Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Питах НАП за разцепването на акции (stock split), отделянето на компания (stock spinoff) и превалутирането в случай когато акциите са деноминирани във валута, различна от базовата


Не винаги задавам въпроси. Но когато задавам - задавам сложни.

Копие от изпратеното писмо:

Няколко въпроса за декларирането на акции и доходи във връзка с акции и дивиденти

Как се отразява в данъчната декларация разцепването на акции (stock split) и отделяне на компания от компанията майка (stock spinoff), а също и как се декларира дивидент, платен под формата на акции (а не платен като пари)?

Пример за разцепване на акции (stock split) е Tesla.

Поради популярността на тази акция ще има може би стотици българи, които ще се сбъркат с този казус. А информация за това в инструкциите за попълване на данъчната декларация няма.

Пример за отделяне на компания от компанията майка (stock spinoff) е отделянето на PayPal oт eBay. Който е имал акции в eBay на определена дата е получил акции на PayPal.

Може ли да се приложи чл. 38 ал. 5, 6, 7 от ЗДДФЛ за някой от тези два казуса?

Разцепването на акции (stock split) изобщо данъчно събитие ли е (води ли до деклариране на доход и плащане на данък)?

Може ли да се разглежда разцепването на акции (stock split) като замяна на акции по чл. 33 ал. 3, а не по чл. 38 ал. 5,6,7?

Ако разглеждаме разцепването на акции (stock split) по чл. 33 ал. 3 как да определим цената, на която става замяната на акции (която ще бъде цена на прехвърляне за старите акции и цена на придобиване за новите)? Пазарната цена в момента на отваряне на пазара, пазарната цена в момента на затваряне, максималната цена през деня, минималната цена през деня, средната между максималната и минималната, друг метод?

При stock spinoff нямаме замяна на стари акции за нови, а получаване на нови акции на нова компания (старите акции си стоят). Затова не разбирам как чл. 38 ал. 5,6,7 може да се приложат в случая.

Може ли просто новите акции (придобити в резултат на stock spinoff - отделяне на нова компания от съществуващата) да се разглеждат като придобити с цена нула и да се плати данък за доход с код 508 някой ден, евентуално ако акциите се продадат (тогава цената на придобиване ще бъде нула)?

Или се налага да се ходи в Общината и да се плаща данък върху тези нови акции, защото се разглеждат като дарение? И как да се обясни там, че договор за дарение няма, защото дарението е на база това, че се притежават акции и директорите така са решили, а не на база договор? Или е изобщо грешно получаването на тези акции да се разглежда като дарение? И ако е дарение как се определя цената на това дарение - по пазарната цена при отваряне на борсата, при пазарната цена при затваряне на борсата в съответния ден, по максималната или минималната цена през първия ден на търгуване, средна между двете, друга?

При получаване на дивидент под формата на акции, ако това става като се вземе пазарната цена на получените акции, как точно се смята тази пазарна цена - взима се цената на отваряне на борсата в съответния ден, цената на затваряне на борсата, максималната цена за деня, минималната цена за деня, средната цена между двете, по друг начин? Ако не е така как се декларира и облага полученият дивидент?

Трябва ли (и може ли) акциите придобити от stock spinoff да се разглеждат като дивиденти, ако компанията не ги е обявила като такива?

Ако акциите се търгуват на няколко борси в няколко валути как се определя пазарна цена във връзка с казусите, описани по-горе?

Как се превалутират цената на придобиване и продажната цена на акциите, ако базовата валута на сметката е в една валута, а валутата, в която са деноминирани акциите, е друга (аналогичен въпрос и за получените дивиденти)?

Например, ако базовата валута на сметката при инвестиционния посредник е в долари (USD), а се купуват акции в паундове (GBP), коя сума се превалутира по курса на БНБ - сумата в долари или сумата в паундове?

За дивидентите според мен взимаме брутната сума, определена с решението за разпределяне на дивидент (чл. 38 ал. 2 от ЗДДФЛ), и я превалутираме в лева по курса на БНБ към датата на получаване на дохода (чл. 11 ал. 1 т. 2 от ЗДДФЛ) независимо от това в каква валута е сметката при инвестиционния посредник, по която се получават дивидентите. Правилно ли е това тълкуване?

Отговориха ми:

Вашите въпроси касаят тълкуването на нормативни актове и са извън компетенцията на „Информационният център” на НАП.
И ми обясниха как да подам запитване до най-близката дирекция ОДОП (с електронен подпис, по пощата с обратна разписка или на място). Писах за предишното ми подаване на запитване до ОДОП в тази статия.

Разгледах как точно тези въпроси не са ясни подробно в статията с отговори на въпроси за данъчната декларация:

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.