Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Едно цъкване на бутона "buy" в Interactive Brokers може да ви вкара в разходи за изкарване на номерче ITIN в САЩ и при продажба може да ви одерат с голям данък в САЩ

Внимавайте като инвестирате в сащански акции да не купите дялове от дружества (известни като Publicly Traded Partnerships или Master Limited Partnerships). Това, че не сте стъпвали в САЩ не ви спасява от сащанската червена лента.

Проблемът е, че възниква задължение за подаване на формуляр Schedule K-1 известен още и като Form 1065, а за да се попълни този формуляр ви трябва сащански данъчен номер (ITIN), изкарването на който може да струва стотици долари.

Може и да ви одерат с голям данък в САЩ при продажбата (начислен върху продажната цена) в случай, че няма "Qualified Notice".

Exemption from withholding may apply if a PTP releases a public statement called a "Qualified Notice" to indicate that the PTP meets the requirements of IRC Sec. 1446(f)- 4(b)(3) to be exempt from withholding.

Възможно е в един момент компанията да има валидна "Qualified Notice", но в следващ момент да няма и да ви изненадат с данък при продажбата.

Какви са последствията от неподаване на тази декларация (формуляр Form 1065) не е много ясно, намира се противоречива информация (според някои източници няма никакви последици, според други няма да бъдат върнати надплатени данъци).

Дали има начин да се вземе това номерче от разстояние (с изпращане на документи по пощата) без прекомерни разходи не ми е известно.

Оказва се, че IRS (сащанската данъчна служба) е дала правомощие на частни фирми да посредничат за изкарване на сащански данъчен номер (ITIN). Една типична такава частна фирма е einexpress com, която взима $497 за бавно изкарване на такъв номер и $697 за "бързо" изкарване на номерчето.

Ако някой е успял да изкара ITIN номерче по пощата да пише колко му е струвало изготвянето на заверени копия на документите, къде ги е заверил и какви документи е заверил.

Обикновено изкарването на ITIN номер се налага на тези, които искат да имат банкова сметка в САЩ или регистрират своя фирма там. 

Допълнение: след като прочетох подробно инструкциите мисля, че може да се мине тънко с български дубликат на удостоверението за раждане и превод на английски (с ударен печат на агенцията за преводи). Така не се налага да се прави certified copy на паспорта или да се праща паспорта по пощата в оригинал. Каква е вероятността да се заяждат, че дубликатът не е certified от органа, който е издал документа (certified copy from the issuing agency) - не знам.

Писах повече подробности по темата в тази статия:

Потребител на Interactive Brokers получи любовно писъмце от IRS (сащанската данъчна служба) - формуляр Schedule K-1 Form 1065

Допълнение: Intaractive Brokers има предвидена защита за да не се обърка някой клиент случайно да купи такива проблемни publicly traded partnerships.

How to Access PTP Products as a Non-US Taxpayer:  Please login to Client Portal and select the User menu (head and shoulders icon in the top right corner) followed by Settings. Then under Account Settings find the Trading section and click on the “PTP Trading Opt In/Out” link. The webpage allows you to request the ability to trade PTP securities. Once the request is submitted, it may take up to one hour for the ability to be activated.

 Повече в тази статия: Withholding on Publicly Traded Partnerships (“PTPs”) Effective Jan 2023

При TastyTrade изобщо ги забраниха (да бъдат купувани) за клиенти извън САЩ.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.