Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Защитавайте си сканираните документи, които пращате онлайн за верификация - така леко затруднявате измамниците и има вероятност да решат да не ползват вашите документи за измамите си

Когато си верифицирам някъде акаунт и се налага да сканирам/снимам документи слагам листчета, на които пише, че снимките ще се ползват за верифициране на акаунт при име-на-услуга-точка-ком и евентуално пиша и идентификатора на акаунта. Пиша и датата.

Например "To be used only for account verification at domain-name-dot-com 22/Apr/2021", "user ID 4848488 at domain-name-dot-com 22/Apr/2021" и т.н.
Така крадците когато хакнат системата и откраднат сканираните документи ще ги мързи да редактират моите документи и ще ползват тези на някой друг за измамите си.

Когато четете инструкциите да не закривате документите не ги спазвайте!!! Закривайте частично документите с тези листчета за да затрудните после измамниците като редактират снимките за извършване на измамите си! Ако листчетата са тънки и прозират - още по-добре, защото това допълнително затруднява измамниците при редакцията.

Почти винаги ми одобряват тези документи. Разбира се аз закривам само области, където няма текст за да може да прочетат какво пише.

Добре е и самите листчета да не са бели, за това не винаги се сещам. Например някакви сложни линии да имат, като хартията на дипломите и банкнотите. Или да са полупрозрачни - за да прозира документа отдолу и това да затрудни редактирането им от измамниците.

Може да се ползват разни прозрачни найлони от опаковки, може да се пише с подходящи маркери за OHP (тънки маркери за проектори).

Фонът около документа също е желателно да е сложен (да не е бял лист) за да може да се затрудни и редактирането на листчетата, които не закриват документа.

Може да се ползва и хартиено тиксо при личните карти, то залепва и стои на желаното място (ако е хартийка тя лесно се размества от вятъра).

Onfido е софтуер, който се ползва за верификация при onboarding на клиенти на финтех приложения. Revolut ползва този софтуер.


Изкуственият интелект на Onfido не харесва така защитени документи. Иска ясни снимки. Намерих оплакване и от клиент, който си е снимал документа за самоличност без такива защити, но въпреки това софтуерът не го приема, защото изработката му е некачествена.

Как да излъжа изкуственият интелект на Onfido?

Пробвах да сложа върху документа (там, където няма букви) прозрачни парчета от опаковка на солети с надпис "Revolut" и днешната дата.

Отказва да ми приеме в този вид документите. Първо пробвах с паспорт и след като получих няколко отказа ми каза да пробвам с друг документ за самоличност. Пробвах с лична карта - пак не ми прие документа.

Надявах се, че след няколко опита човек ще ги преразгледа, но май нямат такава практика - опитват се да намалят разходите си колкото се може повече и пестят даже и от това.

Допълнение: Пробвах да напиша Revolut и днешна дата, но върху хартиено тиксо (залепено върху двете страни на личната карта - в области, където няма букви). Получи се! Надхитрих изкуствения интелект или някой човек се е смилил над мен и е прегледал документите - не знам кое от двете.

Допълнение от 2023 година: след опит да си дам снимка на личната карта на Paysera ми отказаха. Държах си сметка там за всеки случай, ако се наложи. Бях залепил малко парченце хартиено тиксо с "Paysera 20.NOV.2023" за да не се ползва снимката за откриване на сметки другаде и други измами. По никакъв начин това парченце хартиено тиксо не пречеше да се чете информацията от картата. Реших, че не си струва занимавката и си закрих сметката там. Валутният им курс от евро към лев не е особено изгоден, сравнен с пазарния курс на Revolut. 

Нямах проблем да си обновя данните за личната карта в Revolut като снимах личната карта от двете страни със залепено хартиено тиксо с надпис "Revolut 29.11.2023". На селфито ме домързя да държа надпис.

Curve също ползва Onfido за верификацията. Снимах си личната карта от двете страни като бях залепил и от двете страни парченца хартиено тиксо (в зоните, където няма данни) с надпис "CURVE 11.12.23", направих си селфи и без проблем ми приеха снимките след около две минути. Снимах на терасата, без пряка слънчева светлина. Беше започнало да става тъмно, но въпреки това снимките излязоха сравнително добре.

Изводът от опитите до момента е, че е важно да няма отблясъци. А това се постига когато няма пряка светлина (светлината, която попада върху документа, е разсеяна).

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.