Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Деклариране на притежаваните акции/дялове в чужбина от физически лица (има промени в данъчната декларация за 2022 година!)

В Интернет се срещат грешни съвети да се декларират само акциите, които са притежавани към 31 декември. В закона няма предвидено изключение, което позволява да не се декларират акциите, притежавани към 1 януари, 2 януари, 3 януари .... 29 декември, 30 декември. 

Допълнение от 2023 година: Обаче въпреки това НАП са съставили формуляра за 2022 година така, че да не съответства на закона - измислиха си специално значение на датата 31 декември (според тях трябва да се декларират притежаваните акции/дялове към тази дата, което значи да не се декларират притежаваните акции, които са притежавани през останалите дни от годината, но не са притежавани към 31 декември). По-голямата част от съдържанието на статията се отнася за декларациите за годините преди 2022. Пиша за новостите в последния раздел на статията, превъртете надолу (потърсете "Промени в декларацията за 2022 година").

В закона формулировката е:

Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за (...) притежаваните акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина.

В инструкциите за попълване (важат за годините преди 2022) пише:

В Част І се описва информация за притежаваните от местни физически лица акции и дялови участия в дружества в чужбина, като в колона 2 се посочва държавата, в която е регистрирано съответното дружество, а в колона 3 - броят на акциите или дяловете. В колона 4 се вписва датата на придобиване на съответните акции или дялове, а в колони 5 и 6 - цената на придобиването им в съответната валута и в български левове.

Липсват фрази като "края на годината" и "31 декември". И какъвто и да е намек, че трябва да се декларират само тези акции, които са притежавани към 31 декември или в полунощ между 31 декември и 1 януари (следващата година) - защото някой може да е продал акциите си на 31 декември.

Един читател на блога ми се оплака, че е разбрал написаното в статията погрешно - според него в статията пише, че се декларират акциите, които са притежавани и през следващата данъчна година (след 31 декември на годината, за която се отнася данъчната декларация), което не е вярно. Опитвал се е да декларира акции, придобити през годината, която следва годината, за която се отнася данъчната декларация. Което даже е технически невъзможно (защото системата не приема дати от следваща година).

Тоест ако подавате данъчна декларация за 2021 година (в началото на 2022 година) се декларират само акциите, които са притежавани през 2021 година (независимо кога са придобити - през 2021 година или в предишна година). Акциите, които са придобити след 31 декември 2021 година не се декларират в данъчната декларация, която се отнася за 2021 година.

Ето как изглежда таблицата за притежаваните акции и дялове в чужбина:

Всяка „порция“ акции се декларира на отделен ред. Например, ако попълвате декларация за 2019 година и сте купили 10 акции през 2018 година (които сте продали през 2019 година), 30 акции през 2019 година, продали сте ги, после пак сте купили 30 акции, пак сте ги продали, купили сте 40 акции - ще трябва да напишете това на 4 реда:

1. 10 акции
2. 30 акции
3. 30 акции
4. 40 акции

Ако следвахте грешния съвет да декларирате само акциите към 31 декември щяхте да декларирате само последната порция от 30 акции. 

Възможно е митът за 31 декември да е тръгнал по повод това, че съгласно чл.10, ал.2 от Валутния закон и чл. 13 от Наредба № 27 на БНБ физическите лица се отчитат пред БНБ веднъж годишно (в срок до 31 март на следващата година) за вземанията си по сметки, открити в чужбина, вземания или задължения по финансови кредити от/към чуждестранни лица както и инвестициите си в ценни книжа, които са извършени без посредничеството на местно лице – инвестиционен посредник, налични към 31 декември на отчетната година, само ако общият размер на вземанията и/или задълженията е равен на или надвишава 50 000 лв. или равностойността им в чуждестранна валута.

Отчитането се извършва чрез статистическа форма СПБ-8.

Повече за това отчитане (да не се бърка с деклариране) писах в статията Отчитане от физически лица на притежавани акции пред БНБ чрез формуляр СПБ-8 - моята кореспонденция с БНБ

За декларирането пред НАП на притежаваните акции не важи изключението "под 50 000 лева" - и за 1 стотинка да притежавате акции или дялове на дружества в чужбина сте длъжни да ги декларирате.

Данъкоплатец се похвали, че е успял да получи отговор от НАП:

изрично питах НАП за това. Два пъти..двама различни специалиста...И двамата ми казваха, че се декларират притежаваните акции към 31.12

И двата пъти, когато ми отговориха така ги провокирах с пример, че ако купя акции февруари и ги продам примерно август на печалба ще трябва да платя данък на нещо, чието притежание не съм декларирал. Те ми отговориха, че това не е проблем и че Де факто попълвайки цена на придобиване в приложение 5 оттам се виждало, че съм ги придобил на съответната цена....и двата пъти по телефона ми го казаха с голяма категоричност и без нотка на съмнение...

Това, че НАП казва нещо не значи, че е вярно. Не се знае кой точно специалист ще ви прави после проверката.

Мнението на специалистите от НАП няма силата на закон. А дали ако го имаш черно на бяло е смекчаващо вината доказателство - питайте някой специалист по наказателно и данъчно право.

Но за грешно подадени данни по отношение на притежаваните акции в ЗДДФЛ няма предвидени глоби. Така че не е голям проблем да следвате грешните съвети на НАП.

Ако някой има становище от НАП в писмен вид по този въпрос - да ми го прати за да го добавя в блога.

Още едно грешно (към датата когато е казано) становище от НАП по телефона:

Обадих се днес в НАП и ги питах.

Закупени акции през 2020, притежавани до настоящ момент се вписват в приложение 8, всяка попупка е на отделен ред.

Закупени през 2020 и продадени през 2021 е достатъчно да се впише продажбата в приложение 5.

Закупени 2021 и продадени през 2021- пак само в 5.

Служителката в НАП каза, че не е коректно да се декларира притежание на вече придадени акции. Т.е нямаш ли я към настоящия момент, не се вписва в 8.1.

В колона номер 5 (В съответната валута) пишете цената, на която сте придобили акциите „в съответната валута“. Това може да бъде покупната цена (ако сте ги придобили чрез покупка), която виждате в справката от инвестиционния посредник (ако сте ги купили чрез такъв).

Какво значи „в съответната валута“ не винаги е ясно. Например ако имате сметка в долари и акциите сте ги купили в долари - тази „съответна валута“ е долар. Ако обаче имате сметка в EUR (или GBP) и сте купили акции, които са деноминирани в USD (търгуват се в USD като превалутирането става автоматично при изпълнение на поръчката и при получаване на дивиденти) - тогава коя е тази „съответна валута“? Писах за проблема в статията за отговорите на въпроси в раздела „Ако базовата валута по сметката е различна от валутата на актива, който купуваме?“. Аз бих написал данните във валутата, в която се търгува акцията на съответната борса (валутата, в която са деноминирани).

При някои платформи (Interactive Brokers) подобно автоматично превалутиране не се прави. Там има отделна сметка за всяка една валута и преди да направим покупка трябва да превалутираме за да захраним сметката. При други (Trading212, eToro) има една сметка с базова валута и при покупка на активи в друга валута се извършва превалутиране автоматично.

Логично е да използваме валутата, която приемаме за „правилна“, да я приемаме за „правилна“ и за изчисленията при попълване на таблицата с печалбите и загубите от продажби на финансови активи (код 508).

След като сме установили коя е тази „съответна валута“ трябва да изчислим цената на придобиване в левове.

Изчисляването на цената на придобиване в лева става по фиксинга на БНБ към деня когато акциите са придобити. 

Трябва да намерите на коя дата е изпълнена поръчката за покупка на акциите (тази дата излиза в справката, генерирана от платформата на инвестиционния посредник - ако сте придобили акциите чрез покупка). Това е датата, която вписвате в колона номер 4 (Дата и година на придобиване).

Горното обаче е спорно. Има стара традиция данните за собствеността на акциите да се вписват (в съответните регистри - "company's books and records") два дена след изпълнение на сделката. Това е т. нар. T+2 stock settlement.

В случая избирането на дата за целите на попълване на таблицата с притежавани акции и дялове не влияе на данъчните ни задължения. Но когато се избира дата за целите на преизчисляването в лева във връзка с попълването на приложение 5 (доходите от капиталова печалба) - тогава възникват множество въпроси и има неясноти. Никъде не е написано, че за целите на попълването на таблицата с продажбите на финансови активи трябва да напишем същата цена на придобиване, която сме написали в таблицата с притежавани акции и дялове (от приложение 8). Дали трябва да направим това или не - не е ясно. Дали трябва да вземем курса на БНБ от същата дата за да преизчислим цената на придобиване и дали изобщо трябва да преизчисляваме цената на придобиване (или трябва да сметнем капиталовата печалба в оригинална валута и след това да преизчислим резултата в лева) - не може да се направи извод само на база текста на закона и инструкциите за попълване на данъчната декларация.

Има аргументи за това, че датата на придобиване е датата на сделката, а не датата на сетълмент (когато някъде са записани нови данни за собствеността на база данните от преди 2 дена за сделките). Но има аргументи и за това, че датата на придобиване е датата на сетълмент. Подробно разгледах тези аргументи в раздела "Кога е датата на покупка и кога е датата на продажба? Как се преизчислява в левове?" на тази статия (а също разгледах и как не е ясно преизчисляването в лева при попълване на таблицата с продажби на финансови активи от приложение 5).

От това, че в същата таблица пишем датата на придобиване, не следва, че трябва да вземем тази дата за целите на преизчисляването в лева. Това, че се се взима курса на БНБ към датата на придобиване не е документирано в инструкциите за попълване, нито в ЗДДФЛ има такова изискване. Според моето разбиране това се прави по традиция - по обичайното неписано право. Няма как друг закон да е приложим, защото само ЗДДФЛ определя данъчните задължения на физическите лица, които не извършват търговска дейност по занятие.

Във формуляра инструкциите са ето така формулирани:

В Част І се описва информация за притежаваните от местни физически лица акции и дялови участия в дружества в чужбина, като в колона 2 се посочва държавата, в която е регистрирано съответното дружество, а в колона 3 - броят на акциите или дяловете. В колона 4 се вписва датата на придобиване на съответните акции или дялове, а в колони 5 и 6 – общата цена на придобиването им в съответната валута и в български левове. Информацията се посочва за притежаваните към 31 декември на данъчната година акции и дялови участия в дружества в чужбина, включително когато са придобити през същата година.

Не се казва как точно да се преизчисли общата цена на придобиване в български левове. 

Не забравяйте да преизчислите времето (датата) по българско часово време (ако борсата се намира в много изместена часова зона спрямо нашата - иначе ако купувате на европейските борси няма как да възникне този проблем). Ако БНБ няма публикуван фиксинг в съответния ден се взима последния публикуван преди това.

В ЗДДФЛ не пише за това коя часова зона се взима при определяне на датата - дали българското часово време или GMT.

Как се декларират притежаваните акции когато нещата са по-сложни: платформата за търговия усреднява купените акции (при продажба не може да се каже от коя „порция“ акции се продава)? Разгледах въпроса в тази статия.

Какво се пише като "държава"?

Когато декларираме притежавани акции или дялове - в полето "държава" се пише държавата, където е регистрирано съответното дружество (акции/дялове от което сме придобили). Като за тази цел не е от значение нито на коя борса се търгува дружеството, нито от това къде е установен инвестиционния посредник, чрез който правим сделките с акции и дялове.

Понякога се случва компанията да е регистрирана в една държава, но да плаща данъци в друга. Например ако държавата, където е регистрирана е офшорна зона, но компанията има място стопанска дейност в друга държава, следва да води счетоводство и да плаща данъци там, където има стопанска дейност. Данъкът върху дивидентите се удържа според законите на държавата, където компанията е установена за данъчни цели (може да се различава от държавата, където е регистрирана).

Имайте предвид, че на борсите в САЩ се търгуват акции от множество държави. Това, че борсата е в САЩ не значи, че и компанията е регистрирана там.

Информацията от Уикипедия може да е подвеждаща. Ровете се из документацията за компанията в сайта на SEC, там съм намирал интересни неща.

Потвърждение на тезата ми е тази извадка от инструкциите за попълване на приложение 8:

В Част І се описва информация за притежаваните от местни физически лица акции и дялови участия в дружества в чужбина, като в колона 2 се посочва държавата, в която е регистрирано съответното дружество, а в колона 3 - броят на акциите или дяловете. В колона 4 се вписва датата на придобиване на съответните акции или дялове, а в колони 5 и 6 - цената на придобиването им в съответната валута и в български левове.

Обикновено първите букви от ISIN кода са държавата, където е регистрирана съответната компания или съответния ETF. 

Като дялове или като акции да декларирам дяловете от фондове?

При положение, че дяловете от ETF-ите не са нито дружествени дялове, нито акции е еднакво грешно да се декларират и по двата начина.

Промених си мнението и съм по-склонен да приема, че притежаването на части от ETFs е притежаване на дялове или акции от дружества.

Някои ETFs са partnerships и за тях може би възниква задължение за деклариране на притежаваните дялове. Писах за тях в тази статия: Потребител на Interactive Brokers получи любовно писъмце от IRS (сащанската данъчна служба) - формуляр Schedule K-1 Form 1065.

В българския език се казва дялове от фонд по-често, отколкото акции от фонд (наистина се среща и втория израз, проверих). За ETFs, които са partnerships в САЩ ми се струва по-логично да се разглеждат като дялове частите, които притежаваме.

Дали дяловете от борсово търгувани фондове са акции или дялове не е съществен въпрос. Но по-скоро са дялове, защото ETFs не са акционерни дружества (не приличат на акционерни дружества), а фондове.

Неяснотата идва от превода от английски език. Там разделението на акции и дялове е каша, например казваме "shares in ETFs", "shares in mutual funds", "shares of Microsoft", а също и "stocks of Microsoft".

В българския език казваме "дялове от взаимен фонд", "акции на (от) Microsoft", "дялове от борсово търгувани фондове (ETFs)".

Подробно за това как не е ясен въпросът с декларирането на ETFs:

Декларира ли се притежаването на дялове от взаимни фондове, ETF (борсово търгуван фонд), ETN и ETC (в чужбина)?

Няма изискване. Има някакви вътрешни инструкции. Парадоксалното е, че са различни за различните теритириални дирекции. Спуснато било: че трябва. Не знам и аз как се тълкува това - като задължително или не!Николай Русинов

(Горния цитат е във връзка само с декларирането на дялове от борсово търгувани фондове.)

Декларират ли се ETNs и ETCs?

ETNs (Exchange Traded Notes) и ETCs (Exchange Traded Commodities) не се декларират като притежавани акции и дялове, защото нито са акции, нито са дялове от дружества (те са по-скоро нещо като облигации (дългови ценни книжа)).

Ако реша да декларирам ETF-ите, какво да пиша като "държава"? 

Пише се държавата, в която е установено управляващото дружество на фонда. Защото в инструкциите за попълване пише "в колона 2 се посочва държавата, в която е регистрирано съответното дружество".

Кое е управляващото дружество е написано в документацията на фонда (задължително такава има, иначе фондът е нелегален, никой няма да пусне нелегален фонд да се търгува през легален инвестиционен посредник на легална борса).

Документацията на фонда е известна като Key Investor Information Document (KIID) или Fact-sheet.

По-лесния начин е да напишете в Google името на фонда (или неговия номер ISIN) и да добавите "domiciled" или "Fund domicile" (пример).

Най-често фондовете са установени в Ирландия и Люксембург.

Ако все пак решите да ровите в KIID на фонда, там "domiciled" или "Fund domicile" може да не намерите. Например в KIID на "iShares Core S&P 500 UCITS ETF" четем:

Manager: BlackRock Asset Management Ireland Limited

И добре, че са сложили Ireland в името на управляващото дружество на фонда, иначе трябваше да търсим в коя държава е установен по трудния начин.

Може да ползвате търсачката на justetf.com, но имайте предвид, че един път ги хванах в грешка, може да не е коректна информацията там. Проверявайте на официалния източник за потвърждение.

Притежаването на ADR декларира ли се?

Интересно дали притежаването на ADR се счита за притежаване на акции за целите на декларирането на притежаваните акции. 

Може би е редно да се декларират, защото ADR може да се разглежда като документ, който дава право на собственост върху акция (ставаш действителен собственик на акцията, ако го имаш). Но от друга страна - ADR може да се разглежда като дериват (като договорите за разлика, притежаването на които не се декларира).

Защо смятам, че първата теза е правилната обясних в тази статия: Как се третират доходите от (и притежанието на) депозитарна разписка (depositary recepit, DR, ADR, GDR, NLDR и т.н.)?

Ако не съм спечелил нищо от акциите пак ли трябва да ги декларирам?

Задължението за деклариране на притежаваните акции/дялове в чужбина възниква независимо от това дали има реализиран доход от дивиденти или доход от продажба на акциите/дяловете.

Притежаването на акциите на български компании не се декларират от физически лица. Дивидентите им също не се декларират, защото емитентите са удържали данък преди да изплатят дивидента и са декларирали това.

Най-практично е да си вземете ПИК код от НАП, с който да се логвате в портала на НАП, където се попълват онлайн декларациите. Може и с електронен подпис, но ПИК кодът е безплатен и няма смисъл да си купувате електронен подпис само за това. Но дори и да имате електронен подпис е хубаво да имате и ПИК код, защото ПИК кодът не изтича, а електронния подпис има срок на валидност. Ако ви изтече електронния подпис е добре да имате ПИК код за резервен вариант.

Ако имате да попълвате много редове е възможно системата да ви „изхвърли“ (да не ви позволи да запазите въведените данни) и да се налага повторно да ги въвеждате. За да не стане така от време на време запазвайте промените и се връщайте да продължите попълването. 

По-добре да подадете някаква декларация, макар и с грешки при декларирането на притежаваните акции и дялове, защото има предвидени наказания за неподадена декларация, но не намират в ЗДДФЛ такива за неточности в подадената декларация, ако това не води до укриване на дължими данъци (вижте „А ще плащам ли глоба, ако попълня декларацията си по тарикатски (напиша печалбата от акции на един ред както е описано по-горе)?“ в статията за митовете).

А как се декларират притежаваните акции, ако част от акциите са продадени?

Как точно се смята колко акции и на каква цена на придобиване се притежават зависи от това как функционира платформата на инвестиционния посредник (дали разграничава от коя „порция“ се взимат акции за да се продадат или всичко се усреднява).

Примерни сметки има в статията Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари.

Промени в декларацията за 2022 година (която се подава в началото на 2023 година, данъчната кампания започва на 10 януари 2023 година)

В новия формуляр на приложение 8 от годишната данъчна декларация от НАП са въвели специално значение на датата 31 декември. Въпреки, че в ЗДДФЛ никъде не е споменато за това специално значение на тази дата.

Ето как изглежда формуляра във версията му за печат на хартия:

Заглавието на Част I е:

Информация за притежаваните към 31 декември на данъчната година акции и дялови участия в дружества в чужбина

През минали години не помня да е било така формулирано заглавието.

В ЗДДФЛ задължението за деклариране на притежавани акции и дялове е формулирано така:

Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за: ... притежаваните акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина.

Ключовото тук е "по образец". Законът задължава НАП да направи такъв образец на декларацията, че изискването на закона да бъде изпълнено.

НАП направи образец, в който пише, че трябва да се декларира "Информация за притежаваните към 31 декември на данъчната година акции и дялови участия в дружества в чужбина". Ако данъкоплатецът спази това указание няма как да декларира притежаваните активи през годината както изисква закона, а ще е декларирал само част от притежаваните акции (тези, които са притежавани към 31 декември).

Инструкциите за попълване казват:

В Част І се описва информация за притежаваните от местни физически лица акции и дялови участия в дружества в чужбина, като в колона 2 се посочва държавата, в която е регистрирано съответното дружество, а в колона 3  - броят на акциите или дяловете. В колона 4 се вписва датата на придобиване на съответните акции или дялове, а в колони 5 и 6 – общата цена на придобиването им в съответната валута и в български левове. Информацията се посочва за притежаваните към 31 декември на данъчната година акции и дялови участия в дружества в чужбина, включително когато са придобити през същата година.

Разбирам защо НАП са променили инструкциите за попълване - тях не ги интересува какви акции сте притежавали през другите дни от годината, интересува ги само какви сте притежавали накрая. За да могат да следят като намалеят притежаваните акции дали сте ги продали извън регулиран пазар и сте платили данък върху капиталовата печалба от финансови активи и търговия с валута (да, в ЗДДФЛ не се нарича "капиталова печалба", знам).

Но са пропуснали да разяснят казуса когато данъкоплатецът притежава акциите към 31 декември сутринта, но след обяд ги продава и към полунощ вече не ги притежава. Не са помислили за казуса когато данъкоплатецът купува 100 акции в 9 часа сутринта на 31 декември, продава ги в 9 часа и 30 минути, след това купува пак 100 акции в 10 часа и ги продава в 11 часа. Колко са притежаваните акции към 31 декември? 100 акции, два реда по 100 акции или 0 акции? Да се купуват и продават акции на 31 декември е рядко явление, на тази дата не знам да има борси, които работят.  Но може да са купени и продадени извънборсово и извънбанково (борсите и банките са в почивка на тази дата обикновено). 

В ЗДДФЛ няма предвидена глоба при неправилно деклариране на притежаваните акции - нито НАП могат да бъдат глобени за това, че са съставили неправилно образеца, нито данъкоплатецът, че е попълнил образеца на формуляра в съответствие с инструкциите за попълване (а не както е буквата на закона).

Причината законът да не е спазен е, че законът не придава специално значение на датата 31 декември. Докато инструкциите за попълване придават такова. От друга страна обаче, в закона не пише изрично, че трябва да се декларират всички акции, притежавани през годината. Така че НАП може да твърдят, че техните инструкции за попълване не са в несъответствие на закона.

Според мен трябва да попълните декларацията за 2022 година така както е според инструкциите за попълване без да се съобразявате с това, че инструкциите не са на база на закона, а са отчасти измислени от НАП. Глоба за вас предвидена в ЗДДФЛ няма, нито за НАП (поне в ЗДДФЛ не виждам такава).

Глоба има обаче за неподадена данъчна декларация (ако изобщо не подадете данъчна декларация). Това значи, че ако единството основание за подаване на данъчна декларация е, че сте притежавали акции през годината (но сте ги продали преди 31 декември) - тогава според ЗДДФЛ възниква задължение да подадете годишна данъчна декларация. Ако не сте подали такава (защото сте се подвели от грешното тълкуване на НАП и сте решили, че нямате задължение за подаване на декларация, ако нямате притежавани акции към 31 декември за деклариране) теоретично е възможно да бъдете глобени, но на практика - едва ли (защото НАП няма да признаят грешката си и ще твърдят, че напълно законно не сте подали данъчна декларация).

Но ако все пак някой данъчен се заяде и ви напише АУАН - не знам дали съдът ще го отмени само защото НАП са си измислили специално значение за датата 31 декември, което никъде в закона не е упоменато.

Не съм пробвал да подам данъчна декларация с празна таблица за притежавани акции и дялове без да имам друго основание да я подавам. Ако системата позволява може за всеки случай да подадете такава декларация (ако нямата друго основание за подаването ѝ и нямате никакви притежавани акции към 31 декември, но сте имали през предишни дни от годината, за която се отнася данъчната декларация).

За мен това не е проблем, защото всяка година имам някакво основание да подавам данъчна декларация. Ако желаете може нарочно да държите някаква акция към 31 декември за да имате такова основание и от НАП да нямат основание да откажат да приемат тази декларация (не знам изобщо да имат право да откажат приемане на такава, ако е попълнена без грешки). Като подавате данъчна декларация всяка година си гарантирате, че не е възможно да ви глобят за неподадена годишна данъчна декларация.

(Един адвокат беше цитирал текст на закона, според който държавен служител е длъжен да приеме документ, който гражданинът му дава, не помня точно формулировката, цитирам по памет. Ако се сещате кой е този закон точно - пишете в коментарите. Някакъв държавен служител му правеше проблеми и накрая като цитира този закон подейства като заклинание - чиновникът прие документа с нежелание, но го прие.)

Други интересни статии:

Коментари

  1. Привет, как мога да се свържа с вас? Предлагате ли консултантски услуги, мога да платя качествено. Трябва ми специалист точно в това което виждам на вашият блог. Ако имате интерес моля ме потърсете (защото не откривам ваш контакт) на: tomanov at icloud tochka com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някои от причините защо не давам платени консултации във връзка с данъчната червена лента написах в тази статия.

      Иначе ако имате интересни казуси (които не са разяснени в блога) може да пишете в коментарите и в групата във Фейсбук Законодателният спам по света и у нас. Или и на двете места (понякога се случва да се въздържам от влизане във Фейсбук, много време губя там).

      Друга причина да не ми се занимава с платени консултации е, че трябва да пускам декларация за възобновяване на дейността (на самоосигуряващо се лице - декларирал съм "прекъсване" на дейността за да не плащам целия комплект осигуровки), после да декларирам пак "прекъсване на дейността", да подавам декларации за осигуровките (от онези месечните - когато ги подавах бях си наел счетоводител с неговия електронен подпис да ги подава, аз нямам нерви да уча всички подробности по подаването на декларациите за осигуровките) и т.н. - голяма занимавка е за едно плащане да го правя всичкото това. А и не ми се иска да превръщам това в редовна работа.

      Целта на блога не е реклама на мои услуги или услугите на трети лица, целта му е да повдигна въпроса за законодателния спам и червената лента. Да се запознаят повече хора с абсурдите на законодателството.

      Ако все пак решите да се доверите на консултант обърнете внимание дали той носи отговорност за съветите си, дали се сключва писмен договор, дали отговаря в писмена форма (така че да може да се докаже какво ви е посъветвал), дали ще изплаща обезщетение за това, че от НАП и/или съда не са съгласни с неговото тълкуване...

      Понякога просто няма "правилно" тълкуване.

      Аз нямам формално счетоводно образование, нито формално юридическо образование (нито съм се задълбочавал да уча неформално счетоводство и право). Изводите, които правя са на база законите, които съм прочел и различни техни тълкувания (мои, на юристи, на счетоводители, на анонимни писачи в Интернет, на НАП, на Министерството на финансите и т.н.).

      Четете блога на свой риск. Всички загуби от това са си за ваша сметка.

      Изтриване
  2. Здравей,
    В Приложение 8 -> Цена на придобиване , пишем цената на 1 акция или общата цена на сделката (брой х цена)? Ако е общата, защо им е колонката за "брой"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пише се общата сума според мен. Аз пиша общата.

      Можем само да гадаем защо им е да знаят броя на акциите.

      Изтриване
  3. Здравейте, разбирам, че трябва да се декларират всички притржавани акции към момента на подаване на деклрацията? А относно декларирането на приходи от продажби на акции и/или криптовалути, трябва да се деклрират само тези осъществени през календарната 2020г, така ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е към момента на подаване на декларацията, а притежаваните през данъчната година, за която се отнася декларацията.

      Ако сте купили акции през 2021 година те не се декларират в данъчната декларация, отнасяща се за 2020 година (която се подава в началото на 2021 година).

      В декларацията, отнасяща се за 2020 година (и подавана в началото на 2021 година) се декларират продажбите на акции и крипровалути, направени през 2020 година.

      Затова отгоре в заглавието на данъчната декларация пише:

      Данъчна година >> 2020

      Изтриване
    2. Здравейте ,
      Почитания за положения от Вас труд и споделянето на опита Ви!

      Има едно нещо ,което не ми много ясно - от 2017та кувам акции всеки месец, които не съм продал към момента. Трябва ли в декларацията за 2020 да описвам всчки налични към 31.12.2020? Или трябва само купените през 2020?

      Изтриване
    3. Декларират се притежаваните акции през всички дни от годината, независимо дали са придобити през минали години или през годината, за която се отнася данъчната декларация.

      Не само притежаваните акции на 31 декември вечерта се декларират. Тези притежавани сутринта на 31 декември също се декларират, тези притежавани през 30 декември се декларират и те. Датата 31 декември с нищо не е специална.

      Прочетете закона за да са убедите, че законодателят не предвижда изключение за останалите дни от годината.

      Изтриване
  4. Привет,
    Благодаря за труда!

    Имам въпрос, притежавам само етф-и на европейски борси. Не мога да разбера, като акции ли ги декларирам, като дялове ли? И в полето държава какво пишем, държавата където е регистриран ЕТФ-а или на коя борса е търгуван? (Същото важи и ако купувам американска компания на немска борса)?

    Благодаря,
    Боян!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен притежаването на ETF-ите не се декларира. Защото не са дружествени дялове, нито са акции. Според НАП - зависи коя ТД на НАП питаш, половината ТД на НАП казват едно, другите - обратното.

      Ако продаваш активи на европейска борса (ETF-и, акции) - данък върху печалбата от продажбата им не се дължи и продажбите не се декларират (има раздел, където се декларират доброволно необлагаеми доходи, там ако искаш може, но не е желателно в повечето случаи).

      Ако все пак искаш да ги декларираш (въпреки, че не си длъжен - според мен) - като "държава" е логично да се пише държавата, в която е установено управляващото дружество на фонда ("в колона 2 се посочва държавата, в която е регистрирано съответното дружество" - така пише в инструкциите за попълване).

      Подробности за това как да разберем къде е установено управляващото дружество на фонда добавих в тази статия:

      Деклариране на притежаваните акции в чужбина от физически лица - декларират се всички акции/дялове в чужбина, не само тези, които са притежавани към 31 декември

      Дивидентите обаче се декларират. Независимо дали са от фонд или от акции, търгувани на европейски борси. И независимо от това дали дължиш данък върху тези дивиденти (може и да не дължиш ако има СИДДО - напр. дивидентите от САЩ).

      Единствения вариант да не се декларират дивиденти е те да са изплатени във връзка с това, че притежаваш акции или дялове в българска фирма (или дялове от български фонд).

      Ако дивидентите са от ирландски фонд (domiciled in Ireland) - в Ирландия не са удържали данък дивидент и затова в България плащаш като попче 5% данък дивидент, въпреки че се получава двойно данъчно облагане (един път акциите са с удържан данък дивидент преди да изплатят дивиденти на фонда, втори път плащаш 5% български данък дивидент).

      За да няма такова двойно облагане следва да се купуват само фондове, които са "акумулиращи" - реинвестират получените дивиденти и затова не изплащат дивидент на инвеститора.

      Ако са удържани данъци в чужбина (върху дивидентите от акции) - следва да се представят доказателства за удържани данъци в чужбина.

      Виж "Какви доказателства за удържани данъци върху дивидентите в чужбина трябва да представя?" в статията:

      Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

      Как да разберем какво се пише като "държава" при деклариране на дивидентите обясних в тази статия:

      Наименование на лицето изплатило дохода и държава в годишната данъчна декларация на физическите лица - какво се пише?

      "ако купувам американска компания на немска борса"

      Когато декларираме притежавани акции или дялове - в полето "държава" се пише държавата, където е установена фирмата. Като за тази цел не е от значение нито на коя борса се търгува фирмата, нито от това къде е установен инвестиционният посредник, чрез който правим сделките с акции и дялове на тази фирма.

      Интересно дали притежаването на ADR се счита за притежаване на акции за целите на декларирането на притежаваните акции.

      Може би е редно да се декларират, защото ADR може да се разглежда като документ, който дава право на собственост върху акция (ставаш действителен собственик на акцията, ако го имаш). Но от друга страна - ADR може да се разглежда като дериват (като договорите за разлика, притежаването на които не се декларира). Но нямам категорично мнение по въпроса.

      Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

      Изтриване
    2. При положение, че ETF-ите не са нито дружествени дялове, нито акции е еднакво грешно да се декларират и по двата начина.

      Но може би "дялове" е по-логично, защото в българския език се казва дялове от фонд, а не акции от фонд.

      Всъщност и двете се употребяват, проверих. Но по-често се употребява дялове от фонд.

      Изтриване
  5. Привет,
    Благодаря за отделеното време за отговор на въпросите ми. Ще взема под внимание съвети и коментарите.

    Относно
    "американска компания на немска борса" ме притеснява това, че ако напиша САЩ като държава тази година и през 2021 продам въпросните акции и реализирам капиталова печалба, която не би трябвало да се облага. При попълване на декларацията следващата година съответно ще липсва въпросния ред, НАП няма ли да ми потърсят сметка защо декларирана позиция с държава САЩ липсва, но и не е декларирана продажба и съответно печалба?

    В този си формат декларацията е предпоставка да сме винаги в грешка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако решат да правят проверка може даже да не се налага да им го обясняваш.

      Ако ти се занимава може да "прикрепиш" към данъчната декларация справка от инвестиционния посредник за продадените акции, въпреки че не си длъжен. (Длъжен си само "доказателства" за удържаните данъци в чужбина). И един лист (PDF), който може да озаглавиш "Писмени обяснения" или да оставиш без заглавие, където да обясниш това. Има в онлайн формуляра възможност да напишеш колко файла "прикрепяш".

      Това си го измислих току що, не е пробвано на практика. Има някакъв шанс да си спестиш контакта с НАП (да видят първо това, което си им пратил и да решат да не се занимават повече с теб).

      Според мен НАП не харесват с такива сложни неща да се занимават, защото трябва да питат началника, той неговият началник и т.н. Да занимават началника с глупости заради дреболии не е целесъобразно.

      Изтриване
  6. Здравейте,
    до колкото разбирам Вашата интерпретация ако сме притежавали 20 акции в началото на календарна година, продали сме 10 от тях, то на края на годината трябва:
    1. Да попълним информация за притежавани 20 акции в Приложение 8.
    2. Да попълним информация за продажбата на 10 акции в Приложение 5.

    От друга страна ако някои има различната (грешната според Вас) интерпретация, може да декларира:
    1. Информация за 10 акции в Приложение 8 притежавани към края на годината.
    2. Информация за продажбата на 10 акции в Приложение 5.

    Двата начина на декларация носят една и съща информация, втория начин не спестява нищо, стига да бъде интерпретиран по начина по който е имал в предвид декларатора.
    Въпроса ми е дали имате допълнителна причина да смятате, че първия начин е правилния, защото ако някои декларира по него, а бъде интерпретиран по начин 2 от НАП, може да се сметне, че декларатора е започнал календарната година с 30 акции, продала е 10 от тях и е завършил годината с 20. Надявам се да съм успял да обясня въпроса си.

    Поздрави за страхотния блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Смятам, че първата интерпретация е правилна, защото в ЗДДФЛ не пише нищо за 31 декември.

      Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за (...) притежаваните акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина.

      В инструкциите за попълване също:

      В Част І се описва информация за притежаваните от местни физически лица акции и дялови участия в дружества в чужбина, като в колона 2 се посочва държавата, в която е регистрирано съответното дружество, а в колона 3 - броят на акциите или дяловете. В колона 4 се вписва датата на придобиване на съответните акции или дялове, а в колони 5 и 6 - цената на придобиването им в съответната валута и в български левове.

      Липсват фрази като "края на годината" и "31 декември". И какъвто и да е намек, че трябва да се декларират само тези акции, които са притежавани към 31 декември или в полунощ между 31 декември и 1 януари.

      Може би митът е тръгнал от там, защото в отчета към БНБ се пишат притежаваните активи в началото и в края на годината. Да не се бърка отчитането към БНБ с декларирането. От БНБ се дразнят когато някой казва „деклариране“ на подаването на отчет (отчитането).

      Отчитане от физически лица на притежавани акции пред БНБ чрез формуляр СПБ-8 - моята кореспонденция с БНБПовече за това отчитане (да не се бърка с деклариране) писах в статията .

      Интересно е какво са имали предвид "в края на годината" - дали полунощ (момента между 31 декември и 1 януари следващата година). Защото някой може да е притежавал активи на обяд 31 декември, но да ги е продал след 1 час в същия ден.

      Отнасяйте се хуманно към банкерите, не ги дразнете.

      Гражданска инициатива за хуманно отношение към банкерите

      Изтриване
  7. Здравейте,
    Благодаря за отделеното време! Много полезни статии виждам тук. Имате ли информация дали трябва да се декларира притежанието на крипто валути и в кое приложение?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Притежанието не се декларира пред НАП. Мисля, че и няма как да се впише в отчет пред БНБ във формуляр СПБ-8.

      Тоест - нито се декларира, нито се отчита притежанието.

      Само продажбите се декларират като продажба на финансов актив.

      Изтриване
  8. Здравейте,

    (Моля да изтриете предишния ми коментар, който оставих по грешка.)

    Благодаря за полезната информация. Имам следния въпрос:

    При деклариране на притежавани акции/етф-и следва ли да се опишат и тези придобити (и все още притежавани) от предходни години или само тези придобити в конкретната календарна година, за която е декларацията?

    Благодаря предварително.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Декларирате се всички притежавани акции и дялове от дружества.

      Според мен дяловете от фондове ETF не са дялове от дружества и затова не се декларират изобщо. Ако все пак искате да ги декларирате (погрешно) - в статията обясних как.

      Според мен се декларират всички притежавани акции дялове от дружества, независимо кога са придобити - ако в имало някакъв момент във времето през съответната година когато са били притежавани.

      Това включва и тези акции и дялове, които са придобити през предходни години.

      Ако придобитите акции/дялове са частично продадени през предишни години (години, предхождащи годината, за която се отнася декларацията) следва да се коригира броя притежавани акции/дялове. Как точно се смята - зависи дали платформата разграничава от коя „порция“ акции/дялове се продава. Примерни сметки са дадени в статията Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари (раздел Деклариране на притежавани дялове и акции)

      Изтриване
  9. Здравейте,
    Имам въпрос за деклариране на притежаваните акции в декларацията за 2020г.

    Закупил съм 20 броя акции през 2019, продал съм 5 броя през 2019 и съм останал с притежание на 15 броя през 2020.
    В декларацията ще трябва да впиша, че са закупени през 2019, но какъв брой се записва и каква цена - за цялата покупка от 20 броя или само за останалите 15 броя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз смятам, че се пишат притежавани 15 броя акции в декларацията, отнасяща се за 2020 година.

      Разбира се, че се пише цената, на която са придобити точно тези 15 акции.

      Има два вида начина, по които платформите за сделки с акции работят:

      1) Всяка покупка се запазва в отделна позиция („порция“).

      2) Покупките се слагат „в един куп“ (на една позиция, „порция“).

      Ако се ползва система от втория тип и е правено такова частично продаване - възникват усложнения, които описах в тази статия (котвата #primerni-smetki в края на адреса би трябвало да превърти точно до мястото, където е картинката).

      Ако 20-те акции са купени наведнъж е лесно - определя се цената на придобиване на една от акциите като общата сума, която е платена за 20-те акции, се раздели на 20. След това цената на придобиване на 1 акция се умножава по 15 - това е цената на придобиване на тези 15 акции, които са притежавани през 2020 година.

      Останалите подробности са уточнени в статията, но по-долу също отговорих на подобен въпрос по-накратко.

      Изтриване
    2. Важно уточнение: много от нещата, които обяснявам като „правилни“ не ги пише нито в ЗДДФЛ, нито в инструкциите за попълване на данъчната декларация. Просто не са се сетили да ги уточнят.

      Достигнал съм до тези „истини“ по логически път - „как да се попълнят данните за да не възникнат логически противоречия с написаното в закона, с написаното в инструкциите за попълване и с други преди това изведени логически правила“.

      Спорно е и дали други закони и правила (като Закона за счетоводството, международните счетоводни стандарти и т.н.) може да се прилагат или не. Когато нещо не е уредено в някой закон понякога съдът приема, че е приложимо това, което е писано по подобни казуси в друг подобен закон или е правилно да се прави това, което се смята за обичайно.

      Live long and prosper!

      Изтриване
  10. Здравейте, ако притежавам акции (не от БФБ) от 2019 г., как следва да се декларират в ГДД за 2020 г. по цени на придобиване от 2019 г. или по друг начин?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 1. Намирате датата на придобиване. Ако се налага я преизчислявате по българско часово време. Макар, че в ЗДДФЛ не е уточнено кое часово време се ползва за определяне на датата - българското или GMT, това на борсата или друго.

      2. Установявате коя е тази валута, която се пише в колона номер 5 (В съответната валута). Например ако сметката ви е в евро и купувате акции в евро - това е евро. Ако обаче има разминаване на валутите - по-горе в статията писах подробно.

      3. След като сте установили валутата от горната точка - превалутирате към левове според курса на БНБ на тази валута към лева. Датата, за която се отнася курса на БНБ е датата, която сте установили в първа точка. Ако на тази дата няма курс на БНБ - взима се курса на БНБ от предишния ден. Ако и тогава няма курс - взима се от предишния на предишния и т.н.

      Ако акциите междувременно са се разделили (като Tesla например) - това е интересен въпрос, когато писах запитване до НАП забравих да добавя и този въпрос, ако изобщо отговорят на тези въпроси, които ги питах, ще ги питам и за това. Но едва ли има голямо значение, може би е най-логично да се пише броя на акциите такъв, какъвто е бил в момента на придобиване, без да се преизчислява по новия начин.

      Изтриване
  11. Здравейте ако оборотът от продажба на акции/криптовалути за 2020 надхвърля 50 000 лв (с минимална печалба), трябва ли да се регистрирам като ЕТ за да декларирам правилно?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оборотът 50 000 лева се отнася за ДДС регистрацията, а не е критерий за това дали се извършва търговска дейност по занятие или не.

      Ако проджбите се правят извън територията на България те не участват във формиране на оборот за регистрация по ЗДДС. Може да продавате акции на стойност милиарди левове и това няма да доведе до задължение за ДДС регистрация.

      Според мен ползването на ИП в чужбина означава, че продажбите се правят извън територията на България. И поради това не участват във формирането на оборота за регистрация по ЗДДС.

      Как да избегнем ДДС регистрация при ползване на инвестиционен посредник (извършване на сделки с финансови инструменти)

      Изтриване
  12. Здравейте,

    Благодаря много за коментарите и съветите!

    Само една малка корекция - към днешна дата (април 2021), при опит за подаване на декларация онлайн, в Приложение 8 системата не допуска акции, чиято дата на придобиване е след 2020-12-31. Т.е., реално единствено изглежда може да се декларират акции, притежавани към края на предходната данъчна година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В данъчната декларация за 2020 година се декларират акциите, които са притежавани през 2020 година. Това значи 1 януари, 2 януари и т.н. чак до 31 декември (на 2020 година).

      Акциите, които са придобити през 2021 година не се декларират в годишната данъчна декларация, която се отнася за 2020 година. Защото те не са притежавани през 2020 година, притежавани са през 2021 година.

      Системата допуска да се декларират притежавани акции през 2020 година, които са придобити както през 2020 година, така и преди 2020 година. Но поради гореизложеното не приема акции, придобити след края на годината, за която се отнася декларацията.

      Акциите, които са придобити през 2021 година се декларират като притежавани в данъчната декларация, която се отнася за 2021 година. Тази данъчна декларация се подава в началото на 2022 година, не е възможно да се подаде по-рано.

      Изтриване
  13. Здравейте,

    Едно голямо благодаря за всичката информация която ни предоставяте, без вас ще е много трудно да разберем какво трябва да правим и какво не.

    Аз имам един въпрос свързан с ЕТФ, в моят случай аз инвестирам само в един ЕТФ, който е Ireland Domiciled и акумулиращ на борса Deutsche Börse Xetra, името му е VWCE - IE00BK5BQT80.

    Тъй като той е акумулиращ не дължа данък дивидент и защото се търгува на европейска борса, не дължа данък печалба, да разбирам ли че няма нужда да се декларира и след време няма шанс за глоба или проблеми ?

    Защото все пак няма да е укриване на данъци, при положение че дори ако реша да си изтегля парите няма да дължа никакъв данък, а и при деклариране в Приложение 8 както казахте няма правилен начин за деклариране.

    И също така, купувал съм в дребни суми частични акции в американски компании, но съм ги продал на загуба, все пак трябва ли да декларирам нещо и ако да, просто трябва да декларирам в Приложение 8, че съм инвестирал през 2020 година в сащанска компания, въпреки че вече нямам акции там ?


    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Частичните акции се декларират, но има бъг в системата, не позволява да се пише точно количестово им, закръгля се.

      Най-добре да се декларират като притежавани и да се декларира продажбата им на загуба.

      Тъй като не се търгуват на европейска борса се налага да се декларира продажбата им.

      За неподадена декларация има глоба, но няма глоба, ако се подаде декларация, макар и с неточни данни (защото технически не може да се напише точния брой на частичните акции).

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора, а за ЕТФ-а по-добре да го декларирам в приложение 8 и толкова?

      А имате ли представа форекс печалба може ли да се декларира годишната печалба просто без да се изреждат стотици entry-та?

      Тъй като не може да се декларират правилно частични щатсански акции, аз съм купил просто да пробвам как работеше Револют и как се купува и продава и реално съм на печалба по-малко от 10 стотинки. Това също ли се декларира ? Защото няма как да им платя данък 0.004 стотинки примерно.

      Изтриване
  14. Здравейте,

    Имам огромна необходимост да се включа към всички тези благодарности, т.е. да задам и да намеря отговор на моите въпроси.

    От няколко години придобивам акции на международна компания, като това се случва месечно. Досега не съм ги декларирал и желанието ми е да изляза "на светло".

    Поради тази причина, отговорите на следващите няколко въпроса са важни за мен:
    - Мога ли да опиша абсолютно всичко еднократно и наведнъж в декларацията за 2020-а година, така както е описано и в блога, т.е. за съответната година да посоча броя на придобитите акции?;
    - Трябва да ли поправям данъчни декларации за 2019-а, 2018-а и т.н.?;
    - Какво се случва с дивидента, който получавам и реинвестирам отново в акции? Него мога ли да опиша едно кратно за 2020-а или ще трябва да правя корекции на декларациите за предходни години?;
    - Колко силно съм се застрелял в крака и има ли възможност да изляза "начисто" от тази ситуация (това е малко като бонус трак)?

    Предните няколко дни изкарах залисан, четейки статиите Ви и това ми донесе главоболие, учестен сърдечен ритъм и тревожност. Никога не съм допускал, че бих бил благодарен на човек, докарал ме до такова състояние.

    Благодаря Ви,
    В.

    ОтговорИзтриване
  15. Привет и за много години.
    Имам следният въпрос: За последните 36 месеца всеки месец купувам акции на немска компания от немска борса. Та въпроса ми е как трябва да декларирам притежанието им?
    Пример 1 - всяка транзакция на отделен ред общо 36.
    Пример 2 - да сумирам всички транзакции в една и да ги напиша на един ред.
    Пример 3 - да въведа на отделен ред последните 12 транзакции и останали 24 да ги сумирам на един ред.
    В пример 2 и 3 когато се прави сумиране каква дата на придобиване да се използва - края на годината 31.12 или датата на последната покупка?

    Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй като се пише датата на придобиване се налага всяко придобиване да се напише на отделен ред.

      Ако има повече от едно придобиване на ден пак ще е проблемно да се напише повече от едно придобиване на ред, защото това би усложнило попълването (особено ако платформата позволява разграничаване от коя "порция" се продава и особено ако цената на придобиване на различните "порции" е различна).

      Ако платформата не разграничава от коя "порция" се продава възникват допълнителни усложнения след като се направят продажби. Подробно илюстрирах проблема с тази картинка в тази статия.

      Изтриване
  16. Здравейте,
    Може ли да потвърдите, че в годишната данъчна декларация за 2021 трябва да се попълнят всички акции, притежавани към която и да е дата през 2021? Също така имам две автоматични продажби на загуба, заради достигната долна limit price и тях ли трябва да декларирам като транзакция въпреки че нямам capital gain?
    Брокерът ми също ми каза, че не трябва да декларирам дивиденти, вярно ли е?

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте,
    Видях, че няколко човека преди мен са питали същото по различен начин, но от отговорите не ми стана достатъчно ясно. Затова исках да попитам със следния конкретен пример:
    Инвестирам дългосрочно, купувайки по 1 дял от 1 ETF всеки месец. Продажба ще има само на 20-тата година (да речем). Знам, че е спорно дали трябва, но ако реша да декларирам тези покупки в приложение 8, това значи ли че трябва да повтарям с натрупване всички покупки от предходни години и да имам следните записи там:

    - Година 1: 12 реда (детайлни покупки от година 1)
    - Година 2: 24 реда (повтаряне на детайлни покупки от година 1 + година 2)
    - Година 3: 36 реда (повтаряне на детайлни покупки от години 1-2 + година 3)
    ...
    - Година 20: 240 реда (повтаряне на детайлни покупки от години 1-19 + година 20)

    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  18. Как се плаща самия данък? Искам да се възползвам от 5% отстъпка, плащане по интернет до 31 март? През портала на НАП и коя опция да се избере или трябва да наредя банков превод?

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте, Много благодаря за подробната информация! Бих искал да Ви задам няколко въпроса (някои са да/не).
    1. Декларират се всички акции, търгувани на американската борса, в образец 8 и се декларират печалби/загуби в образец 5.
    2. Декларира ли се притежание на акции и печалби/загуби, които се търгуват на Немската борса (пример TL0, което е Тесла, но на немската борса)?
    3. Декларират ли се притежание и търговия на ETF-и установени в Ирландия и търгувани на Немската борса?
    4. Евентуално след години, ако сме натрупали сума в милиони в инвестициите ни в ETF-и и решим да ги извадим някакви пари, то тези пари до колкото разбрах не се декларират. Вярно ли съм разбрал?
    5. Как бихте ме посъветвали да попълня образец 8, защото всяка седмица инвестирам с малки суми (DCA) и не ми се занимава да описвам всичко :) ?
    Отново благодаря за отделеното време.

    ОтговорИзтриване
  20. Без да имам претенции за експерт, подавам данъчни декларации (основно в САЩ) от 20-на години и ми се струва, че Вашата интерпретация на казуса 31-ви Декември е крайна.
    НАП е номрлано да се интересуват от наличните активи в края на годината, т.е. към 31-ви декември 23:59, точно така, както е нормално балансът на едно предприятие за годината да се изготвя към 31 Декември.
    В счетоводството ОПР съдържа данните за оборотите през годината, а не баланса и в данъчната декларация си има секция, където печалбите през годината се отчитат надлежно както и би следвало да бъде.
    В секцията за налични акции и дялове наистина БИ СЛЕДВАЛО да се отразяват наличностите към края на годината, а не колко пъти през годината е имало такива наличности.
    Така е логично и така е имплементирано в САЩ.
    В България очевидно нещата се развиват в тази насока и ако законът пише нещо различно - или по-скоро нещо не дотам ясно - то обяснението би било, че това е обичайно изоставане на закона от нормалните практики, а НАП естествено се движат преди закона.
    Това, разбира се, създава проблем доколкото човек може да се окаже в разрез със закона.
    Само че това е модус операнди в българската действителност и всеки по-опитен главен счетоводител ще Ви каже поне 5-6 подобни казуса от най-различни други сфери.
    НАП също има много какво още да изчиства в собствените си изисквания за тези форми, но това е друга тема.
    Мисля, че съвета Ви да се декларират на отделни редове купени и продадени акции в таблицата за наличности е просто погрешен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята интерпретация от преди промените на инструкциите за попълване вече не е актуална след като в новите инструкции за попълване пише изрично, че се приемат само данни за притежаваните акции към 31 декември.

      Аз вече декларирам само притежаваните към 31 декември акции.

      "НАП е номрлано да се интересуват от наличните активи в края на годината, т.е. към 31-ви декември 23:59, точно така, както е нормално балансът на едно предприятие за годината да се изготвя към 31 Декември."

      Разбира се, че е нормално само това да ги интересува. Законът е ненормален щом изисква данни за всички притежавани през годината акции. На НАП им е писнало да ги затрупват с ненужни данни, затова са решили да променят инструкциите за попълване така, че да се попълват само притежаваните акции към 31 декември. Без да уточняват в колко часа са притежавани тези акции. Ако си продал акциите на 31 декември пак трябва да ги декларираш, защото не предвиждат изключение.

      "Мисля, че съвета Ви да се декларират на отделни редове купени и продадени акции в таблицата за наличности е просто погрешен."

      Не прочетохте цялата статия, аз изрично написах, че този съвет важи за предишни години, за 2022 година съветвам да се следват инструкциите за попълване.

      Има и друг проблем със закона - преизчисляването в лева на цената на придобиване и продажната цена когато се купуват и продават акции във валута, различна от лев.

      Мисля, че е правилно да се прави преизчислението както е по законите на САЩ и Великобритания (и на международните счетоводни стандарти). Но в ЗДДФЛ е странно уредено това. Въпреки това традиционно мисля, че се попълва не както ЗДДФЛ казва буквално, а с преиначаване (по международните счетоводни стандарти).

      Подробно писах в скорошните статии: 1, 2. Дадох линк към статия, където по-детайлно разглеждам проблема.

      Изтриване
  21. Казус относно стойност на придобиване на финансови активи, които са придобити докато данъкоплатеца е живял и чужбина.

    Към коя дата и на какъв курс тези финансови активи се преобръщят в лева.

    Ще дам конкретен пример:

    2021г
    данъкоплатец в Канада
    Актив1 - акции на щатска компания, търгувани на NYSE

    - Купува Актив1 - 100 @ 120 CAD
    - Купува Актив1 - 100 @ 160 CAD
    - Осредняване на себестойност - 200 @ 140 CAD
    - Продава Актив1 - 100 @ 180 CAD
    - Заплаща данък върху реализирана печалба от 2000 CAD
    - Остатъчна стойност 100 @ 140 CAD, в оригиналнат валута на актива 100 @ 105 USD

    2023г.
    Данъкоплатец в България

    - Продава Актив1 - 100 @ 240 BGN, във валутата на актива 100 @ 130 USD

    Как трябва да се изчисли себестойността на актива, когато вече са платени данъци върху част от печалбата в чубина. Кой курс е коректно да се използва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Законът не прави разлика дали активът е закупен, докато данъкоплатецът е бил данъчен резидент в България или в чужбина.

      Цената на придобиване зависи от това дали системата поддържа данъчни лотове или не. Тоест зависи от това може ли да се докаже от кой данъчен лот се продава.

      Ако не може да се докаже от кой данъчен лот се продава се взима по среднопретеглена цена. Ако може - взима се по реалната цена на съответния данъчен лот, от който се продава.

      За да няма такива чуденки е най-добре при продажба да се продават всички данъчни лотове.

      В случая когато приемаме, че не можем да докажем от кой данъчен лот продаваме:

      1. Смятаме колко лева е цената на придобиване на първия данъчен лот по курса на БНБ за CAD на "trade date" (датата на изпълнение на поръчката за придобиване на този данъчен лот).

      2. Смятаме колко лева е цената на придобиване на втория данъчен лот по курса на БНБ за CAD на "trade date" (датата на изпълнение на поръчката за придобиване на този данъчен лот).

      3. Събираме общо цената на придобиване на двата данъчни лота и делим на 2 за да получим цената на придобиване на 100-те акции, които са продадени, докато данъкоплатецът е бил в България.

      4. Продажната цена на тези 100 акции е сумата в чужда валута, която е получена при продажбата, преизчислена в лева по курса на БНБ, който се отнася за "trade date" (датата на изпълнение на поръчката на продажбата).

      В условието изглежда, че има грешка, защото обикновено при покупка в CAD и продажбата е в CAD. Но няма значение и да е друга валутата при продажба, смята се по курса на БНБ на съответната валута както обясних.

      5. Печалбата от сделката (или загубата) е разликата между продажната цена в лева и цената на придобиване в лева.

      Изтриване
  22. Има ли някакъв бутон за автоматично копиране на данните в приложение 8 от предходната година?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 18 април 2024 *.