Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Как се третират доходите от (и притежанието на) депозитарна разписка (depositary recepit, DR, ADR, GDR, NLDR и т.н.)?

Ако разгледате в детайли търгуваните на борсите финансови инструменти ще забележите, че някои не са като другите.

Ето пример от борсата в Амстердам:

В сайта woodseer също може да се види кои инструменти са депозитарни разписки:

Декларират ли се като притежавани акции или не - подобно на договорите за разлика върху акции?

При договорите за разлика спекулантът, който придобива договор за разлика не придобива право на собственост върху съответните акции.

Но при депозитарните разписки може би е правилно да се твърди, че притежаването им дава право на собственост на съответните акции.

В статия от Капитал написаха:

Депозитарните разписки (ДР) не са ценни книжа сами по себе си. ДР е прехвърляем сертификат, който само удостоверява наличието на дадена ценна книга - акция или облигация - намираща се на съхранение при издателя на разписката. Когато се говори за ДР, обикновено се имат предвид американски депозитарни разписки (АДР) или глобални депозитарни разписки (ГДР). И двата вида са в долари. Напоследък с навлизането на eврото на капиталовите пазари се появиха и евродепозитарни разписки (ЕДР). На практика обаче тези инструменти са идентични от законова, техническа, операционна и административна гледна точка. Разликата в наименованието се обяснява с маркетингови съображения - просто думата глобални за някои компании е предпочитана пред американски.

 В статия от сайта Investopedia написаха:

A depositary receipt, which was originally a physical certificate, allows investors to hold shares in the equity of other countries.

В статията по темата от Уикипедия написаха:

Depositary receipts facilitates buying shares in foreign companies, because the shares do not have to leave the home country.

На български „facilitates buying shares“ може да се преведе като:

  • улеснява закупуването на акции
  • подпомага закупуването на акции
  • облекчава закупуването на акции
  • спомага за закупуването на акции

От което следва, че депозитарните разписки са различни от договорите за разлика (CFD) по това, че дават право на собственост върху акции.

Ако приемем това тълкуване притежанието на депозитарна разписка води до задължение за деклариране на съответните притежавани акции в годишната данъчна декларация.

Как се декларират притежаваните акции писах в тази статия: Деклариране на притежаваните акции в чужбина от физически лица - декларират се всички акции/дялове в чужбина, не само тези, които са притежавани към 31 декември.

Също така може да възникне задължение за отчитане към БНБ с формуляр СПБ-8.

Тоест декларираме притежаваните акции, правото на собственост върху които възниква от притежаването на ADR и броят на притежавани акции може да се различава от броя на притежавани ADR. Трябва да проверяваме колко акции притежаваме на всеки притежаван ADR.

Аналогично би трябвало да ги отчитаме в СПБ-8.

Как се облагат дивидентите? 

Тъй като приемаме, че в резултат на притежаването на депозитарна разписка инвеститорът притежава съответните акции, дивидентите следва да се облагат по същия начин, по който биха се облагали, ако инвеститорът притежава акциите по обичайния начин.

В кои случаи е възможно надплащане на данък върху дивидентите и двойно данъчно облагане също е интересна тема. Преди да изясните този въпрос е желателно да се въздържате от инвестицията чрез депозитарни разписки.

Пишете в коментарите за вашия опит в инвестирането чрез депозитарни разписки, надплащахте ли дивиденти, облагаха ли ви дивидентите двойно и т.н.

Защо да купя депозитарна разписка вместо да купя акциите директно?

Например ако сте пребиваващ в САЩ и имате сметка при инвестиционен посредник, който предлага платформа за инвестиране в акции, на която са достъпни само сащанските борси,  може да инвестирате в акции от други държави чрез ADR с един клик на мишката.

ADR е абревиатура на American Depositary Recepit, което е политически некоректно, защото това е термин специфичен за САЩ, а САЩ е само една от държавите на континента с име Америка. На български се превежда като американски депозитарни разписки, но тези разписки всъщност са сащански, не американски (по същата причина).

Ползването на думата "американски" вместо "сащански" е обидно за гражданите на другите държави от континента.

Ама аз съм българин в България, за мен каква е далаверата?

Депозитарни разписки на фирми от държави извън Европа могат да се купят през европейските борси. По този начин няма да дължите данък върху капиталовата печалба. За това вече имам друго мнение, защото промениха закона така, че предишното ми тълкуване да не е вярно. Акциите от САЩ когато се продават на борси като Xetra минават извън регулиран пазар (сегмент от борсата, който не е регулиран пазар - например XETB). И след като коригираха дефиницията за регулиран пазар вече съм по-склонен да приема тълкуването, че XETB не е регулиран пазар.

(Обаче не съм сигурен как стои въпроса с надплащането на данък върху дивидентите и двойното им данъчно облагане, дали има такива неща.)

Интересно, че някои чужди корпорации присъстват директно на европейските борси, не чрез депозитарна разписка (ако не е грешка в данните). По-горе дадох пример с една депозитарна разписка, търгувана на амстердамската борса. Ето друг пример когато канадска фирма (Barrick Gold) се търгува директно:

Обърнете внимание на Security Type в този случай и при Banco Macro S.A.:

Не знам дали не е техническа грешка.

Сайтът Woodseer изглежда полезен (корекция: развалиха го, вече не е), там ясно е посочена държавата, където е установена съответната корпорация. Тази информация е нужна при декларирането на притежаваните акции (пише се държавата, където е установена корпорацията, а не държавата, където е борсата, на която се търгуват акциите или депозитарните разписки). Аз бих проверил поне два източника за всеки случай, защото не винаги е ясно къде е установена корпорацията вижте случая със Shell например.

Barrick Gold Corporation ми стана интересна с това, че Бъфет беше купил нейни акции близо до върха и после ги продаде на загуба. Към момента на писане на този текст цената на акциите е доста под върха.

Куриозен е случаят с Eurocommercial Property NV. Защо се търгуват депозитарни разписки (NLDR) вместо акции на борса, намираща се в същата държава, където е установена и корпорацията? Защо не се търгуват директно акциите каквато е обичайната практика в подобни случаи?

Ето и потвърждение от сайта на борсата:




Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.