Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Важно е как ще се формулира запитването до НАП, може да откажат отговор ако не харесат как е написано

Принципно НАП отговаря само на въпроси, свързани със задълженията за данъци и осигуровки (или декларирането им) на питащия (а не за хипотетични казуси).  Ето пример на отказ:

Ако имате въпроси за това как НАП тълкува вашите сложни данъчни казуси може да ми пишете за да ви редактирам запитването така както смятам, че ще бъде одобрено.

Пишат се задължително личните данни на лицето, за което се отнася сложния казус.

Същото лице може да занесе запитването на хартия лично в съответната дирекция ОДОП, може да го прати по пощата на хартия (с обратна разписка), може също да го прати подписано с електронен подпис по електронната поща nap@nra.bg (на този адрес приемат само подписани с електронен подпис запитвания).

Преди това може да си пробвате късмета на infocenter@nra.bg. Но ако казусът ви е сложен ще ви отговорят:

Вашите въпроси касаят тълкуването на нормативни актове и са извън компетенцията на „Информационният център” на НАП.

И ще ви обяснят как да пратите запитване до дирекция ОДОП.

За моят опит с подаването на запитване на хартия лично писах тук: Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

За сложните въпроси, на които не ми отговориха от infocenter@nra.bg писах в тези статии:

Питах НАП за някои данъчни особености на P2P кредитирането

Питах НАП за разцепването на акции (stock split), отделянето на компания (stock spinoff) и превалутирането в случай когато акциите са деноминирани във валута, различна от базовата

Ако имате същите въпроси - пишете ми детайлите за да ви направя персонализирано запитване готово за разпечатване и пращане по пощата или с електронен подпис (ходенето лично е нежелателно, ще си спестите театъра на сигурността и чакането за номерче ако ползвате Български пощи или пратите запитването с електронен подпис).

След като им обърнах внимание на това кои неща не са разяснени в инструкциите за попълване на данъчната декларация отговориха:

Бях споменал, че читатели на блога са ме питали за тези неща и по някаква причина решиха, че те са ми "клиенти".

(Не съм пращал запитване за този казус до дирекция ОДОП с моите лични данни, защото все още не съм купувал акции, които се очаква да се разцепват или отделят, не смятам в близките месеци да инвестирам в P2P.)

Ето пример на отговор на запитване:

Запитване към НАП и отговор за това как се облага продажба на криптовалута когато тя не представлява търговска дейност по занятие

За съжаление там не са засегнати някои по-сложни казуси - разгледан е най-простия казус - физическо лице купува криптовалута и по-късно я продава наведнъж на печалба (без да са правени замени на една криптовалута с друга). 

В запитването трябва да се включат вашите лични данни, ето пример как да ги форматирате:

До дирекция „ОДОП“


Данни на подателя съгласно чл. 85 от ДОПК:

Име: .............................
ЕГН/ЕИК по БУЛСТАТ: .............................
Адрес: .............................
Телефон: .............................
Електронна поща: .............................


Дата: ...................

Отдолу може да сложите и един подпис (ако го подавате на хартия), не съм сигурен дали е задължително, но го сложете за да не ви върнат.

Ето го този член от ДОПК:

Чл. 85. Регистрираното лице е длъжно да посочва идентификацията и адреса си за кореспонденция в подаваните от него декларации, в цялата кореспонденция с Националната агенция за приходите, както и когато това се изисква в нормативен акт.

Според мен може да се адресира и така, ако се праща с електронен подпис до nap@nra.bg:

До дирекция „ОДОП“

Данни на подателя съгласно чл. 85 от ДОПК:

Идентификация:

Име: [трите имена]

ЕГН: [ЕГН]

Адрес за кореспонденция: [email] 

Пратил съм им едно запитване така адресирано (подписано с КЕП) и не са възразили. 

Вместо до дирекция „ОДОП“ може да го адресирате и до дирекция „Данъчно-осигурителна методология“. Не съм сигурен кое е по-добрия вариант. Може би ще стане по-бързо второто, защото има вероятност да го пренасочат така или иначе пак там.

Регистър с отговорите на писмени запитвания

Преди да задавате въпроси проверете дали някой е питал за същото и са му отговорили.

Има търсачка, за която трябва малко проби и грешки за да схванете как се ползва.

http://nraapp03.nra.bg/cms5/

Допълнение от 2023 година

Може първо да пробвате да питате на infocenter@nra.bg (без електронен подпис). И ако не ви отговорят да изпратите съобщението си подписано с електронен подпис на nap@nra.bg.

През 2023 година получих следния отговор (след като им зададох малко по-сложен уточняващ въпрос):
Тълкуването на нормативни актове е извън компетенцията на Информационният център на НАП.

Отговор на въпроси, свързани с тълкуването на данъчното и осигурително законодателство, становище или указание, можете да поставите в писмен вид на всички официални електронни адреси на дирекция "Обжалване и данъчно-осигурителна практика" /ОДОП/ в страната или на официалният електронен адрес на НАП nap@nra.bg  към дирекция „Данъчно-осигурителна методология“ в Централно управление на НАП , но задължително подписани с електронен подпис.

Официално запитване към НАП можете да отправите и в писмен вид на хартиен носител, чрез деловодствата на ТД/офиси на НАП или чрез деловодствата на дирекция ОДОП . 
Дават линк към тази страница с контактни данни. От което правя извод, че ако пращате запитването си до някоя от дирекциите ОДОП най-добре да е директно на тяхната електронна поща, а не на общата поща nap@nra.bg.

Ако пращате запитването до дирекция „Данъчно-осигурителна методология“ в Централно управление на НАП трябва да изпратите запитването си подписано с електронен подпис на nap@nra.bg.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Interactive Brokers през 2021-2022-2023-2024 година - впечатления и съвети

Стария ми акаунт го закриха, защото не го захраних (ползвах други ИП). Но тази година махнаха месечните такси, което прави Interactive Brokers привлекателен за много потребители.