Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Искам да инвестирам в акции, от къде да започна?

 Най-важните неща, които трябва да знаете в началото:

Как да инвестирам в S&P 500?

Инвестирането в S&P 500 става като се купи ETF, който инвестира в акциите от този индекс (напр. SXR8, VUAA, SPYL).

За малки месечни покупки е желателно да се ползва инвестиционен посредник "без комисионни".
Ако имате левове е желателно да купите Евро (а не долари) и да купите ETFs, които се продават в Евро. Причината е, че преводите в Евро (SEPA) са евтини или без такса и курсът за обмяна лев-Евро е по-добър от курса лев-долар.

Покупката на Евро може да направите на добър курс през мобилното приложение на TBI Bank. SEPA преводите през мобилното приложение са без такса в TBI Bank.

После обаче може да има проблем с прехвърлянето на еврото, защото има бъг в мобилното приложение - възможно е да не приема цифри в наименованието на получателя (напр. Trading212) и наклона черта в описанието на превода (Interactive Brokers изисква наклонена черта в описанието на превода). Затова ще трябва да ходите на гише да нареждате банковия превод SEPA или да ползвате друга банка за превода.

Докато не оправят бъговете в мобилното приложение на TBI Bank може да ползвате Revolut - превеждате еврото от TBI Bank към Revolut чрез SEPA (става без такса и моментално чрез SEPA Instant), после от Revolut към инвестиционния посредник със SEPA (без такса). За по-големи суми бих предпочел българска банка, защото не искам да рискувам парите ми да заседнат в Revolut.

Ревю на TBI Bank (дебитна карта neon и мобилно приложение) - бъгове, предимства и недостатъци

Как се избира инвестиционен посредник може да научите като прочетете статията, в която разглеждам различни инвестиционни посредници. Така ще се ориентирате за какво да внимавате.

Как да избера ETF, с който да инвестирам в S&P 500?

Възможно е инвестиционният посредник да има списък с ETFs, за които има по-ниска комисионна (напр. Degiro има подобни условия - SXR8 е в този списък с по-ниска комисионна). Трябва да се прецени дали разликата в комисионната е по-голяма от разликата в годишния разход за предполагаемия период.

В justETF може да сравните кой ETF има по-нисък годишен разход и да видите дали е синтетичен или не. Синтетичните ETFs имат по-голяма доходност заради спестяването от надплащането на данъка върху дивидентите, но са по-рискови. Гледайте в колоната Replication: "Full replication" значи, че фондът купува акциите, а "Swap Based" значи, че е синтетичен.

Някои по-нови ETFs, които имат по-малък годишен разход, може да имат по-голям спред на борсата (по-малка ликвидност). Но при лимитирана поръчка с голяма вероятност ще се изпълни ако е зададена близо до пазарната цена.

Популярният SXR8 има по-голяма ликвидност (по-малък спред) типично. Разходът е 0,07% годишно. Фондът притежава реално акции (не е синтетичен).

По-евтиният SPYL има годишен разход 0,03%, също притежава реално акции.

Вярно ли е, че платформата на Interactive Brokers е прекалено сложна?

IB предлага няколко платформи, най-простата от тях IBKR GlobalTrader (за смартфон) не е сложна.

Но дори и на платформите с множество възможности не е задължително да ползвате всички от тях, може да ползвате само функциите за покупка и продажба на акции и ETFs.

Ако желаете да се възползвате от данъчното изключение е желателно да научите как при продажба да изберете борса (единия начин е с по-сложната платформа TWS (изисква инсталация), другия начин е с IBot (достъпен от Client portal чрез браузър) да напишете команда "set destination").

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.