Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Накратко за финтех приложенията - предимства и недостатъци

Разглеждам няколко финтех приложения - Revolut, Wise, Vivid и други. Писах подробно в други статии от блога за първите три, тук само разглеждам накратко какъв е смисълът да се ползват.

Revolut

Предимства:

  • До 2000 лева месечно обмяна на валута без такса (при безплатния тарифен план, без събота и неделя; има възможност да се направи обмяна с лимитирана поръчка предварително за да не се плаща таксата ако плащането е в събота и неделя). 
  • Мултивалутна сметка.
  • Няма излишно двойно/тройно превалутиране както при българските банки.
  • Няма такса за получаване на пари по карта (напр. когато ви връщат пари от AliExpress няма да платите такса за получаване на парите по карта).
  • Без месечна такса (имат и тарифни планове с такси, но има начин да се ползва само тарифният план без месечна такса).
  • Безплатно теглене на левове към български IBAN (работи и с IBAN от ePay.bg), ако сте декларирали адрес в България при регистрацията на акаунта.
  • Безплатно добавяне на левове (top up) в Revolut чрез дебитна или кредитна карта (но някои български банки може да имат такса за това, писах повече тук).
  • Възможност за обмяна на валута с лимитирана поръчка (не само с пазарна). Успял съм да продам евро (да купя левове с евро) при курс 1,956 (по-добър от фиксинга на БНБ 1,95583).
  • Възможност да изключвате определени типове плащания (онлайн, безконтактни, банкомат, магнитна лента) с пластмасовата карта. За виртуалните карти обаче няма такива опции, може само да се "замразява" (и да се задават месечни лимити). Не само пластмасовата карта, но и виртуалната карта може да се добави в Gоogle Wallet.
  • Няма лимити за картовите транзакции.
  • Възможност да се блокират плащания към определен търговец (напр. с цел да се предотврати взимането на периодични плащания).

Даже ако ползвате картата си от българска банка само за да пазарувате и теглите от банкомат - пак има смисъл плащанията да минават през Revolut (да зареждате (top up) картата на Revolut с левове чрез дебитната карта от българска банка и да харчите левовете с картата на Revolut). Защото плащанията се отразяват моментално, имате контрол на това кои типове плащания да са активирани (напр. може да забраните магнитната лента и плащанията онлайн и така даже и да фотографират картата ви и да направят неин клонинг няма да могат да ви източат парите). Освен това при евентуално връщане на парите от търговец ще избегнете излишно превалутиране и такса за получаване на пари по карта (каквито може да има ако сте ползвали картата на българска банка за плащането).

Недостатъци:

  • Може да ви замразят сметката и да ви изгонят, ако системата им реши, че сте рисков клиент (има риск да им създадете твърде много разходи). Разгледах проблема подробно в тази статия: Revolut флагва акаунти за проверка дори и при малки суми. Но подобна политика имат и други финтех компании, за съжаление.
  • Имат малка такса за доставка на картата.

За сравнение - българските банки типично имат такса когато получавате пари по карта и правят двойно или даже тройно превалутиране когато плащате в друга валута:


Подробно разглеждам Revolut в тази статия:
Предимства:

  • Мултивалутна сметка.
  • Без месечна такса
  • Възможност да изключвате определени типове плащания (онлайн, безконтактни, банкомат, през NFC на телефон, магнитна лента) като такива настройки има и за виртуалните карти, не само за пластмасовата карта (при Revolut само за пластмасовата карта има такива подробни настройки, а за виртуалните има възможност само за замразяване на картата изцяло). Не само пластмасовите, но и виртуалните карти може да се добавят в Google Wallet.
  • При лимитирана поръчка може да се постигне изгоден курс при обмяна евро към лев, успях да обменя на фиксинга и даже в следващ опит успях да обменя на ефективен валутен курс 1,9697, което е 0,7% по-добър курс от фиксинга на БНБ.
Недостатъци:
  • Типично около 0,5% такса за превалутиране (зависи от валутната двойка, вижте в приложението точно колко процента е), ако не се ползва лимитирана поръчка. Няма сигурност колко време може да отнеме изпълнението на лимитираната поръчка.
  • Имат малка такса за доставка на картата.
  • Има лимити за картовите транзакции (но са относително високи - в сравнение с лимитите на моята дебитна карта, издадена от българска банка).

Подробно разглеждам Wise в тази статия:

Vivid Money

Спрели са да приемат нови клиенти от България от 22 юли 2022 година. Не знам дали и кога пак ще пуснат регистрациите за клиенти, които декларират адрес в България. (Картата се получава на декларирания адрес!)

Картата на Vivid Money е подходяща за плащания в евро и плащания в лева. Допълнение: след като намалиха кешбека за левови плащания до 0,2% (за тарифния план без месечна такса) вече не с изгодни за левови плащания, защото този малък кешбек не компенсира лошия валутен курс, който е около 0,5% по-лош от фиксинга на БНБ. Промените влизат в сила от 9 ноември 2022. Допълнително от януари 2023 година въвеждат и такса за плащания в друга валута, което прави картата още по-малко изгодна за плащания в левове и други валути.

Не е възможно да се изключат отделно плащанията с магнитна лента както при Wise и Revolut. Какво става при връщане на пари по карта не съм пробвал, но вероятно ще се случи двойно превалутиране (по обратния курс ще обменят левовете за евро когато връщането на пари не е анулиране на транзакция, а е получаване на пари по карта - при AliExpress така връщат парите). Ако връщането на пари е под формата на анулиране на транзакция - тогава предполагам, че няма да има превалутиране по обратния курс, а просто ще върнат обратно еврото, което са дръпнали и кешбека (не бих ползвал картата за покупки, които после има вероятност да връщам).

Как точно българските банки прецакват клиентите които получават плащания от AliExpress писах в тази статия (накратко: такса за получаване на пари по карта + обмяна по обратния курс, в резултат на което получената обратно сума е по-малко от платената). Дали при Vivid Money има аналогично обратно превалутиране не съм пробвал.

Предимства:

  • Без месечна такса (но има и тарифен план с месечна такса с някои предимства)
  • Курсът при картови транзакции в лева не е много зле и кешбекът компенсира това, че курсът е под фиксинга на БНБ. След отчитане на кешбека, дори и да платим данък от 10% и здравна осигуровка 8% върху кешбека (като декларираме кешбека като "други" в данъчната декларация) - пак излиза малко по-добре от обмяна на фиксинга на БНБ. Получава се около 1.96 лв за евро, което е по-добре от Revolut, където съм успял да обменя за 1,956. От 9 ноември 2022 година вече има по-малък кешбек и картата няма да е изгодна за левови плащания при ползване на тарифния план без месечна такса. От януари 2023 допълнителните такси я правят още по-малко изгодна за плащане в друга валута (различна от евро).
  • Според отзиви на потребители няма проблем с ползването на сметката за SEPA трансфери от/към борси за криптовалути.
  • Нямат такса за доставка на картата (ако заредите предварително 200 евро по сметката).
  • Няма лимити за картовите транзакции (не виждам индикации да има такива лимити нито на сайта им, нито в приложението).
Недостатъци:

  • Сметката не е мултивалутна, а само в евро (напр. ако ви изпратят долари по IBAN ще получите евро).
  • Не е изгодно да правите обмяна на валута без това да е част от плащане с карта. (Щом има възможност за обмяна на валута без плащане с карта значи сметката е донякъде "мултивалутна", но не съвсем, защото по IBAN се получава само евро, дори и когато е изпратена друга валута.)
  • Кешбекът се взима като криптовалута и трябва после да я продадем (след като се натрупа заради минималния праг на таксата за продажба).
  • Не е възможно да се изключат отделно плащанията с магнитна лента както при Wise и Revolut (но могат да се изключат безконтактните плащанията с пластмасовата карта, плащанията онлайн с виртуалната карта и тегленията на банкомат).
  • Плащанията в друга валута (освен евро) не са изгодни в повечето случаи (от ноември 2022 и още по-неизгодни стават от януари 2023).

Подробно разглеждам Vivid в тази статия:

MyFin

Възможно е да ползвате IBAN от MyFin за да получавате левови преводи (директно в Revolut не е практично, защото IBAN-ът не е български и изпращането на левове би трябвало да е по-скъпо когато е към чужда банка, макар да не съм пробвал и да съм чел отзиви, че през EasyPay можело да се пращат левове към Revolut-ски IBAN при поносима такса).

След като получите левовете по сметката в MyFin (чрез банков превод или чрез внасяне на левове на банкомат) може с картата на MyFin да си заредите Revolut. Според отзиви от клиенти няма такса за това. Зареждането на левове по сметката в MyFin от банкомат е без такса.

  • Няма месечна такса
  • Български IBAN
  • Вноска на левове на банкомат без такса

(Не го ползвам, защото вече имам IBAN в банка заедно с дебитна карта.)

Не знам дали има фини настройки на сигурността като при Revolut и Wise (дали може да се изключат отделно плащанията с магнитната лента на картата). Пишете в коментарите какви са ви впечатленията от това приложение.

ePay.bg

За да не плащате такси трябва да си захранвате микросметката в ePay.bg с превод по IBAN. Тоест - не е желателно с дебитна карта да си плащате сметките.

  • Плащане на битови сметки без такса, получаване на известия за сметките
  • Няма месечна такса
  • Български IBAN по микросметката (трябва верификация на гише - ниво III).
  • Плащане на местни данъци без да се налага да си вадите ПИК код, но има малка такса за това (30 стотинки или 90 стотинки ако се попълва вносна бележка).
Тук писах как да налучкате номера, който ви е нужен за местните данъци.

Дебитната карта на EasyPay:

  • може да се свърже към основната микросметка в ePay.bg
  • няма месечна такса
  • няма такса за теглене от банкомат за до две тегления месечно
  • няма такса за издаване
Недостатъци:
  • Ако се объркате да плащате сметките с дебитна карта (вместо със салдото по микросметката) ще има такси, не го правете. За данъци - освен таксата за плащане на данъка ще има и такса за това, че сте го платили с карта.
  • Плащането на местни данъци е с такса.
  • Дебитната карта не работи онлайн и не работи в чужбина.
Ако имотите са на ваше име има смисъл да отидете да си извадите ПИК код, с който през сайта на Общината може да си платите местните данъци без такса. Вижте на сайта на Общината какви ПИК кодове приемат (издаден от НАП, издаден от Общината).

Желателно е първо да имате регистрация в ePay.bg и с едно ходене до офис на EasyPay да се верифицирате като потребител ниво III и да си вземете дебитна карта. След това добавяте картата на EasyPay така, че да ползва първата микросметка в ePay.bg (така че да не ви се фрагментират парите по две микросметки). Но може и да изберете новата микросметка (ако предпочитате парите ви да са в отделни микросметки - само парите от едната микросметка да бъдат достъпни за теглене и плащане с дебитната карта).

Комбиниране на Revolut и ePay.bg/Easypay

Забелязах много теми из финтех групите за проблем с теглене от банкомат на левове с карта на Revolut. Ето как може да се заобиколят тези проблеми.

Може да ползвате картата на EasyPay като я заредите от Revolut чрез превод по IBAN (няма такса за това, ако адресната ви регистрация в Revolut е в България). 

Като ви свърши безплатния месечен лимит за теглене от банкомат с картата на Revolut - може да продължите да теглите без такса с картата на EasyPay (два пъти месечно е без такса). Ако намерите банкомат, който позволява теглене на 2000 лева наведнъж, може да изтеглите 4000 лева за един календарен месец без такса. Следващите тегления са по 50 стотинки.

Прехвърляне на евро от Revout към Wise по SEPA

Прехвърлих 100 евро от Revolut към Wise (известен и като TransferWise) за да тествам новата функция на Wise за лимитирани поръчки за обмяна на валута (наричани "Auto conversions" от Wise).

Преводът стана за около минута.

Не се сетих да пусна хронометър за да засека за колко секунди еврото пристигна.

Phyre

Не съм ползвал Phyre и не планирам да го ползвам, защото обмяната на валута е неизгодна. И не виждам съществени предимства.

Недостатъци:
  • За обмяната на валута взимат 1,25% (или 0,75% при тарифния план с месечна такса). За картовите операции прилагат валутния курс на Mastercard, а за некартовите операции прилагат фиксинга на БНБ към съответната дата (което не знам как ще стане, защото фиксингът на БНБ не е достъпен до късния следобед). Вижте тарифата и потърсете за "обменни курсове" в общите условия за да видите точно как са го формулирали. 
  • От прочетеното до сега мога да направя извод, че сметката не е мултивалутна, но не съм напълно сигурен. Който е ползвал приложението да пише в коментарите.
  • Получаване на средства по phyre карта - 0.9% от сумата. Например от хазартни игри, не се отнася за refund и reversal трансакции.
  • Няма безплатно теглене на банкомат.
  • Такса за обслужване на запор: 10 лева за всеки отделен наложен запор. Тази такса е not great, not terrible. За сравнение - Прокредит Банк налага такса от 150 или 250 лева на месец.
Предимства:
  • Имат тарифен план без месечна такса
  • Български IBAN за левове (сметката може да е и в Евро)
  • Виртуални карти без такса за издаване (например ако го ползвате само за получаване на левови преводи по левовия IBAN и зареждате Revolut с виртуалната карта може да излезе без такси).

Curve

Предимства:

  • Харченето в друга валута до 1000 евро на текущ 30-дневен период е без такса (иначе таксата е 2%) е без такса. Допълнително условие е плащанията да са станали през работни дни. 
  • Няма такса при плащане на данъци през виртуалния POS терминал на сайта на НАП (когато пробвах Curve дръпна евро от картата на Vivid точно съответстващо на фиксинга на БНБ, автоматично разпозна картата на Vivid като карта в евро когато я добавих).
  • Ползва курса на MasterCard когато се харчат левове, той е добър.
Недостатъци:
  • Превалутирането през почивни дни (събота, неделя и други почивни дни) е неизгодно, не може да превалутирате предварително (както е при Revolut).
  • Бавна поддръжка. Блокираха ми сметката за 25 календарни дни при първия опит да платя в магазин.
  • За други валутни двойки курсът, който ползват (този на MasterCard) не е най-добрия възможен (сравнено с Revolut например).
  • Не може да се ползва самостоятелно (няма сметка, която да можете да заредите с банков превод както Revolut, Vivid и Wise).

Подробно писах в тази статия:

Подводни камъни при ползването на Curve през 2022-2023 година

Онлайн български банки?

Струва си да погледнете и  условията на TBI Bank за картите им Neon и услугата One Wallet на Пощенска банка. Твърдят, че са без месечни такси.

Картата на One Wallet е виртуална, може да се плаща с нея безконтактно и да се зарежда Revolut без такса.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.