Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Сащанският данъчен капан - защо да се избягват или предпочитат сащанските ETFs (данък върху смъртта), пребиваването в САЩ и сащанското гражданство

САЩ е уникален данъчен капан, има данъчно законодателство, което е различно от това на повечето държави.

Инвестицията в ETF, установен в САЩ, може да доведе до прекомерно данъчно облагане.

For a nonresident alien or non-US person investing in the S&P 500 through VOO, the US will withhold up to 30% tax on dividends (the actual rate might be reduced by a tax treaty, typically to 15%), and will levy an estate tax of between 26% and up to 40% on the balance on the holder's death[9][2] (again, depending on treaty). If this person invested in the S&P 500 through VUSD instead, the fund pays 15% internally[10] to the US on dividends but the investor receives all of the remaining 85%, and there is no risk of US or Irish estate tax.

Цитатът е от тази статия: Non-US investor's guide to navigating US tax traps.

В началото започва добре. Значи фондът получава информация за собственика на дяловете и коригира удържания данък според СИДДО.

От друг източник прочетох, че когато сащански ETF получава дивиденти от сащански корпорации, корпорациите не удържат данък дивидент.

Ако правилно съм разбрал това значи, че фондът ще удържа данък върху дивидента 10% и това ще бъде единствената данъчна тежест върху дивидентите от страна на САЩ (защото корпорациите в САЩ не удържат данък дивидент когато изплащат дивиденти).

Когато българинът, който живее в България и инвестира в сащански ETF, инвестиращ в сащански акции, получи дивидент, няма да дължи данък дивидент в България 5%, защото фондът е удържал данък дивидент 10% и съгласно СИДДО САЩ-България няма да има двойно облагане.

Тоест ефективната данъчна тежест върху дивидентите ще е 10%.

Добре, какъв е проблема? При инвестиция чрез ирландски фонд дивидентите се облагат с 15% при източника. Което е повече. И ако фондът е дистрибутиращ (изплаща дивиденти) - още 5% данък дивидент в България ще бъде наложен, защото СИДДО важи само когато има данък на ниво 2 (но не и когато има данък на ниво 1).

Недостатъкът на сащанския ETF е, че се търгува на борса в САЩ и това води до данък върху капиталовата печалба в България. Но ако не продавате дялове от фонда (а само цоцате дивиденти) - няма да има данък капиталова печалба. И ако го държите дълго предимството от по-ниския данък върху дивидента може да превиши недостатъка от еднократния данък върху капиталовата печалба (10%, ако данъчната ставка в България не се повиши до тогава).

Какви са тези три данъчни нива научих от тази статия.

  • Данък на ниво 1: когато корпорацията изплаща дивидент на фонда удържа данък дивидент.

  • Данък на ниво 2: когато фондът изплаща дивидент на инвеститора фондът може да удържа данък дивидент, но може и да не удържа

  • Данък на ниво 3: когато инвеститорът получи дивидента може да дължи данък дивидент на своята държава (там, където живее). Ако на ниво 2 не е удържан дивидент - не може да приложи СИДДО.

Хитрото на ETF-ите от САЩ е, че данък на ниво 1 няма, има на ниво 2 и така се избягва данък на ниво 3. По този начин инвеститорът плаща само 10% данък дивидент в САЩ, а в България не дължи данък дивидент.

Въпрос на сметки е кое излиза по-изгодно - дали да се плаща 15% + 5% данък дивидент, но да няма данък върху капиталовата печалба (ирландски ETF, инвестиращ в сащански акции) или да се плати данък върху капиталовата печалба, но данъкът върху дивидентите да бъде 10% (сащански ETF, инвестиращ в сащански акции).

Заради червената лента въведена от ЕС е трудно да се купи ETF от европейски граждани.

Мака така, това звучи прекрасно! Какъв е проблема? 

Проблемът е, че това е сиренцето в капана за мишки. Или сладкият сок в растенията, които се хранят с насекоми.

Четох коментари в социалните мрежи, че данък върху смъртта има само при притежавани активи в размер над $60 000 USD.

Ако не умирате, не стъпвате на територията на САЩ, не си взимате зелена карта, не получавате сащанско гражданство - не се сещам какво може да се обърка.

Но за съжаление безсмъртието за сега е непостижимо. Има проблеми с физичните закони (разширението на вселената и нарастването на ентропията, дълга тема).

В случай на смърт ще ви одерат с голям данък върху смъртта (данък върху наследството).

България не е сред страните, които са договорили по-изгоден данък върху смъртта.

Какво става като стъпите в САЩ - данък 30% върху дивидентите. Ако си бяхте стояли кротко в България (без да умирате) щяхте да плащате само 10% данък дивидент и данък капиталова печалба (ако продадете дяловете от ETF преди да умрете).

Не знам обаче как фондът ще разбере, че сте умрели. Ако сте купили и държите дяловете чрез инвестиционен посредник (ИП) в европейска държава ИП ще ви издаде ли, че сте гушнали букета? А, сетих се. Няма ИП в Европа, които да продават сащански ETFs на непрофесионални инвеститори. Така, че вероятно сте клиент на ИП в САЩ с цел да избегнете европейските регулации (не знам дали някои ИП в САЩ се подчиняват на еврорегулаторите, но за поне един знам, че не се подчинява и разрешава на европейци да купуват сащански ETFs).

А ако дадете на някого пълномощно, с което да продаде дяловете преди някой да е разбрал, че сте умрели? Ако сметката се води на името на двама души и само единият умре?

Това са интересни въпроси за тези, които не се мислят за безсмъртни и ги интересува какво ще стане след като умрат.

А ако не ви пука какво ще стане след като умрете, не смятате да продавате скоро (за да може повечето доходи да ги получите като дивиденти, а не като капиталова печалба) и не смятате да ходите в САЩ, да взимате зелена карта и да ставате гражданин на САЩ - може смело да купувате ETF-чета, установени в САЩ, ще плащате малко по-нисък данък дивидент така.

Разбира се, това са си мои тълкувания на текстове писани от непознати хора в Интернет, може и да не е съвсем така, четете на свой риск.

А ще ме обложат ли с данъци в САЩ ако гушна букета, докато държа сащански акции през европейски или канадски инвестиционен посредник?

Според тази статия:

Generally, a US situs asset is property located in or having a connection to the US, including the following:

  • Real property located in the US;
  • Shares of US publicly traded companies (even if owned inside a Canadian RRSP);
  • Shares of US private companies;
  • Cash accounts with US brokerage firms;
  • Tangible personal property located in the US with some degree of permanence; and
  • Certain debts owing by a US debtor.

Other assets having a US connection do not qualify as US situs assets for US estate tax purposes, such as the below:

  • US bank deposits not effectively connected with a business in the US;
  • Canadian mutual funds holding US securities; and
  • US treasury securities.

Тоест ако притежавате сащански акции и даже сащански долари по сметка при сащански инвестиционен посредник може да ви одерат с данък ако гушнете букета.

Изключение са сащански банкови депозити, които не са ефективно свързани с бизнес в САЩ. А дали ползването на ИП в САЩ означава, че депозитът ви в сащанска банка има връзка с бизнес в САЩ? Този въпрос не е толкова интересен, защото е малко вероятно да имате лична сметка в САЩ (трудно се отварят).

Как да инвестирам в акции от САЩ без да рискувам данък?

Ако държите под $60 000 - няма проблем. В останалите случаи може да направите следното:

  • Да инвестирате чрез европейски ETF (но така няма как да инвестирате в отделни акции, които сте избрали);
  • Да инвестирате чрез CFDs (без лост за да нямате разходи за поддържане на позицията);
  • Да регистрирате фирма или тръст (извън САЩ), на името на която да са акциите;
  • Да избягвате да инвестирате в акции от САЩ.
Корекция: не съм убеден за CFD-тата, според Gemini не е ясно дали са US situs assets, по-скоро може да са и този метод може да не работи. Но на практика трябва да се пита инвестиционния посредник дали налага удържане на данък, ако не налага може просто да се избегне плащането на данъка без последствия.

Не съм сигурен дали става и чрез сметка на името на два титуляра (joint account). Съществуването на такава сметка усложнява и данъчното облагане - кой от двамата ще декларира в данъчната си декларация към НАП притежаваните акции, продажбите и дивидентите? Може би трябва да се сключи договор между двамата, че докато е жив единия титуляр ще ги декларира, а след това другия титуляр.

Данък върху наследството не се заплаща от преживелия съпруг и от наследниците по права линия без ограничения. 

Ако двамата титуляра са съпрузи или наследници по права линия - няма данък върху смъртта (наследството) в България.

Според тази статия и в САЩ няма данък върху смъртта ако двама съпрузи имат обща сметка и единия гушне букета:

Are the assets in my joint tenancy brokerage account subject to estate tax when the first spouse dies?

No. Where partners are the sole joint tenants, only one-half of the value of the assets in the brokerage account will be included in the estate of the first spouse to die. However, because there is an unlimited estate tax marital deduction for property passing to a spouse (in joint tenancy or otherwise), no estate tax will be paid on the assets in the joint brokerage account when the first spouse dies.

Be careful, however, not to over-utilize joint tenancy as this can sometimes cause the family's estate tax burden to be substantially greater than it otherwise would be upon the death of the surviving spouse. Estate tax exemptions could be lost if substantially all of a family's assets are held in joint tenancy.

Дали това важи и за съпрузи извън САЩ? Може би. Когато вторият титуляр на общия акаунт е дете има усложнения. В България няма данък върху наследство по права линия, но в САЩ е по-сложно. И само защото притежавате сащански акции и ETFs е възможно да попаднете под ударите на сащанските данъчни закони.

При метода с CFD поемате допълнителен риск (инвестиционният посредник може да фалира). Малко от инвестиционните посредници разрешават CFD без лост. Регистрацията на фирма само за да инвестирате в сащански акции също не е добро решение, защото фирмата има разходи. За методът със CFD не съм намерил достоверен източник, но не виждам логика да ви искат данък върху смъртта, защото CFD-то няма логика да е US situs asset (защото го придобивате през европейски инвестиционен посредник).

Според тази статия, ако инвестирате в ADRs на чуждестранни компании, дори и да са търгувани на сащанските борси, няма да имате данък върху смъртта (вкл. и когато се намирате в САЩ или ползвате сащански инвестиционен посредник). Авторът също съветва инвестицията да се прави с офшорна (регистрирана извън САЩ) компания или тръст. Така напълно се избягва данъкът върху смъртта дори и за сащанци от САЩ. По-евтино решение,  според същия автор, което важи даже и за сащанци в САЩ, е инвестицията в сащански акции чрез ETFs и взаимни фондове, установени в Европа. Публично търгуваните облигации, вкл. и сащански държавни облигации, са също изключени от данъкът върху смъртта в САЩ.

Внимавайте с общите банкови сметки в САЩ (joint accounts)

Според тази статия:

In the US, there is no inheritance tax but there is estate tax. Joint bank accounts are subject to estate tax if the total value of the gross estate of the deceased bank account owner is above the federal and state exemptions.

Estate tax is a tax imposed on the gross estate of a person who has died (the decedent). As of 2022, federal estate tax is only imposed if the gross estate of the decedent is above $12.06 million. Each state has its own exemption amount for state estate tax, which is usually lower than the federal estate tax exemption. In New York, the exemption amount for estates is $6.11 million as of 2022.

Обаче на друго място четох, че ако се намирате извън САЩ важи по-ниския праг ($60 000).

Ако отида в САЩ, взема зелена карта или стана гражданин на САЩ - какво може да се обърка?

Законодателството на САЩ е различно от това на повечето държави с това, че данъчните власти са пуснали пипала по целия свят и данъците се дължат и на база гражданство, не само на база местоживеене (tax residence).

Дори и да не дължите данъци в САЩ, защото сте успели да се възползвате от СИДДО - може да се налага да попълвате данъчни декларации и да плащате на данъчни консултанти само защото сте гражданин на САЩ или имате зелена карта.

US tax implications for Green Card holders

As Green Card holder you have the same US tax obligations as a US citizen. US Citizens and permanent residents pay tax of their worldwide income, no matter where they live or where the income originates. This means that any income you have from another country, or any financial assets you own there, can trigger US tax and reporting requirements.

Therefore, if you have a business or assets in your name or income from outside the US, you should consult a US tax advisor experienced in pre-immigration tax planning BEFORE you become a resident. You might be able to significantly reduce your tax liability.

Цитатът е от статията Pre-Immigration tax planning – What you need to know about Green Card tax implications.

Помните ли когато от банката ви караха да подписвате бумага, че не сте гражданин на САЩ и нямате зелена карта? Леко сте се докоснали с едно от пипалата на сащанската данъчна администрация. Ако наистина нямате нищо общо със САЩ.

Има и капан на изхода. Ако искате да се откажете от сащанското си гражданство - първо трябва да платите данък.

Ако сте данъчно задължени в САЩ заради wash-sale rule може да не ви признаят всички загуби от акции за данъчни цели

Начинаещ спекулант (данъчно задължен в САЩ) започна да търгува със сметка от $30 000 и спечели $45 000. Доходът му от заплати през годината е бил $60 000 (работи в застрахователна фирма).

Обаче се оказа, че дължи данъци в размер над $800 000 долара. Това е над 17 пъти повече от печалбата от акции и много повече от всичките му доходи през годината!


Източник: Robinhood Trader May Face $800,000 Tax Bill

Причината за това е в глупав данъчен закон в САЩ. За сега, слава на Летящото спагетено чудовище, в България нямаме такъв закон. Но стари трейдъри разказват легенди как някога в България данъкът на физическите лица от спекулация на Forex е бил върху продажната цена, а не върху печалбата от сделката (което обезсмисля тази дейност).

Според данъчните закони на САЩ загубата от някои сделки с акции не намаляват данъчната основа. Част от сделките на този спекулант са били такива и поради това данъчната основа е била много по-голяма от реалната му печалба.

The wash sale rule is an Internal Revenue Service (IRS) regulation that prohibits someone from claiming a loss by selling and purchasing either the same or similar securities within 30 days of the sale at a loss. To comply with the rule, investors must wait at least 31 days before repurchasing the same investment. “If people are going in and out of names quickly, and they’re generating losses and have offsetting positions, they’ve generated those losses within 30 days of a purchase, those losses get suspended,” explained Sandi Bragar, managing director at Aspiriant.

Това е пример как непознаването на данъчното законодателство може да ви донесе големи загуби.

За данъчната червена лента и нещата, които е желателно да знаете предварително за това как работи данъчното облагане

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.