Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

От Министерството на външните работи все още не са ми отговорили на запитването

Питах ги относно казуса с изискването за предварително заплащане за издаване на документ за самоличност на български граждани, закъсали в чужбина без документи.

Дали случайно има някакви вътрешни правила, които позволяват в консулствата и посолствата да издават документ за самоличност при условията на отложено заплащане.

Ако скоро не ми отговорят обмислям да пусна заявление по Закона за достъп до обществена информация (напр. колко броя българи са имали нужда от издаване на паспорт, колко от тях не са могли да платят, на колко от тези, които не са могли да платят им е издаден паспорт на разсрочено плащане и т.н.).

Гражданин на САЩ се похвали, че когато е имал нужда, неговата държава го е подпомогнала когато е нямал пари да си плати паспорта - издали са му го без да изискват заплащане предварително. Даже са му предложили бърз заем, но той е отказал, тъй като е имал възможност с новия си паспорт да получи пари чрез Western Union:

Но на официалния сайт на US Department of State не намирам информация, че може да се ползва бърз кредит, изброени са само възможности за преводи на пари.

Според мен по-доброто решение е държавата да разреши ползването на алтернативни системи за идентификация. По този начин свободният пазар може да предостави решение на проблема.

Допълнение: в тази статия пише, че е възможно да бъде издаден временен паспорт безплатно, но не успях да намеря доказателства за това в закона:

В случай че личните ми документи са насилствено отнети по независещи от мен причини, каквито са кражбата или грабежът, законът ме освобождава от таксата за издаване на временен паспорт. Условието – представям като доказателство документите, издадени ми от  компетентните органи на приемащата държава.

По информация от публикации в медиите в посолството/консулството не обясняват на гражданите за тази възможност (ако изобщо съществува). 

Не е ясно и на практика дали от полицията ще издадат в разумен срок документ, който да се ползва за доказателство, че документът за самоличност е откраднат (как такъв документ може да служи за доказателство, че документът откраднат, той служи за доказателство, че има подадено заявление в полицията за кражбата, не доказва самата кражба).

В Тарифа номер 4 (която обаче се отнася за МВР, не за посолствата и консулствата) прочетох:

Чл. 39. (Нов - ДВ, бр. 33 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2012 г., в сила от 03.04.2012 г.) (1) Лицата, които не могат да представят стария си български личен документ поради това, че е насилствено отнет, повреден или унищожен по независещи от притежателя му причини, като стихийни бедствия, аварии, катастрофи, грабежи или оказване на неотложна медицинска помощ, се освобождават от заплащане на такси, след като представят документи, издадени от компетентните органи, от които да е видно, че тези обстоятелства са доказани. Когато такива документи не бъдат представени, се събират съответните такси.
Обърнете внимание на "доказани". Когато гражданинът подава заявление той не доказва нищо. Това, че документите са откраднати не се доказва. Ако до сега са издавали документи без такса на база документ от полицията - това е било незаконно, защото полицията по никакъв начин не доказва кражбата!

Допълнение: намерих тарифата, която важи за консулствата (ТАРИФА No 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси Приета с ПМС No 333 от 28.12.2007 г., обн., ДВ, бр. 3 от 11.01.2008 г., в сила от 11.01.2008 г.):

(4) Лицата, които подават заявление за издаване на временен паспорт, на  временен паспорт за завръщане в България или на удостоверение за завръщане в  България  на  чужденец,  поради  това,  че  документите  им  за  самоличност  са  насилствено отнети, повредени или унищожени по независещи от притежателите  причини, като стихийни бедствия,  аварии,  катастрофи,  грабежи  и оказване на  неотложна медицинска помощ, се освобождават от заплащане на таксите по ал. 3,  когато това е удостоверено с документи, издадени от компетентните органи на приемащата държава.
(5) Освобождават се от таксите по ал. 2 лицата, за които компетентен орган на друга държава е поискал издаване на документ за пътуване.

Но в консулството тези неща не ги обясняват на пострадалите българи! Може би и там не знаят за тях. 

Обърнете внимание, че в полицията могат да ви издадат документ (или не могат, не съм проверявал), с който да се удостовери това, че вие сте подали заявление за откраднат документ. Но не могат да удостоверят, че документът ви е откраднат. Схващате ли разликата?

Към септември 2021 година все още нямам отговор. Може би мълчат, защото ги е срам да признаят, че все пак законът дава възможност да издадат без такса временен паспорт, но са крили от пострадалите българи тази информация - не са им я съобщили когато са се обърнали за помощ към тях!

Ако искате в България да ви издадат "удостоверение за откраднати документи" трябва да платите по банка 2.50 лв (може и с POS терминал да става, не знам) - според тази статия.

Не знам в другите държави колко искат за такъв документ. Ако са ви откраднали парите няма как да платите за този документ за да може да ви издадат безплатно временен паспорт.

В консулството нямат практика да обясняват това на българите. Ето затова мълчат! От срам мълчат. Защото има законна възможност да не вземат такса, но не са казали на пострадалите българи за тази възможност!

Подробно обясних какво искам да се промени: Какво искам да се промени при издаването на документите за самоличност

Следва текста на писмото (PDF):

относно обслужването на българи с изгубени/откраднати паспорти в чужбина

Thu, Mar 11, 2021 at 5:19 AM

В медиите прочетох статии, в които се разказва за българи, които, докато са били в чужбина, са останали без документ за самоличност. Те са потърсили помощ в консулството или посолството на България в съответната държава. Там са им поискали предварително заплащане за услугата по издаване на паспорт (временен паспорт).

Интересувам се дали тази информация е вярна и актуална.

Когато българин в чужбина остане без паспорт (поради кражба или друга причина) изисква ли се задължително да заплати предварително за издаването на временен паспорт или паспорт или друг документ за самоличност, който да му позволи да пътува, да ползва банкови услуги, да вземе пари на заем от фирма за бързи кредити или банка и т.н.?

Има ли механизъм, по който българският гражданин да получи адекватна помощ (ако приемем, че българският гражданин е останал без документи за самоличност, пари и средства за плащане (дебитни карти, кредитни карти, чекове, смартфон))?

Има ли публикувана някъде на сайта на държавен сайт информация за това каква е процедурата в този случай? Кой закон регулира това?

Законът предвижда ли възможност българският гражданин първо да получи услугата (издаване на документ за самоличност), а да плати за нея когато има възможност?

Има ли начин българският гражданин да получи бърз заем от посолството/консулството в случай, че не намери частна фирма в района, която да предлага подобна услуга за чужденци (ако по някакъв начин успее да получи документ за самоличност, с който да удостовери самоличността си на фирмата за бързи заеми)?

Статии по темата в медиите:

Статии по темата в моя блог:

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.