Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Може ли за данъците върху ETFs и дивидентите от акции накратко?

Дивидентите се облагат с 5% в България, ако не е удържан данък в чужбина (типично има СИДДО и дължимият данък в чужбина, ако има такъв, е с по-голяма ставка от 5% и затова в България не се дължи).

Ако инструментът е продаден на "регулиран пазар" върху капиталова печалба (която не се нарича точно така в ЗДДФЛ) няма данък. Иначе се облага с 10% (ако не е търговска дейност по занятие).

В някои случаи има и здравна осигуровка 8% (подробно разгледах това в тази статия, ако през цялата година физическото лице е било на трудов договор капиталовата печалба не се облага със здравна осигуровка).

Ако е търговска дейност по занятие - данъкът е 15% и има разход за абонамент за счетоводител (започващ преди да започне дейността) и осигуровки.

Загубите от финансови активи и търговия с валути намаляват данъчната основа само по отношение на данъка за същите (това е очевидно като се погледне таблица 2 от приложение 5):

В последните редакции на формуляра за електронно попълване може да не се попълват колони 3 и 4, а само да се напише крайния резултат (както е на третия ред в горния пример).

Облагаемият доход е нула, ако се получи отрицателно число. Тоест - не може загубите от финансови активи или валути да ви намалят данъчната основа от лихви, наеми, заплати и "други".

Загубите от продажби на акции и ETFs, извършени на "регулиран пазар", не намалява данъчната основа (те не се вписват там по същата причина, поради която и продажбите не се вписват там, ако са на "регулиран пазар"). В някои случаи чрез TWS (платформа на IB) може да изберете продажбата да мине през лондонската борса например. Така загубата от продажбата ще участва във формирането на данъчната основа в таблица 2 (ако продажбата не е търговска дейност по занятие; ако е по занятие - лондонската борса е включена в "еквивалентни регулирани пазари" и сте прецакани).

Риск за ДДС регистрация - дълга тема. Накратко: да се ползва ИП в чужбина или да не се надвишават 50 000 лева продажби за 12 месеца.

Декларира се притежанието на акциите и дяловете от ETFs (но не и на ETC, ETN и ETP, които не са колективни инвестиционни схеми), декларират се и необлагаемите в България дивиденти (не само облагаемите). Ако дивидентите са обложени с удържан данък в чужбина в България не се дължи данък дивидент (при удържан данък дивидент в чужбина поне 5%), но се представят "доказателства" за удържаните данъци в чужбина заедно с годишната данъчна декларация (справка от инвестиционния посредник, където се виждат удържаните данъци върху дивидентите).

Кои сделки се счита, че са направени на "регулиран пазар" е дълга тема.

Повече подробности:

Инвестиране на пазара на акции без данъци дължими в България - ето как може да стане това

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Няколко масово разпространени грешни представи за данъчното облагане

Каква е логиката на облагането на дивидентите при инвестирането чрез ETFs

За данъчната червена лента и нещата, които е желателно да знаете предварително за това как работи данъчното облагане

Отчитане от физически лица на притежавани акции пред БНБ чрез формуляр СПБ-8 - моята кореспонденция с БНБ

Коментари

  1. Благодаря за информативният блог!

    Как се третират ETN/ETP в/у криптовалути? В момента има над 20 подобни продукти, които се търгуват на европейските борси

    Значи ли, че печалбата от ETN/ETP в/у, примерно, биткойн не се облага?

    Ако е така ще излезе, че поне в краткосрочна перспектива е по-изгодно от данъчна гледна точка да се търгува с ETN/ETP в/у биткойн отколкото с биткойн

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма специфично третиране. Третират се както всеки друг ETN/ETP.

      Поради годишните разходи само краткосрочно има смисъл да се държат.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.