
    2. Дефиницията в ЗДДФЛ:

      5. "Дивидент" е:
      а) доход от акции;
      б) доход от дялови участия, включително от неперсонифицирани дружества и от други права, третирани като доходи от акции;
      в) скрито разпределение на печалбата.

      Според мен в този случай това е "доход от акции" и следователно този доход е "дивидент" по смисъла на ЗДДФЛ и се облага като такъв.

      Изтриване
  2. Здравейте. Поздравления за чудесната статия!

    Имам следния въпрос, на който не намирам отговор никъде, тъй като почти всички примери за данъци върху дивиденти са за американски акции.

    Ние като европейски граждани трябва да купуваме акции/ETF-и от европейски борси и тикери, но никъде не мога да намеря какъв е данъкът върху такива дивиденти.

    Например:
    1. KO (US акция) чрез СИДДО би трябвало да ни отдържат 10% данък дивидент и в България не дължим нищо (поправете ме ако греша). Но нали е по-правилно да купим CCC3 (европейския еквивалент от XETR например) - колко данък ще ни удържат от борсата за дивидента (10%, 15%, или 26.375%?), и колко ще дължим в България? Не разбирам, макар и CCC3 търгуван в евро, кого трябва да гледаме как тълкува данъците - Америка (KO) или Германия (CCC3)?
    2. Друг пример - английските акции не налагат данък върху дивидента (за пример RIO), но ние ще се придържаме към тикер RIO1 в евро - и отново въпросите са - борсата ще ни удържи ли данък за RIO1 и ще дължим ли и колко в България?
    3. Ако купим европейски ETF, следящ S&P500, който изплаща дивидент, отново - колко ще ни удържа борсата и какво ще дължим на НАП?

    Ще се радвам много ако обясните в детайли тези три въпроса.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Борсата няма отношение към облагането на дивидентите по никакъв начин.

      Има отношение това дали изберете коректен инвестиционен посредник. Ако е коректен - дивидентите от САЩ ще се облагат коректно, със ставка 10% за жители (данъчни резиденти) на България.

      1. В България само декларирате дивидентите, не дължите данък върху тях, защото има СИДДО.
      2. В България декларирате дивидента и плащате 5% данък.
      3. Ако е базиран в Ирландия дивидентите на компаниите се облагат с 15% заради СИДДО САЩ-Ирландия, после имате двойно данъчно облагане - дивидентите от фонда се облагат с 5% в България (вие ги декларирате и внасяте данъка в НАП). За да избегнете това двойно облагане можете да купите SPY през TastyWorks, тогава плащате само 10% в САЩ (удържат ви ги), в България ползвате СИДДО и декларирате дивидентите, а не плащате данък. Алтернативно може да купите синтетичен акумулиращ ETF, там още повече се пести от данъци върху дивидентите.

      Повече по темата:
      Каква е логиката на облагането на дивидентите при инвестирането чрез ETFs
      Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

      Изтриване
    2. Благодаря ви за отговора. Относно точка 1, може ли пояснение в детайли каква е разликата между KO и CCC3? Единствено валутата? Една и съща организация ли стои и зад двете, за да ги тълкуваме като едни и същи? По-конкретно, ако получаваме дивиденти от CCC3 в евро, отново ли се прилага СИДДО? В този случай дивидента не идва ли от Европа (предполагам Германия) в нашият акаунт? И следователно не дъжим ли 26% данък за CCC3? Смущава ме това, че валутата е в евро, тикера е различен и може би източника също е различен. Ще се радвам да разбера как работят нещата.

      Като попълваме данъчна декларация и имаме дивиденти от CCC3, как ще се впишат, като страна ще се избере САЩ или Германия? И как може да проверяваме по тикер кой е източника, който стои зад него?

      Изтриване
    3. Може да се убедите, че CCC3 е акции на фирма от САЩ с ISIN код US1912161007 на сайта на борсата: https://www.boerse-frankfurt.de/equity/coca-cola-co

      Тоест притежавате акции на компания от САЩ. Дивидентите идват от САЩ и се облагат според СИДДО САЩ-България (10% се удържа в САЩ, в България не се дължи данък, само се декларират).

      Изтриване
    4. Благодаря отново! А ако имаме капиталова печалба при продажба на CCC3, FB2A, дължим ли данък печалба? И в декларацията коя държава посочваме - САЩ?

      Изтриване
    5. В приложение 8 част I колона 2 се посочва държавата, в която е регистрирано съответното дружество (коя е борсата, където се търгуват акциите, и дали се търгуват на борса или изънборсово, няма значение). В случая това е САЩ.

      Във връзка с продажбите (приложение 5, таблицата с продажби на финансови активи) вече не се пишат данни за платеца.

      Във връзка с получените дивиденти инструкциите за попълване не са ясни - дали се пише юридическия платец или фактическия платец (сложно е).

      В декларацията за 2022 година написах като платец на дохода от дивиденти емитента на акциите. Алтернативно може да се напише инвестиционния посредник в качеството му на фактически платец, но и това е спорно и въпрос на тълкуване.

      Например в твоя случай емитентът на акциите са фирми, регистрирани в САЩ и удържат данък върху дивидента в САЩ. Така че в този частен случай ако пишеш юридическия платец (емитентът на акциите) като платец на дохода няма неяснота - пише се САЩ като държава (в таблицата, където се декларират дивидентите).

      Подробно писах за проблема в статиите:

      Наименование на лицето изплатило дохода и държава в годишната данъчна декларация на физическите лица - какво се пише?

      Деклариране на притежаваните акции/дялове в чужбина от физически лица (има промени в данъчната декларация за 2022 година!)

      Дивидентите от САЩ са обложени в САЩ с данък 10% (съгласно СИДДО САЩ-България - ако собственикът на акциите е данъчен резидент в България и ако е ползван добър инвестиционен посредник, който се грижи СИДДО да се приложи атоматично). В България не се дължи данък дивидент в този случай, но дивидентът се декларира и се представят "доказателства" за удържани данъци в чужбина.

      Подробно за това писах в в раздела "Какви доказателства за удържани данъци върху дивидентите в чужбина трябва да представя и как се попълва таблицата с дивидентите от приложение 8 част III?" на тази статия:


      Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари


      Изтриване
    6. Понякога една фирма може да е брандирана като фирма от САЩ, на сайта ѝ да пише адрес в САЩ. Но всъщност е регистрирана другаде - например на Кайманите. За целите на приложение 8, таблицата с притежавани акции, се пише Каймански острови (защото според инструкциите за попълване се пише държавата, където е регистрирана фирмата). ISIN кода на тази фирма издава, че не е регистрирана в САЩ (например ако започва с KY вместо с US значи е регистрирана на Кайманите).

      Ако такава фирма изплати дивидент (не се сещам за такъв случай) и се удържи данък в САЩ върху дивидента най-логично ми се вижда да се пише САЩ като държава, ако се пише името на юридическия платец (емитентът на акциите - фирмата, която емитира акциите), в таблицата с дивидентите от чужбина (това е друга таблица, която не бива да се бърка с таблицата за деклариране на притежаваните акции). Тоест в случая в едната таблица пишем Кайманови острови, а в другата пишем САЩ.

      Ако има дивиденти, но не е удържан данък - ще пиша Кайманови острови като държава и името на фирмата (в таблицата с дивидентите).

      Изтриване
  3. Благодаря отново. Започнах да попълвам ГДД, но имам следния казус - деклрарирането на ирландски ETF не е задължително, но аз го декларирам. Продал съм част от този ETF на загуба, но имам продадена акция на печалба, и двата на регулирани пазари, мога ли да приспадна загубата на ETF от печалбата на акция в прил. 13?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Загубите от продажба на регулиран пазар не намаляват данъчната основа от приложение 5 (таблицата с продажбите на финансови активи).

      Как се формира необлагаемата печалба (която се декларира в приложение 13) в закона не е уточнено. Може да приемем, че се формира аналогично като облагаемата - тоест да се приспаднат загубите по подобен начин.

      За да се установи дали продажбата е на регулиран пазар първо трябва да се установи на коя борса е. След това на сайта на борсата да се намери точно този инструмент на кой сегмент от борсата се търгува и дали този сегмент е регулиран пазар или не. Например продажбите на ETFs на GETTEX типично не са на регулиран пазар (MUND не е регулиран пазар), а продажбите на ETFs на Xetra и Frankfurt типично са на регулиран пазар (XETA и FRAA са регулиран пазар). Когато продажбите не са на никоя борса (OTC са) това значи, че не са на регулиран пазар (типично в Trading212 много често са OTC, а не ToTV - вижте в детайлите на продажбата какво пише; ToTV значи борсово, OTC значи извънборсово).

      В тази статия разгледах подробно въпроса.

      Изтриване
    2. Да но не става въпрос за приложение 5, а за 13. И двата актива влизат към прил. 13, но са различни активи. Въпросът ми е мога ли да приспадна загуба от ETF на печалба от акция на регулиран пазар.

      Изтриване
    3. Логично е да се приеме, че капиталовата печалба на регулирани пазари се изчислява аналогично като капиталовата печалба извън регулиран пазар.

      Тоест смятат се резултатите от всяка сделка и се събират.

      Например имаме:
      + 100 лева
      - 50 лева
      +20 лева
      -----------
      70 лева капиталова печалба

      Изтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.