Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Преди да отидете на почивка в чужбина се запознайте с риска да останете без достъп до парите си заради неактуализирани лични данни

 

Хайде да отида на почивка (или по работа) в чужбина и да ползвам българска банка. Какво може да се обърка?

Поради театъра на сигурността във връзка с противодействието на прането на пари и финансирането на тероризма се налага вашата банка да изисква от вас попълване на декларации (дали сте видна политическа личност, дали ваши роднини са такава, какви са ви месечните доходи, в кои банки имате сметки и т.н. - различните банки имат леко различни въпроси в декларациите си).

Банката може да поиска от вас да отидете лично в клон на банката за да подпишете съответните декларации. Ако сте в чужбина и не можете - блокират ви сметката и оставате без достъп до парите си. (Някои банки е възможно да имат бюрократична пътека това да става онлайн.)

От Уникредит Булбанк имат иновативно решение за това как да накарат клиентите да дойдат в офиса на банката.

До скоро действаха със заплахи - ако клиентът не дойде в офиса сметката му ще бъде блокирана.

Но явно това не е достатъчно и са измислили нов метод, по който да накарат клиентите да дойдат в офиса (и след като са там да им дадат съответните бумаги за попълване и подписване): показват нереално отрицателно салдо по сметките в размер на милиони левове.

Обърнете внимание, че това се случва, докато има пандемия. 

Неинформирани служители на банката обясняват, че обновяването на личните данни трябва да стане лично в офис на банката, въпреки че някои клиенти се похвалиха, че с 300 зора са успели да направят това с електронен подпис. Няма данни за клиенти юридически лица, които да са успели да обновят личните данни дистанционно.

Недоволни клиенти споменават как ще отидат в банката, но за да си закрият сметката, а не за да си обновяват личните данни:

Unicredit Bulbank са започнали да заплашват (обаждания и смс-и) с блокиране на сметки ако не посетиш ЛИЧНО (по време на локдауни и пандемия!) техен офис защото, цитирам "не са Ви достатъчно актуални личните данни", каквото и да значи това...

Няма проблем, ще отида до офис, но за да си закрия сметките!

Връзка към коментара във Фейсбук.

Изводът е: преди пътуване в чужбина обиколете офисите на банките, където имате сметки, и поискайте „актуализация на личните данни“. Обърнете внимание, че от банката няма как да ви дадат гаранция колко време ще можете да ползвате услугите ѝ преди да ви поискат попълване на декларации във връзка с политиката им по прилагане на законодателството за прането на пари и финансирането на тероризма.

Освен това е добра идея да диверсифицирате - да имате дебитни/кредитни карти и от онлайн банки, които по принцип не изискват посещение на офис на банката за да се подават декларации.

Също така носете пари в брой - не се знае в кой момент ще ви запорират всички сметки в резултат на някаква измама (напр. някой е теглил кредит от ваше име и съдебен изпълнител ви е закрил сметките).

Тъй като държавата държи монопол върху издаването на документи за удостоверяване на самоличност, които се ползват пред доставчиците на платежни услуги и държавните услуги по издаване на нов документ за самоличност са с много лошо качество, трябва да вземете мерки за намаляване на риска да останете без документи за самоличност в чужбина. За да ви издадат нов документ за самоличност трябва да платите. А за да платите трябва да имате документ за самоличност, който да покажете на фирмата за бързи кредити, която оперира законно (не дават пари на лица без документи за самоличност). Застрахователят няма да ви даде пари преди да покажете новия документ за самоличност (затова няма смисъл да се застраховате срещу загуба на документ за самоличност - застрахователят няма да ви даде пари за плащане на таксата за издаване на нов документ за самоличност).

По темата:

В същото време законодателите са решили да разхлабят ограниченията за общинските съветници:

Отпада разпоредбата, според която общинските съветници не могат да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината. Това решиха на първо четене депутатите с поправки в Закона за местното самоуправление и местната администрация.


Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.