Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Цената на долара пада, това значи ли, че инвестиращите в акции, търгувани в долари, са прецакани?

Дългосрочно цената на акциите ще се коригира от пазара така, че да отразява обезценяването на валутата, в която се търгуват (ако приемем, че пазарът е ефективен).

Както цените на стоките в магазините в дългосрочен план се коригират така, че да отразяват цената на валутата, в която се продават. Златните монети от един и същи вид са на приблизително една и съща цена, независимо в каква валута ги продават търговците.

Или с други думи - за това, че цената на акциите не се покачва спрямо кошница от валути се дължи на това, че пазарът ги оценява на толкова, а не на поевтиняването на валутата (но в краткосрочен план силните колебания на цената на валутата може да имат някакъв ефект, пазарът може да не реагира веднага, особено ако съответната акция се търгува основно или изцяло в една валута).

Представете си два термометъра, които мерят една и съща температура, но единия термометър я показва в градуси по скалата на Целзий, а другия термометър в градуси по Фаренхайт. По същия начин е възможно една и съща акция или ETF да се търгува на различни борси в различни валути. Цената ѝ ще бъде същата на всички борси (с минимални разлики заради работното време на борите и невъзможността на арбитражните търговци да печелят от твърде малките разлики в цената на акцията, поради таксите, комисионните и другите разходи, които плащат във връзка с тези транзакции).

При дългосрочно инвестиране няма смисъл да се купуват хеджирани фондове (currency-hedged ETFs). Дори и да познаете посоката, в която ще се движат валутите може и да не сте на печалба, защото разходите по хеджирането може да са повече от разликата във валутните курсове. Само при краткосрочна спекулация е възможно да се спечели и само ако сте познали посоката на движение на валутите и разликата във валутните курсове е достатъчно голяма за да компенсира допълнителните разходи.

Компаниите рядко държат толкова голямо количество от определена валута, че пазарната им капитализация да зависи твърде много от цената на валутата, която те държат. Много често компаниите имат повече задължения (кредити, емитирали са облигации), отколкото са валутите по сметките им. (Цената на компанията може да зависи от това какви са очакванията за лихвите, които компанията ще плаща по задълженията си. Ако валутата, в която са задълженията, поскъпва - това може да се разглежда като неблагоприятно събитие, защото така компанията се натоварва повече при плащането им. Анализът как промяната на валутните курсове и лихвите ще се отрази на печалбата на компанията са сложни.)

Това в каква валута се търгуват акциите на дадена компания няма логика да е важно за взимането на решение дали да се инвестира в тази акция. Ако си мислите, че знаете в коя посока ще се движи дадена валута спрямо друга валута - тогава защо не се занимавате само с валутна спекулация? Причината е, че допускането е грешно - вие не знаете в коя посока ще се движат валутните курсове.

Понякога на пазара има една особеност - на вас ви плащат да поддържате позиция в дадена валутна двойна (например да шортвате еврото спрямо долара - при определени пазарни условия може вие да получавате swap вместо да плащате swap). Причината е в разликата в лихвите. Тоест не винаги хеджирането е скъпо, понякога носи доход. Но е интересно да се помисли дали няма да е по-изгодно същите пари да се ползват за инвестиция в нещо друго, а не за поддържане на позиция на валутния пазар.

(Възможно е да има и някакви психологически ефекти - цената на долара да завлича със себе си цената на съответните акции, ако тези акции се търгуват предимно в долари. За тези ефекти не мога да дам количествена оценка. При идеално ефективен пазар, какъвто реалният пазар не е, би трябвало пазарът да коригира цената на компаниите при поскъпване/поевтиняване на валутата, в която тези компании се оценяват. Помислете как в държавите с голяма инфлация поскъпването  на стоките може да се забави и за някакъв период да е изгодно да купиш поевтинялата валута и веднага с тази поевтиняла валута да купиш стоки от тази държава със сриваща се валута.)

Има ли значение дали купя една и съща акция или ETF на бора, където се търгува в долари, или на борса, където се търгува в евро?

Когато са едновременно отворени двата пазара (например NYSE и европейската борса) пазарът изравнява цената.

Помисли как златото във Варна и в New York има (приблизително) една и съща цена, въпреки че на едното място се продава в долари, а на другото в левове. (Разбира се във Варна може да има и сделки в долари на същата цена като в New York. Но е малко вероятно някой да е донесъл левове в New York за да прави сделки със злато там.)

По същата причина е все едно дали купиш долари и с тях купиш ETF на лондонската борса в долари или с еврото купиш същия ETF на европейска борса с евро. Промените в курса на долара спрямо еврото имат значение само за периода когато държиш валутата по сметката, докато чакаш поръчката се изпълни. След като си купил съответния актив валутният курс долар-евро престава да има значение в този случай.

В някои случаи на едната борса ликвидността и спреда са по-благоприятни. Затова може да има смисъл да се избере борсата, където инструментът е с по-малък спред и е по-ликвиден. В редки случаи обаче пазарът може да е отклонил цената на борсата с по-малка ликвидност в благоприятна за нас посока, тогава може да поемем риска да направим сделката на по-малко ликвидната борса. Например може да купим на по-ниска цена на европейската борса, защото има много европейци, които панически и нерационално продават, а пък ние мислим, че те грешат. И да се надяваме, че когато дойде време за продажба цената ще е близо до пазарната цена на основната борса или даже ще е отклонена в наша полза (по-висока).

Данъчно предимство на европейските борси в повечето подобни случаи няма, защото акциите от държави различни, от държавата където е борсата, обикновено не минават на  сегмент от регулираната европейска борса, който е "регулиран пазар" по смисъла на закона.

Купуване на американски акции (да, от континента Америка - напр. на компании от Канада) на NYSE, NASDAQ или от европейските борси - какво може да се обърка?

Тъй като борсите не работят с едно и също работно време има периоди когато едната борса е отворена, а друга е затворена. А борсите имат различна ликвидност. Когато и двете борси са отворени (работното им време се застъпва) ликвидността и на двете борси е максимална.

Има периоди когато борсите в САЩ са затворени, борсите в Европа са отворени. Тогава акциите от САЩ (и ETFs, вързани към цените на акции от САЩ).

На теория на европейските борси по това време е очаквано да имат необичайно голям спред и по-малка ликвидност (в сравнение с периодите когато работното време на борсите се застъпва). Може и цената им да се отклонява повече както от последната пазарна цена на борсите в САЩ, така и от бъдещата пазарна цена на борсите в САЩ. Особено ако има новини и пазарът свръхреагира по това време.

Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2012:

Hedging can enhance or harm returns, but while it does reduce short-term volatility, its general risk reduction benefits have shrunk in more recent periods. The risk reduction from hedging equities is less that half of that obtainable from global diversification.

For longer-term investors, the risk reduction benefits of hedging rapidly decline. This is because currencies tend to converge towards reflecting relative inflation rates. It is also because hedging introduces a new form of risk, namely, a bet on real interest rates at home versus abroad.

Even over relatively brief multi-year horizons, we have seen that hedging on average leads to an increase in the volatility of real returns, and is on average counterproductive.

Finally, we looked at whether currencies are predictable. After adjusting for style factors, there is little evidence that currency managers generate abnormal performance. While, over the long run, currencies do tend to converge to PPP, this is of limited usefulness for short-term predictions. Carry trades, in contrast, have proved profitable, and they may form part of the toolkit for those who undertake dynamic hedging strategies.

Note that, even if investors can forecast currencies, tilting asset allocations towards countries expected to have strong currencies and away from those expected to weaken is not the best way to exploit it. Instead, it is better to trade directly in the currency markets. By using a currency overlay, the desired allocation across assets and countries can be left intact. 

И за да не кажете, че разглеждам нещата едностранчиво:

To Hedge or Not to Hedge: A Framework for Currency Hedging Decisions in Global Equity & Fixed Income Portfolios 

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 28 април 2024 *.