Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Често срещани въпроси, свързани с данъчните формалности при инвестиция в акции и борсово търгувани фондове (ETF) от гледна точка на българските данъкоплатци

Най-добре да си вземете ПИК код от НАП (ходи се на гише, може да има опашчици). Другия вариант е електронен подпис. Да се попълва на хартия има смисъл само в краен случай, когато поради софтуерни проблеми не може да се попълни декларацията електронно.

С този ПИК код (издава се безплатно) или с електронния подпис може да се подават годишни декларации през портала на НАП и там имате на разположение колкото си искате редове.

Типично данъчната декларация се подава в срок от 10 януари до 30 април (през следващата година). В годините когато 30 април е почивен ден последният срок за подаване на годишната данъчна декларация е следващия работен ден.

Някои данъкоплатци не знаят, че имат задължение да декларират притежаваните акции и това води до задължение за подаване на данъчна декларация. Тоест може да не сте продали нищо, да не дължите никакви данъци, но въпреки това сте длъжни да подадете годишна данъчна декларация само защото сте притежавали акции през данъчната година. НАП промениха инструкциите за деклариране на притежаваните акции и вече се декларират само акциите, които са притежавани към 31 декември на данъчната година, но имам забележки за това решение на НАП, повече писах в статията за деклариране на притежаваните акции. В статията обясних защо според мен е добре да подадете данъчна декларация, ако сте притежавали акции преди 31 декември на данъчната година и нямате друго основание да я подадете (накратко: защото според мен възниква такова задължение, въпреки че от НАП си измислиха, че само акциите, притежавани към 31 декември на данъчната година, трябва да се декларират). Ако подадете годишна данъчна декларация не могат да ви глобят за неподадена годишна данъчна декларация.

Ползвам Revolut за инвестиране в акции, трябва ли да декларирам нещо?

Опасност от ДДС регистрация на основание достигнат оборот за регистрация (чл. 96) няма когато продажбите стават извън територията на България (т.е. ползва се инвестиционен посредник (ИП) в чужбина).

Опасност от ДДС регистрация на основание услуги, които са облагаема доставка (чл. 97а) има ако се ползва ИП, установен в чужбина и този ИП има такси/комисионни, които са облагаема доставка и лицето, което е клиент на ИП, извършва независима икономическа дейност. Тоест и двата критерия трябва да са изпълнени - ако се ползва ИП, който няма такси и комисионни (които са облагаема доставка) няма задължение за ДДС регистрация по чл. 97а дори и когато може да се твърди, че извършвате независима икономическа дейност. Пример за такси и комисионни, които има опасност да се разглеждат като облагаема доставка: месечна такса, такса за достъп до данни в реално време.

Независима икономическа дейност ли е купуването и продаването на акции и други финансови инструменти?

Няма ясни разграничителни критерии дали дейността по покупка и продажба на акции е търговска дейност по занятие: Кога се плаща данък 15% вместо 10% за доходи от продажба на акции.

Продажбата на борсово търгуваните фондове се декларира аналогично на продажбата на акции.

За декларирането на притежаването им обаче е спорно. Не би трябвало да се декларират, но данъчните имат противоречиви указания за това: Декларира ли се притежаването на дялове от ETF (борсово търгувани фондове)?

Ако акциите и борсово търгуваните фондове (ETF) се продават през европейска борса ("регулиран пазар" по смисъла на ЗКПО) - продажбата им не се декларира и не се облагат с данък (освен в случай, че искате да ги декларирате в приложението за необлагаеми доходи, което не е задължително да се попълва).

Инвестиране на пазара на акции без данъци дължими в България - ето как може да стане това

За инвестиране на малки суми редовно е по-добре да се ползва ИП без такси за сделките и без месечни такси, защото иначе разходите ще са значителна част от годишната очаквана печалба. Плащането в този случай може да стане с дебитна карта (не е препоръчително по няколко причини) или със SEPA превод в евро. Доларовите преводи са скъпи и следва да се избягват. Когато се купуват активи в долари превалутирането може да стане вътрешно чрез инвестиционния посредник, като така се избягва плащане на таксите за доларови преводи и прилагането на неизгодни валутни курсове от българските банки.

Защо може да не е добра идея да се инвестира в отделни европейски акции?

Хайде да платя „само“ един или два процента годишна такса, какво може да се обърка?

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Наименование на лицето изплатило дохода и държава в годишната данъчна декларация на физическите лица - какво се пише?

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 28 април 2024 *.