Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Проблем с деклариране на частични акции (части от акции) - пратих доклад за бъг на НАП

Новите финансови технологии идват с взлом. Държавната бюрокрация е изненадана от новата възможност за покупка на частични акции чрез Revolut.

доклад за бъг в електронното подаване на годишна декларация

Разбрах, че има проблем в декларирането на частични акции (части от акции).

Данъкоплатец ми се оплака, че е придобил 0.001351 акции, а данъчната декларация не приема толкова малки числа за брой на акции и дялове.

Следва да промените системата така, че да приема данни за частични акции и дялове навсякъде, където се въвежда брой на акции и дялове.

Не ми е известно дали 6 цифри след десетичната запетая са достатъчни. Има акции, които струват стотици левове всяка и ако някой купи акции за 5 лева се получава малко число с много знаци след десетичната запетая. Например ако се купят части от акция, която струва 514.46 лв за 5 лева това прави 0.009718929 акции.

В момента не знам дали друг инвестиционен посредник, освен Revolut, предлага частични акции за клиенти на българския пазар. Според мен трябва да ги питате те как закръглят частичните акции, да потърсите кои са другите водещи инвестиционни посредници, които предлагат частични акции и след като се запознаете с практиките за закръгляне да решите колко знака след десетичната запетая да разрешите.

Според мен, докато не разберете със сигурност какви са практиките в областта, е добра идея да предвидите възможност за въвеждане на поне 6 или даже 9 цифри след десетичната запетая.

Става въпрос за частични акции, а не за договори за разлика върху такива. Затова възниква задължение за декларирането на притежаването им, не само продажбата им.

Сетих се и за друг възможен проблем. Може да се наложи въвеждането на много цифри след десетичната запетая при деклариране на сделки с криптовалути.

Най-популярната от тях към момента може да се дели до 11 знака след десетичната запетая (0,00000000001) като в бъдеще се очаква ъпгрейд на системата, който да позволява още по-голямо делене (ако възникне нужда от това или просто ако някой реши, че така му харесва - всеки може да напише софтуер, който позволява по-голямо делене и никой не може да го спре да го напише и ползва).

Източник: https://lightningwiki.net/index.php/Denominations

Тоест, следва да се предвиди при деклариране на продажби на финансови активи въвеждането на числа с поне 11 знака след десетичната запетая.

Не ми е известно за другите криптовалути какво деление е възможно, но става ясно, че трябва да се предвиди възможност за въвеждане на много малки числа.

Ползвам Revolut за инвестиране в акции, трябва ли да декларирам нещо?

Допълнение: След като разгледах формуляра на данъчната декларация стигнах до извода, че проблемът с малките числа се отнася само до декларирането на притежаването на активите, тоест проблемът не стои при деклариране на сделки с криптовалути (и други активи, притежанието на които не се декларира - напр. договори за разлика), защото се декларират само цените на придобиване и продажната цена (не се декларира броя на криптоединиците, които са притежавани). В случай, че размерът на сделката е под 1 стотинка няма да може да се декларира, но не съм убеден и че е задължително да се декларира (понеже няма как да се плати данък с размер под 1 стотинка).

Допълнение от 2022 година

Не мога да повярвам на ушите си!

Оправиха формуляра. Вече може да се показва брой на акциите с точност до 8-мия знак след десетичната точка (ползват десетична точка вместо десетична запетая).

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 28 април 2024 *.