Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Избор на борса в Interactive Brokers и търсене по тикер - подводни камъни, които изненадват новаците

Особеност на платформата на Interactive Brokers, с която новаците се сблъскват, са приумиците "основна борса" (primary listing, primary listing exchange) и SMART routing.

Ако потърсите например IWDA (iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)) в резултатите излиза този инструмент на три борси - лондонската, амстердамската и мексиканската:

Въпреки, че е достъпен за търгуване и на други борси.

Когато се потърси тикера на същия ETF за Xetra (EUNL) няма нито един резултат, въпреки че същият ETF е достъпен и на Xetra чрез платформата на Interactive Brokers.

Новаците, които не са учили особеностите на платформата, са изненадани от това.

Когато се избере средния ред, на който е спомената амстердамската борса (AEB), се отваря подобен диалог:

Горе в дясно със сив шрифт има подвеждаща информация "AEB". Който не е запознат с приумиците в платформата няма да разбере, че сделката може и да мине през AEB, но може и да мине през друга борса или извънборсово.

Защо има значение изборът на борса?

Има значение от коя борса ще мине сделката, защото:

  • Има различни допълнителни такси (такси, които се начисляват допълнително, отделно от комисионните), които са различни според борсата;
  • Има разлика в данъчното облагане при продажбата в зависимост от това дали продажбата е минала през сегмент от борса, който е регулиран пазар или е минала по друг начин (извънборсово или през сегмент на борса, който не отговаря на дефиницията за регулиран пазар).

Подробно: Не всяка продажба чрез подложена на регулации европейска борса е продажба на регулиран пазар по смисъла на закона.

Ако ползвате тарифен план tiered (който по принцип е по-изгоден в повечето случаи) се начисляват допълнителни такси за всяка продажба (поръчката може да се фрагментира на повече от една продажба). При борсата AEB тази такса е 85 евроцента, докато при Xetra е само 1 цент.

Ако поръчката за продажба на ETF се изпълни през GETTEX ще се ползва сегмента с MIC код MUND, поради което няма да важи изключението за данъка. Когато сделката мине на Xetra или AEB данъчното изключение ще важи.

Затова аз бих избрал Xetra ако продавам на печалба (спестявам данъка заради данъчното изключение за "регулиран пазар" и допълнителните такси при евентуално фрагментиране на поръчката са поносими - само 1 цент на фрагмент).

Как да изберем борса?

Единия начин е да ползваме бота IBot (достъпен в Client portal и мобилното приложение) като с команда "set destination" изберем борса.

Пример за команда на IBot:

create limit order for 100 shares of VUAA at 40 and set destination ibis2

Със следващ ред може да се поясни, че искаме поръчката да е валидна не само за деня:

make it valid GTC

Или общо на един ред:

create limit order for 100 shares of VUAA at 40 and set destination ibis2 valid GTC 

Другия начин е да инсталираме платформата TWS (не работи през браузър и не може да се инсталира на телефон по стандартния начин) и да изберем борсата от падащото меню "Destination":

Как да търсим финансови инструменти?

Ако търсим ETFs добър начин за търсене е да ползваме JustETF.com (специализиран в ETFs, които са достъпни за непрофисонални инвеститори от Европа). След като изберем ETF търсим по ISIN код в търсачката на Interactive Brokers.

Така намираме тикера на основната борса (primary listing на primary listing exchange) и след като знаем тикера можем с бота IBot или с падащото меню от TWS да изберем борса.

Може да търсите в markets.ft.com директно от тук с Google Custom Search:

Търсене на акции с Google Custom Search с различни филтри (не се получи да интегрирам в статията повече от една търсачка по технически причини):

Някои от сайтовете показват кога дадена акция я има на различни борси и кои са те (илюстрации в тази статия).

Търсене на акции по различни критерии: finviz.com (специализирана е за борсите в САЩ).

Търсене на акции с "палачинка" - разтяга се "палачинката" до позеленяване за да даде по-малко, но по-качествени резултати: https://simplywall.st/screener/create.

Една от търсачките на Interactive Brokers не изисква логване: https://contract.ibkr.info/

Внимавайте, защото при търсене по ISIN код понякога извежда в част от резултатите ETF с друг ISIN код, който е подобен. Затова гледайте за ISIN кода в раздела Contract Identifiers.

Например при търсене на IE00BP3QZ825 (iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF (Acc)) виждаме този резултат:

Кликваме на Stock(4) и се отваря този прозорец:

Виждам, че има четири основни борси - за EUR, GBP, USD и MXN.

Нас ни интересуват борсите за EUR. Затова кликваме на Details от реда с EUR и се отваря следния прозорец:

На реда Exchange виждаме идентификаторите на борсите от групата борси, на която италианската борса е "основна борса" (primary listing exchange). Идентификаторите на борсите не са стандартните MIC кодове. Xetra е с идентификатор IBIS2 или IBIS.

Така научихме, че за този ETF се ползва тикера IWMO в платформата на Interactive Brokers. Въпреки, че тикерът на Xetra за този ETF е IS3R, ако искаме да го купим чрез Interactive Brokers ползваме другия тикер (защото с IS3R не излизат резултати при търсенето в платформите на Interactive Brokers).

Въпреки, че ако напшем IS3R в полето за търсене на Client portal няма да излязат резултати, IBot разпознава IS3R.

За проба написах тази команда:

create limit order for 100 shares of IS3R at 40 and set destination ibis2

Избрах цената доста под пазарната за да не се изпълни (това е само за тест).

Ботът разпозна този инструмент като IWMO:


Тоест ползва тикера IWMO и за Xetra (IBIS2), въпреки че това не е официалния тикер.

Желателно е предварително да се запознаете с особеностите на Interactive Brokers

Голямата статия за Interactive Brokers: Interactive Brokers през 2021-2022-2023-2024 година - впечатления и съвети

Как е при други инвестиционни посредници?

При Degiro (разгледан в тази статия) привидно се избира борса, но не е гарантирано, че поръчката ще се изпълни точно през избраната борса. Няма начин да се зададе борса твърдо (което е възможно при Interactive Brokers).

При Trading212 сделките типично минават извънборсово (OTC). Но може да се прави прехвърляне към Interactive Brokers за да се продаде на избрана борса. Тъй като няма комисионни не е проблем фрагментирането, единственият проблем е данъчното изключение (което важи са някои инструменти само - акции, които принципно могат да минат на регулиран пазар и ETFs).

За особеностите на други инвестиционни посредници вижте тази статия.

Как да разбера на коя борса е минала сделката?

Има грешен и подвеждащ начин, има и правилен начин.

Грешният и подвеждащ начин е да гледате колоната "Listing Exch" от раздела "Financial Instrument Information" на "Activity Statement". Там ще видите борсата, на която е листната акцията, а не борсата, където реално е минала сделката.

Правилно е да гледате колоната "Exchange" от раздела "Trades" на "Trade Confirmation Report".

Обърнете внимание, че и в "Trade Confirmation Report" има раздел "Financial Instrument Information" с колона "Listing Exch", където е написан идентификатора на listing exchange, а не на борсата, където реално са минали сделките. Всяка отделна сделка трябва да се провери къде е минала, възможно е една поръчка да се фрагментира на повече от една сделка и всяка от тях да е минала през различна борса.

Може да се наложи да изчакате до следващия ден за да се виждат сделките в справката.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.