Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Верификация на адрес и самоличност при ползване на финансови услуги онлайн (инвестиционни посредници, банки, доставчици на платежни услуги и т.н.)

Когато си правите сметка някъде онлайн обикновено ви искат доказателство за адрес. Това може да бъде битова сметка (ток, вода, кабелен интернет), може да е извлечение от банкова сметка с име и адрес на титуляра.

Но много често се оказва, че клиентът няма никакви сметки с неговия адрес. Защото например живее в жилището, което е собственост на родителите му (или под наем) и битовите сметки идват на името на собственика на имота.

Напоследък има прогрес в това отношение - напр. Trading212 приемат и PDF документи от онлайн банкирането. С такъв успешно си верифицирах адреса.

Не всички доставчици на услуги приемат като доказателство за адрес сметка за мобилни услуги (мобилен телефон, мобилен интернет).

В случай, че не ви харесат банковото извлечение на български език може да си направите сметка в Revolut (на практика е безплатно), да вкарате някаква минимална сума (25 лева, които после може да изхарчите с виртуалната карта) и да дадете извлечение, на което се вижда това движение заедно с вашия адрес на английски език (иначе на празно извлечение не знам как ще реагират). (Revolut така или иначе е добре да имате, примерно ако правите покупки онлайн в друга валута през периода от понеделник до петък ще ви обменя левовете в долари по курса на Revolut, който е по-добър от този на вашата банка.)

При някои справки адресът излиза непълен (само името на държавата липсва). В една от справките (тази за таксата, която съм платил за доставка на дебитна карта) се вижда и името на държавата - "Bulgaria".

Тъй като има вероятност да се заяждат защо името на държавата не се вижда е желателно да извадите такава справка (statement), в която се вижда.

Обърнете внимание, че при регистрация се дава адреса на английски (така както ще изглежда в извлечението), а картата може да се достави на адрес, изписан на български (ако желаете). Адресът на доставка на картата може да е различен от адреса, който сте дали при регистрацията и се отпечатва на извлеченията. Подробно обясних това в тази статия:

Подводни камъни при ползването на Revolut през 2021 година

Клиент на Interactive Brokers се похвали, че му приеха извлечението от Revolut за удостоверяване на адрес. Друг клиент на IB се плака, че не му приемат банково извлечение от ДСК на български език.

Потребител на Interactive Brokers се похвали, че е успял да ползва за удостоверяване на адрес сметка от Виваком на български език (свалил е сметката в PDF формат от сайта на Виваком и го е качил директно както е в PDF формат - т.е. без да го печата и снима). Интересното е, че сметката е била за мобилен телефон (някои фирми не приемат такива сметки за мобилни услуги, искат сметки за фиксирани - с кабел).

Във Wise може да се генерират извлечения с адрес на множество езици. Макар, че платежната сметка във Wise не се води „банкова сметка“ (както и сметката в Revolut - въпреки, че има IBAN) има някакъв шанс, че ще успеете да я ползвате за верификация. Щом са приели извлечението от Revolut има шанс да приемат това от Wise.

Освен сащански английски и великобритански английски може да поискате извлечението на хонгконгски китайски, чешки, френски, немски, унгарски, индонезийски, италиански, японски, полски, португалски, румънски, руски, испански, турски и украински.

Не съм пробвал да си сменя интерфейса на Revolut на различни езици за да видя на какъв език ще ми излезе извлечението (ползвам английски език), пишете в коментарите, ако сте пробвали.

Потребителите на Binance пишат противоречиви отзиви:

Байнънската ми отхвърлиха извлечението от револют. Поне при мен не стана.

Аз при Binance минах с извлечение от Revolut 🙂

При мен мина в бинанс с фактура от софийска вода (на кирилица)

Проверяват се от БОТ, пращай докато ботът не го провери както трябва. Пробвай да сменяш форматите на файла,пробвай с снимка на файла.

И при мен така се случи , изпратих им всички сметки, извлечения не става и не става . След няколко дни започнах да пробвам със същите снимки и стана.

Ако не е достатъчно осветено... Се появява пак проблем.. На светло трябва, лампа или две

На латиница! На светло! И слънце да пече пак включи лампа от горе. Не се базикам...

пробвай да верифицираш през браузъра, а не през приложенията.

Докато разглеждах портала на НАП забелязах, че имат функция за подаване на искане за издаване на удостоверение за местно лице.

Може да се отбележи, че желаете да ви пратят бумагата по пощата на вашия адрес:

[x] Желая да получа удостоверението за местно лице по пощата на посочения от мен адрес за кореспонденция в страната

Обаче на сайта на НАП пише „В хода на проверката за издаване на удостоверение за местно лице може да се изиска представяне на  допълнителни документи и информация от задълженото лице.“, което не е добре. Аз го разбирам така: ако подадете заявлението може да ви занимават с бумащини (червена лента). Допълнение: след като поисках от НАП такова удостоверение не ме занимаваха с глупости. Може би защото нямаше сложности - декларирах, че съм бил в България през целия период.

Щом го пращат по пощата значи адресът е написан някъде, но дали го пишат върху самото удостоверение - не съм сигурен, пишете в коментарите, ако сте получили такова.

Допълнение: върху самото удостоверение е изписан адреса ви, един път на кирилица и един път на латиница. Аз избрах да важи за Ирландия и го направиха двуезично - на български и на английски език. Не сложих отметка да ми бъде доставено по пощата. Вместо това писах до съответната ТД на НАП (през Системата за сигурно електронно връчване) да ми го изпратят по електронен път - сканирано и подписано с електронен подпис. Получих линк за изтегляне по електронната поща и го получих в желания формат. Трябваше ми във връзка с данъците върху лихвите от Ирландия във връзка с това, че си откривам сметка в ирландския клон на Interactive Brokers, подробности за това как си го поисках писах в статията за IB.

Може да поискате от Общината удостоверение за постоянен адрес (чрез услугата "Издаване на удостоверение за постоянен адрес при вече регистриран постоянен адрес" - цената започва от 3 лева).

Не ми се е налагало да ползвам бумага от НАП или от Общината, защото имам кабелен Интернет и изисквам от доставчика да ми праща сметката по пощата.

Но в случай, че не ви приемат тази бумага (например защото е на български, а ви искат документ на английски), може да отидете при преводаческа фирма да ви я преведат и да си ударят печата върху превода.

Понякога само битова сметка не е достатъчна, искат и друг документ.

Може да вземете "банково удостоверение" или "банкова референция" от банка. Ако банката предлага версията на английски език на твърде висока цена (спрямо версията на български) може да вземете документ на български и да го дадете на преводач.

Потребител на Wise се оплака, че не му приемат "bank certificate", искат "bank statement". Което няма логика, защото "bank certificate" е вид "bank statement" (вид изявление на банката). Дали наистина имат политика да не приемат bank certificate за доказване на адрес или служителят не е бил запознат с политиката на Wise - не знам.

Някои банки взимат по-висока такса, ако имате специални изисквания какво точно да съдържа документа.

Най-тънко може да минете като искате документ за пред пенсионното - много често банките издават такъв документ безплатно (напр. ОББ). Или някакво извлечение, на което се вижда вашия адрес и вашето име, в някои случаи може да минете без такса за това (зависи от банката). И после с него отивате при преводач да ви го преведе и да си удари печата.

Ако имате кредитна карта може да поискате от банката да ви праща извлечение на хартия. Но кредитните карти са скъпо удоволствие, само заради бумагите (за доказване на адрес) може да не си струва да имате такава.

Ако скоро сте си откривали сметка може да ползвате договора като доказателство за адрес (защото на него е изписан вашия адрес).

Добра идея е да имате някакви сметки (с нулева такса - срочен депозит например) в няколко банки. Така ако ви трябва банково удостоверение или банкова референция може да си изберете от коя банка да вземете (гледате тарифата къде е най-евтино). Не всички банки слагат адрес в справките и извлеченията. В някои случаи банката слага адрес само в месечните извлечения, но в другите типове справки - не.

Понякога има значение от колко години имате сметка в банката (това може да се пише в банковото удостоверение или банковата референция). На някои доставчици на услуги не им харесва ако скоро сте си открили сметката, искат да видят как сте били клиент на банката от дълго време.

След като банките започнаха да събират такси и за срочни депозити може да се наложи да прибегнете до други трикове за да нямате месечна такса - например в някои банки може да предлагат сметки за инвестиране във фондове, които са освободени от такси (може да инвестирате минималната сума, защото фондовете, предлагани от банките, обикновено са с високи такси за управление).

В някои редки случаи е възможно да ви се наложи да си направите нотариално заверено копие на паспорта. Да, наистина. Има вероятност нотариусът да ви откаже тази услуга. Помага ако имате някой познат, който знае при кой нотариус може да се извърши тази услуга и ви насочи. Бъдете настойчиви, обяснете че ви го изискват и е задължително да го представите и знаете какво правите.

Като търсих за заверени копия на паспортите попаднах на тази тема:

Общоприето е, че не могат да се правят заверки на преписи от документ за самоличност.
Обратно на това, обаче, държавната администрация ги изисква. Дори при кандидатстването за конкурс за нотариус или за вписването на помощник-нотариус Министерство на правосъдието изисква заверени преписи от документи за самоличност.

С оглед развилата се така ситуация, по изключение нотариуси заверяват преписи от документи за самоличност.

Наистина, къде пише, че не могат да се правят заверки на преписи от документ за самоличност?
Виждал съм много нотариално заверени преписи на български лични карти - български консули в чужбина ги изискват заверени, нужни са за Виза Д на чужденец, сключил брак с български гражданин.

Сега разбирам, че и българско министерство може да ви изискат нотариално заверено копие на паспорта.

Не знам точно на какво основание нотариусите отказват заверяване на копие на паспорт и на какво основание не отказват такова. Ако някой знае - да пише в коментарите.

Може сами да заверите копие от документ като напишете следното:

I certify that this is a true copy of the original document.

Signed:

Date:

Name:

Алтернативно изписване:

I, the undersigned, do hereby certify that I have examined this document with its original and that the same is a true and complete copy of the original.

Dated this 23rd day of January 2021

Друго алтернативно изписване:

I hereby certify that this is a true and correct copy of the specific [name of the document] of that which it purports to be.

Dated: the 23rd day of January, 2021

През последните години утежниха законодателството против прането на пари и финансирането на тероризма. И това увеличи бюрокрацията (червената лента) при ползване на финансови услуги, особено на такива чрез сключване на договор от разстояние.

Ако имате фирма в чужбина е възможно регистрираният агент (registered agent) на фирмата ви да изиска нотариално заверено копие на паспорта и банково удостоверение/референция, което да съдържа специфичен текст (не е по стандартния формуляр), което да ви струва повече. Желателно е от няколко години да имате сметка в някоя банка за да може тази банка да ви даде по-късно бумага, в която пише от колко време сте клиент на банката.

Законите против прането на пари и финансирането на тероризма изискват от регистрирания агент да идентифицира действителния собственик на фирмата. И затова е цялата тази червена лента с нотариално заверените паспорти, банкови удостоверения/референции, битови сметки, превод на тези документи от "заклет преводач" (нотариусът понеже пише на български трябва после нотариалната заверка да се преведе на език, който регистрирания агент разбира - напр. английски език).

Някои банки може да откажат да дадат документ, който съдържа текст извън шаблона, зададен от програмистите на системата им. Това е още една причина да имате сметки в няколко банки.

При Райфайзенбанк няма проблем с добавянето на текст по желание на клиента, заплаща се допълнително за услугата, но нещата се получават. В точка 5.2 от тарифата на банката е описана тази услуга:


Затова ако смятате, че има вероятност в бъдеще да притежавате фирма в чужбина, да ползвате някакви финансови услуги онлайн - направете си сметки в няколко банки (напр. срочни депозити или сметки за инвестиране във фондове, предлагани от банката - за да не плащате месечни такси) за да имате после хубаво банково удостоверение (или референция), където да пише, че от няколко години сте клиент на банката.

Слава на Летящото спагетено чудовище, за повечето финансови услуги няма да ви трябват такива скъпи банкови бумаги, ще може да минете със сметката за кабелния Интернет или PDF от онлайн банкирането (без да го печатате, директно го пращате).

В някои случаи може да минете тънко като ползвате паспорта си за доказване на самоличност, а адреса да докажете с лична карта. Затова е хубаво да имате паспорт, дори и да не смятате да пътувате. За всеки случай. А може и да се наложи да пътувате.

При Interactive Brokers минах така верификацията, но четох някъде, че вече не минавал номера. Но нищо не пречи да пробвате, ако ви откажат ще се занимавате да търсите друг документ за доказване на адрес. Допълнение: правих повторна верификация в Interactive Brokers (защото при добавяне на израелските борси се активира обновяване на личните данни по неизвестни причини), приеха ми statement от Revolut за верификация на адреса.

Полезно е да държите у дома си паспорт, докато излизате навън с лична карта. Ако ви откраднат личната карта (заедно с портмонето) ще можете с паспорта да си вземете от банката пари и/или нова дебитна карта.

Някои банки издават втора дебитна карта по сметката без допълнителна такса. Добре е да се възползвате и да държите втората дебитна карта у дома, особено ако нямате паспорт. Така при загуба на лична карта и основната дебитна карта ще имате възможност да си платите разходите за храна, наема, таксата за издаване на новата лична карта и т.н. (докато чакате да ви издадат нова лична карта).

Обърнете внимание, че застрахователят ще ви плати обезщетение за това, че са ви откраднали личната карта и дебитната карта, чак след като вече имате нова лична карта. Което обезсмисля тази застраховка - когато най-много ви трябват тези пари няма как да ги имате. Повдигнах този въпрос с в Reddit.

Уведомих дирекция „Модернизация на администрацията“ за проблема, но не ми е известно да са направили нещо по въпроса реално.

Документите за самоличност, издавани от държавни органи, са единична точка на отказ

Тестване на държавата - работи ли? Лицата с изгубени/откраднати документи за самоличност изпадат в абсурдна ситуация

Предплащане на таксата за издаване на документ за самоличност като решение на проблема с издаването на документ на самоличност на лице, което е изгубило достъп до парите си, какво може да се обърка?

Защитавайте си сканираните документи, които пращате онлайн за верификация - така леко затруднявате измамниците и има вероятност да решат да не ползват вашите документи за измамите си

Кои банки слагат адреса на клиента в справките/извлеченията и кои - не

Възможно е вашата банка да слага адрес в справките/извлеченията само на определен тип извлечения. Разгледайте всички менюта за да проверите. Много често адрес може да намерите в месечните извлечения (генерирани по специален начин, от друго меню - не от менюто, където генерирате персонализирани извлечения с избран от потребителя адрес).

TBI Bank

TBI bank спряха достъпа до онлайн банкирането (достъпно през браузър) на клиентите физически лица (през онлайн банкирането можеха да се вадят извлечения с адрес на клиента). Клиент се оплака, че в мобилното банкиране, което банката предлага като алтернатива на онлайн банкирането, справките нямат адрес и затова са непотребни за доказване на адрес. (В моето мобилно банкиране нямам изобщо достъп до тази функция, защото има някакви технически особености, стар клиент съм от преди да пуснат мобилното банкиране. Ако някой ден си оправя този проблем ще пиша да потвърдя дали наистина липсва адрес в справките.)

В TBI bank има възможност да си откриете сметка без месечна такса, разгледайте тарифата на банката за подробности. Особено интересно е предложението им за дебитна карта без месечна такса + сметка, които се откриват онлайн. По последни данни не разрешават преводи към Interactive Brokers. Това е много странна особеност. Питайте банката дали не са си променили политиката, ако сте клиент на Interactive Brokers или смятате да ставте.

Texim bank

Texim bank предлагат изпращане на извлечения в PDF формат по електронната поща (без такса), които съдържат адреса на клиента. (Не се отварят през Evolution прикрепените файлове, но с Gmail няма проблем.) Може да избирате дали месечно да ви бъдат изпращани или веднага (т.е. след един или няколко дни) след като има активност по сметката.

През мобилното приложение не може да си вземете справка с адрес.  С абонамент по електронна поща можете и през онлайн банкирането, което работи с електронен подпис.

В Texim bank може да си откриете сметка без месечна такса, но само ако не е с дебитна карта (но все пак проверете тарифата да не би да има нещо ново). Имат два вида безсрочни депозити без месечна такса. Разплащателните сметки са с месечна такса.

ОББ

Адрес има в месечните извлечения на ОББ. Може да ги намерите в "Сметки и депозити -> Движение по сметка -> Извлечение в PDF". В други видове справки адресът го няма.

При определени условия може да имате сметка без месечни такси (например ако имате депозит към разплащателна и друга сметка таксата отпада, не към всички видове сметки може да има депозит).

ОББ* - бившата Райфазен Банк

От "Сметки -> Извлечения" в онлайн банкирането на ОББ* може да се изтеглят извлечения с адрес. Трябва да имате активност скоро за да е достъпно извлечение. Извлеченията са подобни на тези на ОББ.

В справките от "Сметки -> Движения" не се съдържа адрес.

ПИБ

В онлайн банкирането на ПИБ може да си извадите справки и извлечения с адрес. Във версията на английски език адресът и името излизат на кирилица.

БАКБ

Нямам скорошни наблюдения, имам стари извлечения от 2018 година с адрес.

Пишете в коментарите дали банката дава извлечения с адрес.

Пощенска банка

Питайте банката, наблюденията ми са стари, от 2018 година (имам някакви справки, в които не виждам адрес). Потърсете дали има функция за месечни извлечения подобно на ОББ.

ЦКБ

През ЦКБ online lite успявам да изтегля само справки без адрес. Нямам наблюдения за онлайн банкирането и мобилното приложение.

Кои инвестиционни посредници дават справки с адрес на клиента

При Interactive Brokers може да вземете справка с адрес като влезете в настройките на custom statement и коригирате тази настройка:

Може например да изберете да се показват само лихвите или само дивидентите (или нещо друго), ако не желаете да се показва салдото.

В справките от Degiro се вижда адреса на клиента без да се правят специални настройки като при IB.

В годишните извлечения от Trading212 липсва адрес. В други справки и извлечения - също не съм забелязал да слагат адреса на клиента.

Кои финтех банки и банкоподобни платформи дават адрес в справките

Revolut дава адрес в справките, но Wise не приема като доказателство за адрес извлечение от Revolut, въпреки че Revolut е банка.

Wise дава адрес на клиента в справките.

Vivid Money дава адрес на клиента в справките, края на адреса е отрязана (при мен номерът на апартамент е отрязан, не се вижда на справката).

Копие на лична карта с печат на банка - без такса

В някои случаи може да ви трябва снимка на заверено копие на лична карта. Знам, че е тъпо, но се случва. Вместо нотариус да ви заверява копието може това да се направи от банков служител. Да, тъпо е, но в някои държави приемат така заверено копие.

В онлайн банкирането на Тексим банк като влезете в "Клиент" от менюто избирате "Сканирани документи". И ще видите разни документи, които сте подписали, когато сте посетили клон на банката. Един от тези документи съдържа черно-бели снимки на двете страни на личната ви карта, ваш собственоръчен надпис "вярно с оригинала", ваш подпис, дата. Освен това има и собственоръчен надпис "Сверил: [име на служител]", час, дата, подпис на служителя, печат на банката.

Изненадах се като видях това, но факт е, че съществува.

Ако сте клиент на друга банка вероятно няма такава функция в онлайн банкирането. Тогава може да помолите служителя да ви даде документа да си го снимате "за справка". Но е възможно в други банки да няма практика банков служител да се подписва и да удря печат.

Верификация със зелената карта на застраховката на колата?

В тази тема за верификация в Coinbase потребител се похвали, че е успял да си верифицира адреса като ползва "зелената карта на застраховката на колата", която е на английски език.


Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 29 април 2024 *.