Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Декларира ли се притежаването на дялове от взаимни фондове, ETF (борсово търгуван фонд), ETN и ETC (в чужбина)?

За да възникне задължение дяловете да се декларират те трябва да са "дялови участия в дружества" или "акции".

Дяловете от ETF са дялови участия. Обаче в дружества ли?

Когато купим дялове от ETF ние не придобиваме дялове от управляващото дружество. Поради тази причина и нямаме право на глас (защото не сме инвестирали пари в управляващото дружество, а във фонд, управляват от управляващото дружество). 

(Има изключения, вижте по-долу поясненията.)

За да твърдиш, че дяловете на ETF са дялови участия в дружества трябва да докажеш, че фондът е дружество. А как да е дружество като не е нито ООД, нито АД, нито имаш право на глас...

Чл. 50. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за:

...

4. притежаваните акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина.

Няма изискване. Има някакви вътрешни инструкции. Парадоксалното е, че са различни за различните териториални дирекции. Спуснато било: че трябва. Не знам и аз как се тълкува това - като задължително или не!Николай Русинов

Възможно ли е дяловете от фонд да са дялове от дружество, въпреки че не са дялове от юридическо лице? Например ДЗЗД не е юридическо лице, но е дружество. Може да се предположи, че законодателят е имал предвид под „дялови участия в дружества“ не само дялове от юридически лица, но и от дружества, които не са юридически лица.

В Google излизат различни български фондове с общи условия, съдържащи подобен текст:

Фондът не е юридическо лице и не притежава правосубектност, нито управителни органи. За него се прилага раздел ХV "Дружество" от Закона за задълженията и договорите, с изключение на ...

Но тъй като фондът е установен в България притежаване на дялове от него не се декларира, въпреки че е "дружество" по смисъла на българското законодателство.

Това ме кара да се замисля дали ETF-ите, установени в Ирландия и други държави са дружества. 

ETF-ите много често са ирландски. И е спорно дали българското законодателство може да се прилага с цел от него някакси да се извади извод дали дяловете от ETF са дялове от дружество. По-скоро в ирландския закон трябва да се види това (дали дяловете са от нещо, което на български се превежда като "дружество").

Мнението ми за ирландските ETFs не е категорично, защото не съм запознат със законите в тази държава - дали тези ETFs са в правна форма, която на български може да се преведе като нещо, което е "дружество"?

Нямам категорично мнение по въпроса, но вече съм по-склонен да приема, че притежаването на дялове от UCITS ETFs е дялови участия в дружества.

Според ChatGPT притежаването на дялове от ETC не представлява дялово участие в дружество, обаче притежаването на дялове от UCITS ETF представлява такова.

Първо ChatGPT твърдеше, че дялове от SPY не са дялово участие в дружество. После се отметна и твърди обратното (след като му зададох уточняващ въпрос):

Why you claim that owning shares of SPY ETF is not "дялово  участие в дружество" but owning shares of UCITS ETF is  "дялово  участие в дружество"? What is the difference between the two ETFs?

I apologize for any confusion caused by my earlier responses. To clarify, owning shares in both a UCITS ETF and an ETF like the SPY ETF would generally be considered "дялово участие в дружество" or "participation in a company" in Bulgaria.

Both UCITS ETFs and ETFs like the SPY ETF are investment funds that pool together money from multiple investors to invest in a portfolio of assets. When an investor buys shares in either type of ETF, they become a shareholder in the fund and have an ownership stake in the underlying assets held by the fund.

The key difference between UCITS ETFs and ETFs like the SPY ETF is the regulatory framework under which they operate. UCITS ETFs are authorized under the EU's UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) framework and are subject to specific regulatory requirements aimed at protecting investors. ETFs like the SPY ETF, on the other hand, may be authorized under different regulatory frameworks depending on the country in which they are offered.

In Bulgaria, both UCITS ETFs and ETFs like the SPY ETF would generally be subject to the same regulatory framework governing investment funds, and owning shares in either type of fund would be considered "дялово участие в дружество." I hope this clarifies the matter.

Законите се неясни за хората и  можем да очакваме, че системите с изкуствен интелект, също ще се затрудняват. Но проблемът с тях е, че понякога халюцинират токова убедително, че може да заблудят някой човек, че това, което казват е вярно (измислят си убедително звучащи обяснения). Когато ChatGPT захапе свои отговори от Интернет ще стане още по-интересно...

ETNs (Exchange Traded Notes) и ETCs (Exchange Traded Commodities) не се декларират като притежавани акции и дялове, защото нито са акции, нито са дялове от дружества.

За Xetra-Gold получих официален отговор, че не е колективна инвестиционна схема, а е ETC, писах за това в статията за данъчното изключение.

ETNs и ETCs са по-скоро нещо като облигации (дългови ценни книжа). Ето няколко дефиниции, извадени от Google:

Exchange Traded Commodities (ETCs) are investment vehicles (asset backed bonds) that track the performance of an underlying commodity index including total return indices based on a single commodity.

An exchange-traded note (ETN) is a loan instrument issued by a financial entity, such as a bank.

Exchange-traded notes (ETNs) are types of unsecured debt securities that track an underlying index of securities and trade on a major exchange like a stock. ETNs are similar to bonds but do not have interest payments. Instead, the prices of ETNs fluctuate like stocks.

An ETC is a note or debt instrument which is underwritten by a bank for the issuer of the ETC. An ETN has this same "note" structure.

Някои ETFs са partnerships и за тях може би възниква задължение за деклариране на притежаваните дялове. Писах за тях в тази статия: Потребител на Interactive Brokers получи любовно писъмце от IRS (сащанската данъчна служба) - формуляр Schedule K-1 Form 1065.

Източник: Is an ETF Really a Fund? Maybe Not.

Тръстовете не са ми ясни (дали се считат за дружества или не). В един отговор на НАП ползват термина "дялов тръст", вероятно по отношение на тези ETFs, които са тръстове. Но контекстът там е съвсем друг (ЗКПО, не ЗДДФЛ).

Според този документ на ОББ дяловете от взаимни фондове в чужбина се декларират:

НАП в писмо 5_20-00-145/30.04.2014 г. отговарят на въпрос:

Следва ли физическото лице да попълни Приложение № 8 към годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за притежаваните от него дялове от взаимни фондове Pioneer през 2013 г

По-интересен е отговорът на втората част от въпроса. НАП (не) отговарят в специфичния за тях стил - като преразказват закона:

На основание чл.50, ал.1, т.4, във връзка с чл.52, ал.2 от ЗДДФЛ местните физически лица са задължени да подават ГДД за притежаваните акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина. Информацията се посочва в Част І, Приложение № 8 на ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ.

Тоест, преразказвайки закона, НАП не изразяват мнение дали дяловете от взаимен фонд са дялови участия в дружества или акции.

Възможно е документът на ОББ да е съставен на база неразбиране на горното - авторът е приел, че щом НАП преразказва тази част от закона значи НАП смята, че дяловете от взаимни фондове са дялови участия в дружества или акции. Но такъв извод според мен не може да се направи от отговора на НАП.

Ако решите да разглеждате притежаваните ETFs като акции или дялови участия в дружества и ги декларирате (въпреки че може и да не трябва) – тук обясних как точно се декларират притежаваните акции и дялове: Деклариране на притежаваните акции и дялове в чужбина от физически лица.

А как да се „застраховам“ срещу глоба в случай, че НАП тълкува закона по друг начин?

За неподадена данъчна декларация има глоба, а не за това, че в нея не са декларирани притежаваните акции и дялове.

Въпреки, че задължението за подаване на декларация може да възниква от това, че трябва да се декларират притежаваните акции и дялове.

Тоест ако не дължите подаване на данъчна декларация на друго основание и не я подадете може да има глоба, ако НАП решат, че притежаването на дялове от ETF се декларира.

За деклариране на притежавани дялове от финансови инструменти, които не би трябвало да се декларират (защото не са дялови участия в дружества), също не е предвидена глоба в ЗДДФЛ.

Който подава данъчна декларация всяка година (напр. на основание, че притежава акции) не е засегнат от този проблем. Тоест, дори и НАП да твърди, че дяловете от фондове се декларират - на основание ЗДДФЛ не може да наложи глоба, ако е подадена данъчна декларация.

Ако нямате основание за подаване на данъчна декларация може просто да купите акции и ще се уредите с такова. Притежанието на акции е основание да подавате данъчна декларация и ако не подадете такава има глоба 500 лева, въпреки че не сте укрили данъци (защото нямате доходи от тези акции - нито сте ги продали, нито сте получили дивидент).

Тоест - има два начина да се „застраховате“ срещу глоба за неподадена данъчна декларация:

  • Като декларирате притежаваните дялове от фондовете, които не сте длъжни да декларирате.

  • Като подавате всяка година данъчна декларация на друго основание (напр. държите някакви акции, притежаваните на които води до задължение за подаване на годишна данъчна декларация).

Мисля, че вторият метод е по-практичен.

Коментари

  1. Щом законодателят си е направил труда да дефинира точно изключенията, за които не се плаща данък капиталова печалба, е трябвало да си направи същия труд да дефинира, кои акции и дялове притежавани в чужбина се декларират. Ако са искали да декларираме КИС, са щяли да напишат КИС в чужбина. Има голяма вероятнос съда да приема това твърдение при решаване на казуса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Декларират се "притежаваните акции и дялови участия в дружества".

      Декларирането на притежанието няма нищо общо с декларирането на продажбите, това са съвсем различни неща.

      Търсиш някакъв смисъл в нещо, което няма такъв. Законът е писан от множество хора и на парчета. Първоначалният закон е закърпван многократно.

      Изтриване
    2. Дали са искали да декларираме притежаваните дялове във фондове няма значение.

      Дяловете във фондове са "дялови участия в дружества" и затова трябва да ги декларираме (вкл. и ETFs).

      Изтриване
  2. "Дяловете във фондове са "дялови участия в дружества" и затова трябва да ги декларираме (вкл. и ETFs)."

    @Валентин, тоест към днешна дата по-скоро смятате, че дяловете в ETF-и трябва да се декларират в ГДД?

    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, смятам, че дяловете от ETFs са дялови участия в дружества, защото тези фондове са в някакъв смисъл дружества.

      Но правете разлика между ETF и ETN/ETC/ETP. Само ETFs са дружества, останалите имат характер на дългови ценни книжа.

      Изтриване
    2. Разбира се, въпросът ми беше по-конкретно за дялове в UCITS ETFs, регистрирани е ЕС и купувани през Deutsche Börse Xetra. Интересувам се дали притежанието им подлежи на деклариране при положение, че няма друго основание за подаване на ГДД.
      Благодаря!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 18 април 2024 *.