Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Искам да инвестирам, какво трябва да знам?

Освен "illusion of skill" - друго важно нещо, което трябва да знаете е да познавате поведенческите финанси.

Имайте предвид и това, че много често (твърде често) когато се говори за инвестиции се споменават акции на публично търгувани компании, договорни фондове (не ги препоръчвам заради високите такси и illusion of skill), ETF-и (тези с ниските такси и инвестиращи в много акции - "индексни" фондове са много добра алтернатива на избирането на акции от страна на "специалист" или от инвеститора).

По този начин се отклонява вниманието от нещо много важно - инвестиране в собствен бизнес и/или подобряване на знанията и уменията.

Вместо да давате един куп пари за нов автомобил, нов телефон, скъпа екскурзия, скъп часовник и т.н. - същите пари може да вложите много по-добре като ги инвестирате в себе си - например като излезете за няколко месеца в неплатен отпуск, по време на който да прочете няколко книги, да научите нови неща.

Например книгите на Насим Талеб, Канеман („Мисленето“), Талер („Misbehaving: The Making of Behavioral Economics“), „Психология на инвестирането“ („Psychology of Investing“, John R. Nofsinger).

В много от книгите се дават примери с инвестиране в акции (напр. как инвеститорите са склонни да държат по-дълго губещи акции и да продават твърде бързо печелившите), но това не бива да се разглежда като препоръка за инвестиране в акции - това са просто примери. Аналогично е поведението и при други видове инвестиции.

Една от най-честите грешки на начинаещите инвеститори е инвестирането във взаимни фондове, които имат големи такси. Хайде да платя „само“ един или два процента годишна такса, какво може да се обърка?

Класическите грешки, които инвестиращите правят

В какво да инвестирам?

В случай, че вече сте решили, че искате да инвестирате в публично търгувани компании, е добра идея да се запознаете как да правите това с по-малко разходи и с по-малко данъци - например като изберете подходящ инвестиционен посредник с по-ниски такси и като ползвате акумулиращ ETF, търгуван на европейска борса (така не дължите данък върху печлбата при продажба на дялове от фонда). Трябва да знаете, че инвестирането в отделни европейски акции (напр. такива от Франция или Германия) от дребни инвеститори не е изгодно заради надплащането на данък върху дивидента (на теория големите може да "добутат" пазарната цена на активите така, че да са изгодни само за тези, които имат малко разходи за това да не надплащат данъци).

Един начин да се заобиколи проблема с надплащането на данъци върху дивидентите е да се инвестира чрез ETF. Но така няма да може да купите точно определени акции, които сте избрали, защото смятате че тези акции ще постигнат по-голяма доходност от който и да е ETF. От друга страна, вероятността да улучите подходящите акции не е много голяма (спомнете си illusion of skill - трудно е да се избират печеливши акции и да се постига доходност по-висока от индексните фондове).

Друг начин да се заобиколи същия проблем е просто да се избягва инвестиране в акции от некоректни държави като Германия и Франция, където не са се постарали да направят така, че да няма надплащане на данъци. САЩ и Канада са добър пример - при ползване на качествен инвестиционен посредник и коректно попълване на личните данни при регистрацията (при което автоматично се попълва W-8BEN) ще се приложи СИДДО автоматично без да заплащате допълнително за това. При акции от  Netherlands няма надплащане, защото за всички данъчната ставка е една и съща.

При инвестиционните посредници, предлагащи платформата на Saxo Bank (такъв в България е Елана) (както и при ползване на Saxo Bank директно; допълнение: Saxo Bank закрива сметки на клиентите от България.) ви искат допълнително заплащане за това да ви се връщат надплатени данъци и това не винаги е възможно и не сработва веднага). Но ако просто купувате акумулиращи ETFs това не е проблем.

За да се запознаете с данъчните особености може да започнете от тук и да следвате връзките в статията: Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари.

Има предимства да се запознаете с данъчната червена лента преди да започнете да инвестирате - така може да си спестите някои проблеми.

Ако смятате да купувате и продавате краткосрочно (дни, седмици, месеци) - това не е инвестиране, това е спекулация. Вероятността да изгубите пари - около 80-90%. Ползването на CFD (договор за разлика) не е препоръчително, защото има разход за поддържане на позицията и затова този инструмент не е подходящ за дългосрочни инвестиции (може да изгубите пари дори и да сте познали, че активът ще поскъпва дългосрочно - това става като инвестиционният посредник ви затваря позицията когато цената на актива спадне преди да се покачи - при ползване на лост позицията ви се затваря автоматично ако салдото по сметката падне под определена стойност). Има CFD без лост, при които няма разходи за поддържане на позицията, но има данък при продажбата (за сравнение - при продажба на ETF, търгуван на европейска борса няма данък върху капиталовата печалба, само върху дивидентите) и спреда е по-висок. Такива CFD  без лост рядко ги предлагат.

Накратко: стойте далеч от CFD и не продавайте панически когато активите падат. Например през март 2020 година много от дребните инвеститори си загубиха парите като продаваха когато акциите (водещите индекси - S&P 500, Nasdaq 100 и т.н.) направиха дъно. Бързо след това индексите се възстановиха и достигнаха нови върхове.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 18 април 2024 *.