Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

В какво да инвестирам? (чернова, в процес на редакция)

Заради това, че разглеждам червената лента и формалностите, във връзка с инвестиционни посредници и акции, много хора си мислят, че може да ми се доверят в даването на идеи, препоръки, съвети в какво да се инвестира. В тази чернова съм разхвърлял някои мисли по темата. Нищо не продавам, не ви убеждавам да инвестирате в акции, фондове и т.н., помислете в какво друго не-популярно може да се инвестира. Нещо, което не е в топ 3 нещата, за които се сещате веднага.

Интересно защо последно време зачестиха запитванията на лично съобщение във Фейсбук по повод инвестиции. Дали защото се натрупа съдържание в блога и във Фейсбук, писано от мен? Или защото сме на етап „надуващ се балон“ на пазара на акции, метали и т.н.?

https://www.google.com/search?q=market+cycle+meme

Най-важните неща

Запознайте се що е то illusion of skill. Избирането на акции не е проста работа. Мениджърите на фондове средно се справят по-зле от водещите индексни борсово търгувани фондове с ниски такси.

Краткосрочната спекулация във финансови инструменти (по-малко от ден, няколко дена, два-три месеца) обикновено води до загуби.

Вижте „outside view“ на Канеман (да не се бърка с „outsider view“), обяснил го е в „Мисленето“ (Thinking, fast and slow). В колко процента от случаите другите, които се захващат с подобна на вашата задача, постигат провал, в колко успех. Това отнася ли се за вас („ама аз съм специален, за мен не се отнася...“).

Ще се опитат да ви залъжат да спекулирате с договори за разлика (CFD). Проблемът с тях е, че обикновено имат разходи за поддържка на позицията и не са подходящи за дългосрочна инвестиция. Има и изключения - при Делтасток има CFD върху метали без разходи за поддръжка на позицията. Недостатъкът е, че ще имате данък при продажбата, какъвто няма при ETF. Недостатъците на ETF-а (годишен разход, евентуално такси за отваряне/затваряне на позиция) обаче най-вероятно ще са по-малки от предимстовто му - липса на данък при продажба (ако се търгува на европейска борса).

Прочетете за стратегията „Щанга“ на Талеб и помислете как може да се направи щанга с подръчни материали (не е задължително да се пипат финансови инструменти - опции, облигации и т.н., има и други начини).

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Смятате ли, че можете да биете по доходност популярните индексни ETFs като избирате непопулярни акции (които ги няма при "безплатните" инвестиционни посредници)? Ако смятате, че можете да постигнете достатъчно по-висока доходност - изберете ИП с голямо разнообразие от акции като Interactive Brokers (където вероятно ще има повече такси). Ако не - може просто да купите един-два ETF-а от ИП с нулеви такси.

Отвъд акциите, ETF-ите и имотите има и други начини да се инвестира.

Една от най-честите грешки на начинаещите инвеститори е инвестирането във взаимни фондове, които имат големи такси. Хайде да платя „само“ един или два процента годишна такса, какво може да се обърка? 

За данъчната червена лента и нещата, които е желателно да знаете предварително за това как работи данъчното облагане

Инвестиране извън пазара на финансови инструменти

Може да инвестирате в себе си. Например със спестените пари да си купите свободно време (неплатена отпуска или да напуснете работата си) и през това време да учите нови неща, да се провалите в започването на малък бизнес. Има и малък шанс бизнесът ви да потръгне. След първия или след n-тия опит.

Интересни бизнеси са тези, които са мащабируеми - напр. от типа "сайт за онлайн продажби на книги" (Amazon), социална мрежа (Facebook), канал в YouTube (ако станете популярни може да изкарате доста пари от канала си).

Ето един от първите резултати в Google за "scalable business examples":

7 Scalable Business Ideas | Can You Scale Any Business?

Имам едни пари, вкарах ги в сметка при инвестиционен посредник, в какви акции да ги набутам?

Аз бих избрал акумулиращия ETF (търгуван на европейска борса, но не на борсата в UK), ако реша да инвестирам в акции.

Но не съм убеден дали сега е момента да се купуват акции чрез ETF (индексни фондове). 

Допълнение (19 май 2021): всъщност реших да избера акциите на няколко компании. Но това е мое решение, вероятно грешно, индексните фондове трудно се бият. Може би по-нататък ще вкарам и в индексни фондове, за сега ми се струват набалончени, но може това набалончване на продължи още известно време.

От една страна имаме риск от инфлация и обезценяване на парите, от друга страна има риск от дефлация, особено по отношение на акциите (сериозен срив, десетки проценти).

Напълно е възможно да ни изненадат с двуцифрена инфлация или даже хиперинфлация, тези неща никой не ги казва предварително.

Защо може да последва дефлация:

Защо може да последва инфлация:

Допълнение от 2023 година: оказа се, че на канала си @GeorgeGammon разпространява руска пропаганда (платена от Русия пропаганда). Това го компрометира и не може да му се има доверие.

Очаквайте пропагандата да идва от някой, когото харесвате, който говори неща, които ви харесват и са в съответствие с вашата идеология. Например ако сте етатист ще ви говори някакви леви идеи и ще ви убеждава как гнилият запад е капиталистически, ако сте привърженик на свободния пазар ще се възхищава на Айн Ранд и ще ви убеждава как гнилият запад е етатистки или нещо такова. Ако сте природозащитник ще ви обясняват как гнилият запад унищожава природата. Ако сте скептик за глобалното затопляне ще ви кажат, че глобалният елит иска да унищожи човечеството с въглеродни данъци. Ако сте убедени, че глобалното затопляне е голяма опасност и сте левичар ще ви кажат как гнилият запад не прави нищо за борба с въглеродният диоксид и капиталистическото консуматорско общество  на гнилия запад унищожава планетата.

Нереалистично е да се очаква вражеската пропаганда да идва от някой, когото не харесвате, защото това би било неефективен начин да ви манипулират.

Информационната война и кой има изгода от нея

Планът на FED:

Не се занимавам с избиране на отделни акции. За сега.

Авторът на канала BeatTheBush се въздържа да купува акции:

Пак започна да купува (7 август 2020), но много предпазливо:

А авторът на канала Financial Education не е спирал да купува.

Бъфет все още държи доста кеш и чака. Пазарът на облигации сигнализира, че може да има срив на акциите.

Трудно е да се предскаже нулиране на финансовата система ли ни чака или този път ще ни се размине с лека дефлация/ниска инфлация в началото и после умерено висока инфлация като почне възстановяването.

Линкове към някои интересни канали.

Мои плейлисти (с чужди клипове):

Ако се погледне графиката на среброто се вижда, че е доста далеч от исторически най-високите нива, особено ако графиката се коригира с инфлацията. Мисля, че среброто има по-голям потенциал за покачване от златото, което не се харесва на търговците на злато, които ще обяснят как златото е пари и ще пускат цифрови валути, обезпечени със злато (вече има много такива, но не са критично популярни за сега).

Разни графики, върху които да помислите (крещят "балон!"): https://www.longtermtrends.net/market-cap-to-gdp/

Ето как да накарате TradingView да ви покаже графики, коригирани с инфлацията: избирате си някой доларов актив (такъв търгуван в долари), слагате наклонена черта и след нея „FRED:CPIAUCSL“. Ето така:

XAGUSD/FRED:CPIAUCSL

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=XAGUSD/FRED:CPIAUCSL

Безсмислено е да прилагате тази корекция ако гледате графиката за последните няколко месеца например. Защото формата на графиката не се променя много за такъв кратък период. По-интересно е да се превключи на месечната графика (свещи, отговарящи на 1 месец всяка) и да се гледа графиката за десетилетие и повече.

Графиката на среброто, коригирана с инфлацията.

Обърнете внимание как ако коригираме цената на златото ще видим, че още не сме достигнали all time highs.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=XAUUSD/FRED:CPIAUCSL

Графиката на златото, коригирана с инфлацията.

Когато сравнявате доходността на златото или среброто спрямо акциите е грешка да гледате индексите - защото индексите не включват доходите от дивиденти. По-добре вземете някой акумулиращ ETF (такъв, който не изплаща дивиденти, а реинвестира получените дивиденти от акциите), следващ популярен индекс. За съжаление това ви ограничава до периода, в който е съществувал фонда.

Графика, показваща поскъпването в проценти на златото и среброто (от януари 2007 година):

Златото е поскъпнало повече от среброто за разглеждания период

Това, че среброто изостава от златото значи, че може да е по-изгодно да се инвестира в сребро вместо в злато (напр. чрез борсово тъгуван фонд - ако се търгува на европейска борса няма данък върху дохода от продажбата в България в случай, че не променят закона; ако инвестирате чрез CFD - има данък, може да има и висок разход за поддържане на позицията).

По-дългосрочна графика на златото, коригирана с инфлацията (източник):

Цената на златото, коригирана с инфлацията, изглежда висока

Друга подобна графика от тази статия:

 

Даже и да не коригираме цената с инфлацията пак се вижда как е имало дълъг период когато инвеститорите в злато са били на загуба:

Който е купил на $500-$800 около 1980-та година е чакал до около 2006-2008 година цената да се върне на нивата, на които е купувал (за да излезе на нула в долари, но на загуба, ако отчитаме инфлацията и пропуснатите ползи). 

Друга графика, която е коригирана с инфлацията по друг метод (източник):

Защо може да не е добра идея да се инвестира в отделни европейски акции?

Често срещани въпроси, свързани с данъчните формалности при инвестиция в акции и борсово търгувани фондове (ETF) от гледна точка на българските данъкоплатци

Борсово търгувани фондове

Горните два ETF-а са акумулиращи - дивидентите се реинвестират, фондът не изплаща дивиденти, което ви спестява декларирането им и плащането на данък дивидент.

Ако не смятате, че може да се справите по-добре от индексните фондове...

Сравнение на доходността от инвестиране в акции (чрез акумулиращ индексен фонд) и металите

Често срещана грешка е да се сравняват индексите на акциите със златото. Това е грешно по две причини - не са отразени разходите по съхранение и не са отразени дивидентите (индексът не включва изплатените дивиденти). За да е по-обективно сравнението трябва да се сравни акумулиращ борсово търгуван фонд с ниска такса за управление с борсово търгуван фонд, инвестиращ в съответния метал.

В дългосрочен план акциите имат по-висока доходност от металите. Но има и периоди (кратки) когато се случва обратното.

За разглеждания период инвестицията в акции чрез ETF бие златото и среброто по доходност

Вижда се ефекта от разходите по съхранение (GLD и SLV).

Тук подбрах период, през който инвестицията в метали (и особено в сребро) беше по-печеливша от акциите

За по-голям период не намерих данни върху S&P 500, на следващата графика е NASDAQ 100 TOTAL RETURN (включва дивидентите).

Който е купил метали преди кризата и е продал през 2011 година е постигнал по-голяма доходност от NASDAQ 100

Тоест - който е купил в края на 2006 година метали е постигнал по-голяма доходност към 2011 година в сравнение с инвестиция в NASDAQ 100. Не са отчетени разходите за фонда, инвестиращ в акции, но те не са съществени. Може да се направи извод, че ако купите метали преди криза ще можете да ги продадете на печалба когато икономиката се възстановява след кризата като така се постига по-голяма доходност. Разбира се, не се знае дали и този път ще стане така.

Графика от този сайт, отразяваща и доходността от дивиденти на SPY сравнено с GLD (фонд, инвестиращ в злато):

Който е купил злато преди кризата от 2007-2009 и е продал навреме е бил по доходност SPY (total return - с включени дивиденти).

Ако не е продал навреме е пропуснал ползи (SPY постигна по-голяма доходност от 1 март 2007 до сега).

Сравних доходността на имотни фондове с индексни фондове в тази статия:

Защо инвестицията в имоти може да не е особено изгодна

Разгледайте и другите статии с етикет „в какво да инвестирам“.

Ако се интересувате от златодобивни компании (като алтернатива на инвестирането в злато) - вижте ETF-ите, които инвестират в такива компании. На сайта им има списък с компании, в които инвестират. Може да инвестирате директно в една или повече от тях. Но може да има предимство (или не) да инвестирате чрез ETF - заради данъчното облагане на дивидентите (което обясних тук с примери). 

Сравнявам IS0E (iShares Gold Producers UCITS ETF) с индексен фонд (SXR8 - инвестира в S&P 500):

Индексният фонд бие по доходност златодобивния. За разглеждания период.

Но миналата доходност не гарантира бъдеща.

В момента ако са верни прогнозите за суперцикъл на металите - златодобивният ETF е възможно да бие индексните фондове. Или да се справя не много по-зле от тях (както в близкото минало).

Достъпен е през Trading212. Търгува се на Xetra.

Сложих и G2X (известен и като GDX) за сравнение, доходността от него не е по-добра (изглежда по-висока, защото няма данни за началото на периода, при обективно сравнение доходността му е близо до до IS0E).

Вижте и публикациите в Гражданска инициатива за хуманно отношение към банкерите с хештаг #СравнениеНаETFs.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 18 април 2024 *.