Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Искам да инвестирам малка сума в акции/ETFs, къде? Живея в България.

Колко малка е малката сума? Защото за някои малка сума е $10 000, за други малка сума е 100 лева. 

Накратко: Малките сделки - през някой ИП без комисионни или през IB с тарифен план tiered на борсите в САЩ. След като се натрупат няколко хиляди - продажба и покупка на активи, търгувани на европейска борса (чрез IB), но само в случаите когато това има данъчно предимство.

Инвестиционните посредници променят тарифите си от време на време, така че информацията тук може да не е актуална, проверете за промени.

Желателно е да прочетете предварително и тази статия: Инвестиране на дребни суми в акции - какво може да се обърка?

Ако е за няколкостотин лева/долара - търсете ИП (инвестиционен посредник) без комисионни, в момента Trading212 предлага най-добрите условия (откъм разходи) за български клиенти, ако внимавате да купувате само в базовата валута по сметката и внасяте/теглите със SEPA. Няма комисионни и custody fees, но има такса превалутиране, която може да се избегне като се купуват само инструменти в евро и базовата валута се избере евро.

Основният недостатък на Trading212 е, че продажбата може да мине извънборсово (вместо през "регулиран пазар"), в резултат на което ще се дължи данък в България (борсовите продажби на европейски борси са освободени от данък, но само в случаите когато продажбата е минала през сегмент на борсата, който се счита за "регулиран пазар").

За да намалите риска да мине извънборсово продавайте цели дялове с лимитирани поръчки и през работно време на борсата. Продажбата на fractional shares минава извънборсово. Допълнение: не разчитайте на това, поръчката ви ще се изпълни вероятно извънборсово.

Trading212 - инвестиране „без комисионни“ в акции, къде е уловката?

В Trading212 е достъпен популярния индексен ETF VUAA, което е добър избор, ако не знаете в какво да инвестирате. Но дори и да купите акции от европейските борси пак може да дължите данък, защото продажбата може да мине извънборсово (или ако сделката мине през сегмента XETB, който не е "регулиран пазар" по смисъла на закона - например акциите от САЩ минават през XETB когато са чрез Xetra).

През "регулиран пазар" обикновено минават сделките с ирландски ETFs и акции на компании от същата държава, в която е борсата. В останалите случаи сделката вероятно ще мине през сегмент, който не се счита за "регулиран пазар" и няма да важи данъчното изключение. За всяка отделна борса се проверява всеки конкретен инструмент, в тази статия подробно писах за това.

Колко малка е малката сделка?

Например 100-200 евро е малка сделка. В този случай излиза скъпо да се плащат около 1.89 евро комисионна при Intеractive Brokers (Xetra, тарифен план tiered).

Същата сделка през Trading212 ще струва нула като комисионни. Обаче може да мине OTC (извънборсово).

За икономия някои сделки T212 ги прекарва извън борсата. В този случай се дължи данък. Ако приемем 5% печалба при 200 евро инвестиция данъкът ще е 1 евро.

Сравнете 1 евро данък и 0 комисионна с 0 евро данък и 1,89 евро комисионна. Кое излиза по-изгодно?

Ако предпоставките са други - ще се получи друг данък и при сравнение с комисионната ще има друг извод кое е по-изгодно.

При големите сделки и ако има печалба (примерно 5%) излиза по-изгодно да се плати комисионна, но да не се плати данък.

При eToro уж е без комисионни, но има такси за превалутиране, които са по-лоши от комисионни (избягват се само с Revolut (ползва се изгодния валутен курс на Revolut) или друга дебитна карта с истинска мултивалутна сметка и възможност да се обменя валута при изгодни курсове). Освен това през eToro не се спазва СИДДО и дивидентите от САЩ се облагат с по-голяма ставка, но ако инвестирате в инструменти, които не изплащат дивиденти. Допълнение: решиха проблема с надплащането на данъка върху дивидентите от САЩ, за Канада нищо не казват (тоест - облагат се по по-голямата ставка, иначе щяха да се похвалят, че се спазва СИДДО).

При Revolut е без комисионна само за първата сделка с акции месечно. Но имат custody fee, което ги прави по-малко привлекателни от Trading212. И са достъпни основно акции, търгувани на борсите в САЩ.

Ако малката ви сума е $10-тина хиляди - Interactive Brokers, там ще плащате комисионни, но няма да са много като процент от инвестираната сума, ако правите сделки поне за няколко хиляди едната. Нямат custody fees.

Може да отворите сметка в два ИП - в единия да купувате без комисионни за малки суми редовно, а в другия - да правите по-големи сделки (да инвестирате накуп по-голяма сума). Когато в първия ИП се натрупат пари - продавате и премествате парите при втория ИП (където има по-голям избор от инструменти за търгуване и няма custody fee и други проблеми - напр. при Interactive Brokers).

Алтернативно - може да правите малките покупки и през Interactive Brokers на борсите в САЩ, където минималните прагове на комисионните са по-малки ($0,35 на сделка за малък брой акции).

Само в някои случаи минаването на сделката през европейска борса важи данъчното изключение, следете статията за данъчните изключения за новости в тълкуването на закона.

Депозирането е желателно да го правите с Revolut или друг подобен метод с ниски разходи

Ако имате левове и желаете да правите малки месечни покупки е желателно да ограничите транзакционните си разходи като ползвате Revolut или друга подобна платформа, която ви дава по-добър валутен курс от банките и безплатен (или евтин) SEPA превод.

Внимавайте само банката ви да не ви удържа такса при захранване на Revolut с дебитна карта (top up). Повече за проблема писах в статията за Revolut.

Ако ползвате добра българска банка няма да имате разход за зареждане на Revolut с левове. В Revolut може да ги обмените изгодно за евро с лимитирана поръчка (ако ползвате пазарна курсът няма да е толкова добър). След това от Revolut може да направите SEPA превод към инвестиционния посредник (повечето изгодни ИП приемат евро, но не и левове).

След като България влезе в Еврозоната проблемът с превалутирането ще отпадне.

Допълнение от 2023 година: валутният курс на Revolut за обмяна на лев към евро (и обратно) вече не е като едно време, вашата банка може да ви даде по-добър курс от Револют (вижте например валутния курс на TBI Bank и Texim Bank). Дали TBI Bank все още забранява преводите към IB не знам (може да се наложи да заредите Револют с евро и да правите SEPA преводите от там вместо директно от банката). Обръщам внимание на TBI Bank, защото предлага изгодна откъм такси услуги - няма месечна такса за картата неон, няма такса за SEPA и левови преводи през мобилното приложение (подробно).

Винаги сравнявайте валутния курс когато купувате евро с левове, той зависи от пазарните условия, може в някои случаи Револют да дава по-лош курс или по-добър.

Правете разлика между валутен курс за банкови безкасови операции и валутен курс за картови операции, някои банки имат различни курсове за различните операции.

Прочетете повече в тези статии:

Interactive Brokers през 2021 година - впечатления и съвети

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)? - тук разглеждам по-голям брой инвестиционни посредници за сравнение

Искам да инвестирам, какво трябва да знам?

ИП като eToro много ги рекламират, но не са особено изгодни в повечето случаи.

Как eToro ползва dark patterns на сайта си - по-невнимателните читатели може да пропуснат някои особености 


Коментари

  1. "Безплатните" брокери всъщност не са точно такива. Много често IB ще изпълни заявката на по-изгоден курс от "безплатни" брокери. Похвата се казва Payment For Order Flow и е един от основните начини по който Robinhood и други (Trading212) печелят. Мисля, че има правените изследвания по темата и разходите при "безплатните" излизат дори повече. От както IB махнаха Inactivity fee, няма дилема.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако пускаш лимитирана поръчка и тя се изпълни - излиза по-изгодно през Trading212. Но за съжаление там акциите от САЩ се търгуват на борисите в САЩ в почти всички случаи, малко акции от САЩ има на европейски борси.

      А при IB има пълен достъп до Xetra и Frankfurt, където е пълно с акции от САЩ. (Така се пести от данък върху капиталовата печалба.)

      Изтриване
  2. еторо колкото и да са неизгодни, са най-прозрачни и лесни за разбиране. Конкретно сравних спреда в торо и саксо (реални акаунти и двата). В торо беше двоен (европейска акция), но саксо пляска такси във всяка посока, които губят смисъла. Не мога да коментирам ИБКР, но ще е интересно да се направят конкретни сравнения в една таблица - торо и ибкр при конкретни инструменти в определен момент - спред, комисиона, ниво на изпълнение за отваряне и после затваряне.
    Възможно е брокера да заглажда котировките нагоре/надолу, което да се изразява в куца цена отваряне и затваряне, съответно означава скрит спред/такса/комисион.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. eToro налага и такси при превалутиране (или ако ползвате банка вашата банка ще ви дере за превалутиране на плащанията с дебитната карта, ако изберете да депозирате долари). Тези такси са по-големи от комисионните на Interactive Brokers (за сделки от няколко хиляди).

      Базовата валута в eToro е само долар, което обърква нещата. За сега само с картата на Revolut знам, че може да се вкарват долари без да се плащат такси за превалутиране към eToro и при изгоден курс (от страна на Revolut). И ако останете без Revolut акаунта губите възможност да ползвате eToro без превалутиране.

      И също трябва да избягвате акции и ETFs от САЩ, които изплащат дивиденти, защото eToro отказва да уреди системата си така, че да се прилага СИДДО автоматично (плащате 30% данък вместо 10%).

      Иначе ако правите покупки по 100 лева на месец при eToro ще плащате за такса превалутиране (към eToro или банката) по-малко, отколкото комисионна при IB, поради минималния праг. И дивидентите ще са нищожни, така че допълнително 20% облагане на дивидента ще е по-малко от комисионната на IB.

      При eToro го има същия проблем, който описах по-горе за Trading212 - акциите от САЩ се търгуват на борсите в САЩ, а не на борсите в Европа, което е данъчен недостатък.

      Но ако става въпрос за сделки от по няколко хиляди - IB е по-изгоден.

      Сделки със среден размер - сметнете си сами.

      Саксо не ги разглеждам изобщо, защото IB са по-изгодни от тях (поне последно като им четох тарифата беше така).

      Твърденията за различни спредове (на акции) е странно, не би трябвало да са различни спредовете (ако борсата е една и съща). Да не би да се бъркате с CFD?

      Изтриване
  3. Дано сте се запознали с актуализираните условия (T&C) на Tradind212, защото ако си мислите, че получавате дивиденти, то реално не са дивиденти.... от там произтича друго данъчно облагане и само главоболия.

    Ето ревю за скорошната промяна - https://www.youtube.com/watch?v=xYBIvkOS63c

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам инструменти, плащащи дивиденти там. А и заради неяснотата дали продажбата ще мине борсово или не не смятам да добавям пари в акаунта, вече имам възможност да инвестирам чрез IB без месечни такси, имам и сметка при друг ИП без месечни такси.

      Изтриване
  4. Какви главоболия например, всичко е маркирано като плащане на дивидент, няма реална следа кой как го плаща, а и аз не съм виждал малкото акции, които имам да са били някога давани под наем - BATS.LSE, IMB.LSE, SPG, EVR, за ETF-и съм виждал, и никога не са на 100% под наем, и да има то би се отнасяло само за акциите от LSE, и никои други, тъй като само там е разликата 5% за дивидент, 10% за друг доход, в случая от наем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При Trading212 доходите от наем не ги получава потребителят на платформата, получава ги Trading212 за да може да предложи нулеви комисионни.

      А дали дивидентите при ползване на Trading212 са дивиденти по смисъла на закона не се наемам да тълкувам. Аз нямам активи, изплащащи дивиденти там.

      Но ако ги разглеждате като дивиденти за целите на данъчното облагане едва ли ще имате проблеми, не вярвам НАП да почнат да четат общите условия и да се чудят дивиденти ли са или не.

      Те са дребни суми в повечето случаи, така че дали са дивиденти или не няма голямо значение. Доходността в днешно време е основно от разликата в продажната цена и цената на придобиване, не толкова от дивиденти. В повечето случаи.

      Изтриване
    2. Според мен дивидентите винаги са дивиденти по смисъла на закона, независимо дали са по акции, които са отдадени под наем или не. Защото ЗДДФЛ има широко тълкуване на това какво е дивидент ("други права, третирани като доходи от акции").


      5. "Дивидент" е:
      а) доход от акции;
      б) доход от дялови участия, включително от неперсонифицирани дружества и от други права, третирани като доходи от акции;
      в) скрито разпределение на печалбата.
      6. (изм. - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) "Ликвидационен дял" е разпределението на дял от имуществото от едно лице при прекратяването му в полза на друго лице или при прекратяване на членството на това друго лице.

      Изтриване
  5. Как може сделката да мине извънборсово - за пръв път чувам такова нещо при T212. Ако пусна дори маркет ордър през уикенда той стои пендинг докато не отвори съответната борса..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако пише, че “Trading Type” е “Traded on a Trading Venue (TOTV)” - значи сделката е минала през борсата.

      снимка на екрана

      Изтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.