Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Interactive Brokers през 2021-2022-2023-2024 година - впечатления и съвети

Стария ми акаунт го закриха, защото не го захраних (ползвах други ИП). Но тази година махнаха месечните такси, което прави Interactive Brokers привлекателен за много потребители.

Вече отпадна нуждата от ползване на introducing broker. Даже е желателно ако ползвате такъв да си разкачите акаунта от него или да си направите нов акаунт. След това си настройте тарифния план на tiered, така ще плащате по-малко (в повечето случаи - четете внимателно разликите за да разберете дали случайно няма да е по-изгоден другия тарифен план във вашия случай).

Комисионната на IB за европейските борси според тарифен план tiered е минимум €1,25, допълнителните такси отнасящи се за поръчки на Xetra са €0,60, €0,02 и €0,01. Общо се получава минимум €1,88 на поръчка (ако се фрагментира поръчката за всяка сделка след първата сметнете още по 1 евроцент, разглеждам подробно проблема с фрагментирането по-надолу).  Затова не е изгодно да се правят малки сделки, защото излиза като процент много - напр. на 300 евро ще излезе около процент комисионната, което е много като процент. За големи суми разходите на поръчка излизат малко над 0,05% при тарифния план tiered.

Обмяната на валута струва $2 за суми до $100 000 (за по-големи суми таксата е 0,002 процента, да не се бърка с 0,2%, което е 1000 пъти повече), но при автоматично превалутиране е по-евтино (таксата е 0,002 процента, без минималния праг от $2) или няма такса, по-надолу в статията обяснявам това подробно и как това е лошо документирано.

Допълнение от 2023 година: Правилата за превалутиране, за които пиша в статията, се отнасяха за унгарския клон. В края на септември 2023 година излезе съобщение, че унгарския клон се слива с ирландския и клиентите от България вече ще бъдат клиенти на ирландския клон. По-голямата част от статията беше написана, докато ползвах унгарския клон.

За малките сделки може да ползвате някой ИП „без комисионни“ и като натрупате пари там да продадете активите и да прехвърлите парите при IB (защото при ИП „без комисионни“ е вероятно продажбите да минават извънборсово, поради което не може да се ползва данъчното изключение за продажби на европейска борса).

Алтернативно, може да правите сделки за покупки на борсата в САЩ чрез Interactive Brokers, където минималните прагове на комисионните са по-малки (напр. USD $0.35 е минималния праг на комисионните в САЩ).

Платформата TWS се инсталира инсталира под Линукс, обаче шрифтовете са зле, тук писах как се коригират. Обновяването понякога не работи, трябва да се изтегли наново пресен скрипт за инсталация (защото съдържа binary вътре) и да се стартира.

По подразбиране е по-неизгодния (в повечето случаи) тарифен план fixed, променете го и изчакайте да влезе в сила (вижте дребния шрифт).

Ако не сте сигурни - изберете базова валута евро и тип на сметката cash (да не е маржин, че там може да оплескате нещата, ако пуснете по-голяма поръчка по невнимание). Ще можете после да внасяте и долари, ако много държите, това че ви е друга базовата валута няма да е проблем за това да внесете долари и да купите с тях доларови активи.

Но все пак е желателно да се купуват активи в евро на европейските борси, дори и да сте внесли долари, заради данъците. Но имайте предвид, че може да има малко проблем с ликвидността/цената, маркет мейкърите искат и те да папкат.

За новия начин на превалутиране писах тук.

По-надолу в статията писах за моя опит с автоматичното превалутиране.

Защитавайте си сканираните документи, които пращате онлайн за верификация - така леко затруднявате измамниците и има вероятност да решат да не ползват вашите документи за измамите си

Захранване на EUR със SEPA

Името на получателя не се събира на един ред. Трябва да го продължа на втория ред заедно с адреса.

Някои банки се заяждат, ако името на съвпада на 100%. Затова е желателно да пишете името на получателя буква по буква точно.

Адресът, който системата на ПИБ автоматично попълни не съвпада с този от инструкциите за нареждане на превода, които ви предоставя Interactive Brokers. В моя случай това не беше проблем, преводът мина успешно.

Какво може да се обърка при нареждане на банковия превод?

Не трябва да се бърка:

  • Името на получателя на банковия превод (инвестиционния посредник) с името на клиента на инвестиционния посредник
  • Държавата на банката с държавата на титуляра на сметката (инвестиционния посредник)
  • Адреса на банката с адреса на титуляра на сметката (инвестиционния посредник)

Титулярът на банката сметка, към която се пращат парите, е инвестиционният посредник, а не неговия клиент.

Не трябва да се пропуска да се напише в полето за допълнителна информация (основание за превода) информацията за титуляра на сметката (номера на сметката, започващ с U и името на титуляра така както е въведено в системата (име, първата буква от презимето и фамилия), разделени с наклонена надясно черта с интервали).

Например нещо такова (ако клиентът се казва "Иван Иванов Иванов" и номера на сметката му е U6666666):

U6666666 / IVAN I IVANOV

Преди да наредите превода трябва да въведете „deposit notification“ в системата на IB (т.е. да ги уведомите какво плащане да очакват). След това ще ви дадат инструкции какво точно да напишете при нареждане на превода.

Внимавайте с доларовите преводи

Някои новаци нареждат доларов превод, въпреки че не е изгоден (имат левове и банката ги дере с голяма скрита такса във валутните курсове за да им продаде долари, после ги дере с голяма банкова такса за превода).

Нареждайте долари само когато това е наистина изгодно (ако вече имате голяма сума долари по сметката си). А в останалите случаи - нареждайте преводи в евро, те са евтини и еврото може да го купите с по-малка надценка в сравнение с доларите.

Ако отидете на гише при БНБ в София може да купите евро без надценка.

Опитът ми при захранване на долари чрез SWIFT превод, като ползвам ПИБ показва, че банката кореспондент си взима $25 (получената сума е с $25 по-малка от изпратената).

Питах IB:

I sent $10'032 USD from my bank and the received amount is $25 less ($10'007 USD).

Why the amount is less? You don't have mentioned $25 fee on your website (for making deposits).

Отговориха ми:

Neither IBKR or its agent bank charges for electronic deposits of any currency other than MXN. If you are being charged it is likely because your bank is using the services of a correspondent bank to effect cross-border transfers. Those charges are not controlled or determined by IBKR (nor do we benefit by the fee), you would need to discuss with your bank the charges they maintain and how that impacts your costs.

Не разбирам защо има такава такса след като Interactive Brokers има сметка в JPMorgan Chase Bank, N.A (CHASUS33), която е в списъка с банките кореспонденти на ПИБ. А от Interactive Brokers казват, че същата банка няма такава такса. Може би няма такса в качеството си на банка на получателя, но има такса в качеството си на банка кореспондент?

При захранване на сметката в TastyWorks банките кореспонденти си дръпнаха също $25 (получената сума беше с $25 по-малка), въпреки че преводът вероятно е минал през повече банки (TastyWorks има сметка в BMO Harris Bank, N.A., която не е банка кореспондент на ПИБ, следователно преводът е минал през поне една друга банка).

При ползване на Revolut или Wise за доларово захранване не ми е известно да има такси на банките кореспонденти.

Ако не ви се налага избягвайте да ползвате български банки за захранване на долари, защото таксите за това са типично по-високи (в сравнение с финтех компаниите). Възможни причини защо може да се наложи да ползвате български банки вместо финтех компании:

  • Финтех компанията не позволява да получавате SWIFT преводи от държави извън списъка с поддържани държави.
  • Вече имате долари по сметката си в българска банка и ще ви излезе много скъпо да ги превалутирате в евро за да се възползвате от евтините SEPA преводи (Wise ще ви вземе близо 0,45% надценка при обмяната на евро към долар).

Аналогично на формуляра за SEPA превода и тук името на получателя не се събира и продължава на втория ред:

На третия ред за банката за получателя нищо не написах, въпреки че можеше да се напише нещо. Според инструкциите за нареждане на превод името и адреса на банката са:

JPMORGAN CHASE BANK, N.A.
383 Madison Avenue
New York 10017
United States

По-горе автоматично е попълнен само първия ред на адреса, но той явно е достатъчен за да мине превода (оставих празен третия ред).

Като номер на сметката на получателя написах "Bank Account Number", а "ABA Routing Number" не написах никъде.

Не забравяйте да напишете в "основание на превода" номера (идентификатора) на сметката ви в IB (започва с U) и името ви, изписани точно както е в инструкциите (номера на сметката и името са разделени с наклонена черта и интервали около нея, името е във формат име, инициал (първата буква от презимето), фамилия (разделени с интервали).

Няма нужда да се пише банка кореспондент, защото системата автоматично я избира (в случая банката на получателя е една от банките кореспонденти на ПИБ, системата би трябвало да избере нея автоматично).

Не съм пробвал какво ще стане ако задам разноските по превода да бъдат за сметка на получателя и наредя превода. Обаче пробвах да започна процеса. В резултат ми излезе предупреждение за таксите, които ще платя - оказа се, че ще платя с $45 повече такси ако избера разноските по превода на чуждите банки да са за сметка на наредителя (не продължих процеса по изпращане на превода и се върнах да коригирам разноските на чуждите банки да бъдат за сметка на получателя). Тоест когато преводът се изпрати с клауза OUR вместо SHA ще се плати $45 допълнително, а ако се изпрати с клауза SHA реалните разноски ще бъдат $25. Изводът е, че когато се изпращат преводи с клауза OUR е възможно да се надплаща за такси. Освен това не е сигурно, че действително всички такси на банките кореспонденти ще бъдат включени в таксите, които изпращачът ще плати.

Опитът ми с получаване на долари по сметка в българска банка е, че преводите с клауза OUR понякога пристигат с по-малък размер (въпреки, че таксата на банките кореспонденти в този случай би трябвало да се покрият от изпращача). Винаги таксата на банката на получателя за получаване на превода се плаща от получателя (клаузата OUR покрива само таксите на банките кореспонденти?). Последните няколко превода, които съм получил в ПИБ, дойдоха точно (бяха изпратени с клауза OUR и таксата на банката кореспондент беше платена от изпращача), ПИБ само ми удържа такса за получаване. Но преди години съм имал случай да получа в ПИБ сумата с $10 по-малко (банката кореспондент си ги е взела).

При получаване на долари по сметка в ОББ преди години имах разлика от $10 (въпреки клаузата OUR). Разбира се имаше и такса за получаване отделно.

При получаване на долари в ЦКБ банките кореспонденти един път ми бяха удържали $12 от превода (въпреки клаузата OUR), а следващия път не ми удържаха (не знам защо). Такса за получаване по срочни депозити няма при ЦКБ.

(Вече не ползвам банки, които нямат такса за получаване, защото имах неприятни случки с тях. Особено Прокредит банк избягвам, където започнаха да слагат голяма такса по спестовни влогове неочаквано.)

Особеностите на процеса на регистрация

Възможно е на един потребителски акаунт (потребителско име и парола) да има няколко сметки, не е задължително да се прави нова регистрация (потребителско име и парола). Но това важи само за един и същ титуляр.

Желателно е да ползвате паспорта си за удостоверяване на самоличност за да може да ползвате личната карта за „доказване“ на адрес. Дали ще стане с лична карта за личност и шофьорска книжка за адрес - не съм сигурен, не съм пробвал.

Ако нямате паспорт и не искате да имате (не ви препоръчвам да нямате паспорт, хубаво е да имате за всеки случай, дори и да не планирате да пътувате) може да ползвате извлечение от Revolut (на английски език) за удостоверяване на адрес. Може да имате проблем с извлечение на български език, клиент на ДСК се оплака, че не му го приемат. 

Друг клиент на IB се похвали, че е успял да ползва сметка от Виваком на български език (свалил е сметката в PDF формат от сайта на Виваком и го е качил директно както е в PDF формат - т.е. без да го печата и снима). Интересното е, че сметката е била за мобилен телефон (някои фирми не приемат такива сметки за мобилни услуги, искат сметки за фиксирани - с кабел).

На много места се пише ЕГН. Не се бъркайте да пишете номер на лична карта. Номерът на личната карта не се пише никъде (ако ползвате паспорта за удостоверяване на личност).

Желателно е да дадете данните на паспорта си тук. Ако все пак изберете личната карта трябва да напишете нейния номер.

Датата е датата на изтичане, не датата на издаване.


Тук пак се пише ЕГН:

Ако нямате сащански данъчен номер - оставяте съответното поле празно. Избирате държавата, в която живеете за целите на СИДДО между САЩ и България:

Тук не ми даде да задам да се прилага СИДДО с Австралия. Вероятно защото няма такова (проверих сайта на PWC, там България не фигурира в списъка с държави, които имат СИДДО с Австралия за данъците върху дивидентите).

Канадското СИДДО успях да активирам без проблеми.

Trading Experience and Permissions

В този раздел е достатъчно да изберете само Stocks. Не се опитвайте да търсите от къде да активирате ETFs, другите настройки са за съвсем други финансови инструменти, които не е желателно да помирисвате даже.

Като имате активирани Stocks от всички желани държави имате достъп и до всички нормални ETFs на съответните борси (без ETFs от САЩ и други, които са забранени за непрофесионални инвеститори). До сложните борсово търгувани продукти нямате достъп и така трябва, не се опитвайте да активирате такъв (има един тест и изисквания за доходи/капитал/опит за да не ги активира някой новак погрешка и да си изгуби парите).

Опитните инвеститори също ги избягват, те са капан за странни риби, които имат пари за губене.

Освен капитала, дохода и опита системата взима предвид и вашите цели (investment objectives). При първоначалната регистрация е препоръчително да изберете само по-консервативни цели за да ви одобрят. После може да превключите на по-рискови цели, ако искате да ви разрешат други продукти: фючърси, опции, penny stocks, комплексни борсово търгувани продукти (complex or leveraged exchange traded products).

Не се подвеждайте да натискате бутона Add в раздела за опции (с този бутон се добавя достъпа до опциите). Активирането на permissions за опции и други продукти (освен Stocks и Currency conversion) ще ви вдигне изискванията за капитал/доход/опит, ще ви иска попълване на тестове и ще забави процеса на регистрация. По-късно когато акаунтът ви е одобрен може да добавяте и други permissions, ако прецените, че разбирате какво правите и рискът си струва.

Ако искате да инвестирате чрез забранените за непрофесионални инвеститори ETFs може да си направите сметка в TastyWorks (но там са скъпи доларовите преводи).

(При мен на този етап ми заби системата и се оправи като минах на руски език и после пак на английски.)

Още в процеса на регистрация може да си добавите всички държави (в раздела Stocks):


 

Ако пропуснете може да ги добавите по-късно. Но може да се чака допълнително одобрение, затова е желателно да ги добавите в началото.

За типа на сметката е желателно да изберете Cash, ако се колебаете. Изберете друго само ако сте прочели внимателно какво означава това.

Не би трябвало да ви пита за ДДС номер, ако не се абонирате за услуги, които се облагат с ДДС.

Ако се абонирате за данни тази услуга се облага с ДДС. Аз не бих ползвал тази услуга заради риска от възникване на задължение за ДДС регистрация.

След като се регистрирах са добавили възможност за достъп до пазара на акции в Израел. Добавям отметка на Israel за да имам достъп:


При първоначалната регистрация нямаше възможност да активирам достъпа до penny stocks, но ако случайно при вас има - оставете квадратчето празно, не го отмятайте (после след като ви одобрят акаунта може да се опитате да ги разрешите, ако сте наясно с рисковете).

Процедурата е от много стъпки, има син бутон за продължаване на процедурата в дясно. Ако пропуснете да го натиснете за да продължите няма да бъдат приложени промените в настройките. След това се чака за да влязат промените в сила, не става веднага. Интересно, че се минава и през много от стъпките, които вече са минати при първоначалната регистрация (вкл. и формалностите във връзка със СИДДО с някои държави, не само Израел).

Обърнете внимание кога "National ID" означава българска лична карта (не „номер на личната карта“, а „лична карта“) и кога значи ЕГН.

Ето пример за контекст когато значи лична карта:

В горния контекст "National ID" означава българска лична карта, а "Identification Number" означава номер на личната карта. Този номер е попълнен автоматично (както и номера на паспорта).

В следващия пример "National ID" означава „ЕГН“ (Bulgarian Personal Number):

Не се попълва "Expiration Date", защото ЕГН-то никога не експирясва.

След като приключих с формулярите системата ми поиска да представя документи за потвърждение на самоличност и адрес:


Обърнете внимание, че ако не бях добавил Израел нямаше да ми искат тези документи. Те вече имат снимка на паспорта ми (за потвърждаване на самоличност) и снимка на личната карта (за потвърждаване на адрес), но искат да им ги пратя отново.

Сега искат отново снимка на паспорт и снимка на лична карта (за потвърждаване на адрес). Алтернативно може и банково извлечение с адрес (за потвърждаване на адрес).

Възможно е снимките на документите да се качат през сайта или (по желание) да се снимат през смартфон.

Не бързам да ги давам, защото не ми трябва да купувам акции в израелските борси. Не ми е известно дали ще ограничат ползването на другите борси, ако не дам снимки на документите. Вероятно не. Не се забелязва изобщо да има някакви ограничения, докато трае чакането за допълнителното верифициране на самоличност и адрес.

Пуснах запитване:

Summary: I only added Israel with a checkbox in trading permissions for stocks, but now it asks for verificat

Your system does not recognize that my personal information is not changed.

- My National ID number (ЕГН) is not changed
- My name is not changed
- My address is not changed
- My passport is not changed
- My National ID card is not changed
- My tax residency is not changed

I only added Israel with a checkbox in trading permissions for stocks.

It does not make sense for your system to ask me about the same documents I submitted when I applied for the account (August 2021).

Can you confirm this is a bug? Do I need to submit the documents if I don't really need access to stocks on the Israel stock exchanges? Does this affect my access to other exchanges (already enabled on my account activation)? 

От поддръжката дадоха незадоволително обяснение защо ми искат удостоверяване на самоличност и адрес отново:

I can confirm you have the Israeli stocks trading permission. Additional verifications can be regularly triggered, also additional trading permissions, of products involving more risk, can also initiate an additional verification process.

It is not a bug, also there has been an individual information change request, so please log in to Client Portal and submit the requested documents. 
Отказаха да коментират това, че този individual information change request реално не променя никакви данни (ЕГН-то ми е същото, както и другите данни).

В крайна сметка реших да потвърдя наново самоличността си и адреса си. Изпратих снимка на паспорта през сайта (защитена със залепване на хартиено тиксо и надпис "Interactive Brokers U6666666 30 NOV 2021" на две места върху хартиеното тиксо - както обясних в тази статия). Докато се чудих кое извлечение да им пратя за доказване на адрес ми одобриха снимката на паспорта. Пратих им две снимки на паспорта, втората малко под ъгъл. Разбира се U6666666 е само пример, номерът на сметката ми е друг.

Изпратих им извлечение от Revolut за BGN и месец ноември (директно в PDF формат). За съжаление това извлечение е с лошо форматиран адрес (застъпва се за друг текст, докладвах този бъг на Revolut). Не им пратих извлечение за EUR, защото нямах движения по тази сметка и може да не го харесат по тази причина. На следващия ден проверих - одобрили са го.

Можеше да им пратя и лична карта за удостоверяване на адрес, но не ми се занимаваше да я лепя с хартиено тиксо, на което да пиша защитните заклинания (името на ИП, номера на сметката и датата).

Избор на базова валута на сметката

Може да внасяте и поддържате салдо във всяка поддържана валута. Например базовата валута може да е EUR, но да внесете USD (ще имате USD по сметката в Interactive Brokers, тя е мултивалутна).

Базовата валута може да се сменя, но промените не влизат в сила веднага.

При IBCE (Унграската фирма на Interactive Brokers) има особеност при ковертирането на валути - ръчното конвертиране работи само в посока на базовата валута. Например имате долари, би трябвало да може да ги обмените за евро, ако еврото е базовата валута.

Освен това има възможност за автоматична обмяна на валута - например внесли сте долари и купувате акции, които се търгуват в евро, в този случай автоматично ще ви се обменят доларите за закупуване на акциите.

Ако имате малък остатък в друга валута тя може да се обмени автоматично към базовата.

Поради тези особености е желателно да изберете като базова валута тази валута, в която предпочитате да теглите (ако живеете в България най-вероятно ще предпочитате евро, защото валутния курс евро към лев е по-изгоден в банките и обменните бюра и SEPA преводите са по-изгодни от доларовите SWIFT преводи).

Какво става ако сте купили акции, търгуващи се в евро, с долари, които са автоматично обменени при покупката, и продадете тези акции? Ако базовата валута е евро ще получите евро по сметката. Но ако базовата валута е долари? Би трябвало пак да получите евро.

Обаче не при всички валути нещата са така - разбрах го след като прочетох този документ. Има един списък с валути, при които нещата са така, но за други валути е по-сложно.

С тези валути нещата са както очаквате:

EUR, USD, GBP, CHF, DKK, NOK, SEK, HUF, CZK, PLN

При автоматичната обмяна няма комисионна за обмяната

Как точно работи обмяната на валута не е много ясно документирано на сайта, информацията съм я събирал от различни източници. Може да се направи извод, че променят условията и не отразяват тези промени на сайта адекватно. Затова очаквайте нещата да не работят точно така. 

В статията по-надолу разглеждам подробно в раздела "Как работи автоматичното превалутиране".

Захранване на сметка в Interactive Brokers чрез доларов превод посредством Wise

Има смисъл да ползвате Wise ако нямате валута, която се приема от IB директно. За да проверите списъка с валути, които IB приема вижте менюто в горния десен ъгъл на екрана (снимката на екрана по-долу).

Избира се "ACH" от менюто на Wise като вид на превода.

Взима се "ABA routing number" от данните за плащане, които Interactive Brokers дава, и се пише в полето "ACH routing number" на Wise. В този случай двата номера съвпадат. Клиенти потвърдиха, че плащанията през ACH минават без проблеми.

Не се подвеждайте, че на първия формуляр няма поле за въвеждане на идентификатора на вашата сметка при Interactive Brokers, на последната стъпка има поле „Reference“ за това. (Казвам идентификатор на сметката, защото е буквено-цифров, започва с U и продължава с цифри. Странно защо IB го нарича "brokerage account number" след като съдържа не само цифри, но и буквата U.)

Подводни камъни при ползването на Wise.com през 2021 година

Made 2 small test deposits using the Direct ACH transfer from bank, and it went through in 1 day

Банковите данни от Interactive Brokers се взимат след създаване на deposit notification чрез натискане на бутона "Get Instructions" от раздела "Bank Wire" (за клиенти на европейските клонове на Interactive Brokers, сащанците няма нужда да ползват Wise, защото имат възможност да ползват ACH от тяхната банкова сметка в САЩ).

Интересно, че има два вида ACH трансфери - "Direct deposit" и "ACH". Изглежда за клиенти на унгарския IB (IBCE) не е достъпен "Direct ACH Transfer from your Bank".

Ето как изглежда страницата за депозит на клиентите, ползващи Interactive Brokers LLC (сащанската фирма на IB):


Потребител на IBIE коментира в Reddit:

I'm with IBIE and my deposit page looks exactly like yours. I use the "Bank wire" option, then send my Wise USD to the bank account shown there. When the funds arrive, IB will actually recognize the transfer type as ACH, put it on hold or a couple of days, and then credit it successfully.

There is this other post that says that the method I described will no longer work after November 30th. However, I did not get an email mentioning it would stop working, and it looks like the people who got the email are with an IB entity that has the direct deposit option listed. It is entirely possible that IB will only change it for the people who have the direct deposit option while allowing people who do not (yet) have direct deposit as an option (and maybe change it later when direct deposit becomes available as an option to choose instead of having to go through the "wire transfer" option.)

Проблем с преводите в долари от Wise към IB  (юли 2022 година)

Допълнение от юли 2022 година: потребител, който захранва сметката си в IB чрез доларов превод от Wise се оплака, че от IB са му пратили съобщение, според което IB разглежда тези преводи като преводи от трето лице (third party deposits), които типично не са позволени:

Друг потребител потвърди, че със SEPA преводите на евро от Wise към Interactive Brokers няма проблеми. Но недостатъкът е, че се плаща близо половин процент на Wise за обмяна от долари към евро.

Допълнителна тема в Reddit, където се дискутира темата.

Не е много ясно обаче дали след като се изпрати доказателство, че сметката във Wise е на името на същия титуляр, от Interactive Brokers ще проявят разбиране и няма да считат това нарушение на политиката им против third party deposits.

I received the same message.

I opened a ticket and sent them the wise proof of ownership document.

The response I got says:

"Thank you for providing the attachment. You may disregard the email if you have sent the funds from an account under your name."

The attachment they mention is the proof of ownership I sent.

Anyways it is not clear to me from their answer if I am able to continue using wise or not.

I might create a new ticket to try and get an answer that is more clear. 

Друг клиент на Interactive Brokers се оплака, че сметката му беше затворена след като депозира долари чрез Wise и му съобщиха, че е нарушил по този начин правилата против third party deposits:

I transferred money to IBKR using my Wise account. Then received an email about not to do that. After month without any activity on my account this happened.

След като Interactive Brokers даде възможност за линкване на акаунт във Wise с акаунт в Interactive Brokers се очаква, че няма да има такива проблеми. Причината за това е, че в процеса на линкване потребителят дава достъп на Interactive Brokers до личните му данни във Wise. Така Interactive Brokers знае, че депозитът не е в нарушение на правилото против third party deposits.

Такса от $4,14 USD при теглене от Interactive Brokers към Wise

Направих едно теглене на $200 към Wise за проба.

От страна на Interactive Brokers няма такса при теглене до един път месечно.

От страна на Wise имаше такса от $4,14 USD. Това значи, че за малки суми е по-добре да не се теглят долари към Wise (има смисъл да се изтегли евро и да се купят долари).

Статията за Wise: Подводни камъни при ползването на Wise.com през 2021-2022 година

Някой друг път може да пробвам към Revolut да изтегля долари за да видя дали ще има таксичка (напр. от банките кореспонденти).

Теглене на EUR от Interactive Brokers към Wise - няма проблеми

Получавал съм EUR от IB към Wise чрез SEPA и нямаше проблеми, пристигна без такси.

Захранване на сметка в Interactive Brokers чрез SEPA от мултивалутната сметка на Wise - не работи (27 август 2022)

Wise отказват да приемат нареждания за SEPA към Interactive Brokers. Проверих това след като прочетох оплаквания от клиенти в Reddit. Проверих и дали IBAN-а е актуален. Проверих и дали ще сработи ако изпиша името на титуляра коректно: с интервал преди Zrt или без. Не става и в двата случая - значи по номер на IBAN е ограничението (проверих също и с име на титуляра "test test test").


Захранване на USD чрез Revolut

Клиент на Revolut и Interactive Brokers (унгарската им фирма) сподели:

When I transferred USD from Revolut to IBKR CE last month, it arrived the same day.

I checked in Revolut, I sent the money to an American bank account IBKR provided:

  • 9 digit routing number

  • 9 digit account number

In the transfer memo you must add your IBKR Account Number (starts with letter 'U' and a bunch of digits) / Your Name. If any of them are missing or wrong, your transfer might get returned.

Не забравяйте при продажба да изключите smart routing, ако продавате акции и борсово търгувани фондове (ETFs), които се търгуват на европейските борси и желаете сделката да мине през определена борса

Технически ето как става в TWS:

При продажба е аналогично.

При покупка мисля, че е препоръчително да го оставите на SMART, само при продажба да изберете IBIS2 или IBIS (ако няма IBIS/IBIS2 - вижте за коя друга борса е най-ниска комисионната, може би FWB/FWB2). Допълнение: всъщност може да е по-добре да изберете IBIS2 или IBIS за да не мине на борса, където фрагментирането на поръчката увеличава комисионната значително (при тарифен план tiered). Подробно обясних това с пример в настоящата статия, потърсете с фразата "фрагментиране на поръчките".В системата на Interactive Brokers Xetra е именувана IBIS или IBIS2.

Подробно обясних проблема в тази статия: Инвестиране на пазара на акции без данъци дължими в България - ето как може да стане това

Може да дължите данък, въпреки че сделката е минала през Xetra или друга европейска борса. Според НАП от значение е през кой пазарен сегмент на борсата ще мине сделката. Например за XETA (това е MIC код на един от пазарните сегменти на Xetra) смятам, че важи изключението от данъчно облагане. Но ако вярваме на тълкуването на НАП за XETB не важи и се дължи данък). За съжаление много от акциите минават през XETB (напр. акциите от UK и САЩ). ETF-ите листнати на Xetra смятам, че минават през XETA или XETU (не знам за изключения).

Изборът на борса може да стане и чрез бота IBot. През портала и мобилното приложение не видях да може да се избира борса (освен с бота).

Имайте предвид тази объркваща подробност – съществуват две места за търговия (Xetra и Börse Frankfurt) на една борса (Frankfurt Stock Exchange), които имат общ сайт: www.boerse-frankfurt.de. И ако на страницата на съответната акция има правоъгълник Xetra близо до правоъгълник Frankfurt - значи акцията се търгува и на двете търговски площадки.

Ето пример за акция, която я има както на Xetra, така и на Börse Frankfurt:

Ето пример на акция, която я има само на Franfurt:

Подаване на лимитирана поръчка със задаване на борса чрез бота IBot

Командата за избор на борса когато сделката се прави с бота IBot е "set destination идентификатор" (ако искате да е Xetra се пише като идентификатор ibis или ibis2). 

За съжаление ботът не прима ISIN кода на инструмента, задължително трябва да се напише коректния тикер (тикерът на основната борса, "primary listing", обясних по-долу в статията как се търси).

Забелязах, че ботът разбира по-сложни изречения като например:

create limit order for 100 shares of VUAA and set destination ibis2

Ако добавя обаче "and make it valid GTC" по следния начин ще иска потвърждение за кой primary listing става въпрос:

create limit order for 100 shares of VUAA and set destination ibis2 and make it valid GTC

Въпреки, че иска потвърждение за primary listing ще зададе валидността на поръчката да бъде GTC (Good-till-canceled, поръчката ще е валидна, докато не бъде отменена, обаче има изключения - например ако инструментът изплати дивидент или има друго корпоративно събитие, има и други изключения, прочетете повече в тази статия).

Има една объркваща особеност на платформата, за да направите сделка на желаната борса избирате primary listing, който е на друга борса (която обаче е от "групата" на желаната борса). Повече писах за това в раздела от статията, където давам примери с избор на борса при подаване на поръчка с TWS.

Направили са IBot да разпознава различни начини на изразяване, например може да напишете на отделен ред:

time in force GTC

или:

make it valid GTC

За да зададете цена може да напишете на отделен ред:

set limit price 40

Може да напишете на един ред:

create limit order for 100 shares of VUAA at 40 and set destination ibis2

Ботът приема по подразбиране, че поръчката трябва да е валидна за деня (DAY):

Може да поясните на следващ ред:

make it valid GTC

Или общо на един ред:

create limit order for 100 shares of VUAA at 40 and set destination ibis2 valid GTC 

Интересно, че този път не иска потвърждаване на primary listing (изглежда ботът иска потвърждение на primary listing когато се добави „and make it valid GTC“ вместо само „valid GTC“ - неясно защо).

Ако напиша ibis вместо ibis2 в горния израз ботът недоволства със съобщение за грешка "invalid exchange". Идентификаторът на борсата е ibis за някои инструменти, а за други е ibis2 (става въпрос за една и съща борса - Xetra). Разликата в идентификаторите (дали ще има 2 накрая или не) не е свързано с това през кой сегмент на борсата минава сделката (XETA или XETB), тоест това не е индикация през кой сегмент минават сделките, такава информация платформата на Interactive Brokers не може да предложи.

Ботът изисква допълнително потвърждение, само с горните команди няма да се изпрати поръчката за изпълнение.

Забелязах една странност на бота, може би бъг - възприема поръчката като stop limit (вместо като limit) когато напиша:

create limit order for 200 shares of FEDF at 100 and set destination LSE valid GTC

Ако го напиша на отделни редове възприема поръчката като limit:

create limit order for 200 shares of FEDF at 100

set destination LSE

make it valid GTC

Не знам как да накарам бота да приеме поръчката outside regular trading hours (outside RTH).

Искам да купя EQQQ от Xetra, обаче ми излизат други борси, какво да правя?

Проучих въпроса и стигнах до извода, че някои финансови инструменти когато се търсят не излизат в резултатите с борса IBIS2, а с някоя друга борса, но въпреки това може да се правят сделки с тях на IBIS2 (така наричат Xetra).

Например като се цъкне на Classic View и Order (бутонът горе в ляво), въведе се EQQQ и се натисне tab на клавиатурата излиза този списък:

Може да се избере "Stock" от EBS, BVME.ETF или LSEETF.

Ако се избере "Stock" от  BVME.ETF после ще може от менюто да се избере Xetra (IBIS2) или да се остави на SMART (тогава системата ще определи най-изгодната сделка).

Щом IBIS2 присъства в менюто значи, че при продажба ще може да се продаде на тази борса.

Ако се избере "Stock" от EBS или LSEETF и се направи покупката после няма да може да се продаде финансовият инструмент на Xetra, където комисионните типично са по-ниски и важи данъчното изключение (за продажба на европейска борса). Допълнение: може би това не винаги е така, по-долу уточнявам като давам пример с IUSE.

Ето какво излиза в менюто когато изберем "Stock" от някоя от другите борси:

След като разгледах фонда IUSE (IE00B3ZW0K18) установих, че при опит да се купи или продаде в менюто с борсите излиза наред с LSEETF и IBIS2 (а също и другите европейски борси):

Хипотезата ми е, че ако инструментът се търгува в евро на лондонската борса (какъвто е случая с IUSE) може да се купи от лондонската борса и да се продаде после на някоя от европейските борси. Но ако инструментът се търгува в друга валута на лондонската борса няма да може после да се продаде на друга борса в евро.

Ако някой знае къде точно е документирано това на сайта на IB да пише в коментарите.

Не е препоръка да се инвестира в IUSE, защото е "hedged" (хеджиран). Недостатъкът е, че разходите за хеджирането намаляват печалбата. Обясних проблема в тази статия: Цената на долара пада, това значи ли, че инвестиращите в акции, търгувани в долари, са прецакани?

Търсене на активи - акции, ETFs и други (как да намерим тикера, който е primary listing)

Може да ползвате тази търсачка ако само искате да направите справка (вместо да пускате TWS): https://contract.ibkr.info/

Може да ползвате и търсачката, вградена в уеб портала (Client Portal), но там резултатите не изглеждат така добре структурирани.

Идентификаторите на борсите, които се ползват в системата на Interactive Brokers, не са MIC кодовете на борсите (нито на сегментите). Затова може да е трудно да се ориентирате кой идентификатор какво значи. За справка може да погледнете страницата на Interactive Brokers, където изброяват борсите. Не излизат на една страница, трябва да минете през всички табове за да ги прегледате.

Списък с борсите, където се търгува съответния инструмент, може да се види като  посочите с показалеца на мишката основната борса (primary listing exchange). В резултат се появява списък с борси в tooltip (това са групата борси, на която посочената в колоната Exchange борса се явява основна борса).

Обърнете внимание, че се показва само „основната борса“ в таблицата, а за да видите и другите борси трябва да посочите с мишката съответния ред (или да цъкнете на връзката "Details" от съответния ред на лявата колона на таблицата).

(На английски ключовите фрази са primary listing и primary listing exchange.)

Може да купите на една борса, но да продадете на друга борса, ако другата борса е от същата група. Това не съм сигурен къде е документирано на сайта им, пишете в коментарите ако знаете точно как е формулирано там (с линк).

Много често новаците, които не са добре запознати с платформата не успяват да намерят дадена акция, защото очакват да я намерят с определен тикер. А тя излиза в търсенето само с тикера на някоя от „основните борси“ (primary listing exchanges). Все пак може да купите съответната акция от желаната борса като изрично изберете от менюто през коя борса да мине сделката (по-горе обясних как). 

Търсачката https://contract.ibkr.info/ не е особено добра когато не знаете тикера или ISIN кода. Затова е практично първо да намерите ISIN кода на търсения от вас инструмент с Google (или персонализирано търсене с Google, което да се ограничава до сайтове, които показват ISIN кодовете на инструментите) и да търсите в търсачката на Interactive Brokers по ISIN код.

Пример за персонализирано търсене в Google, което ограничава търсенето до www.marketscreener.com/quote/stock/* (в този сайт ISIN кода е изписан с дребен шрифт над заглавието, съдържащо наименованието на инструмента).

Ако търсите ISIN кода на ETF, достъпен за европейски инвеститори, може да е по-практично да потърсите в JustETF.com.

Ето как изглеждат резултатите при търсене през търсачката на Client portal:

Няма индикации, че сделката ще мине със сигурност през Xetra (а не през SMART routing), ако изберете "Stock" под заглавието "VUAA STK@IBIS2", не се подвеждайте. Пак трябва да задавате борса (ако държите сделката да мине през Xetra) чрез TWS или чрез бота (примерна команда "set destination ibis2" за Xetra).

Това може да е нова функция и да се опитали да въведат функционалност за избор на борса, но не съм убеден, нито смятам да го тествам дали ще е така. На сайта изобщо не споменават възможността за direct routing (да си изберете борса) чрез Client Portal, споменават само TWS.

Как да разбера на коя борса е минала сделката?

Има грешен и подвеждащ начин, има и правилен начин.

Грешният и подвеждащ начин е да гледате колоната "Listing Exch" от раздела "Financial Instrument Information" на "Activity Statement". Там ще видите борсата, на която е листната акцията, а не борсата, където реално е минала сделката.

Правилно е да гледате колоната "Exchange" от раздела "Trades" на "Trade Confirmation Report".

Обърнете внимание, че и в "Trade Confirmation Report" има раздел "Financial Instrument Information" с колона "Listing Exch", където е написан идентификатора на listing exchange, а не на борсата, където реално са минали сделките. Всяка отделна сделка трябва да се провери къде е минала, възможно е една поръчка да се фрагментира на повече от една сделка и всяка от тях да е минала през различна борса.

Може да се наложи да изчакате до следващия ден за да се виждат сделките в справката.

Обърнете внимание, че борсите си имат части, наречени сегменти. Например XETA и XETB са сегменти на XETR. XETR е MIC кода на борсата (Operational MIC), а XETA и XETB са MIC кодовете на сегментите. Не всички сегменти са регулиран пазар по смисъла  на закона. На сайта на ESMA има регистър, в който може да се търси по MIC код. Ако там излиза "regulated market" значи този сегмент е регулиран пазар, от което следва, че продажбите на такъв сегмент се изключват от деклариране в приложение 5 на данъчната декларация (нито печалбите, нито загубите участват в данъчната основа).

Задължението за деклариране на притежаваните акции/дялове към 31 декември на данъчната година не се променя, нито се променя задължението за деклариране и облагане на дивидентите (тези неща не се влияят от това през кой сегмент на коя борса е минала сделката). Правете разлика между деклариране на притежанието и деклариране на продажбите, това са различни неща.

Как работи автоматичното превалутиране

Разглеждам как работи автоматичното превалутиране при cash акаунт.

В момента на пускане на поръчката за закупуване на актив в евро имах около 15 евро, които не стигаха и за една акция (по-голямата част от фиатната валута беше в USD, с тях бях планирал да купя акциите).

Предварително не направих обмяна на доларите към евро за да видя как ще работи автоматичното превалутиране.

Четох в коментарите, че не взимало комисионна, а после се оказа, че за обмяната имам 20 цента комисионна.

Според тарифата обмяната на валута става срещу комисионна, която има минимален праг от 2 USD.

Тоест за суми до $100 000 таксата е $2, а за суми над $100 000 таксата е 0,002 процента или 0,2 базови точки, да не се бърка с 0,2%; 0,2 базови точки от $100 000 е $2. При месечен оборот над $1 милиард долара таксата е друга.

Като се разрових повече установих, че всъщност удържаната комисионна не е точно 20 цента, закръглили са я по някаква причина там, където я гледах първоначално (или в единия случай показва центовете в една валута, а в другия - в друга). От поддръжката ми отговориха, че и за автоматичната обмяна на валута важи написаното в тарифата, но не коментираха защо не ми начислиха минималния праг (може би в края на месеца ще го начислят?).

Допълнение: не прилагат минималния праг на комисионната когато се прави автоматична обмяна на валута и това не е документирано на страницата с тарифата (т.е. взимат само 0,2 базови точки комисионна). Освен това няма никаква комисионна когато се прави автоматична обмяна на валута във връзка с теглене от сметката.

Възможно е и да няма изобщо такса при автоматичното превалутиране (във връзка с покупка на активи в друга валута), други потребители казват, че наскоро са правили сделки и не е имало такса (не мога да потвърдя). На забутана страница на сайта (не на страницата с тарифата!) пише, че няма такса, така че може би моят случай не е показателен:

IBCE does NOT charge clients for automatic currency conversion.

В Reddit потребители на IB дискутират опита си и какво са им отговорили от поддръжката.

Не се разрешава ползването на функцията за обмяна на валута "за спекулативни цели". Не се брои за "спекулативна цел" обмяната на валута в посока към базовата валута на сметката. А базовата валута на сметката може да се сменя. Дали смяната на базовата валута на сметката (с цел да се избегне това ограничение) е забранено не е ясно.

(Подробно за това как е забранено е да се ползва IB само за обмяна на валута писах доста по-надолу в статията.)

Clients are permitted to do FX spot transactions if they are in connection with an investment service.

FX spot transactions that are purely speculative in nature and are not connected to a prior investment service transaction are disallowed.
Източник:
MULTI CURRENCY ACCOUNT FOREIGN EXCHANGE RESTRICTIONS [PDF] 10 февруари 2021 (стара версия)

MULTI CURRENCY ACCOUNT FOREIGN EXCHANGE RESTRICTIONS [PDF]  (най-новата известна версия; архив версия 8 март 2021, архив версия 17 октомври 2022)

Проверете дали има по-нова версия тук или тук.

For example: An IBCE client with a Cash account places an order for a CAD denominated security. Our system will check if the client has sufficient equivalent available funds in the Allowed Deposit Currencies, and if it does, the order will be sent to the exchange.

On trade date, IBCE will automatically convert an equivalent amount of CAD from the nominated base currency, leaving no residual CAD cash balance in the account at day’s end.

Това е списъкът с "allowed deposit currencies":

EUR, USD, GBP, CHF, DKK, NOK, SEK, HUF, CZK, PLN

В горния пример става въпрос за сделка с CAD, която не е в списъка. 

Моето разбиране е, че ако имате кеш акаунт и купите актив в друга валута ще се случи автоматично превалутиране, ако нямате достатъчно от тази валута. При продажба ще има автоматично превалутиране само ако валутата не е в горния списък (напр. CAD).

Получените дивиденти в някоя от валутите от горния списък няма да се превалутират автоматично.

Ако имате маржин акаунт няма да има автоматично превалутиране нито при покупката, нито при продажбата. Ще се получи негативно салдо и ще трябва да инициирате обмяна на валута за да се покрие това отрицателно салдо (за да не плащате лихви).

Допълнително разяснение има на тази страница: Multi-Currency Trading at IBKR Central Europe (архив).

Ако сте клиент на унгарския клон на IB не можете да правите превалутиране инициирано от вас в посока от базова валута към друга валута, ако това не е за покриване на отрицателно салдо. Например ако имате базова валута в евро и искате долари не може просто да купите долари (ако това не води до покриване на отрицателно салдо в долари). Изключение е когато теглите от разрешена валута - например ако имате евро (базова валута) и теглите долари, би трябвало да се инициира автоматично превалутиране към долари.

Тегленето на USD е разрешено, защото е в списъка на "Major Currencies" (в този списък са EUR и USD).

Client can withdraw funds in Major Currencies, Home currency and positive balances held in the account. If the client wants to withdraw funds, the system checks first if there is sufficient available funds in the requested or other supported currencies to cover 100% of the withdrawal amount. If there is no sufficient funds in the requested currency, IBCE will automatically convert positive balances in the supported currencies to the requested one.
Не е много ясно как се тълкува това - например дали може да се изтегли всяка от валутите, които е в списъка на "allowed deposit currencies" (и зависи ли това от наличието на салдо в тази валута), или може само USD, EUR, "домашната" валута (ако се поддържа изобщо). А защо не споменават базовата валута в този параграф също не е ясно.

По-надолу в статията пиша за методи за преодоляване на тези ограничения и за това как IB ограничиха смяната на базовата валута до веднъж на 3 месеца.

Какво се случи след изпълнението на моята поръчка

След като се изпълни поръчката ми и автоматичното превалутиране останаха 62 доларови цента и 34,18 евро.

В платформата TWS се виждат закръглени суми, а в Client Portal се показват точно:

Обърнете внимание, че преди сделката имах около 15 евро, а след сделката имам 34,18 евро. Тоест бяха обменени повече долари, отколкото бяха нужни за извършване на сделката, но не всички долари бяха обменени, остана остатък от 62 доларови цента.  

От това следва, че ако не искате да се извърши автоматично превалутиране трябва да разполагате с достатъчно валута за сделката, която ще извършвате (вкл. и за комисинните и другите разходи). Ако ще купувате нещо, което се търгува в евро трябва предварително да осигурите това евро по сметката си (с вноска или с поръчка за обмяна на валута).

Намерих отговор защо останаха тези 62 цента - оказва се, че по принцип платформата така работи (с кръгли числа):

Depending upon the currency quantity you are converting and the market rate, a residual balance may remain as conversions can only be performed in whole currency amounts (e.g. no cents).
Но странното е, че пишат:

In the event a residual balance remains, it will be displayed within the Account window (e.g. MXN 7 equals approximately USD 0.56) until the following business day at which point it will be automatically converted to the Base Currency.

IB will act to automatically convert non-Base Currency balances only where the balance is nominal (i.e., below USD 5 equivalent and assuming no subsequent trade activity through settlement) and when the customer requests to close the account (where the balances are below USD 1,000 equivalent)

Тоест остатъкът ще се превалутира автоматично (въпреки, че е малка и некръгла сума). В моя случай се превалутира автоматично след няколко работни дни.

При следващото ползване на автоматичното превалутиране нещата станаха по-различно

Имах евро и долари по сметката (повечето бяха долари). Еврото не беше достатъчно за две покупки на акции в евро.

Системата обмени малко повече долари, отколкото трябва така, че да остане остатък от 1,47 евро по сметката. Обаче интересното е, че не конвертира в евро почти всички долари както беше предния път (когато остави малък остатък в долари), а този път остана по-голяма сума в долари (няколко хиляди).

Може би само когато остатъкът в долари е малък системата обменя повечето долари. Или са сменили начина на работа на системата.

Този път нямаше значение дали системата ще обмени всички долари или ще обмени толкова, колкото са нужни за сделките. Затова не направих предварително обмяната. Исках да видя какво ще стане. Правих сделките през портала, не през TWS както миналия път. Не знам дали това оказва влияние, вероятно не.

Базовата валута на сметката е евро, не съм я сменял.

Обмяната мина на един път, въпреки че купих два вида акции (с две поръчки една след друга). Явно системата не задейства веднага автоматичното превалутиране (видях за кратко отрицателно салдо за еврото по мултивалутната сметка).

Таксата за обмяната беше начислена без минималния праг (зачислиха като такса само 0,20 базисни точки - т.е. 0,0020% от валутата, която се обменя). На една забутана страница на сайта им обаче пише, че няма такса за автоматичното превалутиране изобщо.

Когато правих обмяна с лимитирана поръчка (не автоматична) бяха взели предвид минималния праг от $2 на поръчка.

Затова за малки суми има смисъл да ползвате автоматично превалутиране, ако е възможно.

Тегленето на валута е възможно само ако предварително тази валута я има по сметката. Тоест - не може да наредите теглене на повече от наличното и така да предизвикате автоматично превалутиране (ще трябва да се плаща минималния праг на таксата за превалутиране, който е $2 или да се купи актив, деноминиран в евро, и после да се продаде - което вероятно ще струва повече от $2 като комисионни и други разходи).

Допълнение: вече е възможно да теглите без да имате салдо в съответната валута, ще се случи автоматично превалутиране. Тегленето (за клиенти на унгарския клон на IB) е възможно в USD, EUR и валутата на вашата държава (държавата, която сте посочили в адреса си, който сте задали в профила си).

Ако не искате да ви се случи автоматичното превалутиране по начин, който не харесвате, желателно е предварително да направите обмяната на валута като предвидите и малко повече за покриване на всички разходи във връзка със сделките (вкл. и допълнителните борсови такси/комисионни и stamp tax). И изчакайте за сетълмент, защото в противен случай системата ще нареди автоматично превалутиране, което имам съмнения, че може да доведе и до затваряне на позиции в акции и други активи. На мен ми се случи автоматично превалутиране при теглене, защото не изчаках за сетълмент на инициирано от мен превалутиране.

Ако сметката е margin account няма да има автоматично превалутиране, после ще се наложи да наредите обмяна на валута за да оправите отрицателното салдо.

Капан при автоматичното превалутиране

При автоматичното превалутиране има един капан - ако към момента на изпълнение на поръчката няма достатъчно пари по сметката системата ще затвори някоя от позициите за да освободи пари.

Възможни причини да няма достатъчно пари по сметката:

  • Може валутният курс да се промени в неблагоприятна посока
  • Възможно е цената на акцията да се повиши (в случай, че поръчката е пазарна).
  • Възможно е да е платена някаква такса за данни или друга такса.

Точно коя позиция ще затвори не ми е много ясно как се определя.

Четох в Reddit за случай на клиент, който внесе MXN в размер по-малък от таксата за внасяне (само за MXN има такса за внасяне). В резултат му беше затворена една от позициите - за да плати таксата за внасяне на мексиканската валута (внесената сума не беше достатъчна да покрие тази такса).

За да се предотврати автоматично ликвидиране може да се ползва margin account. След извършване на сделката ако не достига валута може да се внесе и след това да се извърши обмяна. Довнасянето на още валута може да стане както преди обмяната, така и след обмяната.

Ако довнасянето стане преди обмяната разглеждаме обмяната като „Debt Reduction: Reducing the net of negative currency balances.“. Ако довнасянето стане след обмяната разглеждаме обмяната като „Debt Consolidation: Trading a negative currency balance from a non-base currency to base currency.“.

Превалутиране на малки суми от не-базова валута към базова валута

Ако имате малки остатъци в не-базова валута те може да се превалутират към базовата валута, обяснено е това тук: https://ibkr.info/node/710 (изглежда важи не само при ползване на унгарския клон на IB).

How can I close out the nominal FOREX positions in my account?

When account holders enter into transactions with instruments which are denominated in a non-Base Currency, the resultant profit or loss along with any interest charges (in the event of a margin loan) will remain in the currency in which the product was denominated until such time the account holder acts to close the currency position(s). This responsibility rests with the account holder as closing the position requires acceptance of a conversion price which is likely to be subject to continuous fluctuation similar to any other financial instrument.

There are limited instances in which IBKR will act to close a non-Base Currency position, including the following:

1. In situations where a margin deficiency exists and the position is closed in an effort to restore margin compliance; and

2. If the non-Base Currency balance is deemed to be nominal. Nominal balances are defined as those below USD 5.00, or equivalent.  Such balances are regularly swept once settlement has been completed into the Base Currency as long as no other unsettled activity remains. Note that balances which are accrued but not yet posted, such as interest debits and credits, are not subject to being swept while in an accrual state.

3. If the account equity is deemed to be nominal.  Here, if the account balance is below USD 80.00, or equivalent, the balance consists solely of cash and there has been no trade activity over the prior 10 business days, all non-Base Currency balances will be unwound and converted into the Base Currency. Note that this logic does not apply to accounts managed by a financial advisor or carried on behalf of an introducing broker.

4. If the account has selected the Close Account option in Client Portal.  Here, all non-Base Currency balances not greater than 1,000 USD equivalents will be automatically converted into the Base Currency.

IBKR does provide an expedited process to assist account holders who wish to close all non-Base Currency positions collectively. To use this process, start by clicking on the Account button at the top of the TWS, which opens up a window displaying account balances including cash positions in all denominations. In the section titled 'Market Value - Real FX Balance" right click on any row to from the drop down menu to select the option titled 'Close All Non-Base Currency Positions'. Upon clicking that link, the account holder will be guided through a series of steps which will create a market order to close any non-Base Currency positions.

NOTE: Commissions are charged on FOREX conversions initiated by the account holder but not on those initiated by IBKR for the purpose of closing a nominal balance as noted above. IBKR will charge a commission if the position was liquidated in order to restore margin compliance.

Отмяна на поръчки, поради "CORPACT" (напр. дивиденти)

Това е защита, която да защити клиентите от това да купят акции на твърде висока цена.

Възможно е поръчката да се отмени, ако е минало много време от последното логване в платформата или в края на следващото тримесечие.

Обясних това подробно в тази статия: Внимавайте когато задавате чакаща поръчка и изплащането на дивидент наближава.

Прочетете горната статия за да разберете в кои случаи поръчката може да бъде отменена автоматично.

Фрагментиране на поръчките - изпълняват се с няколко сделки като за всяка може да се плати отделен минимален праг на таксата

При някои борси има минимални прагове за допълнителните такси "per trade" (а не "per order"). Тоест ако поръчката (order) се раздроби (фрагментира) на отделни сделки (trades) при тарифния план tiered за всяка сделка ще се плати поне минималния праг, което е проблем ако фрагментите (сделките) са малки.

Подобен проблем с фрагментирането има и при някои ИП, предлагащи платформи за търговия на БФБ.

Потърпевш от такова фрагментиране се оплака:

Вчера затворих една малка позиция с лимитирана поръчка. Направи ми впечатление, че поръчката се изпълни на 4 части, вероятно заради липса на ликвидност точно в този момент. На tiered план съм. Таксата за ордъра обаче е сумата от таксите и на 4-те. Поръчката е изпълнена от уеб приложението.

Показаните сделки са на AEB (борсата в Амстердам). На тази страница може да видите допълнителните такси на AEB.

Основната комисионна при тарифен план tiered и връзки към страниците с допълнителните такси на различните борси се намират на тази страница.

При тарифния план fixded ще платите повече като минимален праг на разходите (в сравнение с tiered и късмет: липса на фрагментиране), но имате застраховка - IB поема риска от това поръчката да се фрагментира на голям брой сделки.

При Xetra минимумите на повечето от разходите са "per order", а не "per trade". Освен EUR 0.01 per trade, което е поносимо. Ако се разцепи на 20 части поръчката - това са само 20 цента.

Затова бих ползвал TWS като задам Xetra и бих ползвал тарифен план tiered (при fixed разходите са повече и не виждам смисъл).

Особености при тегленето със SEPA

Забелязах, че системата не пита за име на получателя. Въвежда се държава, където е установена банката (не където е установен титуляра на сметката!) и след това IBAN на получателя.

Няма възможност да се зададе името на получателя. Не ми е известно какво име системата на Interactive Brokers използва. То е ясно, че е името на титуляра на сметката при Interactive Brokers, но не ми е ясно в какъв формат е изписано - дали е „Име Фамилия“ или „Име И Фамилия“ (където „И“ е първата буква (инициал) на презимето).

Ако банката на получателя държи името на титуляра (на получателя) да се изписва точно както е било написано при регистрация в банката е теоретично възможно да възникне проблем. Но не съм чул някой да е имал такъв проблем.

Revolut очаква името да се изпише във формат „Име Фамилия“ на латиница (за да видите при вас как точно трябва да е изписано името на титуляра натиснете трите точки в дясно от бутона Transfer и след това Account Details). Българските банки може би очакват да е във формат „Име Презиме Фамилия“ на латиница, но не съм сигурен.

Петте цифри след първите две цифри (32500) идентифицират банката (или небанката) на получателя. Затова не се налага изписването му.

(Небанка наричам доставчик на платежни услуги, който не е банка - за краткост.)

Тъй като първите два символа идентифицират държавата не става ясно защо трябва да се избира държавата на банката (или небанката) на получателя.

В примера по-горе получателят е небанка (Revolut Payments UAB няма банков лиценз, банка е Revolut Bank UAB; имат някаква схема на работа, при която плащанията минават през две сметки, това се вижда като поискате справка в PDF формат - парите минават през две сметки с различни IBAN-ове когато се получават и когато се изпращат пари).

Не съм тествал какво става когато се избере грешна "Bank Country". Самият интерфейс е така написан, че приема съществуването на банка, а IBAN номера дават не само банките, но и небанките. Вероятно са решили така да го направят с цел краткост (да не се налага да пишат "банка или доставчик на платежни услуги, който не е банка").

Възможно е да има забавяне в изпълнението на нареждането (например ако наредите тегленето веднага след като е направена сделка по обмяна на валута):

Please note that this withdrawal received a future value date because you are withdrawing proceeds of unsettled trades

Особеностите при подаване на поръчки за превалутиране

Когато купувате евро и базовата валута е евро комисионната за сделката се взима в евро. Това може да ви изненада, ако ви трябва определена сума в евро - след изпълнение на поръчката може да имате по-малко евро, отколкото ви е необходимо, заради комисионната. Затова подавайте поръчка за закупуване на малко повече евро, отколкото ви трябва за теглене или сделки.

За да не остават "виртуални валутни позиции" (virtual FX positions) в отчетите трябва да се ползва режим "FXCONV" вместо "IDEALPRO".

Ако поръчката се подаде през портала тя ще бъде "IDEALPRO" (и ще остават "виртуални  валутни позиции" в отчетите, което е дразнещо):



В платформата TWS има възможност да се избира между "FXCONV" и "IDEALPRO". Желателно е да се ползва само TWS за обмяна на валута и да не се гледа в портала какво пише, защото в портала се показва подвеждаща информация за сделката (по-надолу давам пример със снимка на екрана).

От падащото меню "Destination" може да се избере "FXCONV":

Може да се избере размера на поръчката не само в долари, но и в евро:

В моя случай, илюстриран по-горе, искам да купя евро и е по-удобно да напиша размера на сумата в долари, която продавам.

Малко е объркващо това, че поръчката е "buy", а пиша долари, а не евро. И всъщност купувам евро, въпреки че пиша размера на поръчката в долари.

Затова трябва да се внимава кога се избира buy и кога sell.

Като се задържи курсора върху полето с размера на поръчката се показва балонче (tooltip) с цел да се поясни, че всъщност се купува евро, а не долари чрез поръчка "buy".

EUR(SELL 3K USD)

Това означава, че при поръчка "buy" се купува EUR и се продава 3K USD. Тоест поръчката е за купуване на евро на стойност 3000 долара по курс не по-лош от зададения (1,05).

В портала (сайта) поръчката изглежда подвеждащо:

Изглежда, че е покупка на долари, а всъщност е продажба на долари (долу с малки букви са написали "buy .... USD" вместо "buy EUR (SELL ... USD)" както е коректно пояснено в платформата TWS.

В диалога "modify order" също е объркващо - не уточняват валутата дали е долари или евро. Излиза по подразбиране сумата в долари, но без уточнение, че са долари. Не се знае какво става при редактиране на това поле или при нередактирането му. Не бих рискувал да ползвам уеб платформата за редакция на поръчки за обмяна на валута, наредени с TWS.

Въпреки, че зададох да се продадат точно толкова долари, колкото имам в сметката (която е от тип "cash"), ми излезе съобщение:

FX trade would expose account to currency leverage.

От което мога да направя извод, че таксата за обмяна се взима от доларовото салдо и затова трябва да оставя поне $2 за покриване на тази такса. След като намалих сумата в долари това съобщение спря да излиза.

Не бих рискувал да разбера какво ще стане ако задам размера на поръчката в долари да е точно салдото в долари. Може би ще обмени евро към долари автоматично, а няма да продаде акции. Но не съм сигурен.

(Но може и да греша в изводите си. Горното съобщение не помня да е излизало като въвеждах поръчката първоначално, излезе след като я коригирах и натиснах бутона "update". Може да е бъг. Но може и да не съм обърнал внимание и съобщението да е излязло и при първоначалното въвеждане на поръчката.)

На 11 януари 2023 година пробвах да направя лимитирана поръчка през уеб портала. Там не излизаха данни дали ще мине през IDALPRO (вече няма индикации за това както на снимката на екрана по-горе, където ясно се споменава IDALPRO). След като стартирах TWS стана ясно, че поръчката е подадена за изпълнение през IDEALPRO. Избрах я далеч от пазарна цена за да не се изпълни (само за тест да видя дали все още поръчките през уеб портала се насочват за изпълнение през IDALPRO вместо през FXCONV).

Тестовата лимитирана поръчка я пуснах от раздела Forex. Не знам дали ако мине през "Convert Currency" (пазарна поръчка) също ще мине през IDEALPRO, не смятам да пробвам, защото ми е лесно просто да си пускам TWS.

Бях пуснал тестовата поръчка DAY. През уеб портала я промених на GTC. След това влязох в TWS и установих, че destination FXCONV се е запазил, но валидността е променена успешно от DAY на GTC.

Сметката се затваря, ако салдото падне до нула

Клиент на IB се оплака в Reddit, че му излиза това съобщение при опит да изтегли всичките си пари:

Accounts without funds are closed soon after the last withdrawal. To avoid account closure, please consider leaving EUR 10.00 in your account.

Не е ясно колко време има потребителят на разположение за да изтегли справки за сметката си, която ще бъде затворена скоро след последното теглене.

Какво става при неактивност

Не е ясно и колко дълго може да стои сметка без активност, какво се подразбира под активност (логване, сделки, трансфери) и какво става при неактивност. Възможно ли е нективност да настъпи докато сметката не е затворена или за неактивност се брои само затворена сметка и непотърсени пари (в цитираната страница се говори в контекста на неактивност при затворена сметка).

Q. What happens if I do not act to withdraw assets in a closed account?

A. IBKR will attempt to notify closed accounts of a credit balance using the email address of record. Account holders who do not act to withdraw balances within 30 days after notice has been sent are subject to a monthly closed account fee of $20.  Also note that IBKR is subject to statutes which require that assets in accounts deemed "abandoned" be turned over to the state in which the client resides (or Connecticut if the client resides outside the U.S.). The period of inactivity by which an account is considered "inactive" varies by state, but can be as low as 3 years. See Knowledge Base Article 2599 for details regarding retrieving unclaimed property from the state.

Не е известно в кои случаи сметката се третира като "изоставена", трябва ли потребителят да се логва в системата редовно и колко време може да не се логва за да не му бъде затворена сметката, затворени позициите и прехвърлени парите на държавата. Дали цитираният по-горе период от 3 години важи само за затворени сметки или и за сметки, които не са затворени.

Комисионни за сделки с криптовалути

Имат странни правила за изчисляване на комисионната.

While other crypto exchanges and brokers charge trading fees as high as 2.00% of trade value or more, and add spreads or markups to the cryptocurrency price, cryptocurrency trading with Paxos on Interactive Brokers’ platform has a low commission of just 0.12% to 0.18% of trade value1 with a USD 1.75 minimum per order (but the minimum is subject to a cap of 1% of trade value). Plus, there are no added spreads, markups, or custody fees.

Ако правилно ги тълкувам:

  • За сделки под $175 - 1%
  • За сделки над $175 но до $972.(2) - $1,75
  • За сделки над $972.(2) - 0,18% 

Това не е най-ниската комисионна на пазара (сравнено с най-изгодните борси за криптовалути като FTX и Binance), но е съпоставимо с някои други популярни борси за криптовалути.

Тегленето на криптовалутите е възможно, но е сложно:

Can I withdraw my cryptocurrency from my IBKR linked Paxos account?

To withdraw cryptocurrency from your Paxos account, you must first open a stand-alone Paxos account that is not linked to your IBKR account.

Once your stand-alone Paxos account is open, submit transfer instructions to Paxos to move the cryptocurrency from your IBKR linked Paxos account to your new account.

After the cryptocurrency has been transferred to your stand-alone Paxos account, you can continue to hold the cryptocurrency at Paxos or, via Paxos’ standard withdrawal process, request to withdraw the cryptocurrency.

Please note that IBKR does not charge for this transfer. However, Paxos fees may apply.

In order to initiate a transfer to your stand-alone Paxos account, please contact account_transfers@paxos.com.

For more information, please see the Paxos Terms and Conditions.

Please note, it is not possible to transfer cryptocurrency to a firm other than Paxos or internally to another IBKR account.

Не знам дали важи за всички клонове на Interactive Brokers.

Автоматично превалутиране при теглене

В Interactive Brokes са променили начина, по който се тегли валута - вече може да изтеглите една валута, ако я нямате налична (ще се извърши автоматично превалутиране).

Your account holds cash balances in other currencies. If your withdrawal amount exceeds your EUR cash balance, we will automatically convert balances in other currencies to EUR. The final withdrawal amount may differ from the amount requested due to fluctuations in FX rates.

Please refer to this article for more information.


 

Като цъкна на "this article" излиза грешка "Page not found".

Обаче се случи нещо странно - купих достатъчно евро, наредих теглене (в тази последователност) и се оказа, че системата е извършила автоматична покупка на евро.

В това няма никаква логика. Даже и да се изисква време за сетълмент, каква е логиката да изпълняват веднага нареждането за теглене и да се случва автоматично превалутиране след като вече е изпълнена поръчката ми за покупка на евро?

Тоест не чакаха за сетълмент за да ми изпълнят заявката за теглене. Автоматичното превалутиране се случи часове след като се изпълни поръчката, въведена от мен.

Не ми взеха такса от $2 за автоматичното превалутиране, обаче ми взеха за изпълнение на наредената от мен поръчка.

По-важната част от отговора на въпроса ми защо се получи така:

As per our records you made a EUR.USD currency conversion on 09-11-2022. Please note that Forex trade settlement generally takes place on the second business day following the transaction (Trade Date plus two business days: T+2). In this case the settle date was 14-11-2022.
Our records also show that you have placed a withdrawal request in Client Portal on 09-11-2022. However, the funds were not settled at the time you placed this request. Kindly note that as of Monday, 17 October, you can make withdrawals in EUR, USD and your home country currency (as long as your home country currency is a supported currency as well). You can make these withdrawals even if there are no positive balances in these currencies. IBKR will automatically check the availability of the currency. If there are no sufficient funds available in the requested currency, IBKR will automatically convert positive balances in the supported currencies to the requested one.
Since the funds were not settled, hence there was no sufficient balance in EUR in your account. Therefore, IBKR made a currency conversion so that you could withdraw funds in EUR from your IBKR account.
Kindly note that your withdrawal request has been processed and the funds have been sent to your bank account on 10-11-2022.

Общо взето повтарят моята хипотеза. Без да обясняват защо така нелогично са решили да си направят системата.

Обърнете внимание, че получих превода по сметката си на 10 ноември. Системата отчете, че заявката за теглене е била получена на 9 ноември, но всъщност беше получена на 10 ноември по моето часово време. Значи чакането за сетълмент не важи когато се прави автоматична обмяна на валута. Но валутата, която не е с приключил сетълмент не се смята за налична от системата и се инициира автоматична обмяна на валута, което няма логика.

Правя поръчките през TWS в режим FXCONV за да не ми се образуват виртуални позиции (не рискувам през уеб портала, защото там има неопределеност в кой режим ще мине, преди минаваше през IDEALPRO, сега не дават индикации през кой режим минава).

Когато се правят валутни операции през IDEALPRO се откриват виртуални позиции, които се виждат в справките.

Покупка на акции веднага след продажба - Free-Riding rule

При определени условия е възможно клиентите с акаунт тип „cash“ да ползват валутата от продажба на финансови активи веднага (вместо да чакат за сетълмент). Ето как са го формулирали:

The one exception is under the Free-Riding rule. Clients with a cash account can use the proceeds from the sale of a security to purchase a different security under the condition that the second security is held until settlement of the initial sale. If the client sells the second security prior to settlement of the initial trade, they will be in violation of the Free-Riding rule and will be locked for 90 days from utilizing this exception.

Тоест ако продадете веднага актива, който сте купили с парите от продажбата на първия актив веднага (преди да дочакате сетълмент на първия) ще ви накажат с 90 дена невъзможност да ползвате това изключение.

Не са написали изрично за кои клонове на Interactive Brokers важи това, може би важи за всички (вкл. и за унгарския). Пишете в коментарите ако знаете нещо.

Ако искате да спекулирате без това ограничение ви трябва акаунт тип „margin account“:

Account holders who wish to have access to settled funds prior to the settlement day may do so by electing an account type of 'Margin'.  Under this account type unsettled funds may be used for trading purposes but may not be withdrawn until settlement. 

Тоест ограничението е само за теглене, не и за покупка на актив веднага.

От гореизложеното следва нещо интересно във връзка с данъчното облагане на доходите от продажба на финансови активи през платформата на IB - тъй като принципно е възможно да купите финансов актив веднага след като се изпълни сделката се смята, че сте придобили дохода на тази дата.

От друга страна обаче не може да теглите валутата преди датата на сетълмент. В закона (ЗДДФЛ) изрично не е написано какво значи „заверяването на сметката на получателя на дохода“ - заверена ли е сметката когато получателят може да купи акции веднага или е заверена само ако може да изтегли парите по друга сметка?

Чл. 11. (1) Ако не е предвидено друго в този закон, доходът се смята за придобит на датата на:

1. плащането - при плащане в брой;

2. заверяването на сметката на получателя на дохода или получаването на чека - при безналично плащане;

3. получаването на престацията - за непаричен доход.

Датата е важна, защото от нея зависи колко е дължимия данък (тъй като обикновено валутният курс на БНБ за съответната валута е различна в зависимост от това коя дата приемем, че е датата на „заверяване на сметката“).

На практика при проверка/ревизия от НАП ще гледат какво пише в отчета. Ако има една дата - гледат нея. Ако са две датите и сте написали една от тях - вероятно ще минете между капките (а ако сте избрали датата не във ваша полза така че да се декларира повече дължим данък - съвсем пък нямат основание да ви глобят). Ако съвсем сте объркали датата и това е било във ваша полза (декларирали сте по-малък дължим данък) - това е нарушение и може да ви глобят ако ви спипат.

Генериране на персонализирани справки (custom statements)

Ако имате получени дивиденти, които са обложени с данък при източника  (withholding tax on dividends), ЗДДФЛ изисква да представите „доказателства“ за удържани данъци в чужбина.

Според мен не е добра идея да давате пълната справка, защото там има и други неща, които може да объркат проверяващите (ако изобщо някой ги чете).

Особено объркващо е, че в типичните справки (Activity Report) присъстват и dividend accruals

A dividend credit accrual does not increase Available Funds and can therefore not be withdrawn until paid.

Тоест тези dividend accruals са там за да отразят бъдещите дивиденти, които сте заслужили, като сте държали акциите преди определена дата. 

За да си извадите подходяща справка за прикрепяне към годишната данъчна декларация, която да послужи като „доказателства“ за удържани данъци в чужбина, изберете следните елементи когато създавате персонализирана справка (custom statement):

  • Account Information
  • Combined Dividends
  • Withholding Tax
Няма нужда да се избира и "Payment in Lieu of Dividends", защото те влизат в раздела "Combined Dividends".

Плащанията вместо дивиденти (Payment in Lieu of Dividends) са също дивиденти според ЗДДФЛ, защото са доход от акции:

5. "Дивидент" е:

а) доход от акции;

б) доход от дялови участия, включително от неперсонифицирани дружества и от други права, третирани като доходи от акции;

в) скрито разпределение на печалбата.

Ако сте отдали назаем акциите си е възможно да получите Payment in Lieu of Dividends вместо дивиденти (пак повтарям - и двете са дивиденти по смисъла на ЗДДФЛ за целите на декларирането на доходите от дивиденти).

Възможно е да получите дивидент в края на годината (напр. компанията Devon Energy Corporation е изплатила дивидент на 30 декември 2022 година), но да не излезе в справка с крайна дата 31 декември. За всеки случай пуснете и справка с крайна дата в началото на следващата данъчна година за да проверите дали има дивиденти с дата на получаване в края на данъчната година, но с "Report Date" в началото на следващата данъчна година. Клиент на Interactive Brokers, получил дивидент на 30 декември писа за това. Крайната дата трябва да е работен ден (аз бих избрал няколко работни дена след първия работен ден за всеки случай, не се знае кой ден е работен в съответната държава).

За по-добро разбиране кое е наистина данъчно събитие и кое е нещо като "прогнозни приходи" (accruals) е добре да си генерирате персонализирана справка с активиран раздел "Statement of Funds". Този тип справка е като на банките - вижда се движението по сметката дали е дебит или кредит и колко е салдото по сметката след операцията. Вижда се и салдото по сметката в началото на периода и в края на периода.

Игнорирайте подраздела "Base Currency Summary", защото той може да ви обърка (сметката е мултивалутна и е от значение какво се случва във всяка подсметка). Няма начин този подраздел да не се показва в справката.

Не всички възможни раздели се показват в менюто, поне един забелязах, че ще излезе в справката само ако изберете "All" при избор на раздели за персонализирана справка.

В справката "Statement of Funds" има две дати - "Report Date" и "Activity Date".

Датата "Activity Date" се отнася за датата когато е извършена операцията.

Датата "Report Date" се отнася единствено до датата когато данните са достъпни за генериране на справка.

Например имам дивиденти с "Activity Date" 2022-10-03 и "Report Date" 2022-10-04. Когато пусна справка за период до 4 октомври в справката се вижда този дивидент. Когато пусна справка за период до 3 октомври дивидентът не се вижда в справката, но въпреки това е постъпил на 3 октомври в сметката (това е датата на получаване на дохода).

В справката "Dividend Report" от раздела "Tax Reports" датата е грешна - написали са "Report Date", което в някои случаи е един ден или повече по-късно. По-горе обясних от къде да видите правилната дата.

Освен това дивидентите, реално получени в GBP, са преизчислени в долари и евро, като не е написана оригиналната сума в GBP, която реално е получена. Съгласно ЗДДФЛ не може да се вземе сума в друга валута, трябва да се вземе сумата в оригиналната валута ("брутната сума, определена с решението за разпределяне на дивидент") и да се преизчисли в лева по курса на БНБ към датата на придобиване на дохода.

Допълнителен доход от отдаване назаем на акции (Stock Yield Enhancement Program) и лихви върху свободните средства (Cash Yield Enhancement Program)

Подробностите са написани на тази страница: Stock Yield Enhancement Program.

В отчетите вече не го наричат „USD IBKR Managed Securities (SYEP) Interest“. Новото наименование на този доход е „USD IBKR Managed Securities (SYEP) Fees“ (ако е в евро вместо USD пише EUR).

Но независимо от това как точно се нарича този доход според мен това е доход от лихви и се декларира в данъчната декларация като доход от лихви. Питах НАП за разяснение дали според тях е така, но не получих отговор.

В справката за 2022 година (генерирана на 5 януари 2023) има раздел със заглавие „IBKR Managed Securities Lent Fee Details (Stock Yield Enhancement Program)“. В нея ми излязоха над 20 реда с по няколко цента на всеки ред.

Първо си помислих, че трябва да превалутирам всеки ред отделно. Защото липсваше ключовата дума accrual (accruals). Обаче после видях друг раздел -  „Broker fees“. Където лихвите са дадени месечно. Което е по-удобно за деклариране (защото са по-малко редове).

Ако трябваше да декларирам десетки редове в долари (а може да излязат и стотици - ако са отдавани назаем множество акции през много от дните в годината) щях да се занимавам да превалутирам по курса на БНБ ред по ред.

Ако редовете са в евро, тъй като фиксингът на еврото не се променя, мога просто да превалутирам общата сума в евро и не се налага да превалутирам ред по ред. (Обаче в този случай може да се получи различен резултат - при 12 реда разликата може да е до 12 стотинки, в повечето случаи ще е нула. Бих го сметнал по двата начина и бих написал по-голямата сума.)

Обаче има и един раздел „Broker Fee Accruals“, където първо добавят и после махат същите лихви.

В моя случай няма разлика как ще го сметна, защото само редовете в евро са много, а в долари имам само един ред (с един доларов цент). Обаче датата от „Broker Fees“ е различна от датата от „IBKR Managed Securities Lent Fee Details (Stock Yield Enhancement Program)“. Но за 1 доларов цент няма разлика как ще го сметна. На 3 ноември курсът на БНБ за долара е 2.00536 , на 19 октомври е 2.00024. Незначителна промяна за да повлияе на общата данъчна основа. А в случаите когато има разлика - може просто да се пише по-голямата сума, в ЗДДФЛ няма предвидена глоба ако се декларира по-голям дължим данък.

Игнорирайте какво пише в разделите „IBKR Managed Securities Lent Fee Details (Stock Yield Enhancement Program)“ и „Broker Fee Accruals“, това не са реални приходи, които подлежат да данъчно облагане (защото не са отразени по сметката ви).

Датата на получаване на дохода е датата, която е написана в раздела „Broker Fees“. Логиката е, че доходите се изплащат по сметката месечно за да се спести данъчната бумащина (писането и превалутирането на много редове).

Допълнително потвърждение на горната теза намерих в раздела „Statement of Funds“, където ясно се вижда, че по сметката постъпват средства във връзка с лихвите месечно. Този раздел се вижда в персонализирана справка (custom statement).

Допълнение от 2024 година: в отчета за 2023 година лихвите са в общ раздел "CYEP/Broker Fees" (CYEP и SYEP).

По подобен начин изплащат и лихвите по свободните средства (Cash Yield Enhancement Program) - веднъж месечно:

Yield accrues daily. IBKR posts the yield payments on a monthly basis on the third business day of the following month.

Лихвите не ги наричат лихви, но според мен са лихви за целите на декларирането в данъчната декларация. Ако получа такива бих ги декларирал като лихви, защото са лихви.

При мен в справката "Statement of Funds" за месец февруари от 2023 година лихвите по кеша излизат така: "USD CYEP Income for Feb-2023". За сравнение - лихвите за отдаване назаем на акции излизат като "USD IBKR Managed Securities (SYEP) Fees for Feb-2023".

От гледна точка на ЗДДФЛ не би трябвало да има значение как ще се декларират тези лихви - като лихви (код 603) или като "други" (код 606), защото и двата типа доход се облагат по същия начин (глоба има предвидена ако грешното деклариране води до по-малко дължими данъци).

От гледна точка на ЗДДС - не знам дали има разлика, по принцип лихвите са извън обхвата на облагането с ДДС (с някои изключения?). Но ако разглеждаме лихвите като нелихви - дали ще възникне задължение за ДДС регистрация и облагане с ДДС - не знам...

Едва ли някой от НАП ще се занимава да мисли по такива сложни въпроси. На въпроса ми за лихвите от отдаване назаем на финансови инструменти (дали са лихви и т.н.) не ми отговориха, минаха месеци без отговор, не очаквам да ми отговорят изобщо. Имат си по-важна работа от това да мислят дали тези лихви са лихви по смисъла на закона.

Има разлика между унгарския и ирландския клон на Interactive Brokers, при ирландския се удържа данък и се представя документ от НАП за да може този данък да е по-малък. Когато има удържан данък следва да се попълва приложение 9 и да се представи доказателство за удържани данъци в чужбина. При унгарския клон няма индикации да удържат данък.

При ирландския клон удържат по-малко данък когато се представи искания документ от НАП. По данни на PWC е 5% или 10% данъка за дивидентите за данъчни резиденти на България, който е към ирландския клон да потвърди, пишете в коментарите. Не съм сигурен дали го разглеждат като лихви за данъчни цели в Ирландия, ако не е лихви ставката е 10%. 

Дали ако не искате да се учите как се попълва приложение 9 може и да пропуснете да го попълвате и да декларирате дохода (който не се облага заради СИДДО, ако е удържан по-голям данък от дължимия в България) - това е интересен въпрос. Глоба има за неподадена декларация, но ако "забравите" да декларирате този необлагаем в България доход не намирам в ЗДДФЛ основание за глоба.

Ако няма удържан данък задължително трябва да се декларира този доход и да се обложи с данък.

Ако ставката в Ирландия на удържания данък е под ставката на българския данък е по-сложно, доплаща се данък в България. Пишете в коментарите колко данък са ви удържали в Ирландия и дали сте представили документа от НАП, с който ви намалят ставката.

Ако е 10% удържания данък (а не 20%) тогава не съм сигурен как стои въпроса с осигуровките за тези, които дължат здравни осигуровки върху лихвите (защото са подали декларация образец 7), защото 10% данъчен кредит покрива само част от данъчно-осигурителната тежест.

Ако сте клиент на ирландския клон: Според моето разбиране на двойното данъчно облагане платеният в Ирландия данък (върху лихвите) намалява дължимия в България данък (върху лихвите) до размера за дължимия данък върху лихвите за всеки отделен фрагмент от дохода, а на задълженията за осигуровки не влияе. Тоест ако имате един ред в първичния счетоводен документ (справката от IB), където са ви удържали 5% данък в България дължите доплащане до 10%. Ако са ви удържали 20% данък в България дължите 0% за този фрагмент от дохода, но останалия неизползван данъчен кредит не се ползва за други доходи от същата или друга държава.

Тоест логиката при попълване на данъчната декларация е - първо декларирате общо брутната сума на лихвите (преизчислени в лева по курса на БНБ към всяка отделна дата на придобиване на дохода) и след това, ако искате да плащате по-малко данъци в България, попълвате и приложение 9 (което намалява само данъците, но не и осигуровките).

Лицата, които се осигуряват на основание подадена декларация образец 7 (през данъчната година или част от нея) плащат осигуровки върху доходите от лихви и капиталова печалба.

Не забравяйте, че всяко отделно "парче" от дохода се преизчислява в лева и се закръгля до втория знак след десетичната запетая преди тези "парчета" да се съберат. Добавете в електронната таблица, която ползвате за изчисляване, и закръгляне до втория знак на резултата за да се прави изчислението върху сумата, която виждате на екрана (понякога може да виждате на екрана сумата до втория знак, но всъщност при събирането да се ползва сумата "под капака", която не е закръглена). Не знам къде е описано това, може би някъде в счетоводните стандарти, това е общоприета практика - закръгляне на резултатите от преизчисляването в националната валута (в която се дължат данъци и се води счетоводство) до стотинка/цент.

Ето например как изглежда формулата в LibreOffice Calc когато закръгляваме резултата от умножението на A3 и C3 (едното е сумата във валута, другото е валутния курс):

=ROUND(A3*C3,2)

Ето как изглежда примерно изчисление на данъчната основа за лихви (в примера имаме само 7 реда лихви в долари):

Лихвите се пишат общо на един ред в данъчната декларация с код 603 (първата цифра от кода е номера на приложението, в което се попълват). Но други видове доходи (напр. дивиденти) се декларират ред по ред.

Ето как изглежда попълването на лихвите (попълват се в част I и автоматично се пренасят в следващата таблица):

Подробно за попълване на данъчната декларация:

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Проблем при депозити с еднакъв размер в кратък времеви интервал

Писах подробно за това в тази статия: Избягвайте да депозирате при инвестиционен посредник средства с еднакви по размер банкови преводи направени в кратък интервал.

Накратко: възможно е да има система за защита от дублирани транзакции, която да не сработва коректно. Нареждайте преводи с различни размери и въвеждайте transaction reference number при създаване на deposit notification за да намалите риска от проблеми.

Ограничение при смяна на базовата валута - до веднъж на 3 месеца (за да ни затруднят да ползваме IB за обмяна на валута?)

Клиент на унгарския клон на IB се оплака, че не може да сменя базовата валута по-често от веднъж на 3 месеца.

В зависимост от целта ви има начини да преодолеете ограниченията за обмяна на валута.

Например ако ви трябват долари, но базовата валута е евро, един възможен начините да се сдобиете с долари в сметката е да купите някакъв актив, който се търгува в долари, и да го продадете. Ще имате разходи (или печалба от) разликата в цените на покупка продажба и ще платите такси/комисионни за покупката и продажбата.

Ако не ви е спешно може например да купите някоя доларова облигация и да пуснете лимитирана поръчка за да продадете облигацията на малка печалба (която да покрие разходите по сделките и даже да ви донесе реална печалба).

Ако искате да купите валута за да придобиете активи, търгувани в тази валута, чрез същата платформа - просто може да наредите сделката (като зададете по-малък обем от наличните в сметката ви валути за да предотвратите ликвидиране на позиции в акции и други активи в резултат на недостатъчно валутно салдо). Ще се изпълни автоматично превалутиране (ако имате кеш акаунт). Ще изгубите от валутия курс (защото ще се случи с пазарна поръчка).

Ако имате маржин акаунт ще трябва да инициирате обмяна на валута за покриване на отрицателното салдо в съответната валута след като сделката (за покупка на активи във валута, която нямате) се изпъни, може да ползвате лимитирана поръчка, но ще плащате лихва за периода до покриването му.

Внимавайте с данъчните лотове (tax lots) 

За целите на декларирането на притежаваните акции (за коректното деклариране на цената на придобиване) трябва да знаете за съществуването на данъчните порции (tax lots, превеждано понякога като данъчни лотове или данъчни партиди). Освен това цената на придобиване ви трябва и за деклариране на продажбите.

В раздела Trades на справка от типа Activity Report (този с настройки по подразбиране) може да видите подвеждаща информация (там пише колко общо акции са купени с една поръчка и каква е общата и средната цена) в случаите когато поръчката се фрагментира на повече от една сделки с различни цени (тези детайли не се виждат в справка Activity Report с настройки по подразбиране, но с custom report може да се видят). Това може да се случи например ако зададете пазарна поръчка или лимитирана поръчка с по-висока цена.

В раздела за притежаваните акции в чужбина (приложение 8) може да напишете няколко данъчни лота на един ред само в случаите когато цената на придобиване е една и съща (и са придобити на една и съща дата), но това не винаги е така. (Но дори и в тези случаи може да е объркващо да го направите.)

В случаите когато продавате всички данъчни лотове едновременно няма значение дали сте ги обединили, но вие не знаете бъдещето, може да продадете част от някой от лотовете и това да ви обърка сметките. Според ЗДДФЛ трябва да пишете реалната цена на придобиване, а не средната (среднопретеглената), когато имате данни за реалната цена на придобиване.

За да извадите детайлна справка, която да показва данни за това от кои данъчни лотове продажбата е "отхапала", трябва да направите custom report със следните настройки:

В раздела Sections изберете "Account Information" (за да не стане грешка чия сметка е това) и  "Trades".

В раздела "Section Configurations" от менюто "Profit and Loss" изберете "Realized P/L Only", а превключвателят "Hide Details for Positions, Trades and Client Fees Sections?" трябва да бъде в състояние "No":

В колоната T. Price е показана цената на 1 акция/дял точно (когато е с черен шрифт, а не със зелен), комисионните и таксите са на отделни колони и не са включени в цената на придобиване (колона Proceeds).

В генерираната справка с тези настройки ще излязат редове със зелен текст ("Closed Lot:" в колона "Symbol"), съдържащ данни за датата и цената на придобиване на данъчните лотове, от които продажбите са "отхапали").

Данъчните лотове се идентифицират не по уникален идентификатор, а по датата (и по цената - в случаите когато на една дата има повече от един данъчен лот). Цената в колоната T. Price когато е с зелен шрифт е коригирана с таксите и комисионните (което според моето тълкуване на ЗДДФЛ не е позволено за данъчни цели).

Тъй като имаме справка от IB с информация за продадените лотове може да приемем, че можем да докажем "коя част се продава" по смисъла на чл. 33 ал. 4 от ЗДДФЛ.

(4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.

След като направите продажба е възможно да редактирате данъчните лотове (да изберете от кой данъчен лот продавате или от кои данъчни лотове продавате) до 8:30 PM ET на деня (което по българско часово време е 3:30 следващия ден).

В раздела "Statement of Funds" на персонализирана справка (custom report) се виждат данъчните лотове (не толкова детайлно, колкото в custom report с раздел Trades както обясних по-горе), но цената на придобиване не е коректна (не може да се ползва за български данъчни цели), защото в цената на придобиване са включили комисионните, което е забранено от българския ЗДДФЛ.

Обърнете внимание, че информацията за данъчните лотове в TWS и Client Portal (View Tax Lots) също може да е подвеждаща, аз ги хванах да закръглят цените до цент.

В платформата TWS се показа точно цената на придобиване на акция в раздела, където се показват наскоро изпълнените поръчки.

В раздела "Orders and Trades" (намира се в менюто "Trade") на Client portal може да намерите информация за скорошните сделки - вижда се реалната цена, на която са придобити всички данъчни лотове. Печат в PDF не се получава коректно (пробвах с Firefox), за да заработи трябва да се селектира само желаната част от страницата и да се пусне Print Selection, като преди печата се променят настройките за мащабиране (примерно 80%), иначе не се виждат част от колоните. Пробвах го преди да намеря по-добър начин.

В справките тип Activity Report (от раздела Default Statements) разделът Trades е съвсем различен и няма детайлна информация за данъчните лотове.

В раздела Trades на Activity Statement и Realized Summary в колоната Basis сумата е коригирана с таксите и комисионните, което не е допустимо според ЗДДФЛ. И затова информацията от колоната Basis е безполезна за данъчни цели в България.

Аз бих гледал колоната Proceeds от раздела Trades (на custom report с настройки както обясних по-горе) като за всеки случай умножа броя на акциите по цената на 1 акция за проверка. (Има места, където цената се показва закръглена, трябва да се внимава.) В моя случай излезе същата сума като в колоната Proceeds от раздела Trades на справките Activity Statement и Realized Summary, но бих проверил за всеки случай дали тези данни съвпадат. При по-сложни продажби (когато са от значение данъчните лотове) трябва да се гледат редовете със зелен шрифт на подходящ custom report.

В други платформи също може да има подобни капани (на едно място да се вижда сумата с добавени/извадени такси/комисиони, а на друго място да се вижда правилната сума).

От поддръжката на IB написаха:

We recommend you to select Custom Date Range as Period in case you would like to have this information for 2022, since in the Annual currently we have some technical issues with the display.

Тоест трябва да изберете вместо годишна справка справка с начална и крайна дата.

За всеки случай за проба бих избрал крайната дата да е някъде през януари следващата година за да проверя дали има разлики (за дивидентите хванахме системата да дава разлика когато дивидентът е платен в края на годината, може да има и други подобни случаи).

Пробвах с различни настройки на Trade Confirmation Flex Query, няма детайлна информация за данъчните лотове.

След като пробвах Activity Flex Query установих, че извежда справки с още повече детайли (оказва се, че на справката тип custom statement някои редове с една и съща цена и дата са обединени). Данните за данъчните лотове са с CLOSED_LOT в колоната LevelOfDetail.

В колоната OpenDateTime има данни с точност до секунда за момента когато е отворен съответния данъчен лот (например "20230309;120711"). Обаче ако в същата секунда има друг данъчен лот данните в това поле няма да бъдат уникален идентификатор.

След като разгледах внимателно данните се оказа, че номерът в колона TransactionID идентифицира данъчните лотове.

Къде има информация за това на коя борса е купен/продаден актив?

В раздела "Financial instrument information" ще получите подвеждаща информация. Там в колонката Listing Exch е една от борсите, където е листната акцията, не е задължително това да е борсата, където е станала сделката.

Може да се видят данъчните лотове (порциите акции) и борсите, на които са купени/продадени, в раздела Trades на справката Trade Confirmation Report. Никъде в справките няма информация за това през кой сегмент на съответната борса е минала сделката, това трябва да се търси другаде (ако сегментът е "регулиран пазар" по смисъла на ЗПФИ има данъчно изключение). За още по-детайлна информация за данъчните лотове препоръчвам справка custom report както обясних по-горе в статията (за да излязат редовете със зелен шрифт, съдържащи информация за това кои данъчни лотове са продадени с всяка продажба).

В раздел Trades на друг тип справка (напр. Activity Statement) няма информация за борсите, нито коректна информация за данъчните лотове (в случаите когато поръчката е фрагментирана на няколко сделки на различни цени).

Затвориха сметката на клиент без обяснения след като е депозирал пари от Wise

Клиентът се оплака в Reddit, че е получил известите, е IB не одобрява депозирането от Wise (без да уточнява съдържанието на известието).

Дали причината е съмнението за депозиране от сметка на трето лице или това е един от факторите само -  няма как да знаем, не ни е разрешено.

Очаква се интеграция на Wise с Interactive Brokers

Ще може в настройките на IB да зададете свързване на вашия акаунт във Wise и така ще има възможност да депозирате долари и други валути от Wise безпроблемно.

Интеграцията ще се случи може би в края на март 2023.

Източник: https://ibkr.info/article/4756

Накратко: в действителност не може да се депозирате левове от Wise към Interactive Brokers. Можете да депозирате долари или евро, след като обмените левовете от Wise към долари или евро.

Снимка на екрана от 8 март:

На пръв поглед изглежда чудесно - може да се депозират левове. Обаче не е точно така.

Когато изберете първия метод (Bank transfer via Wise) става превалутиране от лев към избраната от вас валута (долар, евро) по валутния курс на Wise, което ще ви струва приблизително половин процент. Което не е изгодно. 

При избор на втория метод се стартира процеса по даване на достъп на Interactive Brokers до акаунта ви във Wise. След това става ясно, че не е възможно да се депозират левове от Wise, възможно е само да се депозират долари или евро (тоест левовете се превалутират към долари или евро чрез Wise по неговите условия).

В повечето случаи е по-изгодно да обмените BGN към EUR, не към USD. Захранването на EUR е без такса, за USD обаче мисля, че таксата е $0.51 (нямам основание да мисля, че има изключение).

За да спестите може да опитате да купите валутата с лимитирана поръчка като зададете по-добър валутен курс, който компенсира таксата на Wise. Или да ползвате Revolut - покупка на валута до 2000 лева месечно е без такса, преводите SEPA (в евро) са без такса.

За съжаление след като кликна на BGN става ясно, че няма как да депозирам левове от сметката при Wise, а вместо това се започва процес по обмяна на валута (по условията на Wise):

Може да се избере EUR или USD от второто меню (което е USD на горната снимка на екрана):


Обаче е възможно да се депозират долари и евро от сметката във Wise без превалутиране:

При теглене няма BGN в падащото меню, но за долари и евро проверих - има възможност"Transfer to Wise Balance" (без такса от страна на IB при едно теглене месечно, след това според тарифата на IB, може да има такса от страна на Wise).

Освен това, Interactive Brokers изисква твърде широк достъп до акаунта ви във Wise. Не само, че имат достъп до парите ви и до функцията за обмяна на валута (според условията на Wise), но имат възможност да виждат всичките ви лични данни, данни за транзакциите (достъп до извлеченията), данните на контактите (лицата на които сте пращали транзакции и от които сте получавали транзакции). Непонятно е защо искат и достъп за редакция на адреса на контактите. Може би защото иначе няма да работи функцията за прехвърляне на пари към IB - трябва да бъде въведен адреса на получателя (Interactive Brokers) за да работи тази функция.

Може би искането за достъп до данните на контактите и редакция на техния адрес е за да се провери дали IB е там и да му се коригира адреса, ако не е въведен правилно от потребителя.


Формулярът 1042-S не ви трябва и е подвеждащ

Вероятно сте получили съобщение от Interactive Brokers да си изтеглите формуляра 1042-S.

Ако живеете в България и нямате сащанско гражданство или сащанска зелена карта - игнорирайте го. Данните в него са грешни и този формуляр е безполезен за целите на данъчното облагане в България.

Първо - закръглили са дохода от дивиденти в САЩ до $1.

Второ - сметнали са 10% от закръглената сума, а не от релно получената.

Трето - няма дата на получаване на дохода (и следователно е безполезно за български данъчни цели).

Като "доказателства" за удържани данъци в чужбина към годишната данъчна декларация ви трябва съвсем друга справка. По-горе в тази статия обясних, внимавайте да не използвате справката "Dividend Report" от раздела "Tax Reports" - там датата е грешна.

Забранено е да се ползва IB само за обмяна на валута

Interactive Brokers не разрешава услугите им да се ползват основно за обмяна на валута и прехвърляне на пари (напр. не е разрешено да ползвате услугата им за да депозирате една валута, да я обмените в друга и да изтеглите другата валута).

В случай, че IB установи, че нарушавате тази забрана може да ви предупредят или да ви изгонят. Ето примерно предупредително-заплашително писмо, което клиент получи след като наруши правилата:

Dear Mr. ****,

During a routine review of your IBKR account *********, our Compliance Department detected that your brokerage account is being primarily used to transact foreign currencies. While currency conversion is offered on our platform, the service is intended to facilitate trading on international markets, but it is not intended as a mechanism to convert and withdraw foreign currencies. IBKR's brokerage accounts are offered for the purpose of trading financial instruments. Our company does not offer brokerage account currency conversion and withdrawal only services.

IBKR's compliance team will continue to monitor your account and if the current volume of currency conversion and withdrawal activity continues, we may be forced to take action on your account to prevent such activity.

We value your business, and we appreciate your prompt attention in assisting us in resolving this inquiry.

Thank you,

IBKR Compliance Department

За да избегнете такива проблеми трябва първо да купите някакви активи (не валути) - например акции. Аз не съм имал проблеми, защото купих акции преди да реша да тегля валута. Внасял съм евро и долари и съм купувал акции преди да тегля евро (което съм купил с доларите, които внесох). Като процент от общия размер на депозираните средства изтегленото евро е малко. Като процент от инвестираните средства в акции - също.

Нямаме данни колко точно процента е допустимо да се тегли - дали е достатъчно да се купят съвсем малко акции или се измерва съотношението между купени акции и обменена/изтеглена валута когато се преценява дали са нарушени правилата.

Проблемът възниква от регулаторни причини - IB не е нито банка, нито банкоподобен доставчик на платежни услуги. Затова не е позволено да предлага услугите си на клиенти, които ще го ползват само за обмяна на валута и прехвърляне на пари.

Обновяване на W-8BEN за да може да се прилага по-ниската ставка за данъка върху дивидентите в САЩ

Ако искате да си обновите W-8BEN в Interactive Brokers предварително (за да може да се спазва СИДДО и да ви облагат с по-малък данък върху дивидентите в САЩ - 10% вместо 30%) може да го направите по този начин:

Settings ➔ Profile information ➔ ( i ) ➔ Update Tax Forms

По принцип инвестиционният посредник ще ви напомни, но ако не си четете електронната поща може да не разберете.

Писах как става това в Revolut в тази статия. И при ползване на други инвестиционни посредници се изисква да обновявате декларираните данни за W-8BEN.

Ако цъкнете на Combined CRS/IRS Tax Form" ще видите на коя дата е било предишното обновяване. За да обновите данните просто натиснете Update Tax Forms.

Данните трябва да се обновят не по-късно от 3 години след последното обновяване:

Forms W-8 are valid for the year in which they are signed and for the next three calendar years.

Но може да го правите и много по-често. Много неща може да се объркат (срокът може да се промени, възможно е да ползват данните и за облагането в други държави, може да пропуснете съобщението за обновяване), затова е добре да обновявате тези данни редовно.

Този срок от 3 години важи само когато няма промяна на данните ви:

Generally, a Form W-8BEN will remain in effect for purposes of establishing foreign status for a period starting on the date the form is signed and ending on the last day of the third succeeding calendar year, unless a change in circumstances makes any information on the form incorrect.

Ако сте към ирландския клон на IB - попълва се формуляр 8-3-6 за да ви намалят данъка върху лихвите

Клиентите към  унгарския клон нямат този проблем. Но който е към ирландския клон (напр. защото е минал през introducing broker) трябва да попълни този формуляр.

Ако не изпратите формуляра попълнен няма да ви намалят ставката за лихвите, ще ви удържат 20% вместо 5%.

Тъй като НАП отказва да го подпечатва (без да се даде преведено копие на бългрски) вместо това трябва да се поиска удостоверение за местно лице на английски език и да се приложи.

Във формуляра 8-3-6 се слага хикс на това квадратче:

Ако случайно във вашия формуляр това квадратче го няма казват, че ставало и като се сложих хикс на квадратчето, отнасящо се за сащанските данъчни.

След като приготвите документите трябва да ги изпратите на email адреса, който е даден на тази страница.

Може да си поискате удостоверението за местно лице от сайта на НАП.

Ако ви удържат 5% данък върху лихвите ще трябва да доплатите данък върху тези лихви в България (прилага се обикновен данъчен кредит като се попълва приложение 9 и се прилагат доказателства за удържани данъци в чужбина). Ако ви удържат 20% доплащане не дължите, но пак се попълва приложение 9 и се прилагат доказателства за удържани данъци в чужбина.

Логиката на обикновения данъчен кредит е, че ако примерно дължите 10% данък в България, а 5% са удържали в чужбина - доплащате 5% в България. Ако дължите и здравна осигуровка (защото сте били задължени след подадена декларация 7) - плащате и 8% здравна осигуровка. Който е бил цяла година осигурен на друго основание (не на основание подадена декларация образец 7; напр. бил е на трудов договор цяла година) - не дължи здравна осигуровка върху лихвите.

Като доказателства за удържани данъци в чужбина може да приложите към годишната данъчна декларация справка, желателно е custom statement, в което да добавите само лихвите и дивидентите (за ирландския клон не знам кой раздел точно се добавя за да излязат лихвите и удържания данък, за дивидентите се добавя "Combined Dividends" и "Withholding Tax" за да излязат дивидентите и удържаните върху тях данъци).

Който е бил цяла година на трудов договор (или на друго основание е бил осигурен, различно от подадена декларация образец 7 - т. нар. "осигуровки за безработни") ще доплаща още 5% данък и данъчната му тежест ще е общо 10% (ако се занимава да вади удостоверение за местно лице). Тоест пести се 10% данък по този начин.

Който е бил "безработен" през годината (осигурявал се е на основание декларация образец 7) - може да плати и здравна осигуровка 8% допълнително върху данъка 5% + 5%. Но точно колко процента е данъчната тежест зависи от размера на дохода, в някои случаи маргиналната ставка на здравната осигуровка е 0%, а в други случаи е 8%, като общата данъчна тежест е между 10% и малко под 18%.

Тоест със занимавката с вадене на удостоверение за местно лице в най-добрия случай се пести 10% данък, в най-лошия малко над 2% данък.

След като не успях да получа отговор дали е възможно да поискам удостоверение за местно лице през февруари 2024 година, отнасящо се за 2024 година, реших просто да подам през портала на НАП искане за такова удостоверение.

Не бях сигурен дали е коректно да искам удостоверение за 2024 година в началото на годината предвид невъзможността да се знае бъдещето (дали ще съм местно лице през 2024 година в България). Ако случайно през март напусна България и живея в друга държава ще стана местно лице за 2024 година в тази друга държава.

Поддръжката на Interactive Brokers ми дава противоречиви и неясни отговори. Може би ще приемат сканирани хартиени документи, които не са подписани с криптографски подпис (КЕП). За всеки случай поисках от НАП да сканират разпечатано подписано/подпечатано удостоверение и да го подпишат с КЕП (което направиха изненадващо бързо).

Инструкциите за попълване са объркващи, пише да се избере "име на чужда държава", но който не е живял в чужда държава избира България от менюто:

Не сложих отметка в кутийката, че желая да получа удостоверението по пощата. Вместо това след като получих входящ номер за заявлението написах съобщение до ТД на НАП Варна (до която е адресирано и заявлението) през системата за сигурно електронно връчване като прикачих и PDF с искането за да ги улесня:

Получател: ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ НА НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ - ВАРНА 

Заглавие: издаване на удостоверение за местно лице ...........

Подадох искане за издаване на удостоверение за местно лице. Бих искал да получа удостоверението за местно лице на английски език във формат сканирано в PDF и подписано допълнително с електронен подпис (PDF файлът да е подписан с електронен подпис). Бих искал да получа документа през Системата за сигурно електронно връчване или по електронната поща, която съм посочил в искането (...........................).

Документи за връчване: Искане-удостоверение-местно-лице-.....................pdf 

Обърнете внимание как е изписано името на получателя, търсих го няколко минути, докато го намеря. 

Изпратих съобщението в 12:47, получих сканирано и подписано допълнително с електронен подпис удостоверение в 16:13. Стана бързо. Обаче аз бавно се сетих да им пиша през Системата за сигурно електронно връчване, подадох искането на 13 февруари, писах им на 15-ти да ми го пратят. Някой беше казал, че са му звъннали по телефона да го питат как иска да го получи, но на мен не са звънели.

Получих удостоверението чрез връзка за изтегляне, получена по електронната поща, водеща до електронната услуга на НАП за получаване на документи „Връчване на документи“.

В писмото пише:

Уведомяваме Ви, че настоящата препратка, както и електронната услуга на НАП за получаване на документи „Връчване на документи“, допускат преглед на документите.

Обаче нямаше никакъв предварителен преглед, веднага започна автоматично изтегляне на документа и системата засече, че е изтеглен. В резултат изпрати друго електронно писмо, че ми е връчен документа. То и никъде не пише, че прегледът е "предварителен" - като цъкнеш на връзката документът се води връчен.

Попълних първата секция от формуляра, "разпечатах" само първата страница в PDF (с виртуалния PDF принтер, вграден в Evince), подписах го с моя КЕП посредством Acrobat Reader (специално инсталирах Windows на виртуална машина за да го ползвам за подписване на документи) и го пратих на електронната поща дадена на тази страница.

Ползвах текущата версия на формуляра (свален от сайта на ирландските данъчни), а не образците от тук. Има малка разлика в края на първа страница - в старата версия липсва втората кутийка за отметка (checkbox).

Ето така се попълва:

Пише се името и адреса (както сте регистрирани в Interactive Brokers), ЕГН, на две места се пише "Bulgaria", на две места се пише "Interactive Brokers Ireland Limited", в полето за процент се пише 5, задрасква се излишния текст, пише се дата на попълване, полага се подпис (може и КЕП), слага се отметка на последната кутийка (която я няма в старата версия на формуляра, ако попълвате по старата версия слагате отметка на първата и единствена кутийка).

Забравих да задраскам излишния текст, вероятно няма да направят проблем за това, чакам да разбера.

Три дена отне обработката - в петък вечерта пратих документите, а в понеделник около обяд получих съобщение:

Please be advised that your Form 8-3-6 has been received and processed.

Предполагам, че това значи, че по-ниската данъчна ставка влиза в сила веднага. Но още не съм заредил достатъчно валута в новата сметка за да проверя. 

Как да отворим акаунт в ирландския клон на IB вместо в унгарския

Единия начин е да сте резидент на държава от "централна Европа" (IB има списък с държави, клиентите от които автоматично се пренасочват към ирландския клон, такава държава е Германия).

Другия начин е да ползвате introducing broker (при което ви се повишават таксите и комисионните и не може да минете на тарифен план tiered).

Има и трети начин - както е обяснено тук. Накратко: въвежда се грешна информация, че живеете в Германия (за държава избирате Германия). За гражданство пишете истинското си гражданство. На определен етап от процеса го прекъсвате и давате номерчето на поддръжката. Трябва да ползвате друг email адрес като регистрирате нов потребителски профил за да сработи.

Четвърти начин - след като третият начин не е сработил клиент е питал поддръжката и му дали специален линк:

https://www.interactivebrokers.co.uk/Universal/Application?ie=T

За повечето клиенти няма смисъл да преминават към ирландския клон. Разгледайте разликите преди да вземете решение:

  • Автоматичното превалутиране без такса (в унгарския клон) може да е предимство, може да е недостатък (защото върви в комплект с ограничение да си сменяш често базовата валута и да обменяш в посока обратна на базовата валута).
  • Специфика при изчисляване на лихвите когато шортвате (повечето потребители не ги засяга).
  • Данък върху лихвите от валута и от отдаване назаем на финансови активи в Ирландия - 5% с документ от НАП и 20% без документ, после борба с попълване на приложение 9  в годишната данъчна декларация. В унгарския клон не удържат такъв данък (не виждам индикации) и затова ви се спестяват сложностите.

Как да разбера на коя борса е минала сделката?

В раздела "Financial Instrument Information" на "Activity Statement" има колона "Listing Exch", където е написана една от борсите, на която е листната акцията (primary listing exchange, по-нагоре в статията пиша повече за това, потърсете с тази ключова фраза). Не е задължително продажбата да е станала там, възможно е да е станала на друга борса!

В раздела "Trades" на "Trade Confirmation Report" е коректната информация за това през коя борса е минала сделката.

На сайта на IB има страници, където пише кои идентификатори на коя борса съответстват (не се ползват стандартните MIC кодове, което щеше да е по-удобно).

Какви са гаранциите за активите?

Силно опростено: В унгарския клон гаранцията е до €100 000, а в ирландския клон гаранцията е до €20,000. Но нещата са по-сложни. Има допълнителни защити за активите, пазени от сащанската фима на IB.

За унгарския клон:

Compensation under the IPF is limited to a maximum of €100,000 to each investor where the IPF will pay 100% of the value up to HUF 1 million and then 90% of the claim over HUF 1 million. The coverage provides protection against the failure of the investment firm, not against loss of market value of financial products.

https://www.interactivebrokers.hu/en/general/security-investor-protection.php

За ирландския клон:

The ICS is intended to help private individuals and does not cover institutions and professional clients. Compensation under the ICS is limited to 90% of the amount lost, subject to a maximum of €20,000 to each investor. The coverage provides protection against the failure of the investment firm, not against loss of market value of financial products.

https://www.interactivebrokers.ie/en/general/security-investor-protection.php

В допълнение към горното има и гаранции по SPIC и гаранции от Lloyd's of London във връзка със сащанските активи, които се пазят от сащанската фирма на IB:

Interactive Brokers Ireland Limited ("IBIE") custodies certain of your securities positions with its US affiliate, Interactive Brokers LLC ("IBLLC"), which is licensed by the US Securities & Exchange Commission and a member of the US Securities Investor Protection Corporation ("SIPC'). To the extent that your securities (or cash balances, to the extent they are acting as margin in support of a short stock or option position carried by IBLLC) are custodied at IBLLC, they are protected by SIPC for a maximum coverage of $500,000 (with a cash sublimit of $250,000) and under Interactive Brokers LLC's excess SIPC policy with certain underwriters at Lloyd's of London for up to an additional $30 million (with a cash sublimit of $900,000) subject to an aggregate limit of $150 million. Futures and options on futures are not covered. This coverage provides protection against failure of a broker-dealer, not against loss of market value of securities. In the unlikely event it should ever become necessary to assert a claim in a SIPC insolvency proceeding as a result of a failure of IBLLC, Interactive Brokers Ireland Limited will make the claim on your behalf.

За унгарския клон текстът е подобен, разликата е в името на клона:

Клиент на канадския клон на Interactive Brokers, който е канадец и канадски данъчен резидент, беше изгонен след като прати пари към сметката си в Тайланд

Канадецът, който ползва Interactive Brokers от около 3 години, се оплака в Reddit:

I have been using IBKR for the last 3 years or so. I am a Canadian citizen and Canadian resident, but I am currently in Thailand. I have 3 accounts with IBKR, a margin account, a TFSA (tax-free savings account), and an RRSP (registered retirement savings plan). Last week I withdrew money from my RRSP and wired it directly from IBKR to a Thai bank account. This week I get an email saying that my accounts have been closed and the decision was made by management and is final. I can only close my open positions and I cannot initiate any new positions. They won't say the reason that they decided to close my account, just that it has to do with residency status, but I believe it has to do with the transfer I made. I told them I am Canadian and my legal residence is in Canada, but the decision has been made. Just a warning to everyone else out there.

I did find some older posts on reddit where people have had the same problem. https://www.reddit.com/r/interactivebrokers/comments/sd1o3o/comment/huag649/

Their website says they service all these countries but in reality, they will just close your accounts on a whim and at their discretion, no explanation needed. If I would have known, I would have wired to my Canadian bank account and then wired again to my Thai bank account.

В цитираната публикация друг потребител на канадския клон на IB се оплаква, че е получил известие за закриване на сметката:

We are terminating the relationship as we've determined it to be unprofitable given the costs we incur to maintain your account. These costs are ongoing and generally involve due diligence reviews and transaction surveillance driven by constantly evolving regulations and can vary by account type, client location and ownership. As an organization that seeks to expand its client base, decisions such as this are not made without careful consideration and, based upon that assessment, our decision in this matter is final.

Потребителят е имал инвестирана малка сума в сметка от типа TFSA (канадска сметка без данъци), само около 5000 долара (вероятно канадски). Хипотезата е, че са му затворили сметката, защото IB не печели достатъчно за да покрие разходите си по compliance (театъра на сигурността във връзка с KYC/AML/CFT):

IBKR received a hefty fine a couple years ago for not maintaining adequate AML measures regarding clients in "high-risk countries", including China, Cyprus, Hong Kong etc.

If you live or have connections to any of these areas, this measure may imply that it may be too costly for them to maintain enhanced due diligence requirements for small or passive accounts.

До сега съм теглил евро само в небългарски сметки и не съм имал проблеми: Литва (Revolut), Германия (Vivid Money/Solaris Bank), Белгия (Wise). Даже един път за тест изтеглих долари към сащанска сметка (предоставена от Wise).

Може би различното е, че унгарския клон, на който съм клиент, е в ЕС, където са и платежните сметки с IBAN на европейски държави (с изключение на малката сума, която изтеглих за тест към сащански номер на сметка, който не е по стандарта IBAN, предоставен от Wise).

Друга хипотеза е, че сметката в Тайланд е била с адрес в Тайланд. Може би има начин за IB да разбере това.

Възможно е и да разглеждат това като ползване основно за обмяна на валута и прехвърляне на пари (money transmission). Забранено е услугите на IB да се ползват само за това.

Най-вероятно проблемът е, че е ползвал услугата, докато е бил в Тайланд (засекли са го и по тайландски IP адрес, и по тайландската сметка, към която тегли). И макар да не е данъчен резидент там за IB е твърде скъпо и непрактично да разследват и събират доказателства за това къде е данъчен резидент потребителя. И е по-лесно и печелившо просто да го изгонят.

Заобикалянето на ограничението за покупка на сащански ETFs (напр. SPY)

Ако не ви се занимава с отваряне на сметка в ИП от САЩ (като TastyTrade) може през IB да продадете put опции (или да купите call опции). При упражняване на опцията ще придобиете точно 100 дяла за всяка опция, което може да не ви устройва.

Когато купим call опция и я упражним - не виждам основание в ЗДДФЛ разходът да намали данъчната основа. Когато продадем опция обаче - продажбата е данъчното събитие и получаваме печалба от опцията.

Ако продадем put опция и купувачът я упражни купуваме 100 дяла на договорената цена (която е по-висока от пазарната, обаче имаме печалбата от продажбата на опцията, която компенсира това).

За да повишим вероятността put опцията, която продаваме, да се упражни, я продаваме in the money.

Има алтернативи на инвестирането в сащански ETFs, например може да инвестирате в S&P 500 като купите VUAA вместо SPY. За разликите в облагането на дивидентите писах тук. Капиталовата печалба от VUAA може да не се облага, защото има възможност да направите продажбата на регулиран пазар. 

Справка с адрес на клиента

Възможно е да ви потрябва справка от финансова компания с вашия адрес с цел верификация на адреса при откриване на сметка някъде.

При Interactive Brokers може да вземете справка с адрес като влезете в настройките на custom statement и коригирате тази настройка:

Може например да изберете да се показват само лихвите или само дивидентите (или нещо друго), ако не желаете да се показва салдото.

Разлики в лихвите

Има малка разлика в лихвите по свободния кеш (CYEP) в зависимост от това дали ползвате унгарския или ирландския клон на Interactive Brokers.

Не знам дали тази разлика ще се задържи вбъдеще.

За долари: 4,83% или 4,58%

За евро: 2,918% или 2,902%

В ляво е ирландския клон, в дясно - унгарския.

За първите 10 000 валутни единици няма лихва.

(В този контекст кеш не означава пари под формата на банкноти, а пари по сметка, които бързо може да се похарчат за покупки на финансови активи - т.е. settled cash.)

Сливане на унгарския клон с ирландския


Унгарският клон на Interactive Brokers се слива с ирландския - тоест клиентите от България ще станат клиенти на ирландския клон.

Според мен причината е, че няма смисъл от толкова много европейски клонове. И ще реализират икономии от това да обслужват европейските клиенти от централна и източна Европа от същия клон, с който обслужват и ирландците. Освен това в унгарския клон има ограничения, които ги няма в ирландския.

И капката, която преля чашата, може да е била моята публикация за това как лихвите за свободните долари и евро в IBCE са по-ниски от лихвите в IBIE. Също така писах на поддръжката за да кажат на ръководството да обмислят уеднаквяването на тези лихви, защото в противен случай може да очакват молби на клиенти на IBCE да се прехвърлят към IBIE. Освен това с блога си популяризирах "тайните" инструкции как да се направи регистрация в ирландския клон (клика се на един специален линк).

Писах както в групите Гражданска инициатива за хуманно отношение към банкерите и Клуб на инвеститора, така и в Reddit.

В резултат на сливането всички ще станат клиенти на IBIE (клонът в Ирландия), където лихвите са по-високи.

Друг недостатък на унгарската юрисдикция е, че не може да се первалутира в посока обратна на базовата валута. Това дразни някои клиенти и те искат да се прехвърлят в ирландския клон. Също има и особености при лихвите когато се шортва.

Недостатък на Ирландския клон е, че трябва да се вади документ от НАП за местно лице за да може да се спази СИДДО.

Не е ясно какво ще стане с автоматичното превалутиране без такса, от което се възползваха клиентите на унгарския клон. Но дори и да отпадне не е голям проблем.

Will IBKR’s commissions and fees change when my account is transferred?

No. IBKR commissions and fees will not change when you move from IBCE to IBIE. However, interest rates paid on cash at IBIE may differ from the rates that apply in the IBCE CYEP program. You can visit our websites to compare.

Тоест потвърждават, че лихвите ще бъдат тези, които са публикувани на IBIE.

Казват, че причината за сливането е да може да предлагат същите продукти на всички клиенти (повече валути, възможност за търговия с метали):

This change will allow us to focus on one set of regulatory requirements and offer a consistent product offering throughout Europe while continuing to achieve our goals and provide clients with high quality investment services.

IBIE clients can access and trade the same products and services available at IBCE now, as well as some additional services. Specifically:

  • IBIE clients can trade OTC Spot Metals (Gold and Silver) and OTC Futures on LME Metals.
  • IBIE clients can hold 24 currencies, compared to the 10 currencies offered by IBCE. As you can hold all trading currencies in your IBIE account, there is no auto-FX to your base currency in IBIE.
  • IBIE pays interest on your cash balances so your current IBCE CYEP program will no longer apply.

В ирландския клон наричат лихвите с истинското им име, докато в унгарския ги наричаха по друг начин (CYEP).

В ирландския клон наричат лихвите с истинското им име - лихви.

Често задаваните въпроси за сливането.

Interactive Brokers вече съдейства за връщане на надплатените данъци върху дивидентите в повече държави

Предлагат безплатно издаване на "ваучери" за надплатени данъци в Норвегия, Швеция и Швейцария. Допълнение: вече и за Австрия, Белгия, Дания.

За Германия държат старта тарифа от 30 евро на ред (на получен дивидент).

Дивидентите от САЩ и Канада продължават да се облагат при източника автоматично с коректната ставка според СИДДО (не се предлага връщане на надплатени данъци, защото не се надплащат).

Допълнение: освен издаването на този ваучер е възможно да има други стъпки, които да направите (например взимане от НАП удостоверение за местно лице, изпращане на формуляри до данъчните власти на съответната държава), тоест не е само плащането на 30 евро или колкото пише в тарифата. Не съм се занимавал да проверявам подробно, придържам се към акции от държави, където автоматично се удържа данък по правилната ставка или няма данък.

Вижте информацията тук за Швейцария, не знам дали е актуална.

Страницата с тарифата - за  унгарския клон, за ирландския клон.

Регистрация на акаунт в ирландския клон през 2024 година

Реших по-рано да мина на ирландския клон. Ето какво научих от опита си.

При регистрация на нов акаунт в ирландския клон ползвайте друг email адрес (не този, който ползвахте за регистрацията в унгарския или друг клон). Защото няма да приемат създаването на новия акаунт ако ползвате стария си email адрес.

Няма нужда да се ползва специалния линк за регистрация в унгарския клон, по обичайния начин се получи (тествах го).

От поддръжката ми казаха да си направя нов акаунт с нов email адрес, аз не ги послушах и затова след опит да ползвам стария се наложи да започна процеса отначало.

Накрая също ви слагат капан - трябва да излъжете, че нямате акаунт в унгарския клон за да продължите (натискате връзката "current application").

Не ви казват с кой клон сключвате договор до момента, в който се съгласявате с общите условия и един куп документи, което става някъде около края на процеса, след като сте въвели един куп данни.

На нито един етап от процеса не въвеждате номер на лична карта, въвеждате ЕГН!

Номер на лична карта може да въведете чак накрая ако ползвате такава за верификацията. Предварително е попълнено ЕГН-то ви в полето за номер на лична карта, което ви подвежда да си помислите, че неправилно сте дали ЕГН вместо номер на лична карта, което не е вярно. Правилно сте дали ЕГН когато са ви питали за ЕГН, те грешат като предварително попълват ЕГН-то вместо номер на лична карта.

По подразбиране ви предлагат margin account, променете го на cash ако не искате margin account. Може да не разберете, че отваряте margin account ако не внимавате. Шансът да ви одобрят нараства ако първо изберете cash account. После може да го коригирате на margin account.

В началото изберете само акции (не избирайте опции и каквото друго има). След като вече имате одобрен акаунт може да добавите още trading permissions. Защото ако изберете и другите неща се намалява шанса да ви одобрят акаунта. Не се подвеждайте да пишете, че имате опит с други неща (освен акции), защото това значи, че декларирате желание да ги добавите. Може да ги добавите после.

За да ускоря разглеждането на документите вкарах 10 евро с Wise. Правилният начин е това да се инициира от страна на Interactive Brokers (линкват се двата акаунта).

Ето то тук се започва процеса:

Транзакцията беше сложена "на пауза" и от Wise ми поискаха доказване на адрес. Писах за това в статията за Wise.

Няма такса за зареждане на евро от Wise.

След като дадох документ транзакцията беше освободена и след минути пристигна.

След около 10 часа ми поискаха доказателство за адрес.

Възможните документи са:

Bank Statement

Bank Statement, Credit Card Statement, Brokerage Statement, Mortgage Statement, Address confirmation letter issued by a bank

Documents must be less than 6 months old, must show full name, current address and must be a letter headed document.

National ID

The national id card must be currently valid; signed; and include the person's photograph, full name, date of birth and the expiration date and country of issue.

Government Issue Document or Letter

National ID, Driver's License, Residence Permit, Pension Statement, Address confirmation issued by local authorities, Government issued tax bill for personal or property tax

Documents must be less than 6 months old, must show full name, current address and must be a letter headed document.

В едно от писмата има следния текст:

The submitted Passport cannot be accepted as it does not contain any address. Please submit another acceptable document to verify your current residential address as listed on the application. 

Което значи, че може би можеше да ме верифицират само с лична карта. Но предишната версия на системата им (ползвана от унгарския клон когато се регистрирах) изискваше два документа - за да може личната карта да се ползва за адрес трябваше да дам паспорт за удостоверяване на самоличност. Тъй като предположих, че тази система работи пак така дадох паспорт за удостоверяване на самоличност.

На страницата за качване на документ пише:

Please note that the same document cannot be used for Proof of Identity and Proof of Address, unless it is a National ID or a Drivers License that contains the valid current address.

Тоест за личните карти и шофьорските книжки имат изключение - могат да се ползват и за доказване на самоличност, и за доказване на адрес (преди не беше така). Това изключение важи само когато адреса от документа за самоличност съвпада с адреса, който клиентът иска да декларира като свой адрес.

Изискването за "letter headed document" не се изпълнява от извлечението на Texim bank, защото горе няма лого на банката. Други банки си слагат логото отгоре, например Revolut. Няма специална забрана за ползване на банково извлечение от Revolut.

Този път им дадох извлечение от Revolut. Одобриха го.

Около около едно денонощие след започване на процеса имам акаунт.


Купуване на акции от борса в една валута и продажба на борса в друга валута

От менюто "Transfer & Pay" избираме "Transfer Positions". От там избираме "Depository / Trading Currency Change".

Отваря се страница "Depository / Trading Currency Change of Assets", където в полето за търсене пишем тикера на акциите, които ще прехвърляме. След това пишем колко броя акции ще прехвърляме и потвърждаваме с големия син бутон долу в дясно "Continue".

Удържа се такса от $10 за операцията (дали за всеки отделен ред или за всички редове?).

Например, ако има пазарна аномалия, при която някоя акция се продава по-евтино в евро, отколкото в долари, може да я купим в евро и после да я продадем на борсата в долари, където ще има по-голяма ликвидност и евентуално цената ще е по-добра. Разликата евентуално ще покрие разхода от $10.

Списък с възможни базови валути в ирландския клон:

Списък с валути за депозиране (подвеждащ*):

Българският лев присъства в този списък, но не може да бъде базова валута. И когато се внасят левове това става през Wise, при което има задължителна обмяна на валута по курса на Wise и ри плащане на такси на Wise по неговата тарифа.

Ограничение за броя запазени данни за сметки, от които да се тегли

До сега бях теглил евро по три сметки (Wise, Revolut, Vivid), исках да тегля по нова сметка, обаче ми излезе такова съобщение:

Интересно, че ограничението не е много строго - мога просто да махна една от сметките и да добавя новата. Vivid вече не предлага  услугите си на българи и нямам работеща сметка там (в процес на закриване е), така че махнах Vivid.

Подробно за ограниченията: Funds Transfer Restrictions (архив)

These restrictions apply to transfers associated with countries considered to have elevated AML risk and consider factors such as the client’s residency, the withdrawal destination and the denomination of the currency being transferred....

Тоест общо взето проблемът е заради това, че България влезе в сивия списък на FATF.

Преместване от унгарския в ирландския клон

Първо опитах да преместя само доларите (лихвата за тях е по-добра в ирландския клон).

Но не се получи. Обясниха ми защо:

Dear Mr. Stoykov,
Thank you for your message.
Our system reflects your both the accounts are under different entities. Uxxxxxxx is under IB-CE entity and Uxxxxxxxx is under IB-IE entity.
Account Name, National IDs, Tax IDs, Country of Legal Residence and IBKR Entities must match on both accounts in order for the internal transfer request to be approved.
If these do not match then internal transfer would not be possible and you will need to request a manual transfer.
Kindly follow the steps below to submit a manual transfer request:
Login to client portal > Setting > Account configuration > Account transfers.
Please Note
-The manual transfer is not guaranteed to be approved.
-Cryptocurrency positions cannot be transferred.
-The process may take several weeks to complete.
-Once you submit your request via ticket, a Client Services representative will be in contact with you to proceed with the transfer.
Kind regards,
Aditya S
IBKR Client Services

След като влезете в Account Transfers се клика на синята връзка "here": 

Обърнете внимание, че ви искат логин на новия акаут (тоест с потребителското име и парола за акаунта, към който правите трансфера, а не за акаунта, в който вече сте логнати).

Като основание писах, че лихвите са по-добри в ирландския клон:

Interest rate is better on the Irish branch.

Може да откажат или да поискат допълнителни документи.

Данъци върху дивиденти със закъснение - получени през 2023 година, но излизат в отчета през следващата година!

Като преглеждах движенията по сметката си в Interactive Brokers видях, че имам данъци върху дивидентите от 2023 година, които са отразени в справките през 2024 година.

Интересно, че activity date излиза 2023 година, а като report date излиза 2 февруари 2024 година.

Като пусна справка за 2 февруари 2024 излизат в таблицата "Withholding Tax".

Обърнете внимание, че трябва да зададете като период на отчета период от тази година, ако зададете период миналата година тези дивиденти от миналата година не се виждат!

В моя случай това не променя дължимите данъци и няма нужда от корекция на данъчната декларация, защото тези допълнителни данъци не променят дължимия в България данък. 

Но в резултат на този опит вече ще подавам годишната данъчна декларация не по-рано от март за да имам възможност да проверя за късно излизащи в отчета дивиденти и данъци върху дивидентите.

Като изчислих внимателно корекциите на данъка (положителни и отрицателни) се получи, че са ме обложили в САЩ с малко над 5% данък вместо с очакваните 10%. Което е странно. Но все пак данък в България не дължа тъй като са ме одрали с малко повече от българския данък върху дивидента.

Ето какво отговориха:

Distributions from certain securities, particularly ETFS/REITS, are subject to the year-end reclassification process. Distributions are initially classified as 100% ordinary dividend and are subject to US withholding upon pay date. However, at the beginning of each year IBKR receives information from the security issuer about the tax classification (i.e. ordinary dividend, interest, return of capital, capital gain etc.) of distributions made in the prior tax year. IBKR reclassifies these distributions based on this information and processes an adjustment to the withholding tax when the entire or a portion of the distribution is deemed non-taxable. Distributions that are attributed to tax year 2023 will be reclassified in Jan-Mar of 2024, and clients will receive an adjustment of withholding tax at that time.

Withholding adjustments for these prior year distributions are reflected on the YTD activity statement, and the final tax classifications of each distribution are shown in the Dividend Report. 

Положителните корекции (връщането на данък) напълно съвпада с удържания данък на съответната дата. А отрицателните корекции са малко над 5%.

Повторна активация на Stock Yield Enhancement Program след 90 дни?

След като си направих новия акаунт в ирландския клон и прехвърлих активите от предишния акаунт в унгарския клон забелязах, че не е деактивирана SYEP (а помня, че бях дал заявка да се активира). При опит да я активирам изведе съобщение, че успешно съм подал заявката и отдолу предупреждение:

Be advised that the account can be re-enrolled for Stock Yield Enhancement Program only after a waiting period of 90 calendar days.

Първоначално получих такова съобщение:

SYEP Enrollment Reminder

Dear Client,

Your request to enroll in the Stock Yield Enhancement Program has been received.

In order for the request to be approved, the minimum requirements must be met.  Cash accounts must have a minimum Net Liquidation Value of USD 50,000 or be approved for Margin.

If you have any questions, please contact Client Services.

По-късно получих:

Your SYEP Enrollment was Cancelled 

Dear Client,

Your request to enroll in the Stock Yield Enhancement Program has been pending for over 30 days and is now cancelled.

The required stock lend agreements must be completed and cash accounts must have a minimum Net Liquidation Value of USD 50,000 or be approved for Margin.

You may attempt to enroll again by logging in to Portal > User (head/shoulders icon) > Settings > Stock Yield Enhancement Program. 

Тоест не би трябвало да съм re-enrolled след 90 дни, защото не съм бил enrolled изобщо (заявката ми е била отказана). Поради това не би трябвало да чакам 90 дни за одобрение, а по-малко. Надявам се това тълкуване да е правилното, защото не искам да губя лихви за 90-те дни.

Трябваше да пусна заявка по-малко от 30 дена преди да прехвърля активите. А аз подадох повторна заявка малко след това (и така губя потенциални приходи от лихви).

Трябваше по едно и също време със заявката за прехвърляне на активите да пусна заявката за SYEP на новия акаунт.

Още същия ден бях одобрен за SYEP.

Данъчният капан с PTP/MLP/1446(f)

Едно цъкване на бутона "buy" в Interactive Brokers може да ви вкара в разходи за изкарване на номерче ITIN в САЩ и при продажба може да ви одерат с голям данък в САЩ

Intaractive Brokers има предвидена защита за да не се обърка някой клиент случайно да купи такива проблемни publicly traded partnerships.

How to Access PTP Products as a Non-US Taxpayer:  Please login to Client Portal and select the User menu (head and shoulders icon in the top right corner) followed by Settings. Then under Account Settings find the Trading section and click on the “PTP Trading Opt In/Out” link. The webpage allows you to request the ability to trade PTP securities. Once the request is submitted, it may take up to one hour for the ability to be activated.

 Повече в тази статия: Withholding on Publicly Traded Partnerships (“PTPs”) Effective Jan 2023




Върнете се по-късно за да видите допълнението на статията.

Последна редакция 02 април 2024 (понякога забравям да коригирам датата след редакция на статията).


Коментари

  1. Какви са плюсовете при преминаване от introducing broker към нормален акаунт? Падат таксите? Остава ли месечна такса или и нея я няма?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Месечни такси вече няма когато е директно (без introducing broker). Можеш да минеш на тарифен план tiered, който типично е по-изгоден.

      Изтриване
  2. Аз си захранвам сметката в IB през Revolut и таксата ми за превода е няколко цента на всеки хиляда долара. Мисля, че е в пъти по - изгодно от банков превод. Парите с в IB до 24 часа, но са свободни за употреба след 7 дни. Като цяло не съм открил по-изгоден начин за захранване.

    ОтговорИзтриване
  3. IUSE ISHARES S&P 500 EUR-H LSEETF

    Здравейте,

    Потребител съм в Interactive brokers.
    До колкото виждам този ETF може да бъде закупен от борсата на Лондон. В случай, че закупя дялове в този ETF на LSEETF дали ще мога впоследствие да продам тези дялове на някоя от следните борси?
    - Deutsche Boerse Xetra
    - Euronext Amsterdam

    В момента чета factsheet качен на justetf, но някак си не мога да бъда сигурен.
    В частта Dealing information има два Tickers за този ETF - единият е IUSE (exchange LSE), а другият е IBCF (exchange Xetra). В търсачката на Interactive Brokers не намирам stocks с код IBCF.

    Имам и втори, по- общ въпрос.
    Приемаме, че вече съм инвестирал и съм закупил accumulating UCIT ETF-и domiciled in Ireland or in Germany, with KIID през портала на Interactive brokers.
    С цел избягване на продажби на борси, които не са в ЕС, дали има смисъл в account settings да задам trading permissions само за държави от ЕС? И по този начин след осъществяване на продажби да спестя попълване на българска ГДД и в рамките на предвиденото от закона да не платя данък върху горницата при продажбата на ETF? Искам да продвам само на борси, за които българското данъчно законодателство предоставя облекчения

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, че в името на фонда има "EUR-H" означава, че се ползва хеджиране.

      Пълното име на фонда е: "iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF (Acc)" и данни за него има на JustETF: https://www.justetf.com/uk/etf-profile.html?0&isin=IE00B3ZW0K18

      Обърнете внимание, че пише "Hedged" (във вашия вариант е изписано съкратено, което е опасно, защото някой може да се подведе).

      Инвестирането в hedged фондове е нежелателно, защото разходите за хеджиране изяждат печалбата в дългосрочен план.

      Изтриване
    2. В Trading Permissions може да са разрешени всички борси, но да се зададе някоя определена борса при продажбата.

      Избирането на определена борса за продажба работи само в TWS за сега. В другите платформи не виждам такава функция.

      Тоест преди продажба трябва да се свали и инсталира TWS. И продажбата да се направи през TWS както показвам на картинката в статията (като се избере съответната борса от падащото меню).

      Но в това меню е възможно да липсват европейските борси, ако покупката е направена през лондонската борса. Тоест - ще присъстват тези борси в менюто при продажба, които присъстват в менюто при покупка.

      Затова е желателно да проверите дали европейските борси присъстват в менюто при опит за покупка на съответния инструмент (чрез платформата TWS). Ако ги няма - значи и при продажба няма да ги има.

      Проверих как стои въпроса с IUSE и установих, че в менюто с борсите присъства лондонската борса наред с европейските борси. От което може да се направи извод, че вероятно ще може да се купи през лондонската борса и след това продажбата да се направи чрез TWS като се зададе една определена борса (напр. IBIS2).

      Не знам начин да се зададе списък с борси, този метод с trading permissions (да се извадят нежеланите борси) не съм сигурен дали ще работи на практика. Ако вече са купени акциите през лондонската борса имам едни притеснения, че е възможно въпреки, че впоследствие е махната лондонската борса от trading permissions, сделката да мине от там...

      Затова при продажба бих ползвал TWS за да мога да задам IBIS2 или която друга борса е с най-ниска такса.

      Изтриване
  4. Станах клиент на IB през 2021 г. През цялата 2022 г. съм участвал в програмата Stock Yield Enhancement Program, като регулярно и всеки месец съм получавал лихва за финансовите инструменти, които някой е пожелал да вземе временно назаем. Не виждам през 2022 г. и през 2023 г. да ми е удържан withholding tax върху получените по сметката ми в IB лихви. В секцията Tax reports/tax documents на потребителския ми профил в IB все още няма никакъв документ за 2022 г.. По- рано през 2023 г. изпратих на IB сертификат издаден от НАП, че за данъчни цели и за целите на прилагането на СИДДО между България и Република Ирландия съм местно за България лице. Сертификатът издаден от НАП беше обработен и приет от страна на IB Дали е разумно да изчакам още за да получа от IB някакъв документ, който показва че ми е удържан WHT в Ирландия върху доходите от лихви?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз към унгарския клон и също нямам удържани данъци върху лихвите от даване назаем на акции (Stock Yield Enhancement Program). Декларирал съм ги като лихви и съм си платил данъка в България.

      Тази година имам доходи от лихви по доларите в сметката ми, те също не са с удържан данък в Унгария.

      Вероятно само в Ирландия се удържат данъци върху лихвите от валути. А никъде не се удържат данъци върху лихвите от Stock Yield Enhancement Program. Не мисля, че в годишния отчет ще има удържани данъци, те обикновено се удържат веднага - когато се изплаща дохода.

      Изтриване
    2. Този документ, който си показал на IB Ирландия, не съм сигурен дали намалява дължимия данък в Ирландия (от лихви по валути) или го премахва.

      Виж в няколко вида документа, включително персонализирана справка със Statement of Funds и Lent Fee Details, дали имаш удържани данъци. Ако нямаш - значи не са удържали.

      Изтриване
  5. Това, което получих от НАП е напълно стандартен документ. Удостоверение, че за целите на прилагането на СИДДО между Република България и Република Ирландия аз съм местно за България лице за данъчни цели през 2022 г. Не ми се занимаваше да превеждам и легализирам заверена от НАП Form 8-3-6 изпратена ми от IB. Вече подадох ГДД 2022. Този конкретен доход го декларирах с код 603. Не съм прикачил справка генерирана от портала на Interactive Brokers. Предполагам, че това няма да доведе от заяждане от страна на НАП тъй като така или иначе не декларирам данък за възстановяване. Единственият ми друг доход е от трудово правоотношение. Утре ще посетя БНБ за да подам форма СПБ-8 за 2022 г. Благодаря за информацията и съветите! Пожелавам здраве и благополучие. ;-) Междувременно ми приеха ГДД за 2022 г. Отива да пиша платежното за данъка за внасяне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако е удържан данък в чужбина трябва да се представи документ за това ("доказателства").

      Аз съм унгарския клон, където не виждам удържан данък за доходите от лихви, само за дивидентите имам удържани данъци и представям документ за това както обясних в статията (custom statement с определени раздели, отнасящи се до дивидентите).

      Изтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.