Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Деклариране на сделките с опции в данъчната декларация на физическо лице

Ако просто се купи опция и се продаде (или се продаде накъсо и се купи) - нещата са ясни. Това се декларира по същия начин като договор за разлика и като продажба на акции. Обаче...

Ако обаче сделката е по-сложна - например ако се упражни кол опцията и се придобият акции? Или ако се упражни пут опция и се продадат акции?

Тези неща не са ясно написани, трябва да тълкуваме това, което е написано в ЗДДФЛ.

При разсъжденията по-долу приемаме, че физическото лице не извършва трговска дейност по занятие (ако сделките с опции са търговска дейност по занятие тогава облагането става по реда на ЗКПО).

Какво става когато упражняваме кол опция и по този начин закупим акция на определената от опцията цена?

В ЗДДФЛ пише:

(3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.

(4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.

(5) Продажната цена включва всичко придобито от лицето във връзка с продажбата/замяната, включително възнаграждение, различно от пари.

(6) Цената на придобиване по ал. 1, 2 и 4 е:

1. документално доказаната цена на придобиване на имуществото;

По-надолу изброяват други неща, които нямат връзка с нашия казус.

Може да твърдим, че цената на придобиване е цената, която сме платили за опцията + цената, която сме платили за акцията.

Защото това е документално доказаната цена на придобиване (имаме документ, с които доказваме колко сме платили за опцията да купим акцията на определена цена и колко сме платили за придобиване на акцията на тази определена цена).

Дали това тълкуване е правилно няма как да знаем, защото нито в закона е уточнено какво значи документално доказана цена на придобиване, нито има съдебна практика (всъщност не знам дали има такава, само предполагам, че няма).

Ако случайно знаете за решение на съда по този въпрос - пишете в коментарите.

Какво става когато упражняваме пут опция и по този начин продадем акция на определената от опцията цена?

В този случай не мога да обясня как е възможно платеното за придобиването на опцията да намали данъчната основа.

Тоест - или разглеждаме тези сделки като търговска дейност по занятие и си усложняваме декларирането, или пием една студена вода и разходът за опцията не ни намалява данъчната основа.

За по-сложните сделки с опции не ми се мисли.

Съсипаха я тая държава

Избягвайте опциите, ако не искате да отчитате сделките си по реда на ЗКПО.

ЗДДФЛ изобщо не е писан с мисъл за физическите лица нетърговци, които ще правят сложни сделки с опции.

Ако все пак желаете да правите сделки с опции е много по-ясно от законова гледна точка как се декларират тези сделки, ако те са прости - само покупки и продажби (без упражняване).

Какво става ако опцията експиряса (expire) - май пак пиете една студена вода (не ви се признава тази загуба за намаляване на данъчната основа), защото експирясването на опцията не е продажба, нито е замяна. По-добре е малко преди да експиряса да я продадете на цена 0,01 или колкото е възможно за да има продажба и да можете да ползвате тази загуба за намаляване на данъчната основа.

Какво става ако имаме заплата и част от нея е в опции (допълнение от 2023 година)

Притежаването не се декларира, декларира се цена на придобиването когато продавате опцията, декларира се и придобиването на опцията - ако не е обложена от българската фирма като част от заплатата. Защото е доход.

Обаче! Разходът за опцията няма да ви намали данъчната основа, защото в закона е предвидено такъв разход да се отчете при изчисляване на данъчната основа само при продажба или замяна на опцията. Не мисля, че упражняването на опцията е замяна.

Затова се получава двойно данъчно облагане.

Не мисля, че може да приемете, че опциите сте ги придобили на цена нула, щом ви ги дават значи са нещо ценно, което има ненулева цена.

Ако опциите са обложени с данъци и осигуровки в България, защото са част от заплатата - всичко е наред. Питайте счетоводството на фирмата на каква цена са ги оценили при тази операция. Това ви е цената на придобиването.

Ако опцията ви е дадена от фирма в САЩ, а пък заплатата ви се изплаща от българска фирма (която не е обложила с данък опциите) трябва да помислите дали това не е нарушение на закона. Защото трудовите доходи (доходи от трудов договор) следва да се обложат с данъци и осигуровки, които се удържат от работодателя.

Ако в извлеченията от платформата за търговия с опции и акции имате цена на придобиване различна от тази, която е отчела българската фирма, която е обложила с данъци и осигуровки  опциите, също става "интересно".

Коментари

  1. Бих искал да попитам как става декларирането на къси позиции?
    Също как става декларирането на margin loan от инвестиционния посредник?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Позициите в договори за разлика не се декларират.

      За заемите не съм сигурен, трябва да се има предвид и СПБ-8 - там не се декларират, а се отчитат вземанията.

      Изтриване
    2. Ако късата позиция е в акции - според мен продажбата (капиталовата печалба от сделката) се декларира в годишната данъчна декларация, която се отнася за годината, в която късата позиция е затворена.

      Няма логика да правим машина на времето за да вземем продажната цена от бъдещето и да я декларираме в предишната годишна.

      Откакто въведоха изискване да се декларират само притежаваните акции към 31 декември (а не всички притежавани акции) не мисля, че е възможно да се декларират притежавани акции (когато имаме къса позиция) в раздела, където се декларират притежаваните акции към 31 декември.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.