Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Как се декларират и облагат лихвите от Trading212?

Накратко: декларират се с код 603 в годишната данъчна декларация, данъкът се плаща в началото на следващата данъчна година.

Тоест аналогично е като облагането на лихвите от Револют както обясних в тази статия. Примерно попълване на лихви от 5 лева и 95 стотинки за цялата година:

Подробно за попълване на данъчната декларация писах в тази статия. Там разгледах и случая когато допълнително се плащат и здравни осигуровки върху дохода от лихви, а също и случая при получаване на лихви, които са обложени с данък при източника (напр. в Ирландия - това е интересно за клиентите на ирландския клон на Interactive Brokers и за клиентите на Wise, които получават лихви с удържан данък в Белгия). Удържания данък в чужбина върху лихвите намалява данъчната основа и може да доведе до това да не се дължи данък в България (но все пак данъчна декларация се подава и се представят доказателства за удържани данъци в чужбина).

Това, че лихвите, изплатени от кипърския клон (към който са новите клиенти на Trading212), не се облагат с данък при източника, опростява декларирането. (Това важи за 2024 година.)

Проверете внимателно в справките дали е удържан данък, може да има разлики в зависимост от това от кой клон са лихвите и от коя дата. Ако има удържан данък е по-сложно декларирането на лихвите, попълва се приложение 9 както обясних в тази статия (потърсете "Как се прилага СИДДО когато доходът е от лихви?").

Клиент на Trading212 ми прати снимки на екрана, според които са му удържали данък 20% за някои от лихвите (тези от 2023 година), а за други не (лихвите от 2024 година):


В моя отчет не се виждат удържани данъци, но не мога да изключа хипотезата, че това е грешка (и всъщност са ми удържали данъци през 2023 година). Затова за доходи от лихви от Trading212 през 2023 година (от великобританския клон) декларирах повече (за да съответства на брутната сума на дохода тъй като допускам, че са удържали данъци, които погрешка не излизат в годишната справка). За доходи от 2024 година (от кипърския клон) е вероятно да няма удържани данъци, но проверете добре (гледайте в самата платформа детайлите на плащанията). За 2023 година от кипърския клон може би също няма удържани данъци, но вижте в детайлите на прихода от лихви (в началото на годината особено).

Прегледах общите условия - точка "14. Interest Sharing Programme" (Invest Terms на кипърския клон - PDF). Изглежда, че Trading212 е собственик на фондовете, които придобива с парите на клиентите. Това значи, че няма нужда да разглеждаме какви са точно фондовете, защото клиентът не придобива и не продава фондове. Клиентът получава само лихви, тоест от данъчна гледна точка има доход от лихви.

Съгласно общите условия, ако клиентът се откаже от получаване на лихва, парите му няма да бъдат инвестирани във фонд (QMMF), а само в банкови сметки (срочни или "обикновени" банкови депозити). Лихвите от банковите сметки ще ги получава Trading212, но няма да ги споделя с клиента. Който иска лихви трябва да активира инвестирането във фондове (което ще се прави от името и за сметка на Trading212). Ако стане нещо важи кипърската схема за компенсиране на инвеститорите (PDF) за клиенти на кипърския клон. Продуктът, който Trading212 предлага, не е банков депозит.

Тоест откъм риск разликата с Револют е, че клиентът на Револют поема риска от поевтиняване на дяловете от фонда.

При Trading212 клиентът няма да изгуби пари при поевтиняване на дяловете на фонда (QMMF), ако Trading212 остане платежоспособен. Ако Trading212 не може да плати - фондът за компенсиране на инвеститорите в Кипър компенсира инвеститорите с 90% от загубената сума (не повече от до 20 000 евро).

Тоест, докато при Revolut загубата е гарантирана при поевтиняване на дяловете на фонда, при Trading212 може клиентът да не претърпи загуби при поевтиняване на фонда или да бъде компенсиран с до 90% от загубата (максимум 20 000 евро) от фонда за компенсиране на инвеститорите в Кипър.

Обаче когато инвестирате в акции и ETFs чрез инвестиционния посредник никой не ви гарантира, че тези акции и дялове няма да поевтинеят, загубата при продажба на по-ниска цена е изцяло за ваша сметка. Фондът за гарантиране на инвеститорите се задейства, ако инвестиционният посредник "изгуби" вашите инвестиции (изключително малко вероятно събитие), загубата от поевтиняване на активите, в които инвестирате, е за ваша сметка.

Корекция: след като анализирах внимателно написаното на сайта на Trading212 мисля, че първоначалното ми тълкуване беше грешно. Схемите за компенсация на инвеститорите се задействат само ако Trading212 загуби парите на клиентите по някакъв начин, който не е свързан с поевтиняване на фондовете QMMF. Ако фондовете се провалят (цената им намалее) тези загуби ще се прехвърлят на клиента съгласно договор между клиента и Trading212, поради което схемите за компенсация на инвеститорите няма как да се намесят за да компенсират тези загуби. Инвеститорите ще бъдат компенсирани само ако Trading212 създаде загуби на клиента в нарушение на договора (напр. ако Trading212 допусне да му бъдат източени сметките от крадци). Тази корекция няма нищо общо с данъчното облагане.

Горните изводи следват от този текст:

Where we hold your money with a QMMF, if Trading 212 fails, the FSCS or ICF will serve as a compensation fund. In the unlikely event that the QMMF fails to maintain their low-risk strategy, as with any investment, the protection will not be available. We carefully select all QMMFs to ensure that they are highly liquid, stable in value and maintain their highly regulated status.

На страницата с често задавани въпроси (цъка се на "learn more" за да излезе) пише:

Interest payments are made daily, rounded down to the nearest cent. Amounts below 0.01 are carried forward.
If the daily interest falls below a 0.01, it will accrue until reaching a 0.01 or more, at which point it will be paid.

Ако тълкувам правилно написаното и наистина изплащат лихвите всеки ден по сметката (а не само ги начисляват и ги изплащат месечно като Revolut), ще е проблем за валути, различни от евро, защото всеки дневен доход от лихви ще трябва да се смята по различен валутен курс на БНБ всеки ден. Ако БНБ не е публикувал курс през съответния ден (защото е бил почивен ден или празник) се взима валутния курс от последния предишен ден.

При лихви в евро може просто да ги съберете и резултатът да преизчислите по фиксинга на БНБ 1,95583 лв за евро. Ако първо преизчислите лихвите в лева и после ги съберете ще се получи почти същия резултат (с разлики от закръгляванията). Не мисля, че НАП ще се заяжда ако ползвате по-лесния метод (първо събирате, после крайния резултат го преизчислявате) и това доведе до някоя стотинка по-малко дължим данък. Не се сещам да пише в закона кой от двата метода е правилния. Аз бих ползвал първия метод.

В някои случаи може да дължите подаване на отчет СПБ-8 пред БНБ (ако чрез чужди инвестиционни посредници, банки и доставчици на платежни услуги държите активи за над 50 000 лева).

По-горе разгледах само декларирането на лихвите. Ако имате някакви инвестиции - акции, фондове - може да възникне задължение за деклариране на притежаваните към 31 декември на данъчната година акции и дялове, деклариране на продажбите.

Подробно за попълването на данъчната декларация:

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Горното го написах на база публикувания текст в общите условия и друга публикувана на сайта на Trading212 информация. Ако след 11 януари има промени възможно е да има разлики!

Възможно е преди условията за удържане на данък върху лихвите да са били други, внимателно прочетете отчетите за да установите дали има удържани данъци. Ако има удържани данъци декларацията се попълва по друг начин.

В момента на сайта с тарифата не пише за новите лихви (за които уведомиха клиентите по електронната поща), споменават старите.

Ако случайно са пропуснали да обновят информацията на сайта и има нещо особено (напр. клиентът инвестира от свое име във фондовете) от данъчна гледна точка може да има разлика, в зависимост от това кой е фонда (дали попада под данъчното изключение за печалбата от разликата в цената на придобиване и продажната цена.

Цитирам съобщението:



Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.