Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

При инвестиране на малки суми може да излезете на загуба заради попълване на годишната данъчна декларация

НАП не ви взима такса за подаването на годишна данъчна декларация, обаче вие имате разходи - или ще платите на някой да я подава вместо вас, или вие ще се занимавате да учите как се попълва (времето, което сте отделили го оценяваме на някаква сума по-голяма от нула).

(По-надолу споменавам два начина за инвестиране без това да води до задължение за попълване на годишна данъчна декларация.)

Проблемът на малкия инвеститор е, че цената на ученето как се попълва данъчната декларация или цената на услугата по обработка на информацията от отчетите на инвестиционните посредници и попълване на данъчната декларация може да превиши печалбата или да е значителна част от нея.

Може би за малък инвеститор, който не иска да си губи времето, е най-изгодно просто да купува акумулиращ ETF (един или два) за да ги държи дългосрочно. Така се намаляват нещата, които трябва да знае при попълване на годишната данъчна декларация:

  • Взима се ПИК код от НАП (може да се вземе лично или с електронен подпис, може да се ползва електронен подпис вместо ПИК код, но е препоръчително да имате ПИК код, защото електронният подпис изтича, а ПИК-ът не).
  • Декларира се притежание към 31 декември на акции и дялове (в чужбина) - в случая дялове от ETFs.
  • Липсата на дивиденти ви спестява ученето как става декларирането на дивидентите и предоставяне на доказателства за удържани данъци върху дивидентите в чужбина, как да прочетете правилно справките на Interactive Brokers във връзка с дивидентите (където има подвеждаща информация в някои от справките), да знаете до кога в началото на следващата година да дебнете за промени със задна дата на дивидентите (случи ми се с Interactive Brokers, затова вече не подавам рано данъчната декларация, чакам да видя дали има промени със задна дата).
  • Капиталова печалба се декларира само ако продадете и ако продажбата на ETF не е на "регулиран пазар" по смисъла на закона. Ако не продадете нямате капиталова печалба (която не се нарича така в закона и в данъчната декларация, нарича се доход с код 508 или "доходи от продажба или замяна ..."). Като отлагате продажбата отлагате ученето какво е регулиран пазар по смисъла на закона и как да разберете за всяка една продажба дали е на "регулиран пазар" или не. Но е желателно да знаете предварително как да купите по такъв начин, че после да може да продадете на регулиран пазар (един от начините е да ползвате Interactive Brokers и да купите ETF в евро на коя да е европейска борса, друг начин е да ползвате Degiro и да купите ETF в евро на Xetra). (Това, че купувате ETF в евро не значи, че не може да инвестирате в ETF, който инвестира в акции от САЩ, например SPYL е изгоден индексен ETF, инвестиращ в S&P 500 и го има в няколко валути, вкл. и в евро.) При продажба чрез Interactive Brokers трябва по специален начин да зададете борса, ако не изберете продажбата може да мине извън регулиран пазар.
  • Плаща се данъка с дебитна карта през портала на НАП (най-лесно е така, иначе може и с банков превод).
  • Ако общо инвестициите ви в акции чрез чуждестранен ИП, дадени и получени заеми, сметки в чужбина е под 50 000 лв към края на годината не се занимавате със СПБ-8 към БНБ (казвам го опростено, по-прецизно - в статията ми по темата).
  • Малко вероятно е ETF да претърпи разделяне (split), докато при акциите има всякакви странни събития като stock split, all-stock merger, stock spinoff. Като инвестирате в ETF си спестявате ученето и чуденето как се разглеждат изброените събития от данъчна гледна точка (във връзка с подаването на годишната данъчна декларация).

Може да прочетете само релевантните части от голямата ми статия за данъчната декларация. Нещата, които е по-вероятно да ви потрябват да знаете са по-нагоре в статията.

Алтернативен начин е да инвестирате само на БФБ през български инвестиционен посредник, това не води до никакви задължения във връзка с годишната данъчна декларация (ако инвестирате в български компании!)

Обаче проблемът с БФБ е, че комисионните са високи (напр. 0,3%, минимум 4 лева на поръчка - според тарифата на Евро финанс, която е относително изгодна за сделки на БФБ спрямо други български инвестиционни посредници), ликвидността е малка, инвестирате в български компании.

Няма начин да инвестирате "без комисионни" в български компании на БФБ. Поради което не е изгодно да инвестирате на БФБ малки суми (заради минималния праг на комисионната от 4 лева трябва да инвестирате поне 1333.33 лева за да платите комисионната от 0,30%).

За сравнение - чрез Interactive Brokers комисионната на Xetra (германска борса) може да излезе малко над 0,05% (за големи суми), през инвестиционен посредник "без комисионна" ще излезе безплатно  (ако не обменяте валута, за което има такса), при Degiro ще ви струва само 2 евро покупката на ETF на борсата Xetra (независимо от сумата).

БФБ - ниска ликвидност, високи такси и фрагментиране на сделките

Друг алтернативен начин (неизгоден!) - инвестирането в български договорни фондове

Проблемът с българските договорни фондове е, че годишният разход е прекомерен. Предимството - не се декларира продажба и притежание. Но само заради това не си струва.

Релевантни статии

Не всяка продажба чрез подложена на регулации европейска борса е продажба на регулиран пазар по смисъла на закона

Искам да инвестирам в акции, от къде да започна?

Как да инвестираме в акции през 2024 година

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари


На снимката: как изкуственият интелект си представя беден инвеститор. 

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 30 септември 2024 *.