Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Класическите грешки, които инвестиращите правят

Често срещаните грешки са: не се запознават първо с това как работи данъчното облагане, спекулират краткосрочно (с договори за разлика или по друг начин - няма голямо значение за крайния резултат), ползват инструменти с лост и не се запознават как е най-изгодно да се инвестира (избират инвестиционни посредници с високи и/или скрити такси). Някои попадат и на измамници.

За да научите повече как работи данъчното облагане може да започнете от тази статия, има връзки към други статии в нея: Няколко масово разпространени грешни представи за данъчното облагане.

За да научите какво да гледате при избор на инвестиционен посредник: С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Краткосрочното спекулиране обикновено води до загуби (вероятност над 80%). Особено ако е на маржин. Дори и да познаете, че активът ще поскъпва е възможно временно да има понижение на цената му, което да доведе до принудително затваряне на позицията.

Искам да инвестирам, какво трябва да знам?

Една от най-честите грешки на начинаещите инвеститори е инвестирането във взаимни фондове, които имат големи такси. Хайде да платя „само“ един или два процента годишна такса, какво може да се обърка?

Ако ви се обаждат по телефона за да ви предлагат да инвестирате и клъвнете - ще се разделите с парите си завинаги. Продължават телефонните обаждания от "инвестиционни посредници" с цел измами, вече ползват имена на известни инвестиционни посредници.

Ако искате някой друг да избира в какво да инвестирате, но не сте сигурни кого да изберете да избира - просто купете индексния фонд SXR8 или VUAA чрез някой инвестиционен посредник с ниски такси (сметката при инвестиционния посредник е желателно да е в евро, захранването - с банков превод SEPA - т.е. пак в евро). Ето, аз избрах вместо вас. Проблемът е решен. Търсенето на по-добра възможност от тази е много вероятно да доведе до загуби - особено ако не знаете какво правите. Дори и професионалните инвеститори понякога не успяват да бият по доходност популярните индексни фондове като VUAA.

Ако сте правили сделки с договори за разлика и сте получили дивиденти по тях - законът не е ясен точно как се декларират и облагат тези получени дивиденти.

Ако сте решили да започвате с малки суми и особено ако смятате да копирате някого (с CopyTrader или по друг метод) - прочетете първо това: Инвестиране на дребни суми в акции - какво може да се обърка?

В това видео се илюстрира една особеност на човешката психология:

Губещите позиции се държат дълго време и се чака да се върнат на печалба за да се излезе.

Евентуално губещите позиции се затварят на голяма загуба при margin call или ако вече парите трябват за плащане на разходите и т.н.

А печелившите позиции бързо се затварят без да им се даде възможност да донесат повече печалба.

Това е известно като disposition effect, друго подобно явление е loss aversion.

„Докато не си продал - не си реализирал загуба.“

При този стил на търговия се реализират загуби.

Друг ефект, който се илюстрира е придобиването на прекалена увереност след последователност от реализирани сделки на печалба (дори и да са били на демо). След това обикновено следва по-рисково инвестиране, ползване на маржин и т.н. и реализиране на загуби.

Когато човек знае множество незначителни детайли за нещо е по-склонен да рискува. Например ако му дадеш "технически анализ" и разни сигнали, незнайно на какво базирани, спекулантът е по-склонен да поема рискове.

От това се възползват разни инвестиционни посредници - на сайта си публикуват технически анализ, сигнали. Това кара клиентите им да правят повече сделки (плащат повече такси или скрити комисионни в спреда).

Спорно е доколко анализ на компанията може да даде достатъчно информация за информирано решение. Но определено тази информация може да подтикне инвеститора да прави повече сделки.

Много е вероятно новакът в инвестирането да купи някой актив когато в медиите пише за това колко много е поскъпнал, показват интервюта с хора, които разказват как добре са спечелили от инвестирането в този актив. Точно тогава много често е пикът на този актив, новакът купува и активът бързо започва да поевтинява.

Поевтиняването кара новака да продава, тогава цената на актива спира да пада и започва да се възстановява.


 

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 18 април 2024 *.