Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Внимавайте когато задавате чакаща поръчка и изплащането на дивидент наближава

За установяване на контекст припомням какво бях писал в статията за дивидентите и стратегиите "безплатни пари" и "безплатен дивидент":

Според теорията за ефективните пазари би трябвало, "при равни други условия", цените на акциите да намаляват веднага след последния момент, в който инвеститорът трябва да притежава съответната акция за да получи дивидент, като това намаляване трябва да съответства на нетния приход от получаването на дивидента (т.е. рационалните пазарни участници взимат предвид това, че дивидентите се облагат с данък, а капиталовата печалба не се облага с данък).

Напомням, че датата cum-dividend е последната дата, на която инвеститорът има шанс да придобие акцията, която ще изплаща дивидент. Датата ex-dividend е следващия ден, когато се очаква цената на акцията да бъде по-ниска от цената на акцията през предния ден (разликата в цената се очаква да бъде близка до размера на дивидента).

Ако сте задали лимитирана поръчка на цена, която не е близка до цената на акцията от деня cum-dividend е възможно поръчката да не се изпълни (ако е на много по-ниска цена) или да се изпълни на прекалено неизгодна цена (ако е на по-висока цена в сравнение на цената от предния ден минус дивидента.

За да не попадат в този капан ИП е възможно да има защита.

Клиент на Interactive Brokers написа в Reddit, че му излизат съобщения за оказани поръчки, поради това, че има CORPACT (corporate action).


Обърнете внимание, че пишат CORPACT, а не примерно "dividend distribution" или нещо такова. От това може да се предположи, че същата защита важи и за други събития (corporate actions) - като stock split, stock spinoff.

Интересно, че на сайта на IB не е описан поименно случая на stock spinoff, но пише за stock split и други събития, влияещи върху цената.

Пишат, че и при share exchange ще се задейства отмяната на поръчката

A share exchange is a type of business transaction governed by statutory law in which all or part of one corporation's shares are exchanged for those of another corporation, but both companies remain in existence.

Ако се отдели нова компания от компанията майка (stock spinoff) това понижава цената на акцията на компанията майка и лимитираната поръчка (ако не бъде отменена автоматично или ръчно) може да се задейства на не особено изгодна цена (на твърде висока цена, защото и други не са разбрали какво се случва и си мислят, че валят безплатни пари от небето). Не съм сигурен дали в категорията share exchange влиза и stock spinoff, пишете в коментарите какво мислите по този въпрос.

Възможно е цената на акцията да се нормализира не веднага и да е възможно да купите акцията на по-добра цена, ако зададете по-ниска цена, която да отразява отделянето на новата компания или изплащането на дивидент. Има вероятност пазара да свръхреагира (понижението да е по-голямо), но понякога става и обратното - цената на акцията не пада достатъчно.

При Interactive Brokers не винаги чакащата поръчка ще се отмени заради изплащане на дивидент - ако дивидентът превиши 3% от цената на затваряне от предишния ден (кой ден е предишния?) поръчката ще се отмени.

Interactive Brokers ще отмени вашата поръчка и ако не сте се логвали в платформата в продължение на 90 дни. Дори и да сте се логвали, пак може да отмени поръчката на база време: в края на следващото тримесечие.

На тази страница обясняват при какви условия чакащата поръчка ще бъде отменена: Good-Til-Canceled (GTC) Orders.

An order that uses the Good-Til-Canceled (GTC) time in force will continue to work until the order fills or is canceled 1. The ability to enter a bid well below the prevailing trading price for most asset classes, or an offer higher than its current level, allows an investor to place a resting order for days, weeks or months in advance without having to repeat the process each day. The GTC order type allows traders to pinpoint in advance levels at which they would like to enter or exit the market. GTC orders will generally 2 be canceled automatically under the following conditions:

  • If a corporate action on a security results in a stock split (forward or reverse), exchange for shares, or distribution of shares.
  • If the company issues a dividend where the rate exceeds 3% of the prior day's closing price.
  • If you do not log into your IB account for 90 days.
  • At the end of the calendar quarter following the current quarter. For example, an order placed during the third quarter of 2011 will be canceled at the end of the fourth quarter of 2011. If the last day is a non-trading day, the cancellation will occur at the close of the final trading day of that quarter. For example, if the last day of the quarter is Sunday, the orders will be cancelled on the preceding Friday.
  • Orders that are modified will be assigned a new "Auto Expire" date consistent with the end of the calendar quarter following the current quarter.

Извод: трябва да следите събитията, които водят до донякъде предвидими промени в цената на акцията (дивиденти, stock split), да се логвате редовно в платформата и да обновявте поръчката (за да се обнови датата за автоматично експирясване Auto Expire).

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.