Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Обновявайте си редовно данните на декларацията W-8BEN за да ви облагат в САЩ с данък по СИДДО (за български резиденти - 10% вместо 30%)

Напоследък зачестиха оплакванията за облагане при източника на дивидентите в САЩ с 30% вместо с 10% (както е по СИДДО). Ако не инвестирате в акции от САЩ не ви засяга.

Но ако инвестирате в други държави, където автоматично прилагат СИДДО (освен САЩ и Канада не се сещам за други) - пак си обновете данните за да ви обложат с коректната ставка.

Затова ви обръщам внимание да си опреснявате данните в W-8BEN. И други инвестиционни посредници са длъжни да събират прясна W-8BEN декларация (дали ще е на стандартен формуляр или уеб формуляр - зависи как са си направили системата).

Ако искате да си обновите W-8BEN в Interactive Brokers предварително може да го направите по този начин:

Settings ➔ Profile information ➔ ( i ) ➔ Update Tax Forms

По принцип инвестиционният посредник ще ви напомни, но ако не си четете електронната поща може да не разберете.

И при ползване на други инвестиционни посредници се изисква да обновявате декларираните данни за W-8BEN.

Ако цъкнете на Combined CRS/IRS Tax Form" ще видите на коя дата е било предишното обновяване. За да обновите данните просто натиснете Update Tax Forms.

Данните трябва да се обновят не по-късно от 3 години след последното обновяване:

Forms W-8 are valid for the year in which they are signed and for the next three calendar years.

Но може да го правите и много по-често. Много неща може да се объркат (срокът може да се промени, възможно е да ползват данните и за облагането в други държави, може да пропуснете съобщението за обновяване), затова е добре да обновявате тези данни редовно.

Този срок от 3 години важи само когато няма промяна на данните ви:

Generally, a Form W-8BEN will remain in effect for purposes of establishing foreign status for a period starting on the date the form is signed and ending on the last day of the third succeeding calendar year, unless a change in circumstances makes any information on the form incorrect.

Ако ползвате Revolut за инвестиция в акции може да си обновите данните на W-8BEN от тук

Revolut изпраща по електронната поща покани да го направите, но може да сте ги пропуснали. Клиенти се оплакаха, че са ги обложили в САЩ с по-висок данък дивидент. Обновете си данните сега за всеки случай.

Ще намерите номера на сметката ви в справките, които Revolut ви дава.

Който няма SSN оставя полето празно. (Ако не сработи може да пробвате следните алтернативи: последните 4 цифри от номера на документа за самоличност, с който сте регистрирани, последните 4 цифри от ЕГН, 0000 (четири нули)).

Странно защо Revolut не дава линк към системата на DriveWealth на страницата от помощния си център за това. Обаче изпраща по електронната поща на клиенти такова съобщение:


Аз не ползвам Revolut като инвестиционен посредник (ползвам го за други неща), защото предпочитам за тази цел да ползвам Interactive BrokersTastyWorks/TastyTrade и Trading212.

Прегледайте статията ми за инвестиционните посредници за да се ориентирате какво да гледате при избор на такъв. Ако ви се вижда много дълга - вижте кратката версия. Вижте и статията ми за Revolut.

Ако сте към ирландския клон на IB - попълва се формуляр 8-3-6 за да ви намалят данъка върху лихвите

Прилага се формуляр 8-3-6 заедно с удостоверение за местно лице на английски език, издаден от НАП, за да ви намалят данъка върху лихвите от 20% на 5%. Дължите доплащане на данъка в България, признават ви обикновен данъчен кредит ("безработните" подали декларация образец 7 дължат и здравна осигуровка 8%).

Тоест със занимавката с вадене на удостоверение за местно лице в най-добрия случай се пести 10% данък, в най-лошия малко над 2% данък. Подробно писах в статията за Interactive Brokers.

TastyTrade (TastyWorks) - през месец юни 2023 година ми бяха удържали 30% данък дивидент от САЩ

На сайта им пише, че при регистрация автоматично попълват тази декларация, защо не е сработила коректно системата им за да ми удържат 10% не знам. Пратих им попълнена и подписана декларация (искат да има подпис), ще следя следващите дивиденти дали са правилно обложени.

Имам регистрация в TastyTrade от 2021 година, не са минали 3 години и първоначалната декларация, която те са подали от мое име (или би трябвало да са подали от мое име) все още би трябвало да важи.

Ако сте клиент на TastyTrade за всеки случай проверете колко ви удържат и подайте декларация W-8BEN.

How do I complete and submit a W-8 BEN?

You've decided to open a tastytrade account! Great! When you apply for a tastytrade account, we (tastytrade) will submit a W-8 BEN on your behalf based on the information provided to us during the application process. That said, if you have any special rates or conditions for tax withholding, then you may send a W-8 BEN to our accounts team (accounts@tastytrade.com), and they will process it on your behalf.

To download a W-8 BEN form and to read more about it, please visit the IRS by clicking here.

To learn how your tax withholding rate is determined, please click here.

To view other frequently asked topics, please visit our international account help section.

Статията ми за TastyTrade: TastyWorks - инвестиционен посредник в САЩ без комисионни за акции

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.