Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Ползвам Revolut, eToro, Trading212 (или друга платформа) за инвестиране в акции, трябва ли да декларирам нещо?

Някой може ли да ми обясни дали трябва някъде да декларирам нещо - купувам си акции в Револют, от време на време ги продавам и вкарвам парите веднага в някоя друга компания, а понякога влизат и дивиденти. Трябва ли да се обяснявам на НАП?



Статията съдържа неактуална информация, вече се декларират доходите от продажби на финансови активи на един ред, но на четири колони.

Статия, която обновявам редовно: Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари



1. Декларират се продажбите (продажна цена и цена на придобиване в левове по фиксинга на БНБ, отнасящ се съответно за датата на продажба и датата на придобиване; всяка продажба се пише на отделен ред).

2. Декларира се притежаването на акции. Обърнете внимание, че някои платформи може да предлагат договори за разлика върху акции (притежанието на договорите за разлика не се декларира, само продажбата им се декларира и получените приравняващи дивидентни плащания по договори за разлика, наричани също така dividend adjustment(s) payment, dividend adjustment(s) или просто дивиденти).

3. Декларират се получените дивиденти. Но не се плаща данък, защото има СИДДО между САЩ и България (приемам, че става въпрос за акции с емитент САЩ). Ако случайно сте купили договор за разлика върху акции вместо акции - тогава „дивидентите“ (dividend adjustments) не е ясно точно как се декларират. Например платформата може да е така направена, че ако купувате с лост да купувате не акции, а договор за разлика върху акции (и в резултат на това да получите дивиденти, но не дивиденти от акции, а дивиденти от договори за разлика върху акции).

4. Към годишната данъчна декларация се прилагат и „доказателства“ за удържаните данъци върху дивидентите в чужбина. Като такива може да се ползват справки от Revolut (инвестиционния посредник) за дивидентите.

5. Някои потребители на Revolut се похвалиха, че не са им удържали данък дивидент за някои акции. Ако сте сигурни, че не са ви удържали (проверете по-късно пак) следва да си платите в България данък дивидент 5%. (Дискусия във Фейсбук: 1, 2. Интересно, че в първия случай за същите акции IB е удържал висок данък дивидент, а Revolut - нула.) 

6. Възможно е да имате задължение за отчитане на притежаваните акции, борсово търгувани фондове, облигации и салдото по сметки в чужбина към БНБ. Формално не се води деклариране, а отчитане. 

Повече за това отчитане  писах в статията:

Ако сделките са по-сложни трябва да се има предвид как е настроена да работи платформата: дали групира купените инструменти на „порции“ (и може да се избира от коя „порция“ да се продава) или не (усреднява ги всички на един куп).

Много често притежаването на акции не се декларира или се декларира неправилно (защото в Интернет се намират грешни инструкции за попълване).

Това дали теглиш парите от Revolut или не няма значение (това е любимия ми мит за данъците - номер едно в списъка с митове). Както няма значение дали вадиш пари от левия си джоб и ги вкарваш в десния си джоб. 

В сайта на НАП пише какъв е срока за подаване на годишната данъчна декларация, в момента там пише, че срокът е от 10 януари до 30 април на годината, следваща годината, за която се отнася данъчната декларация (това е годината, в която е получен доходът). Например декларацията за доходите от 2020 година се подава в срок от 10 януари до 30 април на 2021 година. В годините когато 30 април е почивен ден последният срок е следващия работен ден.

Датата на придобиване на дохода е датата, на която парите постъпват по сметката (сметката при ИП (инвестиционния посредник)). Няма значение датата, на която парите се прехвърлят от сметката при ИП в банкова сметка или другаде (това е все едно прехвърляне на пари от левия джоб в десния).

Цената на придобиване се преизчислява в лева по фиксинга на БНБ към датата на придобиване

Техническите подробности кое в коя таблица се пише са в тази статия.

Ако акциите са купени на няколко „порции“ на различни цени първо се прави преизчисляване в лева, а после се усреднява. Но само ако не е възможно да се установи при продажба от коя „порция“ се продава.

Ако може да се установи – не се усреднява, а се декларира на отделен ред продажбата на акции от всяка порция.

Тоест начинът на деклариране зависи от това как е настроена платформата за търговия – дали е настроена така, че да може да се различи от коя „порция“ се продава или е настроена да не може (тогава се усреднява).

Например ако има:

1. Покупка на 10 акции на цена 20 лева на акция.

2. Покупка на 20 акции на цена 25 лева на акция.

При продажба на 15 акции на цена 30 лева (при което може да се установи, че се продават 10 акции от първата „порция“ и 5 акции от втората) се пишат два реда в данъчната декларация:

1. Продажба на 10 акции купени на цена 20 лева всяка (продажна цена: 300 лева; цена на придобиване: 200 лева).

2. Продажба на на 5 акции, купени на 25 лева всяка (продажна цена: 150 лева; цена на придобиване: 125 лева).

Ето как изглежда в данъчната декларация (Приложение №5):

Ако платформата за търговия е настроена да не дава информация за това от коя „порция“ са взети продадените акции - смята се средна цена на придобиване: ((10 акции по 20 лева)+(20 акции по 25 лева))÷(10+20) = 23,(3). Резултатът нарочно не го закръглих, а го изписах точно (тройката в скоби се чете "три в период" т.е. резултатът е 23,3333333... с безкраен брой тройки накрая - уточнявам за тези, които не са ходили на училище или не са внимавли в час по математика), за да не се получат грешки при последващото умножение (средната цена на 1 акция не се изписва в декларацията, защото не се продава 1 акция - декларира се продажната цена на 15 акции и цената на придобиването им).

В данъчната декларация изглежда така:

Вижда се, че данъчната основа е различна в зависимост кой метод на изчисляване на данъка ще се приложи (а това зависи от начина, по който работи платформата за търговия - дали е настроена да позволява различаване на това от коя „порция“ акции се взимат продаваните акции).

Продажната цена се преизчислява в лева по фиксинга на БНБ към датата когато получите парите от продажбата в сметката (когато парите са на разположение в сметката ви).

Чл. 11. (1) Ако не е предвидено друго в този закон, доходът се смята за придобит на датата на:

1. плащането - при плащане в брой;

2. заверяването на сметката на получателя на дохода или получаването на чека - при безналично плащане;

3. получаването на престацията - за непаричен доход.

В случая под "сметката на получателя" се има предвид сметката при ИП - тази сметка, където са парите, с които се купуват акции (няма значение на коя дата превеждате парите си по банкова сметка).

Аз бих декларирал като дата на получаване на дохода (датата за която взимам фиксинга на БНБ) да бъде датата, която се вижда в справката за сделките в Revolut, защото при евентуална проверка данъчните ще гледат там какво пише.

Мисля, че няма да се наложи преизчисляване на датата по българско часово време, защото датите би трябвало да съвпадат (ако се търгува по време когато борсата в САЩ е отворена). Ако в справката се виждат две различни дати (датата когато парите са на разположение за покупка и датата, на която е станала сделката се различават) - тогава бих се замислил коя от двете дати да напиша, особено ако ИП позволява да се купуват нови акции с парите от продажбата (unsettled cash) веднага.

Ако парите са на разположение за следваща покупка преди сетълмента - бих написал датата, на която са на разположение. Защото "заверяването на сметката на получателя на дохода" означава момента, в който парите са на разположение (аз така го разбирам).

Обикновено ИП позволява да се прави сделка с unsettled cash, но ако след това новите акции се продадат бързо - има нарушение на правилата: Ограничение при ползване на собствените средства при "Cash" акаунт в InteractiveBrokers.

What do “unsettled funds” mean?

Ако се опитате да изтеглите парите парите веднага след продажба на акции ще излезе ето такова съобщение за грешка (ако сте настроили езика да е български):

Това значи, че парите са достъпни веднага за закупуване на акции, но не и за теглене.

И не става въпрос за никакви пари в брой, а за cash – в английския език cash е по-широко понятие и включва не само парите в брой, но и парите по сметки, които са на разположение (например cash са парите по сметката ви в банката - малко вероятно е българин да нарече парите по сметка в банка "кеш", а още по-невероятно е да ги нарече "пари в брой"). Когато на английски език се каже, че някой си е платил колата в cash (I paid the car in cash) се има предвид, че го е направил с парите, които е имал (вместо на кредит). Като няма значение дали плащането е било с банкноти, с дебитна карта или с банков превод.

Цялото това чудене коя дата да се напише е заради различния фиксинг на БНБ за долара (приемам, че базовата валута в сметката е долар; ако базовата валута е евро или лев - мисля, че няма да е проблем директно да се вземе реалната сума и така няма значение коя е датата за изчисляване на данъчната основа). В крайна сметка при проверка служителят от НАП ще гледа какво пише в извлечението и там ако сумите са в евро или лева просто ще гледа тях (датата няма голямо значение, защото фиксинга на еврото е постоянен). Ако валутата е друга и ако там има една дата ще гледа нея (независимо дали реално на тази дата парите са били на разположение). А ако има две дати...

Не ми е известно дали базовата валута на сметката за инвестиране в акции може да е различна от долари при Revolut. Но други ИП предлагат сметки с базова валута евро и автоматична обмяна на валутата ad hoc - в момент на покупка и продажба (напр. Trading212).

Когато БНБ няма фиксинг за съответния ден се взима последния по-ранно публикуван. Ако БНБ няма фиксинг за съответната валута се взима някакъв пазарен курс. Но за долари винаги има.

Ако някой например получава пари в чужбина в Революта, какво общо има това с българските данъчни? Или при акции е друго?

Общото е, че български гражданин, който е данъчно задължен в България, има акции, притежаването на които е длъжен да декларира.

Това е така не само за доходи от акции. За всички доходи е така по принцип. Ако живеете в България и имате някакви инвестиции в чужбина или сте извършили услуги от разстояние, сте данъчно задължени в България за тези доходи, независимо къде са получени – в българска банка или в доставчик на платежни услуги в чужбина.

Ако не искате да плащате данъци в България следва да си направите фирма в чужбина така, че фирмата да е получател на дохода. А дали фирмата ви в чужбина ще дължи данъци и къде е отделен въпрос.

В случай, че живеете в чужбина повече от половин година през една календарна година може и да не сте данъчно задължени в България. Прочетете за двойното данъчно облагане и център на жизнените интереси.

Tрябва ли да се добавя (attach-ва) документа за покупка, продажба или дивидент от брокера или е достатъчно само да ги декларираш?

Задължително се представят доказателства за удържани данъци в чужбина. Според мен като такива може да се приложи справката за дивидентите, която се вади от платформата за търговия. Данък не се дължи, защото СИДДО между САЩ и България казва така.(Допълнение: но не намирам в ЗДДФЛ да е определена глоба за това нарушение.)

Доказателства за придобиването и продажбата няма нужда да се предоставят.

Ако имаш покупка на 0.001351 акции, при поле, което позволява само 2 цифри след десетичната точка, какво точно вписваш и дали изобщо? (Реално първата ми поръчка в Револют беше за 5 долара, за да тествам системата как точно работи.)

Според мен трябва да изчакаш НАП да оправят проблема (вече го докладвах). Или да подадеш декларация на хартия, ако не оправят този бъг навреме. На хартия няма ограничение колко знака след десетичната точка може да се слагат.

Като workaround може да въведеш 0,01 акция (закръгляш към по-голямото, защото вероятно няма да приеме 0,00).

Ако приема 0,00 е логично да декларираш това, защото е по-малко грешно. Но най-добре си е на хартия - така не декларираш неверни данни.

Проблем с деклариране на частични акции (части от акции) - пратих доклад за бъг на НАП

Допълнение от 2022 година: Вече може да се показва брой на акциите с точност до 8-мия знак след десетичната точка (ползват десетична точка вместо десетична запетая).

Когато се продават акции (и други активи - напр. борсово търгувани фондове), които се търгуват на европейски борси (с някои изключения - на не всички пазарни сегменти на борсите важи изключение за облагането с данък), няма данък върху капиталовата печалба (разликата между цената на придобиване и продажната цена). Но притежаването на акции в чужбина се декларира. Дивидентите - също. (Но може да не се дължи допълнително данък в България, ако СИДДО със съответната държава казва така). Данъчната ефективност (tax efficiency) при инвестирането я разглеждам в следващите статии.

Имайте предвид, че в закона не е ясно написано в кои случаи трябва да плащате 15% вместо 10%. Има риск при повече от две продажби годишно да ви създават проблеми и да доказвате в съда, че в закона никъде не пише, че при 3 продажби годишно трябва да плащате 15% данък вместо 10. Не се знае и съдията какво ще реши, има право да си измисли някакво решение (във ваша вреда), защото законът не го ограничава достатъчно.

Инвестиране на пазара на акции без данъци в България - ето как може да стане това

Защо може да не е добра идея да се инвестира в отделни европейски акции?

Кога се плаща данък 15% вместо 10% за доходи от продажба на акции

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари - тук може да прочетете за другите подробности при попълване на данъчната декларация

Наименование на лицето изплатило дохода и държава в годишната данъчна декларация на физическите лица - какво се пише?

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 18 април 2024 *.