Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Купуване на американски акции (да, от континента Америка - напр. на компании от Канада) на NYSE, NASDAQ или от европейските борси - какво може да се обърка?

В този пример разглеждам една американска акция. Но не такава от САЩ, ако беше от САЩ щях да кажа сащанска акция.

Разглеждам акцията TRQ (Turquoise Hill Resources) на NASDAQ. Тя е на американска компания от Канада. Когато казвам "американска" имам предвид, че е установена някъде на континента Америка.

Ако случайно не знаете - там освен САЩ има и други държави.

Първо да уточня защо европейските борси са интересни когато се купуват акции на компании извън Европа: няма данък върху печалбата (разликата между продажната цена и цената на придобиване) от продажбата на акциите. Дивидентите са отделна тема.

Освен това си спестявате купуването на долари - акциите се търгуват в евро.

Корекция: сащанските акции, търгувани на Xetra, се продават на XETB, а не на XETA. Аналогично и други европейски борси имат сегменти, които са за акции от други държави и не важи изключението за данъци. Вижте за подробности в следващата статия.

Инвестиране на пазара на акции без данъци дължими в България - ето как може да стане това

Каква е логиката на облагането на дивидентите при инвестирането чрез ETFs

Допълнение от 2024 година: Който е клиент на инвестиционен посредник (ИП) като Degiro му е по-изгодно да купи акцията в евро от европейска борса, отколкото да плаща на Degiro по-високата такса за обмяна на валута. Освен в случаите когато ликвидността и спреда са по-лоши на европейските борси. В Admirals също излиза сравнително скъпо превалутирането и има смисъл да купите акции от европейски борси, ако сметката ви е в евро (обаче ще трябва да си изберете европейски акции, защото американските акции типично ги има само във вариант от американските борси в платформата на Admirals - по последни данни, проверете дали е така).

Спредът на акциите в европейските борси варира за различните акции, например за някои може да е  1-2%, а за други около 0,2%. Затова сравнете първо спреда с таксата на ИП за обмяна на валута за да прецените кое ви е по-изгодно. Може да ползвате ИП като Degiro, Admirals, Swissquote само за сделки в евро (в базовата валута на сметката на европейските борси), а доларовите сделки да ги правите през IB или друг подходящ ИП.

Ако купите акциите в евро ще ви е по-лесно да си сметнете капиталовата печалба (защото валутният курс на еврото спрямо лева е един и същ). Това предимство не е толкова съществено.

Рядко цената на европейската борса ще е по-изгодна от цената на американските борси.

Ако не искате да купувате ADR по някаква причина може да има смисъл да изберете европейска борса, ако борсите в САЩ има само ADR, а на европейските има истински акции на съответната компания.

Не се сещам за други предимства да се купуват акции от Европа. Пишете в коментарите ако знаете такива. 

В някои случаи спреда на европейските борси е толкова лош, че даже и огромните такси за обмяна на валута са оправдани (ако нямате достъп до по-добър ИП като IB).

Това е снимка на екрана от TastyWorks. Показват се моментните цени на NYSE. Вижда се, че спредът е $0,03. Или в проценти - около 0,17%.

Снимка на екрана от сайта на борсата в Щутгарт:

Снимка на екрана от сайта на борсата във Франкфурт (но не XETRA, а Frankfurt - на XETRA я няма):

По-надолу ще разгледам разликата в спреда по-подробно.

Допълнение: TRQ я купи друга компания, вече не се търгува на борсите.

Не всички борси в Европа са еднакво изгодни

Имайте предвид, че съществуват две места за търговия (Xetra и Börse Frankfurt) на една борса (Frankfurt Stock Exchange), които имат общ сайт: www.boerse-frankfurt.de. И ако на страницата на съответната акция има квадратче Xetra в дясно от квадратчето Frankfurt - значи акцията се търгува и на двете търговски площадки.

В случая с разглежданата компания тя не е листната на Xetra, а само на Frankfurt.

Комисионната на Interactive Brokers за сделки на Xetra е 0,10% с минимален праг от 4 евро на поръчка. При трафиния план tiered е по-изгодно. Поробно обясних в тази статия: Interactive Brokers през 2021 година - впечатления и съвети.

На мястото за търговия Frankfurt (на франкфуртската борса) и Börse Stuttgart комисионната е по-голяма. Внимавайте като смятате, къде е по-изгодно, защото е възможно да се получи така, че минималния праг на едната борса да е по-голям, но процента на комисионната на същата борса да е по-малък (което значи, че за по-малки суми следва да се избере борсата, където минималния праг е по-малък, а за по-големи - там, където процентът е по-малък).

Точно колко е комисионната зависи от това дали сте избрали тарифен план fixed или tiered и дали сте минали през introducing broker или не. И през кой точно introducing broker сте минали. Когато минавате през introducing broker е достъпен само план подобен на оригиналния "fixed". След като няма месечни такси няма смисъл минаването през introducing broker.

Пишете в коментарите какви други алтернативи за български инвеститори има освен Interactive Brokers когато става въпрос за инвестиране чрез европейските борси. За Xetra EFOCS на Евро Финанс е интересна алтернатива, но има недостатък - надплащане на данък върху дивидентите. За другите европейски борси - не знам за изгодни алтернативи на Interactive Brokers, освен Trading212, но там са твърде малко на брой интересните (по мои критерии на интересност) акции, търгувани на европейските борси.

И не забравяйте за допълнителната trade fee, написана в бележка под линия. При Xetra такава обикновено няма, но за FWB и SWB (както наричат площадката Frankfurt на франкфуртската борса и щутгартската борса) е възможно да има.

За съжаление не всички акции, които ги има на по-скъпите борси ги има на Xetra.

Ето пример с тарифата на Карол (когато се ползва като introducing broker за Interactive Brokers):

Даже и без да добавяме trade fee от бележката под линия пак излиза по-изгодно Xetra.

Ето я бележката под линия:

Връзката води към тази страница.

На нея се вижда trading fee от 0,0504% с минимален праг от 2,52 евро.

Тоест общо разходът за сделка на FWB излиза 0.2504% с минимален праг от 10,52 евро.

Което като го сравним със SWB (0,24 минимум 12 евро) излиза, че за малки суми е по-изгодно да се ползва FWB (заради по-малкия минимален праг), но за по-големи е изгодно SWB (заради по-малкия процент).

Разбира се е още по-изгодно Xetra, но не всички акции са достъпни там. И най-изгодно е Trading212 (нулеви комисионни), но там достъпните акции на европейски борси са още по-малко.

И на човек му се иска да купи нещо, което се купува по-трудно. Съсипаха я тая психология.

Също така не вкарвайте пари при инвестиционен посредник (и изобщо в каквито и да било инвестиции), ако има вероятност да ви потрябват спешно. Много неща може да се объркат, по закона на Мърфи точно когато ви трябват пари може да не стане тегленето веднага по всевъзможни причини. Има клиенти на IB, които се оплакват как са затворили сметката си, но не могат да си дръпнат парите, защото при затворена сметка нито бутона за връзка с поддръжката (Secure Message Center), нито функцията за теглене на пари.

Значи преди да си затворите сметката, ако изобщо имате такъв избор, си изтеглете парите!

Натискам бутона с писмото и ми излиза съобщение, че тази услуга не ми е достъпна.

Което е някакъв абсурд, напомня ми на системата на Google, където като ви затворят акаунта не може да влезете в него за да си въведете метод за плащане (AdSense) и оставащата дължима сума не я получавате, защото няма механизъм със затворен акаунт да си настроите метода на плащане.

Понякога като порасне една компания се самозабравят и правят ей такива абсурдни грешки.

Може би това е по-малко проблем, ако първоначално сте си открили сметката чрез introducing broker, защото може да се свържете директно с негов служител.

Ако имате по-голяма сума за първоначална вноска може да я внесете при Interactive Brokers, а малките месечни суми да ги внасяте при някой ИП без комисионни. Иначе няма да ви излезе сметката с малките месечни покупки.

Спредът на европейските борси може да е по-голям

Снимките на екрана показват, че европейските борси спреда е по-голям - за някои компании може да достигне около 1-2%. За Pfizer спредът беше 0.19%-0,2% когато проверявах.

За да се предпазите от купуване на твърде висока цена е желателно да сложите лимитирана поръчка. Така има шанс да купите от някой друг инвеститор, който в момента продава на същата борса (вместо да разчитате на банките маркет мейкъри, които са заложили достатъчно изгодни за тях цени за да могат веднага да купят на пазарна цена от борсите в Америка в същия момент когато извършват продажбата към вас и така да реализират печалба).

Това е недостатък на борсите в Европа когато става въпрос за акции, които са от Канада или САЩ - спредът може да е по-голям и за големите рибоци и китове да няма ликвидност (на изгодна цена). Но за малките инвеститори това не е проблем - просто ще почакат повече, евентуално ще се намерят продавачи на цената, която е заложена в лимитираната поръчка.

Може да пробвате да заложите малко по-ниска цена и да се надявате да не се изстреля веднага цената нагоре, а да върне малко надолу за да „захапе“ поръчката.

Много често тази стратегия работи. Но има риск цената да не се върне надолу. Но е по-малко вероятно.

Обикновено като купя нещо то поевтинява много бързо. И се ядосвам, че не съм заложил по-ниска цена в лимитираната поръчка. От страх да не "изтърва" (fear of missiong out, FOMO) бързам и купувам на цена близка до пазарната в момента. #ТъйКатоСтане

От коя борса да купя акциите и ако една компания я има с различни тикъри от кой да купя?

Понякога една и съща корпорация има две юридически лица, регистрирани в различни държави. И е от значение акции на кое от двете юридически лица ще изберем, поради разликата в облагането на дивидентите. Давам пример с акциите на Shell: 

Инвестицията в Shell (Royal Dutch Shell) си има тънкости

Друга подобна корпорация е Rio Tinto (Rio Tinto PLC и Rio Tinto LTD). На първо четене мисля, че акциите с PLC в края са по-доброто решение. Могат да се купят от Xetra с тикер RIO1. Да не се объркате да купите CRA1.

Но си направете свое проучване, пишете в коментарите, ако смятате, че греша и другата акция е „правилната“.

Освен това за да е още по-сложно има и ADR на Rio Tinto с тикер RIOA (на Frankfurt). Аз бих избягвал ADR след като мога да купя истински акции RIO1 на Xetra.

За съжаление на Trading212 са достъпни само тези, преди малко ги проверих в списъка:

US7672041008,RIO,Rio Tinto PLC ADR,USD,0.01,NYSE,1:30 pm to 8:00 pm,
GB0007188757,RIO,Rio Tinto PLC,GBX,0.01,London Stock Exchange,7:01 am to 3:30 pm,

Първото е ADR на NYSE, а второто е акцията им, която се търугва на лондонската борса, където има данък при продажбата (за физически лица, които не са търговци).

Ниският обем на търговия (volume) е индикация, че няма много инвеститори, които купуват и продават, поради което повечето сделки ще са с маркет мейкър, който може да даде само по-неизгодна от пазарната цена, защото трябва да има разлика, която да му покрие печалбата и комисионните на двете борси, на които прави арбитраж. 

Как да разбера дали компанията я има на европейските борси?

Името на компанията не винаги съвпада напълно, може да са го изписали с някаква приумица - напр. Corp вместо Corporation.

Една и съща корпорация може да е листната под формата на акции и под формата на ADR (желателно е да я купувате като акция, а не като ADR или друг вид депозитарна разписка). Също така може да има повече от едно юридическо лице като има значение кое ще изберете (по-горе дадох пример със Shell и Rio Tinto).

За да получа списък с борсите, на които се търгуват акциите на дадена компания, ползвам Google като търся в избрани сайтове.

Например:

site:reuters.com/companies/ Alcoa

После по ISIN или тикер търся в https://www.boerse-frankfurt.de/en
и https://www.boerse-stuttgart.de/en/ за потвърждение.

Обикновено най-евтино излиза на Xetra, затова търся там най-напред.

Има раздел "All Listings" в Reuters, който малко бавно зарежда, но работи в повечето случаи.

Може да търсите в Reuters директно от тук с Google Custom Search:

Търсене с различни филтри (не се получи да ги интегрирам в статията по технически причини):

 На ft.com списъкът с борси е в падащото меню:

На boersennews.de също ползват падащо меню за изброяване на борсите:

Закръгляване на цената

На Xetra цената на NGLB (Anglo American PLC) не може да е произволна, а през 20 цента.

Затова графиката изглежда „начупена“.

Например не може да бъде 36,50 (най-близките цени са 36,40 или 36,60).

Докато на други борси цената може да се движи по-плавно.

И поради това е възможно при пазарна поръчка да се набутате с по-неизгодна цена.

При цена на акцията 36 евро 20 цента са близо половин процент.

Акциите на Rio Tinto PLC (RIO1) се търгуват през 10 цента.

Защо различните акции имат различно закръгляне - не знам.

Преди да си вкарате парите някъде прочетете това

Избиране на инвестиционен посредник

Как да не надплащаме данъци

Коментари

  1. Най-евтино излиза търговията на GETTEX - 3.25 евро на транзакция. Това е по тарифата на Карол. Няма допълнителни такси и има всичките компании от XETRA, FWD. Има и доста европейски. Например вместо да купиш акция от борсите в Мадрид или Милано е много по-евтино да я купиш от GETTEX. За двете споменати борси освен това има допълнителни такси (day trading fees).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм сигурен дали продажбите там отговарят на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ и на "регулиран пазар" по смисъла на "Закона за пазарите на финансови инструменти" (чл. 152). Тоест дали е "многостранна система, която е лицензирана и функционира в съответствие с изискванията на Директива 2014/65/ЕС" не ми е ясно (при положение, че клиентът сключва сделката с маркет мейкър).

      What are the drawbacks of Gettex?

      One disadvantage of Gettex is surely that the market maker can read the whole Order book.

      Clients are directly trading with the market maker here. Executions can therefore occur at worse prices.

      Direct trading means trading with the respective trading partner directly, i.e. directly with the available market maker in the case of Gettex. The order is thus executed off-market by way of Gettex.

      Further drawbacks include possible spread widening with low liquidity, which can trigger Stops. Worse execution prices can occur, especially outside Xetra trading hours.

      Изтриване
    2. Борсата фигурира в списъка на EU за регулиран пазар:

      https://registers.esma.europa.eu/publication/details?core=esma_registers_upreg&docId=ae28033

      Изтриване
    3. Този запис в регистъра не съм сигурен дали се отнася само за BOERSE MUENCHEN.

      При търсене излиза като Regulated market и като Multilateral trading facility.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.