Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Защо инвестицията в имоти може да не е особено изгодна

Инвестицията в имоти е проблемна, защото таванът на възможната печалба е силно ограничен. При други видове инвестиции не е така - там може да се реализират много по-големи печалби.

Когато наемите са ниски е по-изгодно да се живее под наем и от инвестициите (не в имоти) да се прави пасивен доход, който да се харчи за плащане на наемите или да се ползва за нови инвестиции.

Таванът на доходността се дължи на това, че ако наемите поскъпнат твърде много (спрямо цената на имота) ще се увеличи предлагането на имоти под наем, построени с кредит от банки. Това ще ограничи растежа на доходността.

Манипулираните лихви (изкуствено занижени) допълнително намаляват доходността от инвестициите в имоти. Ако наемодателите не намалят наема няма да са конкурентни спрямо алтернативата - покупка на кредит и плащане на вноски по кредита вместо плащане на наем.

Хипотезата ми може да се провери. При сравнение в доходността на индексни ETFs с тази на ETFs, инвестиращи в имоти, имотните фондове би трябвало да постигат по-малка доходност, ако хипотезата ми е вярна.

Индексни фондове:

  • SXR8 - индексен фонд, инвестиращ в S&P 500
  • DBXD - индексен фонд, инвестиращ в DAX

Имотни фондове:

  • D5BK
  • XREA

За разглеждания период (свих го, защото за единия от фондовете няма данни за по-дълъг период) данните показват, че един от имотните фондове бие по доходност германския индексен фонд. Но това може да е аномалия, поради малкия срок и специфичните особености на пазара през този период (пандемията).

Изненадващо за значителна част от разглеждания период XREA постига доходност близка до SXR8.

Това може да се обясни с формирането на имотен балон за този период.

Графика за периода, през който има данни и за четирите фонда:

Графика за периода, през който има данни за три от фондовете:

Само два-три имотни фонда и два индексни фонда не са достатъчни за да се направят изводи дали хипотезата ми е вярна.

Но определено е възможно с имотен фонд да се постигне по-добра доходност от индексен фонд. Ако индексният фонд инвестира в германския индекс DAX.

Имотите в разглежданите фондове обаче са европейски. За да е обективно сравнението трябват много повече данни.

При инвестиране в отделни акции може да се постигне по-голяма доходност от индексните фондове, но рискът е по-голям. Трудно се бият индексните фондове по доходност, ако се формира диверсифицирано портфолио (illusion of skill).

Сравнявам доходността от WPC (W. P. Carey Inc) спрямо индексен фонд, инвестиращ в S&P 500 (SPY):

Източник: YTDreturn.com

Сравнявам доходността от О (Realty Income Corp.) спрямо индексен фонд, инвестиращ в S&P 500 (SPY):

Източник: YTDreturn.com

Изненадващо и двете фирми, инвестиращи в недвижими имоти, постигат по-голяма доходност в сравнение със SPY.

Което поставя под въпрос теорията ми, че не е добре да се инвестира в имоти. Ако сравняваме тази инвестиция с индексните фондове.

Коментари

  1. Предлагането на имоти е изключително силно ограничено. На определени места в САЩ е направо фантастично (и съответно супер скъпо) постижение да се вземе строително разрешение.
    Затова от години се наблюдава огромен ръст на наемите в някой градове без никакво ново строителство, което да посрещне огромния ръст в търсенето.
    За сега в балгария NIMBY процесите не са толкова силни, но няма да се учудя ако след време повторим абсолютно същите грешки.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.